AD

Πέθανε ο Φερνάντο Μποτέρο

Γνωστός για το ιδιόρρυθμο στυλ του, με τους πολύ παχείς ανθρώπους που κάποια στιγμή τον έκανε τον ακριβότερο εν ζωή ζωγράφο, ο Κολομβιανός ζωγράφος και γλύπτης που είχε παντρευτεί την Ελληνίδα εικαστικό Σοφία Βάρη, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών

Πέθανε ο Φερνάντο Μποτέρο, Κολομβιανός ζωγράφος και γλύπτης, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γουστάβο Πέτρο. Ο Μποτέρο θεωρείτο ένας από τους πιο εμβληματικούς ζωγράφους και γλύπτες του 20ού αιώνα και ο σημαντικότερος στη Λατινική Αμερική.

Προερχόμενος από μια φτωχή οικογένεια του Μεντεγίν, δεύτερη σήμερα πόλη της Κολομβίας και κέντρο του εμπορίου κοκαΐνης, άρχισε στα 15 του να ζωγραφίζει ταυρομάχους -σχεδίαζε να γίνει ένας και ο ίδιος- και έκπληκτος πούλησε ένα από εκείνα τα έργα αντί 2 δολαρίων. Τότε ζωγράφιζε από ένστικτο, έχοντας απλώς αποφασίσει την κλίση του, και όταν κέρδισε ένα εθνικό καλλιτεχνικό βραβείο 7 χιλ. δολ. έφυγε για την Ευρώπη, όπου έμεινε σε φτωχόσπιτα για 3 χρόνια, στη Φλωρεντία, στη Μαδρίτη και στο Παρίσι.

Στην Ευρώπη, στη δεκαετία του 1950, σπούδασε ζωγραφική, αλλά ποτέ δεν προχώρησε στην αφαιρετική ή την εννοιοκρατική τέχνη, παραμένοντας στο αναπαραστατικό στυλ του, εμπνευσμένος από τους αναγεννησιακούς δασκάλους, τον Τζιότο και τον Μποτιτσέλι.

Αφού προσέγγισε ένα διεθνές κοινό με την τέχνη του, το 1973, ο Mποτέρο μετακόμισε στο Παρίσι όπου ασχολήθηκε με την γλυπτική. Μέχρι τη δεκαετία του 1990, υπαίθριες εκθέσεις με τεράστιες χάλκινες φιγούρες διοργανώνονταν σε όλο τον κόσμο με μεγάλη επιτυχία.

Το 2004, ο Μποτέρο εξέθεσε μια σειρά σχεδίων και πινάκων που επικεντρώθηκαν στη βία στην Κολομβία, η οποία αντλούσε έμπνευσε από τις δραστηριότητες των καρτέλ ναρκωτικών. Το 2005, παρουσίασε τη σειρά «Abu Ghraib», βασισμένη σε αναφορές για κακοποίηση κρατουμένων από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ. Η σειρά του πήρε περισσότερους από 14 μήνες για να ολοκληρωθεί και έλαβε μεγάλη προσοχή όταν εκτέθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

«Ο Μποτέρο ανήκει στους καλλιτέχνες εκείνους που και σε προβεβηκυία ηλικία αλλάζουν το θεματολόγιό τους. Στο παρελθόν ζωγράφιζε πλούσιες οικογένειες ντυμένες με τα καλά τους, γυμνές γυναίκες στεγνώνοντας τα μαλλιά τους, τεράστια πορτοκάλια και μπανάνες και τον αναπόφευκτο Λατινοαμερικανό πρόεδρο ή στρατηγό με τη στολή του. Τώρα ζωγραφίζει τη βία του πολέμου, τις απαγωγές και τα φονικά, τις νεκρικές πομπές και τους τραμπούκους-εκτελεστές», ανέφεραν για αυτόν οι New York Times.

Τον περασμένο Μάιο είχε αφήσει την τελευταία της πνοή η σύζυγός του και διακεκριμένη εικαστικός Σοφία Βάρη, ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Ο διάσημος ζωγράφος, γλύπτης και σκιτσογράφος πέθανε στο σπίτι του στο πριγκιπάτο του Μονακό, όπου ανάρρωνε από πνευμονία, γράφει η El Pais.

Ήταν αυτοδίδακτος καλλιτέχνης με όλη τη σημασία της λέξης. “Η τέχνη πρέπει να παράγει ευχαρίστηση”, έλεγε “ωστόσο, έχω ζωγραφίσει και δραματικά πράγματα. Πάντα αναζητούσα τη συνοχή, την αισθητική, αλλά έχω ζωγραφίσει βία, βασανιστήρια, το πάθος του Χριστού… Υπάρχει μια διαφορετική ευχαρίστηση στη δραματική ζωγραφική, στην ίδια τη ζωγραφική. Η μεγαλύτερη χαρά της ζωγραφικής, η ομορφιά, δεν θέτει το δραματικό και το απολαυστικό σε αντίθεση μεταξύ τους”, είχε πει τότε.

Έργα του Fernando Botero με τίτλο
Έργα του Fernando Botero με τίτλο “Dolores de Colombia” σε έκθεση στο Caixa Cultural στη Brasilia, το 2011. 

 

Ακολουθήστε το KLIK και στα Google News
Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Δυσαρέσκεια στη Δύση για την πρόσκληση του Μακρόν στη Ρωσία για την επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία

Ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται δυσαρεστημένος από την απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προσκαλέσει εκπρόσωπο της ρωσικής κυβέρνησης στον εορτασμό για την 80ή επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία, τον προσεχή

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μητσοτάκης | Η κυβέρνηση των Σκοπίων να χρησιμοποιεί μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία

ΗΠΑ και ΕΕ καταδίκασαν τη ρητορική της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονία Προειδοποίηση προς το VMRO να σταματήσει τις προκλήσεις και να σεβαστεί πληρως τη Συμφωνία

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >