AD

Ζαν Ρενουάρ | Η τελειότητα υπάρχει μονάχα στο μυαλό, όχι στην πραγματικότητα…

Ο σημαντικότερος όλων των σκηνοθετών & το αριστούργημά του, Η Μεγάλη χίμαιρα -η σπουδαιότερη, ίσως, αντιπολεμική ταινία της έβδομης τέχνης. Γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1894.

 

“Ζαν Ρενουάρ – `Ο Σημαντικότερος Όλων Των Σκηνοθετών`!” έγραψε ο Όρσον Γουέλς για εκείνον. Τον Πατέρα του Ποιητικού Ρεαλισμού.

Γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1894 στη Μονμάρτρη του Παρισιού. Ήταν γιος του θρυλικού  ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Πιερ Ωγκύστ Ρενουάρ και αδελφός του Πιερ Ρενουάρ, ο οποίος ήταν ηθοποιός. Την περίοδο του  Α΄ Παγκοσμίου πολέμου είχε σοβαρό τραυματισμό στο πόδι του. Ένα μοιραίο γεγονός που του έδωσε όμως  τη δυνατότητα να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο, αρχικά  παρατηρώντας ταινίες του Τσάρλι Τσάπλιν, του Γκρίφιθ και πολλών άλλων αξιόλογων σκηνοθετών.

“Οι παρέες διαμορφώνουν τον κόσμο ολόκληρο, κάθε πόλη, κάθε χώρα. Μάλιστα, μερικές παρέες ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα και γίνονται διεθνείς. Κάθε παρέα έχει τις συνήθειές της, την ηθική της, την δική της γλώσσα. Απλούστερα, κάθε παρέα έχει τους δικούς της κανόνες, κι αυτοί οι κανόνες κατευθύνουν το παιχνίδι. Όσο πιο μικρή παρέα, τόσο πιο αυστηροί κανόνες. Γι’ αυτό, οι ομάδες των πλουσίων, αυτών που παίζουν τένις και αγαπούν την ιππασία, δηλαδή τα μέλη μιας κοινωνικής κάστας, ζουν ακολουθώντας κώδικες που γίνονται αυστηρότεροι όσο αυτές οι κάστες απομακρύνονται από τον υπόλοιπο πληθυσμό.” έχει πει ο ίδιος.

Τη δεκαετία του `30 δημιουργεί τις πρώτες του ταινίες, που έμειναν στην ιστορία. Πιο συγκεκριμένα,  “Ο κανόνας του παιχνιδιού” που θεωρείται μία από τις δέκα καλύτερες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου.

Είναι όμως ένα έργο του που πραγματικά ξεχωρίζει…

“Η Μεγάλη Χίμαιρα” (La Grande Illusion – 1937). Μία από τις σημαντικότερες αντιπολεμικές ταινίες στην ιστορία της Έβδομης Τέχνης και δικαίως έχει τοποθετηθεί ανάμεσα στις σημαντικότερες ταινίες του 20ού αιώνα.

IFrame

Μπορεί στο φιλμ να ακούγονται λιγότεροι από έξι πυροβολισμοί και να μην υπάρχουν καθόλου σκηνές μάχης, ωστόσο, η ταινία αποτελεί μια από τις πιο κλασσικές αντιπολεμικές ταινίες στην ιστορία του Σινεμά.

Το σενάριο στηρίζεται  σε αληθινές εμπειρίες ενός στρατηγού τον οποίο ο σκηνοθέτης γνώρισε στη διάρκεια της θητείας του στην αεροπορία και τοποθετείται στο μικρόκοσμο ενός στρατοπέδου αιχμαλώτων.

Αν κάποιος αναρωτιέται πώς προέκυψε ο ελληνικός τίτλος, η εξήγηση είναι η ακόλουθη…

Αναφέρεται στη χιμαιρική ελπίδα που αναπτύχθηκε την περίοδο του πολέμου, πως μπορούν να σπάσουν οι ταξικοί φραγμοί και να αναπτυχθεί συντροφικότητα μεταξύ των ανθρώπων, πέρα από τάξεις και φύλα. Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το αεροπλάνο του λοχαγού de Boeldieu (Pierre Fresnay) και του υπολοχαγού Maréchal (Jean Gabin) καταρρίπτεται από τον Γερμανό αξιωματικό von Rauffenstein (Erich von Stroheim). Οδηγούνται σ’ ένα στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου. Εκεί, μαζί με μια παρέα συμπατριωτών τους, οργανώνουν την απόδραση. Πριν ακόμα όμως υλοποιηθεί το σχέδιο,  τους μεταφέρουν σε μία φυλακή-κάστρο, υπό τη διοίκηση του von Rauffenstein. Μια ιδιαίτερη, όμορφη σχέση με στοιχεία σεβασμού και εκτίμησης συνδέει τους αριστοκρατικής προέλευσης von Rauffenstein και de Boeldieu.

Μια πραγματικά, εκπληκτική ταινία…

IFrame

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >