AD

Carmen Herrera | Η χαρισματική καλλιτέχνιδα που έγινε διάσημη στα 89 και πέθανε στα 106

Η Carmen Herrera είχε μια μακρά και παραγωγική καριέρα, δουλεύοντας καθημερινά στο στούντιό της μέχρι που πέθανε, σε ηλικία 106 ετών.

 

 

Στις 12 Φεβρουαρίου 2022, ο κόσμος έχασε έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους καλλιτέχνες του. Η Carmen Herrera είχε μια μακρά και παραγωγική καριέρα, δουλεύοντας καθημερινά στο στούντιό της μέχρι που πέθανε, σε ηλικία 106 ετών. Δεν ακολούθησε τις τάσεις και δεν την ενδιέφερε να χαρακτηριστεί ως «γυναίκα καλλιτέχνιδα» ή «Κουβανή καλλιτέχνιδα». Ήθελε να αναγνωριστεί απλώς ως καλλιτέχνιδα. Οι μελέτες της για το χρώμα, τα γεωμετρικά σχήματα και τις ευθείες γραμμές αποτελούν μέρος ενός τεράστιου όγκου δουλειάς που μόλις πρόσφατα άρχισε να λαμβάνει την προσοχή που του αξίζει.

H τέχνη της Κουβανοαμερικανίδας ζωγράφου του σκυροδέματος Carmen Herrera, χαρακτηρίζεται από καθαρές γραμμές και φόρμες. Σπούδασε αρχικά αρχιτεκτονική. Αφού μετακόμισε στη Νέα Υόρκη με τον Γερμανοαμερικανό σύζυγό της Jesse Loewenthal, παρακολούθησε μαθήματα στο Arts Students League. Κατά τη διάρκεια ταξιδιών στο Παρίσι, η Carmen Herrera εξοικειώθηκε με την τέχνη του Kazimir Malevich και Piet Mondrian οι οποίοι είχαν μεγάλη επιρροή πάνω της. Αργότερα συναντήθηκε επίσης με καλλιτέχνες όπως ο Yves Klein.

a city carmen herrera

Μια πόλη από την Carmen Herrera, 1948 μέσω του περιοδικού Gallery

Ενώ η Carmen Herrera ήταν καλά συνδεδεμένη με τους κύκλους των καλλιτεχνών και μπορούσε πάντα να βασίζεται στην υποστήριξη του συζύγου της, έφτασε στα 89 της χρόνια μέχρι να πουλήσει τον πρώτο της πίνακα. Ήταν το 2004, την ίδια χρονιά που η MoMA ενημερώθηκε για τον Κουβανή καλλιτέχνιδα. Το 2017, είχε μια μεγάλη αναδρομική,Carmen Herrera: Lines of Sight, στο Whitney Museum of American Art. Ένας λόγος για την καθυστερημένη αναγνώριση της Carmen Herrera ήταν το φύλο της: Έμποροι έργων τέχνης όπως η Rose Fried λέγεται ότι απέρριψαν την καλλιτέχνιδα επειδή ήταν γυναίκα. Επιπλέον, η τσιμεντένια τέχνη της Carmen Herrera πάντα έσπασε με τις κλασικές ιδέες μιας γυναίκας καλλιτέχνη από τη Λατινική Αμερική.

Μελέτες και επιρροές

Η Carmen Herrera γεννήθηκε στην Κούβα το 1915 αλλά πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη. Το 1938, μπήκε στο Universidad de La Habana για να σπουδάσει αρχιτεκτονική, αλλά δεν τελείωσε λόγω της πολιτικής αστάθειας που περνούσε η χώρα. Αμέσως μετά, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και παντρεύτηκε τον Jesse Loewenthal, έναν καθηγητή Αγγλικών που τη μύησε στον πνευματικό και καλλιτεχνικό κόσμο της πόλης.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1940, το ζευγάρι μετακόμισε στο Παρίσι, όπου γνώρισε πολλούς από τους avant-garde καλλιτέχνες της εποχής. Η Herrera γνώρισε από πρώτο χέρι όλα τα στυλ και τις κινήσεις που εκτέθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένων των Bauhaus και των σουπρεματιστών.

Το ζευγάρι μετακόμισε στη Νέα Υόρκη μετά από πέντε χρόνια, αλλά η Herrera δεν βρήκε καλή υποδοχή για τη δουλειά της. Πάλεψε να βρει γκαλερί που ήταν πρόθυμες να δείξουν τους πίνακές της κυρίως λόγω του φύλου της. Carmen Herrera, Ariel, 2006

Carmen Herrera ,Άριελ, 2006, Lisson Gallery, Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.

Η τέχνη της Herrera παραμελήθηκε στο κύριο μέρος της καριέρας της. Στις Η.Π.Α, o Αφηρημένος Εξπρεσιονισμός άνθιζε τη δεκαετία του 1950 και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να δείξει τον καλά μελετημένο ακριβή μινιμαλισμό της, ένα κίνημα που περίμενε σε τουλάχιστον μια δεκαετία.

Επιπλέον, το γεγονός ότι ήταν γυναίκα από τη Λατινική Αμερική έκανε τα πράγματα χειρότερα. Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής θεωρούνταν εξωτικά μέρη και οι άνθρωποι ακόμα περίμεναν ότι η τέχνη θα απεικονίζει την πληθωρική φύση και τους καρπούς της. Η ιδέα μιας γυναίκας να ζωγραφίζει γεωμετρική αφαίρεση ήταν αδιανόητη. Τα επόμενα χρόνια ξεχάστηκε τελείως.

Παρά το γεγονός ότι αγνοήθηκε από τον κόσμο της τέχνης, δεν σταμάτησε ποτέ να δημιουργεί νέα και φρέσκα έργα. Η αναγνώριση ήρθε μόνο όταν ήταν 89 και πούλησε τον πρώτο της πίνακα, ακολούθησε συμμετοχή σε συλλογικές εκθέσεις και τελικά πήρε τις δικές της αναδρομικές σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία.

Το τελευταίο από αυτά συνέβη το 2017 όταν το μουσείο Whitney στη Νέα Υόρκη παρουσίασε το “Carmen Herrera: Lines of Sight” . Ήταν μια γιορτή της τότε 101 ετών, Herrera, στην καρδιά της πόλης που επέλεξε να ζήσει και να εργαστεί.

Carmen Herrera, Gemini (Red), 1971/201

Κάρμεν Ερέρα,Δίδυμοι (Κόκκινο), 1971/2019, Lisson Gallery, Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ. Ιστοσελίδα της γκαλερί.

The Love of Straight Line

Το χαρακτηριστικό στυλ της με γεωμετρικά, ίσια και έντονα χρώματα, πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά αναπτύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Η Herrera άρχισε να ζωγραφίζει σε κλασικά, αναπαραστατικά στυλ, αλλά δεν την ενδιέφεραν. Το σημείο καμπής συνέβη στο Παρίσι όταν είδε το έργο του Joseph Albers και των Ρώσων σουπρεματιστών. Στη συνέχεια, εγκατέλειψε κάθε προσπάθεια αναπαράστασης και βυθίστηκε στην ομορφιά των αυστηρών, έντονων γραμμών.

Όταν άρχισε να πειραματίζεται με τη γεωμετρική αφαίρεση, η δουλειά της έμοιαζε με τέχνη, αλλά το στυλ της γινόταν όλο και πιο μινιμαλιστικό με τα χρόνια.

Carmen Herrera, Black and White, 1952

Κάρμεν Ερέρα,Μαύρο και άσπρο, 1952. Φωτογραφία απόyigruzeltil μέσω WikiArt.

“Το Λευκό και πράσινο” , μια σειρά που δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950, μέχρι τη δεκαετία του 1960, είναι ένα από τα πιο διάσημα έργα της. Σε αυτά ο Herrera παίζει με τον χώρο του καμβά και εξερευνά τα χρώματα, λευκό και πράσινο, σε τρίγωνα με διάφορες διαστάσεις. Είναι σχεδόν ένα «κρυφτό» που μας δίνει την έννοια του βάθους μέσα από ακριβείς γραμμές.

Carmen Herrera, Blanco y Verde, 1966

Carmen Herrera, Λευκό και πράσινο, 1966, ιδιωτική συλλογή.Phillips.

Carmen Herrera, Blanco y Verde, 1962.

Carmen Herrera ,Λευκό και πράσινο, 1966,Carmen Herrera, Irlanda, 1952

Carmen Herrera, Ιρλανδία, 1952.

Carmen Herrera, Blanco y Verde, 1966

Λευκό και πράσινο Η σειρά που δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 έως τη δεκαετία του 1960 είναι ένα από τα πιο διάσημα έργα της.

Carmen Herrera, Blanco y Verde, 1962.

Σε αυτά, ο Herrera παίζει με τον χώρο του καμβά και εξερευνά τα χρώματα λευκό και πράσινο σε τρίγωνα με διάφορες διαστάσεις.

Carmen Herrera, Irlanda, 1952

Η καλλιτέχνιδα δημιούργησε επίσης γλυπτά που φέρουν τις ίδιες ιδέες απλότητας σε γεωμετρικές φόρμες με κοψίματα και ρωγμές, καταλαμβάνοντας το χώρο με πολύ σχολαστικό τρόπο.

Carmen Herrera, Amarillo Uno, 1971

Carmen Herrera,κίτρινο, 1971, Lisson Gallery, Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δίκη για το Μάτι | Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία Αθηνών για την απόφαση για τους αθωωθέντες, τα ελαφρυντικά & τις ποινές

Η έφεση που ασκήθηκε αφορά το σύνολο της απόφασης, πλην του ηλικιωμένου που έβαλε τη φωτιά, ο οποίος καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλακή, γιατί νομικά δεν μπορούσε να ασκηθεί

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >