AD

Νέα Ζηλανδία | H πρώτη χώρα που οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου

Στις 19 Σεπτεμβρίου του 1893, με την υπογραφή του εκλογικού νόμου από τον Κυβερνήτη Λόρδο της Γλασκώβης, η Νέα Ζηλανδία γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που χορηγεί εθνικά δικαιώματα ψήφου στις γυναίκες.

 

 Το νομοσχέδιο ήταν το αποτέλεσμα πολυετών συναντήσεων των σουφραζετών σε πόλεις σε όλη τη χώρα, με τις γυναίκες να ταξιδεύουν συχνά σε μεγάλες αποστάσεις για να ακούσουν διαλέξεις και ομιλίες, να περάσουν ψηφίσματα και να υπογράψουν αναφορές. Οι γυναίκες της Νέας Ζηλανδίας πήγαν για πρώτη φορά στις κάλπες στις εθνικές εκλογές του Νοεμβρίου 1893.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραχώρησαν στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου το 1920 και η Μεγάλη Βρετανία εγγυήθηκε πλήρη δικαιώματα ψήφου για τις γυναίκες το 1928.

Όταν ο κυβερνήτης, Lord Glasgow, υπέγραψε τον νέο εκλογικό νόμο, η Νέα Ζηλανδία έγινε η πρώτη αυτοδιοικούμενη χώρα στον κόσμο στην οποία οι γυναίκες είχαν δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές. Καθώς οι γυναίκες στις περισσότερες άλλες δημοκρατίες – συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών – δεν είχαν δικαίωμα ψήφου παρά μόνο μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η παγκόσμια ηγεσία της Νέας Ζηλανδίας στο δικαίωμα ψήφου των γυναικών έγινε κεντρική πτυχή της εικόνας της ως πρωτοποριακού «κοινωνικού εργαστηρίου».

Η ψήφιση του νόμου ήταν το αποκορύφωμα της πολυετούς αναταραχής από τη Χριστιανική Ένωση Γυναικών Εγκράτειας (WCTU) και άλλες οργανώσεις. Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας, μια σειρά από ογκώδεις αναφορές παρουσιάστηκαν στο Κοινοβούλιο. αυτά που συγκεντρώθηκαν το 1893 είχαν μαζί υπογραφεί από σχεδόν το ένα τέταρτο του ενήλικου γυναικείου πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας.

Όπως το 1891 και το 1892, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε ένα εκλογικό νομοσχέδιο που θα χορηγούσε την ψήφο σε όλες τις ενήλικες γυναίκες. Για άλλη μια φορά, όλα τα βλέμματα στράφηκαν στην Άνω Βουλή, το Νομοθετικό Συμβούλιο, όπου είχαν θεμελιώσει τα δύο προηγούμενα μέτρα. Τα οινοπνευματώδη συμφέροντα, ανησυχώντας ότι οι γυναίκες ψηφοφόροι θα ευνοούσαν τους αντιπάλους τους που ήταν απαγορευτικοί, υπέβαλαν αναφορά στο Συμβούλιο να απορρίψει το νομοσχέδιο. Οι σουφραζιστές απάντησαν με μαζικές συγκεντρώσεις και μια καταιγίδα τηλεγραφημάτων προς τα μέλη.

Ο νέος πρωθυπουργός Richard Seddon και άλλοι πολέμιοι του δικαιώματος ψήφου των γυναικών προσπάθησαν δεόντως να σαμποτάρουν το νομοσχέδιο, αλλά αυτή τη φορά η παρέμβασή τους απέτυχε. Δύο νομοθετικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που είχαν προηγουμένως αντιταχθεί στο δικαίωμα ψήφου των γυναικών άλλαξαν τις ψήφους τους για να φέρουν σε δύσκολη θέση τον Seddon. Στις 8 Σεπτεμβρίου, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 20 ψήφους υπέρ και 18 κατά.

Περισσότερες από 90.000 γυναίκες από τη Νέα Ζηλανδία προσήλθαν στις κάλπες στις 28 Νοεμβρίου 1893. Παρά τις προειδοποιήσεις από τους αντιπάλους της ψηφοφορίας ότι οι «κυρίες ψηφοφόροι» ενδέχεται να παρενοχληθούν στα εκλογικά τμήματα, η ατμόσφαιρα στις εκλογές η μέρα ήταν χαλαρή, ακόμα και γιορτινή.

Ακόμα κι έτσι, οι γυναίκες είχαν πολύ δρόμο να διανύσουν για να επιτύχουν την πολιτική ισότητα. Δεν θα κέρδιζαν το δικαίωμα να εκλέγουν το Κοινοβούλιο μέχρι το 1919 και η πρώτη γυναίκα βουλευτής δεν εξελέγη παρά το 1933. Οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, αποτελώντας το 41 τοις εκατό των βουλευτών το 2019.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >