AD

Η μόνη αλήθεια που μένει από την ταινία Barbie | Ο μονόλογος- ύμνος για τις γυναίκες

Βαρέθηκα τόσο πολύ να βλέπω τον εαυτό μου και κάθε άλλη γυναίκα να δένει τον εαυτό της σε κόμπους για να είναι αρεστή στους άλλους.

 

 

Την πολυσυζητημένη ταινία του καλοκαιριού “Barbie” την είδα κι εγώ όπως νομίζω και ο περισσότερος γυναικείος πληθυσμός – και όχι μόνο. Προσωπικά, και από περιέργεια αλλά κι επειδή ήθελα να κάνω το χατίρι της κορούλας μου η οποία ανυπομονούσε να δει μέσα στη γιγαντοοθόνη έναν κόσμο αφιερωμένο στη ροζ ζωή της αγαπημένης της κούκλας. 

Δε θα αναλύσω την πλοκή της ταινίας, ούτε σκοπεύω να παραθέσω την προσωπική μου άποψη για το τι πέτυχε και τι όχι. Το σίγουρο είναι ότι δε θα την ξαναέβλεπα. Αυτό όμως που αξίζει να σχολιάσω είναι ότι το πραγματικό νόημά της βρισκόταν ανάμεσα σε κάποιες φράσεις που ειπώθηκαν μέσα σε ένα λεπτό. 

Στη σκηνή όπου η Gloria (America Ferrera) παραδίδει έναν μονόλογο για τα ακατόρθωτα διπλά πρότυπα του να είσαι γυναίκα.

Ο μονόλογος, είπε η Ferrera σε μια συνέντευξη της ήταν “ένα από τα πρώτα πράγματα που μου ανέφερε η σεναριογράφος Greta Gerwig ακόμη και πριν διαβάσω το σενάριο. Είπε, “Έγραψα αυτόν τον μονόλογο για την Gloria και πάντα σε φανταζόμουν να το λες αυτό.” Αν και αυτό ήταν κολακευτικό, ένιωσα επίσης σαν πίεση με τον πιο ωραίο τρόπο. Διάβασα τον μονόλογο και με χτύπησε τόσο δυνατό και με νόημα. Ένιωσα επίσης σαν, ουάου, τι δώρο ως ηθοποιός να έχεις να παραδώσεις κάτι που είναι τόσο καθαρτικό Και ειλικρινές. Αλλά ένιωθα επίσης σαν αυτή τη κομβική στιγμή που προφανώς δεν ήθελα να τα μπερδέψω. Υπήρχε μια μικρή υγιής πίεση γύρω από αυτό.”

Τους πήρε δύο μέρες για να γυρίσουν τη σκηνή και η Ferrera λέει ότι πιθανότατα έκανε «30 με 50 πλήρεις σειρές από πάνω προς τα κάτω». Η αγαπημένη της γραμμή, λέει, είναι η σειρά «πάντα να είσαι ευγνώμων», την οποία δούλεψε μαζί με την Gerwig.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης της, η Gerwig λέει ότι :“Όταν στην Αμερική ακούστηκε η όμορφη ομιλία της, απλά έκλαιγα, και μετά κοίταξα γύρω μου, και συνειδητοποίησα ότι όλοι κλαίνε στο πλατό. Οι άντρες κλαίνε επίσης, επειδή έχουν τη δική τους ομιλία που αισθάνονται ότι δεν μπορούν ποτέ να πουν. Και έχουν το δίδυμο τεντωμένο σχοινί τους, που είναι επίσης οδυνηρό».

Ακολουθεί ο πλήρης μονόλογος της Gloria από την ταινία Barbie (2023):

Είναι κυριολεκτικά αδύνατο να είσαι γυναίκα. Είσαι τόσο όμορφη, και τόσο έξυπνη, και με σκοτώνει που δεν νομίζεις ότι είσαι αρκετά καλή. Όπως, πρέπει να είμαστε πάντα εξαιρετικές, αλλά με κάποιο τρόπο το κάνουμε πάντα λάθος.

Πρέπει να είσαι αδύνατη, αλλά όχι πολύ αδύνατη. Και ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι θέλεις να είσαι αδύνατη. Πρέπει να λες ότι θέλεις να είσαι υγιής, αλλά και να είσαι αδύνατη. Πρέπει να έχεις χρήματα, αλλά δεν μπορείς να ζητήσεις λεφτά γιατί είναι τρελό. Πρέπει να είσαι αφεντικό, αλλά δεν μπορείς να είσαι κακιά. Πρέπει να ηγηθείς, αλλά δεν μπορείς να καταπνίγεις τις ιδέες των άλλων. Υποτίθεται ότι σας αρέσει να είστε μητέρες, αλλά μην μιλάτε για τα παιδιά σας όλη την ώρα. Πρέπει να είσαι γυναίκα καριέρας αλλά και να προσέχεις πάντα τους άλλους ανθρώπους.

Πρέπει να απαντήσεις για την κακή συμπεριφορά των ανδρών, κάτι που είναι τρελό, αλλά αν το επισημάνεις, κατηγορείσαι ότι παραπονιέσαι. Υποτίθεται ότι πρέπει να παραμείνεις όμορφη για τους άντρες, αλλά όχι τόσο όμορφη ώστε να τους δελεάζεις πολύ ή να απειλείς άλλες γυναίκες επειδή υποτίθεται ότι είστε μέρος της αδελφότητας.

Πάντα όμως να ξεχωρίζεις και να είσαι πάντα ευγνώμων. Αλλά μην ξεχνάτε ποτέ ότι το σύστημα είναι στημένο. Βρείτε λοιπόν έναν τρόπο να το αναγνωρίσετε αλλά και να είστε πάντα ευγνώμονες.

Δεν πρέπει να γερνάς ποτέ, να μην είσαι ποτέ αγενής, να μην επιδεικνύεσαι, να μην είσαι ποτέ εγωίστρια, να μην πέσεις κάτω, να μην αποτύχεις, να μην δείξεις φόβο, να μην ξεφύγεις ποτέ από τη γραμμή. Είναι πολύ δύσκολο! Είναι πολύ αντιφατικό και κανείς δεν σου δίνει μετάλλιο ή δεν σου λέει ευχαριστώ! Και στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι όχι μόνο τα κάνετε όλα λάθος, αλλά και για το ότι όλα είναι δικό σας το φταίξιμο.

Βαρέθηκα τόσο πολύ να βλέπω τον εαυτό μου και κάθε άλλη γυναίκα να δένει τον εαυτό της σε κόμπους για να είναι αρεστή στους άλλους.  Και αν όλα αυτά ισχύουν και για μια κούκλα που απλώς αντιπροσωπεύει γυναίκες, τότε δεν ξέρω καν.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >