AD

Anna Magnani | Παρακαλώ μη ρετουσάρετε τις ρυτίδες μου… Χρειάστηκα τόσα χρόνια για να τις αποκτήσω…

Υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς του 20ου αιώνα. Η γυναίκα που πολλές φορές την έχουν αποκαλέσει στοιχείο της Φύσης, λύκαινα και εκρηκτική σαν ηφαίστειο, έφυγε από τη ζωή στις 26 Σεπτεμβρίου του 1976.

 

Στη Ρώμη του 1952… Μια μελαχρινή γυναίκα ξεκλειδώνει την πόρτα του σπιτιού της που βρίσκεται στο κέντρο της αιώνιας πόλης. Ο κινηματογραφικός φακός την πλησιάζει, εκείνη γυρίζει και μισοαυστηρά, απευθύνεται στο σκηνοθέτη, λέγοντάς του: “Φεντερίκο, πήγαινε  για ύπνο!” Ο Φεντερίκο δεν είναι άλλος από τον Φελίνι και η γυναίκα που του χαμογελάει με συνομωτικό ύφος, δεν είναι άλλη από την Άννα Μανιάνι. Η σκηνή είναι από την ταινία του Φεντερίκο Φελίνι “Ρόμα”. Η Άννα Μανιάνι υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς του 20ου αιώνα. Η γυναίκα που πολλές φορές την έχουν αποκαλέσει “στοιχείο της Φύσης”, “λύκαινα” και “εκρηκτική σαν ηφαίστειο”. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, ανανέωσε πολλές φορές τη φιγούρα της γυναίκας ηθοποιού και μέσα από τις δυναμικές, ξεχωριστές της ερμηνείες, άλλαξε πολλά από τα καλλιτεχνικά στερεότυπα που υπήρχαν εκείνη την εποχή. Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους Ιταλούς σκηνοθέτες της εποχής της. Ανάμεσά τους: ο Ρομπέρτο Ροσελίνι, ο Πιερ Πάολο Παζολίνι, ο Φεντερίκο Φελλίνι, ο Λουκίνο Βισκόντι.  Το έργο “Τριαντάφυλλο στο Στήθος” γράφτηκε για εκείνη από τον θεατρικό συγγραφέα Τένεσι Ουίλλιαμς- φίλο και θαυμαστή της. Η συγκλονιστική ερμηνεία της στον κινηματογράφο απέσπασε Βραβείο Όσκαρ.Τιμήθηκε επίσης, τόσο από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, όσο και εκείνο του Βερολίνου. Στη διάσημη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλλυγουντ, διαθέτει αστέρι μαζί με ακόμα τρεις προσωπικότητες της ιταλικής παραγωγής.

 

About Anna Magnani, Iconic Women Of Italian Cinema

Ο Ρομπέρτο Ροσελίνι, στην ταινία “Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη”, το 1945, την “πλησιάζει” με τέτοιο τρόπο που γίνεται ο καθρέφτης του πόνου τον οποίο γεννάει ο πόλεμος. Μπορεί να γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια, από πατέρα Αιγύπτιο και Ιταλίδα μητέρα, αλλά δεν αποτέλεσε ποτέ το “αρχέτυπο της Ρωμαίας” για τους συμπολίτες της. Η Άννα Μανιάνι ήρθε στη Ρώμη παιδί, μαζί με τη γιαγιά της, και μεγάλωσε σε μία ιδιαίτερα φτωχή συνοικία της πόλης.. Η ερωτική ζωή της σφραγίστηκε από τη σχέση της με τον Ρομπέρτο Ροσελίνι. Εκείνη τον αγάπησε βαθιά.  Εκείνος, την εγκατέλειψε για τη Σουδηέζα ηθοποιό Ίνγκριντ Μπέργκμαν. Η ίδια έλεγε:”Μεγάλα πάθη δεν υπάρχουν, είναι ψεύτικες φαντασιώσεις. Αυτά που υπάρχουν είναι μικρές αγάπες που μπορεί να διαρκέσουν λίγο ή περισσότερο..”

Η Μπέργκμαν γύρισε 5 ταινίες με τον Ροσελίνι, δίνοντας νέα πνοή στην καριέρα της κι έτσι καθιερώθηκε και στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο.
Ο συγγραφέας François-Guillaume Lorrain, στο βιβλίο του “Ο πόλεμος των ηφαιστείων”, περιγράφει το ερωτικό τρίγωνο, αναφέροντας:
“Η Μπέργκμαν ζει στο πλευρό ενός άντρα που είναι μεγαλύτερός της. Αμφιβάλλει για την ίδια, για την ομορφιά της, για το ύψος της. Ωστόσο, κάτι την ωθεί να κάνει πράγματα εξαιρετικά τολμηρά και ελεύθερα.”

 

Anna Magnani: The Eternal Soul of Italian Cinema ~ Vintage Everyday

Τα πράγματα, όμως,  πάνε άσχημα για την Μανιάνι. Η ταινία της  Volcano είχε δυστυχώς κακή υποδοχή. Η κόπια χάλασε στην πρεμιέρα. Κάποια στιγμή άδειασε η αίθουσα και οι δημοσιογράφοι έφυγαν τρέχοντας. “Η Ινγκριντ Μπέργκμαν μόλις έφερε στον κόσμο ένα παιδί. Ολοι έφυγαν για το νοσοκομείο.”είπαν στην Αννα Μανιάνι. Ηταν το πρώτο παιδί του ζευγαριού που στη συνέχεια παντρεύτηκε και έκανε άλλα δύο παιδιά, την Ιζότα και την Ιζαμπέλα Ροσελίνι.

Παντρεύτηκε μία φορά – το σκηνοθέτη Γκοφρέντο Αλεσαντρίνι, αλλά ο γάμος τους δεν είχε διάρκεια. Κατά τη διάρκεια του πολέμου συνδέθηκε ερωτικά με τον ηθοποιό Μάσιμο Σεράτο. Μαζί απέκτησαν το μοναδικό της παιδί, τον Λούκα. Ο μικρός Λούκα χτυπήθηκε από πολιομυελίτιδα λίγο πριν βρεθεί το εμβόλιο εναντίον της τρομερής,-για εκείνη την εποχή- ασθένειας. Η Μανιάνι δεν ήθελε  να αποδεχτεί την αδικία και  προσπάθησε να καταπολεμήσει τη νόσο, υποβάλλοντας το παιδί σε συνεχείς και επώδυνες χειρουργικές επεμβάσεις. Μάταια όμως. Η σχέση των δυο τους περνά από διάφορες δοκιμασίες και δεν θα χωρίσουν ποτέ, παρά μόνο με το θάνατό της Μανιάνι, το 1973.

Biography of Anna Magnani - Italia Mia

 

Η Άννα Μανιάνι, εκτός από τη βράβευσή της, το 1955,  με το Όσκαρ της καλύτερης ηθοποιού, για τη συμμετοχή της στην ταινία “Τριαντάφυλλο στο στήθος”, ερμήνευσε σπουδαίους ρόλους. Ανάμεσά τους η  “Λύκαινα” του Βέργκα, που ήταν και η τελευταία παρουσία της στη σκηνή. Στο ρόλο αυτό περνούν όλα τα στοιχεία για τα οποία τη λάτρευε το κοινό της. Ποιά ήταν αυτά; Η  αμεσότητα, την ειλικρίνεια, το αστείρευτο πάθος της γυναίκας εκείνης για τη ζωή και τον έρωτα. Θα πουν γι`αυτήν ότι “για τρεις γενιές Ιταλών, αποτέλεσε το σύμβολο της επιβίωσης, της γυναίκας που αγωνίζεται ενάντια στα πάντα, που υποφέρει τα πάνδεινα, αλλά δεν το βάζει κάτω.”

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Συγκίνηση στα Μετέωρα | «Αθάνατες» – Αναρριχητές φώναξαν τα ονόματα των 3 κοριτσιών που έχασαν την ζωή τους στα Τέμπη

Τα ονόματα των τριών κοριτσιών, Θώμης, Χρύσας και Αναστασίας Πλακιά, που έχασαν την ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αναφώνησαν αναρριχητές της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Καρχαρίας έκανε βόλτες στη μαρίνα της Γλυφάδας

Ένα καρχαριοειδές ψάρι εμφανίστηκε τη Δευτέρα μαρίνα της Γλυφάδα. Κάτοικοι της Γλυφάδας ανέβασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που δείχνουν ένα τεράστιο καρχαριοειδές να κολυμπά στη μαρίνα, δίπλα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >