AD

Dr Tόμας Χάρβει | Ο άνθρωπος που έκλεψε τον εγκέφαλο του Αϊνστάιν και τον έκρυβε για 23 χρόνια σε Tupperware!

Η οικογένεια του Άλμπερτ Αϊνστάιν δεν πίστευε ότι είχε μέλλον. Γεννήθηκε το 1879  «με ένα κεφάλι σε σχήμα ασύμμετρης μπάλας γυμναστικής», εξήγησε ο δημοσιογράφος Michael Paterniti στο περιοδικό Harper`s πριν από 20 χρόνια.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, αυτό το κεφάλι έγινε μια από τις πιο μεγαλοφυείς «συσκευές» του 21ου αιώνα. Λιγότερο γνωστό είναι ότι το περιεχόμενο του είχε κλαπεί κατά τη διάρκεια της αυτοψίας του Αϊνστάιν και έμεινε για 23 χρόνια χαμένος.

Ο κλέφτης ήταν ο Thomas Harvey (φωτογραφία), παθολόγος στο νοσοκομείο του Πρίνστον, όπου ο πατέρας της σχετικότητας πέθανε το 1955. Ο Αϊνστάιν ήταν ξεκάθαρος ότι ήθελε να αποτεφρωθεί, αλλά μόλις οκτώ ώρες μετά το θάνατο του, ο Harvey άρπαξε τον εγκέφαλό του και τον έκοψε σε 240 τεμάχια σε μια περίοδο μερικών μηνών.

Για 23 χρόνια, έκρυβε τον εγκέφαλο στο υπόγειο του, αποθηκεύοντάς τον σε ψυγεία μπύρας, βάζα μπισκότων και δοχεία Tupperware. «Αυτό που δεν υπολόγισε, ωστόσο» δήλωσε ο Paterneti, «ήταν ότι με αυτή την πράξη ολόκληρος ο κόσμος του θα γινόταν χαοτικός».

Η οικογένεια του Αϊνστάιν αρχικά εξοργίστηκε όταν το έμαθε. Ο γιος του, Χανς Άλμπερτ, έδωσε τελικά στον Harvey μια διστακτική έγκριση για να κρατήσει τον εγκέφαλο – αλλά μόνο για ιατρική μελέτη. Αλλά η έρευνα δεν ξεκίνησε. Χρόνια πέρασαν. Δεκαετίες. Ο στρατός των Η.Π.Α. προσπάθησε να πείσει τον Harvey να τους δώσει τον εγκέφαλο, νομίζοντας ότι θα μπορούσε να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τη Ρωσία, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Αντ `αυτού, ο εγκέφαλος έμενε μέσα σε βάζα στο Wichita του Κάνσας. Ο συγγραφέας William Burroughs, ένας φίλος του Harvey, το διασκέδαζε  να κατεβαίνει νότια για να «πιεί ένα ποτό με τον Αϊνστάιν» στη βεράντα του φίλου του. Μερικές φορές ο Harvey έκοβε φέτες του εγκεφάλου με μαχαίρι κουζίνας, για να τις στείλει με το ταχυδρομείο σε άτομα που του ζητούσαν ένα κομμάτι. Ένα ντοκιμαντέρ του BBC του 1994, με επικεφαλής τον Ιάπωνα καθηγητή Kenji Sugimoto,  έδειχνε τον Harvey κόβει ένα κομμάτι του εγκεφάλου και να το βάζει σε ένα χαρτοκιβώτιο για να το πάρει ο επισκέπτης σπίτι του ως αναμνηστικό.

IFrame

Το 1978 ο δημοσιογράφος Steven Levy έγραψε, μετά από μια επίσκεψη του στο σπίτι του Harvey  «Ήταν μια μάζα σε σχήμα κελύφους κοχυλιού ενός ζαρωμένου υλικού», αναφερόμενος στον εγκέφαλο, σε ένα κομμάτι για την New Jersey Monthly, το οποίο συγκλόνισε το κοινό. «Ένα χοντρό κομμάτι σε σχήμα γροθιάς από μια γκρι, γραμμωτή ουσία, με την εμφανή συνοχή ενός σφουγγαριού. Και σε ξεχωριστό σακουλάκι μια μάζα από ροζ-άσπρες χορδές που έμοιαζαν με φουσκωμένο οδοντικό νήμα» Άλλα τμήματα διατηρήθηκαν σε ένα υλικό σαν ρητίνη.

Ο Harvey δεν ήταν νευροεπιστήμονας – και όλη αυτή η μελέτη ξεπερνούσε τις γνώσεις του. Ήξερε ότι θα χρειαζόταν σοβαρή βοήθεια για να ξεκλειδώσει τα μυστικά του εγκεφάλου και αρχικά συνεργάστηκε με τον φίλο του Αϊνστάιν, τον νευροπαθολόγο Harry Zimmerman. Αλλά ο Zimmerman δεν μπόρεσε να κάνει κάτι.

Η δημοσίευση του άρθρου του Levy ξεκίνησε αρκετές μελέτες στη δεκαετία του `80 και του `90, αλλά τα ευρήματά τους δεν είχαν κάτι καινούργιο να γράψουν. Βέβαια, υπήρχαν κάποιες διαφορές με τους κοινούς εγκεφάλους (δηλαδή μια επιπλέον κορυφή στον μεσαίο μετωπιαίο λοβό), αλλά τίποτα που να μπορέσει να δώσει ένα στοιχείο για την αποκωδικοποίηση της ιδιοφυΐας του.

Το θέμα είναι, τι θέλουν να δουν τα μάτια του κόσμου. «Είναι μια προκατάληψη επιβεβαίωσης», δήλωσε ο Dr. Terrance Hines στο NPR το 2014, «Αν θέλετε πραγματικά να βρείτε κάτι, αν το ψάχνετε για αρκετό καιρό, θα το βρείτε … όπως όταν βλέπετε πρόσωπα ή σχήματα στα σύννεφα. Αυτά τα σχήματα δεν είναι πραγματικά στα σύννεφα. Είναι στο μυαλό σας». Ίσως αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ο Harvey ήταν τόσο απομονωμένος όταν ξεκίνησε τις μελέτες για τον εγκέφαλο. απλά δεν μπορούσε να αντέξει να το αφήσει τη φαντασία του.

«Οι θεωρίες του Αϊνστάιν προέβλεπαν την προέλευση, τη φύση και το πεπρωμένο του σύμπαντος», εξήγησε ο Paterneti, «ανατρέποντας τον Νεύτωνα και σχεδόν τριακόσια χρόνια  επιστήμης».

Ο Harvey απεβίωσε το 2004 και σήμερα μπορείτε να δείτε τον εγκέφαλο στο Μουσείο του Mutter στο Πενσυλβανία. Επίσης, τα μάτια του Αϊνστάιν κλάπηκαν και παραμένουν κρυμμένα σε ένα ασφαλές κουτί στη Νέα Υόρκη. Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >