AD

James Dean | Nα θυμάσαι ότι η ζωή είναι μικρή. Σπάσε τους κανόνες.

68 χρόνια πριν, στις 30 Σεπτεμβρίου του 1955, έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός που έγινε παγκόσμιο ίνδαλμα μετά τον πρόωρο θάνατό του

 

 

Αν και οι ακριβείς συνθήκες του θανατηφόρου τροχαίου του James Dean είναι ασαφείς, το σίγουρο είναι ότι στις 30 Σεπτεμβρίου 1955, ο 24χρονος σταρ του κινηματογράφου έχασε  τη ζωή του και έγινε διαχρονικό πολιτιστικό σύμβολο.

Την ημέρα του ατυχήματος, ο Dean ταξίδευε στην Καλιφόρνια με έναν φίλο του, τον Γερμανό μηχανικό και οδηγό αγώνων Rolf Wοtherich. Οι δυο τους ήταν καθ` οδόν για έναν αγώνα αυτοκινήτων . O James Dean ήταν φανατικός θαυμαστής των αγώνων.

Nωρίς το βράδυ, ένα αυτοκίνητο που ερχόταν προς την άλλη κατεύθυνση γύρισε μπροστά από την Porsche του, κόβοντάς του τη διαδρομή. Ο Dean, ο οποίος είχε ήδη προειδοποιηθεί από την αστυνομία για υπερβολική ταχύτητα νωρίτερα το απόγευμα, οδηγούσε πολύ γρήγορα και δεν μπορούσε να ξεφύγει από το δρόμο. Χτύπησε το άλλο όχημα σχεδόν μετωπικά και πέθανε αμέσως, με σπασμένο λαιμό.

James Dean`s car after the crash

 Η Porsche του James Dean μετά το ατύχημα

O Wütherich πετάχτηκε έξω από το όχημα αλλά επέζησε. Η βραβευμένη ασημένια Porsche Spyder του ηθοποιού είχε μετατραπεί σε ένα σωρό παλιοσίδερα.

Το όνειρο να γίνει ηθοποιός

Ο James Byron Dean,  γεννημένος στις 8 Φεβρουαρίου 1931, πέρασε τα πρώτα του χρόνια σε μια φάρμα στην πολιτεία της Ιντιάνα των ΗΠΑ.

O πατέρας του, Winton,  ήταν οδοντοτεχνίτης στο τοπικό Νοσοκομείο Βετεράνων, μια δουλειά που έβρισκε μάλλον βαρετή. Όταν ο James ήταν περίπου τριών ετών, η οικογένεια μετακόμισε νότια 10 μίλια στο Fairmount, όπου ο Winton αποφάσισε να ασχοληθεί με την εκτροφή ταυροβάτραχων, σύμφωνα με τον βιογράφο David Dalton. Σήμερα, η εκτροφή ταυροβάτραχων μπορεί να είναι αρκετά επικερδής. Ωστόσο,  κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, κανείς δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά μια τέτοια “λιχουδιά” εστιατορίου. Η φάρμα απέτυχε και οι Deans επέστρεψαν στη Μάριον πριν αποφασίσουν για την επόμενη περιπέτειά τους μετακομίζοντας στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.

Η κίνηση αποδείχθηκε καλή για τον μικρό James. Ο Dalton γράφει ότι η τρυφερή μητέρα του έφτιαξε ένα «παιχνίδι ευχών», όπου το παιδί έγραφε μια ευχή και την έβαζε κάτω από το μαξιλάρι του πριν κοιμηθεί. Η Mildred το έπαιρνε κατά τη διάρκεια της νύχτας και έκανε ό,τι μπορούσε για να πραγματοποιήσει την ευχή του την επόμενη μέρα. Έφτιαχνε επίσης μικρά θέατρα από χαρτόνι και ενθάρρυνε την υποκριτική με κούκλες, διάβαζε ποίηση στον γιο της και τον μύησε στην τέχνη. Σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια της Παγκόσμιας Βιογραφίας, η Mildred έγραψε το παιδί ακόμη και σε μαθήματα χορού και του έμαθε να παίζει βιολί. Ήταν πολύ δεμένος με τη μητέρα του, η οποία είχε εμφανή επιρροή στην επιθυμία του να γίνει μια μέρα ηθοποιός.

Ως παιδί, αγαπούσε την τέχνη και τη μουσική, έπαιζε βιολί, έφτιαχνε αγγεία και δοκίμασε ακόμη και τον χορό βρύσης. Ωστόσο, είχε μόνο ένα όνειρο: να γίνει ηθοποιός.

Το 1938, η Mildred Dean διαγνώστηκε με καρκίνο της μήτρας. Σύμφωνα με τον James Dean, η γιαγιά από τον πατέρα του αγοριού έσπευσε στη Σάντα Μόνικα για να βοηθήσει στη φροντίδα της Mildred. Όμως πέθανε στις 14 Ιουλίου 1940. Σε ηλικία 9 ετών, ο James Dean βρέθηκε σ’ένα τρένο που πήγαινε πίσω στη Μάριον, μαζί με τη γιαγιά του και το φέρετρο που περιείχε την Mildred Dean. Στο σχολείο, μια φορά ξέσπασε σε κλάματα κατά τη διάρκεια του μαθήματος, λέγοντας ότι του έλειπε η μητέρα του. Αλλά η κίνηση ήταν μια χαρά με τον Winton, ο οποίος δεν ήξερε το πώς να χειριστεί τον θάνατο της γυναίκας του. «Πώς θα πεις σε ένα 8χρονο αγόρι ότι η μητέρα του θα πεθάνει;» είπε.

Το ότι δέχθηκε αγάπη από την οικογένειά του,  έδωσε στον James χρόνο να ξεπεράσει τη θλίψη του και να συνεχίσει την παιδική του ηλικία. “Αυτό ήταν ένα πραγματικό αγρόκτημα και δούλευα σαν τρελός όταν κάποιος με παρακολουθούσε”, είπε αργότερα στη συνάδελφό του ηθοποιό και αρθρογράφο Hedda Hopper. “Σαράντα στρέμματα βρώμης έκαναν μια τεράστια σκηνή και όταν το κοινό έφευγε, εγώ έπαιρνα έναν υπνάκο και  δεν όργωνα τίποτα». Εν τω μεταξύ, όμως εργαζόταν σκληρά στο γυμνάσιο, όπου ακολούθησε με επιτυχία τον αθλητισμό και επικεντρώθηκε στα μαθήματα θεάτρου, αποφοιτώντας το 1949. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Καλιφόρνια, αλλά ο James Dean επιβεβαιώνει ότι η σχέση του με τον πατέρα του ήταν τεταμένη καθώς οι δυο τους μάλωναν για τις κολεγιακές του αναζητήσεις, καθώς και την  καριέρα του νεαρού ηθοποιού.

Ωστόσο,  είχε ένα ακόμη μεγαλύτερο πάθος: την οδήγηση. Τότε τον γοήτευαν οι αγώνες μοτοσικλετών, αν και δεν είχε ακόμη καν το δίπλωμα οδήγησης. «Το χόμπι μου ή αυτό που κάνω στον ελεύθερο χρόνο μου είναι η μοτοσικλέτα», είπε στον διευθυντή του σχολείου του. “Ξέρω πολλά για αυτές μηχανικά και μου αρέσει να οδηγώ. Έχω συμμετάσχει σε μερικούς αγώνες και τα έχω πάει καλά.”

 “Ένας ηθοποιός πρέπει να ερμηνεύει τη ζωή”

Απτόητος από τις απόψεις του πατέρα του, ο James Dean  άλλαξε την ειδικότητά του στο UCLA σε δράμα. Το 1950, ο συμμαθητής του, James Bella , του είπε να συμμετάσχει σε μια διαφήμιση της Pepsi Cola. Ήταν η πρώτη εμφάνιση του Dean στην τηλεόραση. Πίσω στο UCLA, εμφανίστηκε ως Malcolm στο Macbeth πριν τον συμβουλεύσει ο coach του θεάτρου James Whitmore να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη. Εκεί, σύμφωνα με το “On This Day in Film”, ο Dean έγινε δεκτός από το Actors Studio υπό τον Lee Strasberg. Ο ιστότοπος Τζέιμς Ντιν αναφέρει την επιστολή του πίσω στην πατρίδα που αναγγέλλει περήφανα: “Έχω κάνει μεγάλα βήματα στην τέχνη μου. Μετά από μήνες οντισιόν, είμαι πολύ περήφανος που ανακοινώνω ότι είμαι μέλος του Actors Studio. Η μεγαλύτερη σχολή του θεάτρου .”

Ο James Dean είχε πολλά να πει για τις χαρές και τις ανταμοιβές της υποκριτικής. “Ένας ηθοποιός πρέπει να ερμηνεύει τη ζωή και για να το κάνει πρέπει να είναι πρόθυμος να δεχτεί όλες τις εμπειρίες που έχει να προσφέρει η ζωή. Στην πραγματικότητα, πρέπει να αναζητήσει περισσότερα στη ζωή από όσα η ζωή βάζει στα πόδια του.” είχε πει ανάμεσα σε άλλα. Επέδειξε επίσης την επαναστατική συμπεριφορά του, δηλώνοντας ότι, “Όταν ένας ηθοποιός παίζει μια σκηνή ακριβώς όπως παραγγέλνει ένας σκηνοθέτης, δεν παίζει. Ακολουθεί οδηγίες. Όποιος έχει τα φυσικά προσόντα μπορεί να το κάνει. Άρα, το καθήκον του σκηνοθέτη είναι ακριβώς αυτό – να σκηνοθετήσει, να δείξει το δρόμο. Μετά αναλαμβάνει ο ηθοποιός”.

Ο James Dean απέκτησε τον πρώτο του ρόλο το 1951 ως «John» σε ένα επεισόδιο του Family Theatre με τίτλο «Hill Number One». Τρεις ακόμη ρόλοι θα έβγαιναν στο δρόμο του εκείνη τη χρονιά καθώς ο ηθοποιός βελτίωνε την τέχνη του και μια σειρά παρόμοιων ρόλων έφερε την καριέρα του στις αρχές της δεκαετίας του 1950. O Dean έγινε επίσης ένας τυπικός playboy του Χόλιγουντ και «θα κοιμόταν με οποιονδήποτε για να προχωρήσει», σύμφωνα με τον βιογράφο Darwin Porter. Οι διάσημες γυναίκες με τις οποίες ο ηθοποιός φέρεται να είχε σχέση ήταν η Joan Crawford, η Judy Garland, η Marilyn Monroe και η Elizabeth Taylor. Ο Dean υποτίθεται ότι ήθελε να παντρευτεί τη Monroe, αλλά η ηθοποιός ισχυρίστηκε ότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην καταστροφή τους. Σκέφτηκε επίσης να κλέψει την Taylor από τον σύζυγό του Michael Walding, αλλά oύτε αυτό συνέβη.

James Dean in East of Eden

Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία: James Dean στην ταινία”East of Eden” (1955)

O πρωταγωνιστικός ρόλος

Έχουν περάσει σχεδόν επτά δεκαετίες από τον τραγικό θάνατό του και ακόμα το Χόλιγουντ αναζητά «τον επόμενο James Dean». Ο νεαρός ηθοποιός γύρισε μόνο τρεις ταινίες στην καριέρα του – East of Eden (1955) όπου έπαιξε τον αδερφό του κακού παιδιού στην αναπαράσταση «Cain and Abel», τον χαρακτηριστικό του ρόλο ως αγχωμένος έφηβος στο Rebel Without a Cause (1955) , και Giant (1956) όπου μπήκε στις καουμπόικες μπότες ενός αντικομφορμιστή ράντσερ. Όλες οι ταινίες του έγιναν κλασικές του Χόλιγουντ, αλλά είδε μόνο μία, το East of Eden, να έχει ολοκληρωθεί.

Στον Dean δόθηκε ο κύριος ρόλος του από τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη Elia Kazan , ο οποίος του έδωσε τον ρόλο του βασανισμένου από την αγωνία αδερφού Καλ στο East of Eden, μια προσαρμογή του μυθιστορήματος του 1952 του John Steinbeck.

Η τοποθέτηση του άπειρου νεαρού ηθοποιού στην ταινία ήταν μεγάλος κίνδυνος για τον Kazan, αλλά απέδωσε. Ο Dean έπαιξε με θλίψη έναν νεαρό άνδρα στην Αμερική που προσπαθούσε να βρει τον δικό του δρόμο στον κόσμο και το θέμα χτύπησε τη χορδή της νεολαίας της εποχής,  που ήταν πρόθυμη να βρει τρόπους να επαναστατήσει ενάντια στην εξουσία. Ο ρόλος τον έκανε αστέρι μέσα σε μια νύχτα, κερδίζοντας του μια υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Ο James Dean γνώρισε περαιτέρω επιτυχία με τη δεύτερη ταινία του Rebel Without a Cause (1955) για μια ευαίσθητη ακατάλληλη γυμναστική. Το 1956 πυροβόλησε τον Giant, κάτι που τον εδραίωσε περαιτέρω σαν το εμβληματικό παιδί επαναστατημένων νέων στη δεκαετία του 1950.

Οι φήμες για την προσωπική του ζωή

Ιδιαίτερα μετά το θάνατό του, οι φήμες του Χόλιγουντ άρχισαν να διαδίδουν ιστορίες ότι ο James Dean ήταν ομοφυλόφιλος ή τουλάχιστον αμφιφυλόφιλος. Στην πραγματικότητα, τουλάχιστον μερικές από τις φήμες μπορεί να χρονολογούνται ήδη από το 1954. Εκείνη τη χρονιά, ο Dean έπαιξε έναν ομοφυλόφιλο. Tον Άραβα, στο έργο “The Imoralist”. Σε μια συνέντευξη στο American Legends, ο συγγραφέας Hal Hackaday θυμήθηκε ότι ο Dean “δεν ήταν πολύ χαρούμενος που υποδύθηκετον νεαρό Άραβα. Δεν του άρεσε η πλοκή. Πιστεύω επίσης ότι δεν του άρεσε να παίζει έναν ομοφυλόφιλο στο Broadway. Ένιωθε άβολα.” Όταν ρωτήθηκε αν πίστευε ότι ο Ντιν ήταν ομοφυλόφιλος, ωστόσο, ο Hackaday απάντησε: «Δεν άκουσα ποτέ κάτι τέτοιο». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρόλος του James Dean ως Άραβας ήταν αυτός που οδήγησε τον Dean στο East of Eden.

Oρισμένοι βιογράφοι όχι μόνο αμφισβητούν αν είχε φυσική σχέση με την Pier Angeli, αλλά πιστεύουν επίσης ότι ο ηθοποιός ήταν αμφιφυλόφιλος. Ο συγγραφέας Kenneth Anger προχώρησε τις σκέψεις του για τη σεξουαλικότητα του Dean ακόμη παραπέρα, ισχυριζόμενος ότι ο ηθοποιός «κρατήθηκε από έναν ηλικιωμένο τηλεοπτικό παραγωγό» καθώς έχτιζε την καριέρα του, έκανε kinky σεξ, και του άρεσε να ψάχνει για περιστασιακούς συντρόφους σε ένα μπαρ στο ανατολικό Χόλιγουντ. Ο Anger ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Dean είπε στη Hedda Hopper ότι εγκατέλειψε τη θητεία του στο στρατό επειδή- όπως είπε ο Dean- “Φίλησα τον γιατρό”.

To άδικο τέλος ενός επαναστάτη χωρίς αιτία

Ο James Dean ξεκίνησε τα γυρίσματα για το “Giant” τον Μάιο του 1955, αφού είχε ήδη πρωταγωνιστικούς ρόλους σε τρεις τηλεοπτικές εκπομπές και σε μια άλλη ταινία, “Rebel Without A Cause” (Επαναστάτης χωρίς αιτία). Κέρδιζε χρήματα, αγόραζε ολοένα και περισσότερα αυτοκίνητα και μάλιστα άρχισε να αγωνίζεται επαγγελματικά. Ο James Dean συμμετείχε σε τρεις αγώνες: Τον Μάρτιο του 1955 στον αγώνα δρόμου Palm Springs, πήρε την πρώτη θέση στην κατηγορία του και την τρίτη θέση στον αγώνα, αλλά ανέβηκε στη δεύτερη θέση όταν ο νικητής, ο Ken Miles,  αποκλείστηκε. Δύο μήνες αργότερα ο Dean έτρεξε στο Minter Field στο Μπέικερσφιλντ, μπαίνοντας ξανά πρώτος στην κατηγορία του και τρίτος στη διοργάνωση. Και την Ημέρα Μνήμης, οδήγησε τεσσεράμισι γύρους πριν χαλάσει ένα έμβολο και αποσυρθεί από τον αγώνα.

Καθώς ξεκίνησε τα γυρίσματα για το “Giant” στη Marfa του Τέξας, ο Dean αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τους αγώνες για όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων. O διευθυντής George Stevens φρόντισε το συμβόλαιο του Dean να απαγορεύει τους αγώνες. Το στούντιο πήρε ακόμη και το εταιρικό του αυτοκίνητο, ισχυριζόμενος ότι το οδηγούσε πολύ γρήγορα στους τοπικούς δρόμους. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Dean να αγοράσει μια Porsche Spyder 550 στις 21 Σεπτεμβρίου. Τόσο ο ηθοποιός Alec Guinness όσο και ο George Stevens προειδοποίησαν τον Dean ότι επρόκειτο να σκοτώσει κάποιον με αυτό το αυτοκίνητο. «Δεν μπορείς να οδηγήσεις ποτέ ξανά αυτό το αυτοκίνητο», είπε ο Stevens. «Θα σκοτώσεις έναν ξυλουργό ή έναν ηθοποιό ή κάποιον».

O James Dean δεν ακολούθησε την απαίτηση του George Stevens. Στις 30 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε με το Spyder του για έναν άλλο αγώνα στο Salinas της Καλιφόρνια. Μαζί του ήταν ο μηχανικός Rolf Wütherich. Ο Dean είχε ήδη λάβει μια κλήση υπέρβασης της ταχύτητας όταν έτρεχε στον αυτοκινητόδρομο 46 λίγο έξω από το Cholame. Ο Dean είδε ένα άλλο αυτοκίνητο να κάνει μια αριστερή στροφή στο δρόμο. «Αυτός ο τύπος πρέπει να σταματήσει», είπε στον Wütherich, αλλά αντ` αυτού τα δύο οχήματα τράκαραν κατά μέτωπο. Ο Wütherich πετάχτηκε από το αυτοκίνητο και επέζησε ενώ ο άλλος οδηγός, ο Donald Turnupseed, διέφυγε με ελαφρά τραύματα. Ο Dean, δυστυχώς, παγιδεύτηκε στο αυτοκίνητο καθώς περιστρεφόταν στον αέρα πριν χτυπήσει στο έδαφος. Ανακοινώθηκε ο θάνατός του κατά την άφιξή του στο Paso Robles War Memorial Hospital και θάφτηκε στην πολιτεία καταγωγής του, την Ιντιάνα.

 

O Dean έζησε μόνο για να δει την επιτυχία της πρώτης του ταινίας. Το ατύχημα του έγινε πριν από την κυκλοφορία της δεύτερης και τρίτης ταινίας. Σε ηλικία μόλις 24 ετών κι αφού είχε φύγει από τη ζωή, έγινε σύμβολο της ποπ κουλτούρας.  Ο χαλαρός, κουλ τρόπος ντυσίματος, το κούρεμα και το προκλητικό βλέμμα του εμφανίστηκαν ξανά και ξανά σε φωτογραφίες που τον έκαναν μόδα.

Ο Dean τάφηκε στην πολιτεία καταγωγής του, την Ιντιάνα. Μετά τον θάνατό του, τους ρόλους που είχε προγραμματίσει να παίξει ανέλαβε ο τότε νεαρός Paul Newman, ο οποίος, όπως και ο Dean , είχε επίσης επηρεαστεί από τη μεθοδική υποκριτική του Strasberg. Έγινε κι αυτός σταρ.

Tο χειρότερο μέρος του θανάτου του James Dean είναι ότι τον έκανε ακόμα πιο διάσημο. Για αρχή, έλαβε υποψηφιότητες για Όσκαρ Α` Ανδρικού Ρόλου (αλλά δεν κέρδισε) το 1955 και το 1956 για τους ρόλους του στα East of Eden και Giant. Από το 1957, έχουν γυριστεί 23 βιβλία και 14 ταινίες για τον ηθοποιό. Ο James Dean τόλμησε να αψηφήσει τον κόσμο με τους επαναστατικούς ρόλους του. Αυτό συνέβη σε μια εποχή που η Αμερική εξακολουθούσε να “τυλίγεται” από τη Μεγάλη Ύφεση και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

James Dean looking melancholic

Αν και ο Dean έφυγε από τη ζωή πριν από 67 χρόνια, δεν έχει ξεχαστεί. Σήμερα, ένα μικρό μουσείο στην Ιντιάνα τιμά τη μνήμη της παγκοσμίου φήμης εικόνας. Η διασταύρωση όπου συνέβη το θανατηφόρο ατύχημά του μετονομάστηκε σε James Dean Memorial Junction. Δεκαετίες μετά τον θάνατό του, οι θαυμαστές εξακολουθούν να τοποθετούν λουλούδια εκεί προς τιμήν του «επαναστάτη χωρίς αιτία».

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >