AD

Damien Hirst | To ψεύτικο ναυάγιο του enfant terrible της καλλιτεχνικής Αγγλίας

Το 2017 ο Damien Hirst επιχείρησε το πιο φιλόδοξο έργο του, ένα ψεύτικο ναυάγιο με τίτλο «Treasures From the Wreck of the Unbelievable».

 

Ο Damien Hirst είναι μια από τις πιο αμφιλεγόμενες φιγούρες της σύγχρονης τέχνης. Επαινούμενος από μερικούς για το διαρκώς αιχμηρό πνεύμα του, επικρινόμενος από άλλους για την αναδυόμενη ενασχόλησή του, ο Χιρστ δεν φαίνεται να είναι καθηλωμένος. Ο εμποτισμένος με φορμαλδεΰδη καρχαρία που τον έκανε διάσημο (The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living, 1991) εξακολουθεί να είναι αντικείμενο ιδεολογικής συζήτησης. Ήταν μια αρπαγή χρημάτων ή ένας ειλικρινής σχολιασμός της τέχνης στη σκιά του καπιταλισμού; Ένα φτηνό παιχνίδι για προσοχή ή μια τρομερή προειδοποίηση ενάντια στους επιζήμιους τρόπους που ζούμε τη ζωή μας;

Ποιος είναι ο Damien Hirst;

Είναι το “enfant terrible” της τέχνης στη Μ. Βρετανία. Ανώτερο μέλος του Κινήματος Νέων Βρετανών Καλλιτεχνών, ο Damien Hirst είναι παγκοσμίως γνωστός για την πρόκληση σοκ. Έγινε γνωστός τη δεκαετία του 1990 με τις θεατρικές παραστάσεις με σάπιο κρέας, νεκρά ζώα σε φορμαλδεΰδη και ντουλάπια γεμάτα με φάρμακα. Αφού σάρωσε τα έργα του ο μεγιστάνας της τέχνης Charles Saatchi, ο Hirst άρχισε να πουλά τα έργα του σε εξαιρετικά υψηλές τιμές, καθιστώντας τον έναν από τους πλουσιότερους εν ζωή καλλιτέχνες όλων των εποχών.

Ο θάνατος είναι κεντρικό θέμα στα έργα του Hirst. Έγινε διάσημος για μια σειρά έργων τέχνης στα οποία διατηρούνται νεκρά ζώα (συμπεριλαμβανομένου ενός καρχαρία, ενός προβάτου και μιας αγελάδας), που μερικές φορές έχουν τεμαχιστεί, σε φορμαλδεΰδη.  Τον Σεπτέμβριο του 2008, ο Hirst έκανε μια άνευ προηγουμένου κίνηση για έναν ζωντανό καλλιτέχνη πουλώντας μια ολοκληρωμένη παράσταση, Beautiful Inside My Head Forever, στον οίκο Sotheby`s μέσω δημοπρασίας και παρακάμπτοντας τις μακροχρόνιες γκαλερί του. Η δημοπρασία συγκέντρωσε £111 εκατομμύρια ($198 εκατομμύρια ευρώ τότε ), καταρρίπτοντας το ρεκόρ δημοπρασίας ενός καλλιτέχνη καθώς και το ρεκόρ του ίδιου του Hirst με £10,3 εκατομμύρια για το The Golden Calf, ένα ζώο με κέρατα και οπλές χρυσού 18 καρατίων, διατηρημένα σε φορμαλδεΰδη.  Σε αρκετές περιπτώσεις από το 1999, τα έργα του Hirst έχουν αμφισβητηθεί  ως λογοκλοπή. Σε μια περίπτωση, αφού διαπιστώθηκε ότι το γλυπτό του Hymn βασίζεται σε ένα παιδικό παιχνίδι, οι νομικές διαδικασίες οδήγησαν σε εξώδικο συμβιβασμό.

contemporary art hirst portrait

Damien Hirst, μέσω Gagosian Gallery

 

Damien Hirst Mickey treasures shipwreck contemporary

Για τα δέκα χρόνια που προηγήθηκαν της έναρξης του Treasures From the Wreck of the Unbelievable, ο Damien Hirst είχε σχεδόν εξαφανιστεί από το κύκλωμα των γκαλερί σύγχρονης τέχνης. Αν και ολοκλήρωσε μερικά μικρά έργα σε αυτό το χρονικό διάστημα , δεν έδειξε σημαντική νέα δουλειά για το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας. Μέχρι το άνοιγμα του Treasures From the Wreck of the Unbelievable.

damien hirst no love lost skull

Skull with Tashray and Lemon, από το No Love Lost του Damien Hirst

Μετά τις αρνητικές κριτικές για την εντυπωσιακή εκπομπή του 2009, No Love Lost, στη συλλογή Wallace του Λονδίνου, πολλοί θεώρησαν το Treasures… ως μια μεγάλη προσπάθεια επιστροφής. Και σίγουρα ήταν υπέροχο, περιλαμβάνοντας μερικές εκατοντάδες έργα σε μάρμαρο, ρητίνη και βαμμένο μπρούντζο, μερικά από τα έργα που έφτασαν το γιγάντιο μέγεθος και ύψος. Ωστόσο, παρά τη μεγαλοπρέπειά της, πολλοί κριτικοί δεν κατάφεραν να εντυπωσιαστούν από το άνοιγμα της παράστασης, επικαλούμενοι τον κιτς χαρακτήρα της και την έλλειψη έμπνευσης. Τι πραγματικά συνεπαγόταν η παράσταση και γιατί ένας κάποτε αλάνθαστος καλλιτέχνης έχασε τόσο σοβαρά το σημάδι;

Το εννοιολογικό υπόβαθρο του Damien Hirst

damien hirst yba contemporary artists

Νέοι Βρετανοί καλλιτέχνες στα εγκαίνια του Freeze , το οποίο επιμελήθηκε ο Hirst (δεύτερος από αριστερά) το 1998, μέσω του Phaidon

Ο Damien Hirst ξεκίνησε την καριέρα του στο συγκρότημα που τώρα είναι γνωστό ως Young British Artists (YBA) , μια ομάδα που υποστηρίχθηκε κυρίως από τον Charles Saatchi και είναι γνωστός για τις ερμηνείες που ωθούν τα όρια του τι μπορεί να γίνει σύγχρονη τέχνη. Τα πιο διάσημα πρώιμα έργα του Hirst δημιούργησαν προηγούμενο για τα επόμενα χρόνια, με νευρικές, ανατρεπτικές έννοιες, περιεχόμενο και εικόνες. Τα θέματα του θανάτου, της θρησκείας και της ιατρικής κυριάρχησαν στην πρώιμη τέχνη του.

Παρά το γεγονός ότι ο Hirst αποτελεί την ιδέα για τα έργα του, τα περισσότερα από τα πραγματικά έργα τέχνης του δημιουργούνται από ομάδες καλλιτεχνών που ακολουθούν τις προδιαγραφές του Hirst. Ο ίδιος ο Hirst έχει πει ότι μερικά από τα έργα του δεν τα έχει αγγίξει καν λίγο πριν φύγει από το στούντιο. Αυτή η μέθοδος καλλιτεχνικής παραγωγής μπορεί να φαίνεται αμφιλεγόμενη σήμερα, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο, καθώς θυμίζει τους παλιούς δασκάλους της Αναγέννησης.

Παρόλο που ο Damien Hirst είναι γνωστός για τα μοτίβα του (ζώα σε φορμαλδεΰδη, φτερά πεταλούδας και ντουλάπια με ιατρικά χάπια), μετά από χρόνια μαζικής παραγωγής πρωτοτύπων Hirst, οι κριτικοί βαρέθηκαν και η αγοραία αξία των έργων του κινδύνευε να καταρρεύσει. Μετά την αποτυχία της πρώτης του απάντησης στην αυξανόμενη ζήτηση για φρέσκα concepts , ο Hirst άρχισε να εργάζεται σε ένα έργο μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο από οτιδήποτε είχε κάνει ποτέ πριν: Treasures from the Wreck of το Απίστευτο.

hirst kali hydra underwater shipwreck

Hydra and Kali όπως φαίνονται υποβρύχια στο Treasures from the Wreck of the Unbelievable του Damien Hirst, 2017

Για να εντυπωσιάσει το κοινό του που περίμενε, ο Hirst έπρεπε να σκεφτεί κάτι μεγαλύτερο από οτιδήποτε είχε κάνει πριν. Ο καλύτερος τρόπος για να κερδίσει την προσοχή, ήταν μέσω της παραγωγής ενός πλαστού ντοκιμαντέρ, το οποίο εξιστορεί μια ανύπαρκτη ιστορία μέσα από ψεύτικα αντικείμενα και συνεντεύξεις. Το mockumentary του Hirst εξερευνά την ανασκαφή ενός ναυαγίου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, ενός σκάφους με το όνομα Unbelievable. Σύμφωνα με την ταινία, το σκάφος ανήκε σε έναν απελευθερωμένο σκλάβο από τον πρώτο ή τον δεύτερο αιώνα, τον Cif Amotan II, έναν άνθρωπο που χρησιμοποίησε τον απελευθερωμένο τρόπο ζωής του για να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο συλλέγοντας ανεκτίμητα αντικείμενα από αμέτρητους πολιτισμούς.

Φυσικά,το ναυάγιο δεν συνέβη ποτέ, τα τεχνουργήματα κατασκευάστηκαν και ο καπετάνιος του θρύλου δεν υπήρξε ποτέ. Στην πραγματικότητα, το Cif Amotan II είναι ένας αναγραμματισμός για το I am fiction. Όλα τα λαμπερά πλάνα των αγαλμάτων που αναδύονται από τον ωκεανό καλυμμένα με κοράλλια είναι σκηνοθετημένα. Κάθε αποκαλούμενο τεχνούργημα κατασκευάστηκε σχολαστικά από τον Hirst ή, ειλικρινά, από τους πληρωμένους βοηθούς του.

 Το Treasures from the Wreck of the Unbelievable άνοιξε στις 9 Απριλίου 2017, στη Βενετία. Η έκθεση σύγχρονης τέχνης πραγματοποιήθηκε τόσο στο Palazzo Grassi όσο και στην Punta della Dogana, δύο από τις μεγαλύτερες γκαλερί σύγχρονης τέχνης της Βενετίας. Όταν πραγματοποιήθηκε αυτή η έκθεση, σηματοδότησε την πρώτη φορά που οι δύο γκαλερί είχαν αφιερωθεί σε έναν μόνο καλλιτέχνη, δίνοντας στον Damien Hirst πάνω από 5.000 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακού χώρου για να γεμίσουν.

Ωστόσο, όταν το Treasures from the Wreck of the Unbelievable άνοιξε στην Ιταλία το 2017, το κοινό και οι κριτικοί το αποδοκίμασαν.

contemporary art damien hirst

Demon with Bowl (Exhibition Enlargement) at Palazzo Grassi by Damien Hirst

Damien Hirst Calendar Stone treasures shipwreck

Calendar Stone του Damien Hirst

damien hirst horse statue shipwreck venice

The Fate of a Banished Man (Rearing) από τον Damien Hirst

damien hirst shipwreck statue art

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Συγκίνηση στα Μετέωρα | «Αθάνατες» – Αναρριχητές φώναξαν τα ονόματα των 3 κοριτσιών που έχασαν την ζωή τους στα Τέμπη

Τα ονόματα των τριών κοριτσιών, Θώμης, Χρύσας και Αναστασίας Πλακιά, που έχασαν την ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αναφώνησαν αναρριχητές της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Καρχαρίας έκανε βόλτες στη μαρίνα της Γλυφάδας

Ένα καρχαριοειδές ψάρι εμφανίστηκε τη Δευτέρα μαρίνα της Γλυφάδα. Κάτοικοι της Γλυφάδας ανέβασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που δείχνουν ένα τεράστιο καρχαριοειδές να κολυμπά στη μαρίνα, δίπλα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >