AD

Μάο Τσε Τούνγκ | Να ξέρεις ότι δεν είσαι υπεράνθρωπος, απλά σε πηδ@νε.

9 ανατρεπτικές φράσεις του ηγέτη που κατάφερε να σημαδέψει τη σύγχρονη ιστορία και έχει πλήθος θαυμαστών και επικριτών. Την 1η Οκτωβρίου του 1949 ο Μάο τσε Τουνγκ ανακηρύσσει στο Πεκίνο τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

 

 

“Να ξέρεις ότι δεν είσαι υπεράνθρωπος, απλά σε πηδ@νε.” είπε κάποτε ο Μάο Τσε Τούνγκ.

Για να είμαι ειλικρινής, αρχικά δίσταζα να επιλέξω την παραπάνω φράση για τίτλο του συγκεκριμένου κειμένου. Διαβάζοντας προσεκτικά τα υπόλοιπα αποφθέγματά του όμως, σκέφτηκα ότι αυτά τα λόγια είναι αρκετά αντιπροσωπευτικά της προσωπικότητας του ηγέτη που σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία. Του ανθρώπου που μπορεί να έχει πλήθος θαυμαστές αλλά και άλλους τόσους επικριτές.

Ο Κινέζος κομμουνιστής επαναστάτης, ιδρυτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, στην οποία κυβέρνησε ως ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, από την ίδρυση της το 1949, έως και τον θάνατό του, το 1976.

Ο θεμελιωτής της θεωρίας του ανταρτοπόλεμου: “Όταν ο εχθρός προελαύνει, υποχωρώ. Όταν ο εχθρός στρατοπεδεύει, τον ενοχλώ. Όταν ο εχθρός εξαντλείται, τον σφυροκοπώ. Όταν ο εχθρός υποχωρεί, τον καταδιώκω.”

Ο Μάο προερχόταν από εύπορη αγροτική οικογένεια από την περιοχή Σοασάν. Στα πρώιμα χρόνια του, υιοθέτησε έναν Κινεζικό νασιοναλισμό και μία αντί-ιμπεριαλιστική άποψη, στα πρώιμα χρόνια του. Δέχθηκε επιρροές από τα γεγονότα της Κινεζικής Επανάστασης του 1911 και της Τετάρτης Μάη το Κίνημα, του 1919. Την περίοδο που εργαζόταν στο Πανεπιστήμιου του Πέκινκ,  μυήθηκε στον Μαρξισμό-Λενινισμό, και έγινε ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ενώ ηγήθηκε της Αγροτικής Επανάστασης της Κίνας το 1927. Οι θεωρίες του -βασισμένες στου Μαρξ και του Λένιν- καθώς και οι στρατιωτικές στρατηγικές και οι πολιτικές του θέσεις είναι γνωστές ως Μαοϊσμός.

Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό του ΚΚΚ, ο Μαοϊσμός είναι ο θεωρητικός κορμός που αναπτύχθηκε μέσα από τις μακρόχρονες εμπειρίες της Κινεζικής Επανάστασης, έχοντας ως βάση τον Μαρξισμό και τον Λενινισμό και συνδυάζοντάς τους με την κινεζική πραγματικότητα. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η προσφορά του Μάο Τσετούνγκ, ως ηγέτη που έβαλε τέλος στην αποικιοκρατία και στις φεουδαρχικές σχέσεις, στις πολεμικές συμφορές ενός αιώνα, και ενοποίησε την ηπειρωτική Κίνα. Μετά την ανάληψη της εξουσίας,  όμως, ο Μάο, μην έχοντας αφαιρέσει πλήρως την οικονομική ισχύ όλων των τμημάτων της κινεζικής αστικής τάξης, και τη δύναμη των πολιτικών κομμάτων που στήριζαν αυτά τα τμήματα, δεν μπόρεσε να αποτρέψει την ανατροπή της λαϊκοδημοκρατικής εξουσίας.

Ο Μάο  είναι  ένας από τους ηγέτες που κατάφερε να σημαδέψει τη σύγχρονη ιστορία και έχει πλήθος θαυμαστών και επικριτών.

Συγκέντρωσα κάποια από τα σπουδαιότερα αποφθέγματά του και σας τα παραθέτω:
H πολιτιστική επανάσταση πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 7- 8 χρόνια.

(είπε μετά την πολιτιστική επανάσταση που τα παιδιά εξευτέλιζαν τους γονείς τους και οι μαθητές έδερναν τους δασκάλους τους)

Οι προγονοί μας ανακάλυψαν την τυπογραφία αλλά δεν εξέδωσαν εφημερίδες. Ανακάλυψαν την πυρίτιδα αλλά την χρησιμοποίησαν μόνο για να φτιάξουν πυροτεχνήματα. Ανακάλυψαν την πυξίδα, αλλά δεν την χρησιμοποίησαν για να ανακαλύψουν την Αμερική.

Αν νιώσεις ποτέ ότι έχεις στα σκέλια σου τέσσερις όρχεις,να ξέρεις ότι δεν είσαι υπεράνθρωπος, απλά σε πηδάνε.

Η πολιτική είναι αναίμακτος πόλεμος. Ο πόλεμος είναι αιματηρή πολιτική
Η στρατηγική λέει να μισείς τον εχθρό σου, αλλά η τακτική λέει να τον παίρνεις στα σοβαρά.
Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση.
Μάθε από τις μάζες και μετά δίδαξέ τες.
Η τροφή του πραγματικού επαναστάτη είναι η κόκκινη πιπεριά.
Πολιτική ισχύς είναι αυτό που φυτρώνει από την κάννη ενός όπλου.

IFrame

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >