AD

Αϊνόλα Τερζοπούλου | Κινητήρια δύναμή μου είναι η αγάπη, η καλοσύνη, η ομορφιά που με οδηγούν να τα κάνω πράξη στην πόλη μου

Συνέντευξη στο klik με την υποψήφια δημοτική σύμβουλο στον Δήμο Αθηναίων με την παράταξη «Αθήνα Ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη, η οποία μιλάει για τη συμμετοχή της στις αυτοδιοικητικές εκλογές. 

 

Μεγάλωσε μέσα σε μία δημοσιογραφική οικογένεια που το 1950 εξέδωσε τη «Γυναίκα» το πρώτο ελληνικό γυναικείο περιοδικό που έμελλε να γίνει σταθμός στο χώρο του τύπου. H Αϊνόλα Τερζοπούλου, μητέρα ενός γιου, έχει τελειώσει το Pierce College και σπουδάσει marketing στο Deree College. Δημοσιογράφος, κατ’ επάγγελμα, αρχισυντάκτρια στα περιοδικά Ντίσνεϋ , beauty editor στη «Γυναίκα», στην «Πρακτική» και στο «Vita» του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, υπεύθυνη για τα «Βιβλία Τερζόπουλος» και για την ίδρυση της Cosmos Books, certified instructor, κατ’ επαγγελματική δραστηριότητα, στη μέθοδο πιλάτες από τον Alan Herdman, bodyArt by Robert Steinbacher και στη γιόγκα 200-RYT Yoga Alliance, πιστοποιημένη NLP (Νεύρο-Γλωσσικός Προγραμματισμός) Master & New Code Practitioner εξειδικευμένη ως wellbeing coach. Της αρέσει να μαθαίνει καινούργια πράγματα. Αισθάνεται ευχαρίστηση όταν δημιουργεί και νιώθει ιδιαίτερη χαρά όταν προσφέρει. Η περιέργεια είναι αυτή που κινεί το ενδιαφέρον για γνώση και ανακαλύψεις και η συνειδητότητα δίνει νόημα σε όσα κάνουμε. Όπως λέει χαρακτηριστικά,  ο χαρακτήρας, οι αξίες, οι επιρροές και οι επιλογές καθορίζουν τα πράγματα που διαλέγουμε και τη ζωή που θέλουμε να ζήσουμε. 

Μotto ζωής της γλυκύτατης δημοσιογράφου και δημιουργού του livelifewell.gr, Αϊνόλας Τερζοπούλου, είναι :

 “Ας είμαστε ευγνώμoνες, να ευχαριστούμε για όσα έχουμε και να παραμένουμε τόσο θετικοί, αισιόδοξοι και ρομαντικοί όσο και ρεαλιστές.”

Από το 2019 είναι εκλεγμένη σύμβουλος στο 1ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων με την παράταξη «Αθήνα Ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη.

Λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η υποψήφια δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με την παράταξη «Αθήνα Ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη, μιλάει για τη συμμετοχή της.

Γεννηθήκατε σε μια εκδοτική οικογένεια. Η εμπειρία σας από τις εκδόσεις , σε ποιον βαθμό σας βοηθάει τώρα που ασχολείστε με τα κοινά; 

Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που γεννήθηκα σε μία εκδοτική οικογένεια που έβγαζε περιοδικά και βιβλία. Επειδή ο συγκεκριμένος εκδοτικός χώρος, τουλάχιστον για μένα, είναι ένας χώρος που συνδυάζει την ενημέρωση, την έρευνα, την αμεροληψία, την καλαισθησία, τη δημιουργία, το ντιζάιν, τις τάσεις. Εμπειρίες που με βοηθούν και αν θέλετε με καθοδηγούν στην ενασχόληση μου με τα κοινά.

Τι σας οδήγησε να κάνετε ένα άλμα στην καινούργια σας καριέρα και να βάλετε υποψηφιότητα για Δημοτική Σύμβουλος με την παράταξη “Αθήνα Ψηλά” του Κώστα Μπακογιάννη;

Η πρώτη μου ενασχόληση με τα κοινά ήταν με το πολιτικό κόμμα «Δράση» του Στέφανου Μάνου, το 2012. Όταν έγινε η πρόταση από συνεργάτες του Κώστα Μπακογιάννη, πριν από τέσσερα χρόνια, να βάλω υποψηφιότητα ως σύμβουλος στο 1ο Διαμέρισμα του δήμου Αθηναίων, η πρώτη μου αντίδραση ήταν ότι δεν έχω καμία σχέση με την πολιτική. Από την άλλη όμως είμαι πολίτης και αν θέλω να δω να γίνεται κάτι και να αλλάζει μία κατάσταση ας είναι μία πρόκληση να πάρω ενεργή θέση. Τώρα κάνω το επόμενο ψηλό βήμα για μένα!

 

Από τις πόλεις που έχετε επισκεφτεί στο εξωτερικό, ποια είναι εκείνη που σας εμπνέει περισσότερο ;

Κάθε πόλη έχει τη δική της αίσθηση που την λαμβάνουμε μέσα από τις δικές μας αισθήσεις. Δημιουργεί εικόνα που περιλαμβάνει τα συναισθήματα μας. Μία πόλη που έχω ξεχωρίσει είναι η Λισαβώνα. Ίσως επειδή έχει πολλές ομοιότητες με την Αθήνα. Από τον ίδιο περίπου πληθυσμό με την Αθήνα μέχρι ότι βρίσκεται σε θάλασσα, έχει επτά λόφους (όπως και η Αθήνα), έχει γραφικές γειτονιές. Την πρωτοεπισκέφτηκα το 1993. Τριάντα χρόνια μετά η Λισαβόνα κρατώντας έντονα το γραφικό της κομμάτι έχει να καταφέρει να συνδυάσει την αύρα μιας άλλης εποχής με τον κοσμοπολίτικο αέρα και την ανάπτυξη μία σύγχρονης μεγαλούπολης. 

 Τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός στην Αθήνα έχει αυξηθεί σημαντικά και αποτελεί προορισμό για πολλούς τουρίστες και όχι “στάση” για να μεταβούν σε κάποιο νησί στην συνέχεια. Και αυτό όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και τους χειμερινούς μήνες. Ποιος ήταν ο κρίσιμος παράγων, που έκανε την Αθήνα προορισμό και όχι “σταση” ;

Η Αθήνα είναι από μόνη της μία πόλη “brand name”. Η Αθήνα είναι η Ακρόπολη και η ιστορία της, είναι όμως και η ενέργεια της, η ζωντάνια της, η πολυπολιτισμικότητα της, η διασκέδαση της, ο καιρός της.

Θεωρώ ότι η Αθήνα έχει βελτιώσει πολύ την εικόνα της ως πόλη με τα έργα που γίνονται και έχει γίνει σοβαρή προσπάθεια για την προβολή της. Έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις για να έχει καλές υποδομές και να μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και έχουν γίνει δράσεις αναβάθμισης και αναπλάσεων. Η Αθήνα είναι επίσης μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με παραλιακό μέτωπο όπου με τα έργα ανάπλασης που γίνονται επαναπροσδιορίζει τη θέση της ώστε να μπορεί να γίνει και θέρετρο.

Πολλοί λένε ότι τα καινούργιας γενιάς ξενοδοχεία που έγιναν στο κέντρο και γύρω από το κέντρο, όπως στο Μεταξουργείο στο Κουκάκι, στου Ψυρρή κλπ όπως και τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα καφέ που έγιναν εκεί, έχουν κάνει την Αθήνα, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις της Ευρώπης. Συμμερίζεστε αυτήν την άποψη ;

Ναι, τη συμμερίζομαι. Γιατί έχουν κάνει την Αθήνα μία ζωντανή πολύ και ανεβάζουν τον πήχη σε διάφορους κλάδους. Από την αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση μέχρι τη γαστρονομία. Είναι σημαντικό να θυμηθούμε την κρίση που είχε το κέντρο πριν από δέκα χρόνια σε σημείο που είχε «νεκρώσει» από τα κλειστά μαγαζιά και τα άδεια κτίρια. 

Ποια είναι τα μεγάλα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της Αθήνας ;

Το μεγάλο πλεονέκτημα της Αθήνας είναι η ίδια η Αθήνα. Η ζωντανή της ιστορία μέσα από τα μνημεία της και τα μουσεία της. Γεννήθηκα στο κέντρο, μένω στο κέντρο τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου, στο κέντρο μεγάλωσα το γιο μου. Η Αθήνα είναι μία πόλη που την ανακαλύπτεις σχεδόν κάθε μέρα. Αρκεί να την περπατήσεις και να πάρεις ένα διαφορετικό δρόμο από τον γνώριμο και συνηθισμένο που παίρνεις κάθε φορά. Να μπεις στις γειτονιές της. Πλεονεκτήματα είναι επίσης η διασκέδαση της, η πολιτισμική πολυμορφία της, ο ιδιόμορφος χαρακτήρα της, η εξωστρέφεια της, η κοντινή της απόσταση από τη θάλασσα. Μειονεκτήματα θεωρώ ότι είναι ο περιορισμένος χώρος πρασίνου, η καθαριότητα, οι μουτζούρες και τα tags που καλύπτουν τα κτίρια και τους δημόσιους τοίχους, η έλλειψη πάρκινγκ, οι δημόσιες συγκοινωνίες (εκτός του μετρό), τα κακοφτιαγμένα ή και στενά πεζοδρόμια, το κλείσιμο των δρόμων από απεργίες και κινητοποιήσεις . 

 Ιδανικά ποια θα ήταν η αρμοδιότητα με την οποία θα θέλατε να ασχοληθείτε ;

Μέσα από το «livelifewell.gr», το σάιτ ευζωίας που έχω δημιουργήσει  για να προάγω τη φιλοσοφία του wellbeing, θεωρώντας το ευ-ζην όχι μόνο ως στάση και προσωπική συνταγή για μια καλύτερη ζωή αλλά και μία στάση ζωής, που καθορίζει την ποιότητα ζωής, θα ήθελα να δω περισσότερους αθλητικούς χώρους να υπάρχουν και δραστηριότητες να γίνονται που να προάγουν την καλή σωματική, ψυχική και πνευματική κατάσταση των ανθρώπων. 

Σε κάθε γειτονιά και για όλες τις ηλικίες. Σε γυμναστήρια και σε πάρκα. Από μαθήματα γυμναστικής και γιόγκα, διαλογισμού μέχρι παιχνίδια, περπατήματα και χορούς. Έχουν υλοποιηθεί αρκετά πράγματα, πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με συλλογική θέληση, δουλειά, γνώση και εμπειρία.

Ποιες είναι οι αγαπημένες σας γειτονιές στην Αθήνα ;

Υπάρχουν πολύ ωραίες γειτονιές που εξελίσσονται μέσα από τις δράσεις. 

Αγαπημένες μου, ωστόσο, είναι η Δεξαμενή στο Κολωνάκι, η πλατεία Αγίου Γεωργίου, στην Κυψέλη, η Διονυσίου Αρεοπαγίτου για βόλτα. Η πρώτη, επειδή πηγαίνω χρόνια εκεί και μου είναι το πιο οικείο και «κουλ» μέρος. Όταν ήταν μικρός ο γιος μου για να παίξει, για να πάμε σινεμά, για να συναντηθούμε με φίλους. Η δεύτερη για τη ζωντάνια της και την αναβάθμιση της. Και ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου για το πιο ωραίο περπάτημα στην πόλη

Ποια νομίζετε θα έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητα της νέας δημοτικής αρχής.

Να τηρεί τις δεσμεύσεις. Και να ακούει το φηντ μπακ που στοχεύουν στην αναβάθμιση της πόλης και της κάθε γειτονιάς ξεχωριστά. Από τις προτεραιότητες είναι να βελτιώσει την ποιότητα ζωής, που περιλαμβάνει τον καθαρισμό των κτιρίων από τις άναρχες μουτζούρες και το tagging που επιβαρύνουν την εικόνα της Αθήνας, όσον αφορά το θέμα της καθαριότητας.

Πώς θα μπορούσε η εμπειρία σας στην εκδοτική δραστηριότητα να είναι χρήσιμη στην καινούργια σας ιδιότητα ;

Με βοήθησε να μπορώ να εμβαθύνω, να βλέπω τι κρύβεται πίσω από τα λόγια. Να ψάχνω και να ερευνώ τα πράγματα και να τα διασταυρώνω. Με βοήθησε επίσης να ψάχνω για καινούργια πράγματα και να καλλιεργήσω την καλαισθησία.

Πώς προέκυψε το ασυνήθιστο μικρό σας όνομα ;

Έψαχναν οι γονείς μου να βρουν ένα σπάνιο όνομα και το βρήκαν σε ένα κόμιξ όπου ήταν μία πριγκίπισσα! 

Ποια είναι η δική σας πηγή έμπνευσης και κινητήρια δύναμη;

Η ίδια η ζωή. Η αγάπη, η καλοσύνη, η ομορφιά που με οδηγούν να τα κάνω πράξη στην πόλη μου. 

 Στις σημαντικές  αποφάσεις της ζωής σας, σε κυριεύει η λογική ή το συναίσθημα;

Τα συναισθήματα παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ζωής, άλλοτε με θετικό πρόσημο άλλοτε με αρνητικό. Τα συναισθήματα μας είναι οι προσωπικοί μας οδηγοί, μας βοηθούν να κατανοήσουμε τις ανάγκες και τα θέλω μας, η λογική βάζει πλαίσιο και εντοπίζει τις ρεαλιστικές διαστάσεις. Καλό είναι να αναγνωρίζουμε τι γίνεται στην καρδιά μας αλλά και στο μυαλό μας. Τα συναισθήματα προσφέρουν δράση, η λογική θέτει όρια, τα συναισθήματα παίζουν ρόλο στη λογική σκέψη, η εκλογίκευση μας βοηθάει να καταλάβουμε τι γίνεται μέσα μας.  

 “Ένας δειλός είναι ανίκανος να δείξει αγάπη. Αυτό είναι προνόμιο των γενναίων.” έχει πει ο Mahatma Gandhi. Στην εποχή μας που κυριαρχεί η κρίση αξιών, ιδανικών και αληθινών συναισθημάτων, πόσο εύκολο είναι να γεννηθεί η ανιδιοτελής αγάπη ανάμεσα σε δυο ανθρώπους ;

Όσο περνάει ο καιρός, δυστυχώς, όλο και πιο δύσκολα. Θα εστιάσω όμως σε όσα αποπνέει ο Γκάντι, το πάθος που είχε, τη δύναμη ψυχής που έδειξε, το όραμα που πίστευε, την ελπίδα που έδωσε.

“Το μεγαλύτερο ψέμα:`Σ`αγαπώ`.” υποστηρίζει  ο Αμερικανός ψυχίατρος και συγγραφέας Gordon Livingston. Πότε λέτε “Σ`αγαπώ”;

Η λέξη «σ’ αγαπώ» είναι πολύ σημαντική. Δες θέλω να πετιέται κάτω, έχοντας γίνει «καραμέλα» και δημοσιοσχετίστικη.  Για μένα το «σ’αγαπώ» εκφράζει και δείχνει πως αισθάνομαι με κάτι που είμαι συνδεδεμένη. Την λέω κάθε φορά που μιλάμε με τον γιο μου στο τηλέφωνο, στους γονείς μου συχνότερα, σε μία συναισθηματική μου σχέση όταν αισθάνομαι ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το συναίσθημα μου ακόμα και αν δεν είμαι μαζί με αυτό τον άνθρωπο. Και για αυτό, αγαπώ την Αθήνα. 

Πιστεύετε ότι ο έρωτας έχει διάρκεια και αν λήξει μπορεί να αναγεννηθεί;

Πιστεύω ότι όλα τα πράγματα έχουν μία διάρκεια, καθώς η ίδια η ζωή έχει διάρκεια. 

Από τις εμπειρίες που είχατε έως σήμερα, υπάρχει κάτι για το οποίο έχετε μετανιώσει ;

Δεν μετανιώνω επειδή μετανιώνω. Έχω κάνω reframe ( χρησιμοποιώντας μία τεχνική του nlp) την λέξη «μετανιώνω» σε «μετά-νόησις». Θεωρώ ό,τι έχουμε κάνει στη ζωή το έχουμε κάνει με την καλύτερη απόφαση που πήραμε τότε , με τις γνώσεις που είχαμε τότε. Αρκετά θα μπορούσα να είχα αποφύγει, άλλα θα τα έκανα διαφορετικά, τώρα όμως, κρίνοντας εκ των υστέρων. Όλες μου οι εμπειρίες καλές ή κακές και με πολύ εσωτερική δουλειά, με έχουν οδηγήσει σε αυτό που είμαι τώρα και με εξελίσσουν. 

Ποια είναι η μεγαλύτερή σας φοβία;

Να μην μπορώ να κάνω πράγματα. 

Ποιοι είναι οι ήρωές σας στην πραγματική ζωή

Μεγάλωσα με τους χαρακτήρες του Ντίσνεϋ , μέσα από τα περιοδικά που εκδίδαμε και αργότερα ως αρχισυντάκτρια, μεγάλωσα την εποχή των ηρώων των κόμικς και αγαπημένο μου παραμύθι ήταν ο «Αγαθοκλής και το Λιοντάρι» όπως μου το έλεγε η γιαγιά μου. Μέσα από τις ιστορίες και τις περιπέτειες τους τους προβαλλόταν η συμπεριφορά τους, ο τρόπος σκέψης τους, η ποιότητα τους, η προσέγγιση τους στις διάφορες καταστάσεις. Με τον χαρακτήρα τους, την προσωπικότητας τους, τις δυνάμεις τους, τις ατέλειες τους, τα ελαττώματα τους. Όπως ήταν οι ήρωες στη μυθολογία, όπως είναι ήρωας ο καθένας μας στην καθημερινότητα του.

“Αδιαφορώ για τη δόξα. Με φυλακίζει μες στα πλαίσια που καθορίζει εκείνη κι όχι εγώ.” έχει πει ο Μεγάλος Μάνος Χατζιδάκις. Τι είναι για εσάς η δόξα;

Η δόξα είναι καλή, αρκεί να μην πέσεις στην παγίδα της. Η δόξα είναι λαμπερή, έχει κόστος όμως. Η δόξα έχει φήμη, μπορεί ωστόσο να είναι εφήμερη. Η δόξα δελεάζει αλλά έχει το τίμημα της. Θεωρώ ότι πολλά πράγματα ανάμεσα τους η δόξα και το χρήμα, έχουν να κάνουν με πως τα αντιλαμβάνεσαι και πως τα διαχειρίζεσαι.

 Σε ποια λάθη δείχνετε τη μεγαλύτερη επιείκεια;

Σε όσα υπάρχει ανάληψη ευθύνης. 

Τι είναι για εσάς ευτυχία;

Η ηρεμία, οι καλές σχέσεις, η δημιουργία και τα απλά πράγματα της ζωής.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >