AD

Gore Vidal | Μια καλή πράξη δεν μένει ποτέ ατιμώρητη

Σαν σήμερα, στις 3 Οκτωβρίου του 1925, γεννήθηκε ο πολυγραφότατος, κομψός συγγραφέας με το οξύ πνεύμα.

 

Λίγοι Αμερικανοί συγγραφείς ήταν πιο ευέλικτοι ή έχουν κερδίσει περισσότερα χιλιόμετρα από το ταλέντο τους. O  κομψός, οξυδερκής άνθρωπος των γραμμάτων που προήδρευε με κάποια απόλαυση σε αυτό που δήλωνε ότι ήταν το τέλος του αμερικανικού πολιτισμού, Gore Vidal, ήταν μια αντιπροσωπευτική περίπτωση.

Δημοσίευσε περίπου 25 μυθιστορήματα, δύο απομνημονεύματα και αρκετούς τόμους κομψών, μαγικών δοκιμίων. Έγραψε επίσης θεατρικά έργα, τηλεοπτικά δράματα και σενάρια. Για ένα διάστημα ήταν ακόμη και συγγραφέας συμβολαίων στην MGM. Ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο Αμερικανό συγγραφέα εκτός από τον Norman Maler ή τον Truman Capote, ο Vidal απολάμβανε μεγάλη χαρά που ήταν δημόσιο πρόσωπο. Έλαβε υποψηφιότητα δύο φορές – το 1960, όταν ήταν υποψήφιος του Δημοκρατικού Κογκρέσου για την 29η Περιφέρεια στα βόρεια της Νέας Υόρκης και το 1982, όταν έκανε εκστρατεία στην Καλιφόρνια για μια θέση στη Γερουσία – και παρόλο που έχασε και τις δύο φορές, συχνά συμπεριφέρθηκε ως ένα είδος μη εκλεγμένου σκιώδους προέδρου. Κάποτε είπε: «Δεν υπάρχει κανένα ανθρώπινο πρόβλημα που να μην μπορεί να λυθεί αν οι άνθρωποι έκαναν απλώς ό,τι συμβουλεύω».

Ήταν περιστασιακός ηθοποιός, εμφανιζόμενος σε μορφή κινουμένων σχεδίων στα “The Simpsons” και “Family Guy”, στην κινηματογραφική εκδοχή του δικού του έργου “The Best Man” και στην ταινία του Tim Robbins “Bob Roberts”, στην οποία έπαιξε μια γερασμένη, επική εκδοχή του εαυτού του. Ήταν περισσότερο από περιστασιακός καλεσμένος σε talk show, όπου η ευθυμία, η εξυπνάδα, η ωραία εμφάνιση και η γοητεία του τον έκαναν τόσο τακτικό που ο Johnny Carson του πρόσφερε μια θέση ως φιλοξενούμενος παρουσιαστής του “The Tonight Show”.

Η τηλεόραση ήταν ένα φυσικό μέσο για τον κ. Βιντάλ, ο οποίος προσωπικά ήταν συχνά τόσο ψύχραιμος και αποστασιοποιημένος όσο και στην πρόζα του. «Είμαι ακριβώς όπως φαίνομαι. Δεν υπάρχει ζεστός, αξιαγάπητος άνθρωπος μέσα. Κάτω από το κρύο εξωτερικό μου, μόλις σπάσεις τον πάγο, βρίσκεις κρύο νερό» είπε κάποτε για τον εαυτό του.

Ο Vidal αγαπούσε τις θεωρίες συνωμοσίας όλων των ειδών, ειδικά αυτές που φανταζόταν τον εαυτό του στο επίκεντρο.

Μέχρι τα 25 του, είχε ήδη περισσότερες από 1.000 σεξουαλικές επαφές με άνδρες και γυναίκες, όπως καυχιόταν στα απομνημονεύματά του “Palimpsest”. Συχνά δήλωνε ότι τα ανθρώπινα όντα είναι εγγενώς αμφιφυλόφιλα και ότι οι ταμπέλες όπως γκέι (ένας όρος που αντιπαθούσε) ή στρέιτ ήταν αυθαίρετες και μη βοηθητικές. Για 53 χρόνια είχε σύντροφο, τον Howard Austen, πρώην στέλεχος διαφήμισης, αλλά το μυστικό της σχέσης τους, έλεγε συχνά, ήταν ότι δεν κοιμόντουσαν μαζί.

Μπορεί να ποστήριξε μερικές φορές ότι ήταν λαϊκιστής —θεωρητικά, ούτως ή άλλως— αλλά δεν ήταν πειστικός. Τόσο από ιδιοσυγκρασία όσο κι επειδή και εκ γενετής ήταν αριστοκράτης.

Ο Gore Vidal γεννήθηκε ως Eugene Louis Vidal το 1925 στο West Point της Νέας Υόρκης από τη Nina (Gore) και τον εκπαιδευτή αεροναυπηγικής του West Point και πρωτοπόρο της αεροπορίας Eugene Luther Vidal. Οι Vidal υπέμειναν έναν δύσκολο γάμο χωρίζοντας δέκα χρόνια μετά τη γέννηση του Gore. Ο νεαρός Gore πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας με τον τυφλό παππού του, τον γερουσιαστή T.P. Gore της Οκλαχόμα. O Gore έγινε αργότερα ο έμπιστος της Jacqueline Kennedy όταν η μητέρα του Ζακ παντρεύτηκε τον πρώην θετό πατέρα του, Hugh D. Auchincloss. Μετά την αποφοίτησή του από την Ακαδημία Phillips Exeter το 1943, ο Gore εντάχθηκε στις εφεδρείες του αμερικανικού στρατού. Μερικές από τις εμπειρίες του στο Στρατό ενέπνευσαν το πρώτο του μυθιστόρημα, Williwaw, το οποίο δημοσιεύτηκε όταν ήταν μόλις 19 ετών. Αφιέρωσε το μυθιστόρημα στον JT, έναν αποθανόντα φίλο προσχολικής ηλικίας. Τα επόμενα μυθιστορήματα περιλάμβαναν εμφανώς ομοφυλόφιλους άντρες χαρακτήρες και ο Gore ανακάλυψε σύντομα ότι τα βιβλία του είχαν σταθερή δύναμη στις λίστες των μπεστ σέλερ. Το 1960, ανεπιτυχώς έθεσε υποψηφιότητα για το Κογκρέσο, υποστηριζόμενος από διασημότητες όπως Paul Newman και η πρώην αρραβωνιαστικιά του, Joanne Woodward. Μια άλλη ανεπιτυχής εισβολή στην πολιτική συνέβη το 1982 όταν έθεσε υποψηφιότητα για κυβερνήτης της Καλιφόρνια. Εκτός από καταξιωμένος συγγραφέας, ήταν και αρχάριος ηθοποιός. Οι μεγαλύτεροι ρόλοι του μέχρι σήμερα ήταν στα Gattaca (1997), Bob Roberts (1992) και  With Honors (1994).

Ακολουθούν κάποια από τα λόγια του που φανερώνουν το οξύ πνεύμα του:

«Ποτέ δεν χάνω ευκαιρία να κάνω σεξ ή να εμφανιστώ στην τηλεόραση».

“Δεν αρκεί να πετύχεις. Άλλοι πρέπει να αποτύχουν.”

«Ένας νάρκισσος είναι κάποιος πιο εμφανίσιμος από εσένα».

«Κάθε Αμερικανός που είναι έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος θα πρέπει εξ ορισμού να αποκλειστεί αυτόματα από το να το κάνει».

«Η δημοκρατία υποτίθεται ότι σου δίνει την αίσθηση της επιλογής, όπως το Painkiller X και το Painkiller Y. Αλλά και τα δύο είναι απλώς ασπιρίνη».

«Ο φθόνος είναι το κεντρικό γεγονός της αμερικανικής ζωής».

«Κάθε φορά που ένας φίλος πετυχαίνει, πεθαίνω λίγο».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ιδρύθηκαν από τους πιο λαμπρούς ανθρώπους στη χώρα – και δεν τους έχουμε δει από τότε».

“Κάθε τέσσερα χρόνια οι αφελείς μισοί που ψηφίζουν ενθαρρύνονται να πιστεύουν ότι αν μπορέσουμε να εκλέξουμε έναν πολύ ωραίο άντρα ή γυναίκα Πρόεδρο όλα θα πάνε καλά. Αλλά δεν θα είναι”.

«Ο Andy Warhol είναι η μόνη ιδιοφυΐα που έχω γνωρίσει ποτέ με IQ 60»

«Μια καλή πράξη δεν μένει ποτέ ατιμώρητη».

«Όλα τα παιδιά ξυπνούν τους γονείς τους, έστω και μόνο επειδή περιμένεις για πάντα να συναντήσεις τον εαυτό σου».

«Προφανώς, η δημοκρατία είναι ένας τόπος όπου διεξάγονται πολλές εκλογές με μεγάλο κόστος χωρίς προβλήματα και με εναλλάξιμους υποψηφίους».

“Το πενήντα τοις εκατό των ανθρώπων δεν θα ψηφίσουν και το πενήντα τοις εκατό δεν διαβάζουν εφημερίδες. Ελπίζω να είναι το ίδιο πενήντα τοις εκατό.”

«Μερικοί συγγραφείς πάνε για να πιουν, άλλοι πάνε στο κοινό».

«Η ιδιοφυΐα της άρχουσας τάξης μας είναι ότι εμπόδισε την πλειοψηφία του λαού να αμφισβητήσει ποτέ την ανισότητα ενός συστήματος όπου οι περισσότεροι άνθρωποι βυθίζονται, πληρώνοντας βαρείς φόρους για τους οποίους δεν παίρνουν τίποτα σε αντάλλαγμα»

«Στιλ είναι να ξέρεις ποιος είσαι, αυτό που θέλεις να πεις, και δεν δίνεις δεκάρα».

«Όσο περισσότερα χρήματα μαζεύει ένας Αμερικανός, τόσο λιγότερο ενδιαφέρον γίνεται».

«Οι τέσσερις πιο όμορφες λέξεις στην κοινή μας γλώσσα: σας το είπα».

“Το Κογκρέσο δεν κηρύσσει πλέον πόλεμο ούτε κάνει προϋπολογισμούς. Αυτό είναι το τέλος του συντάγματος ως μηχανής εργασίας.”

“Θα πρέπει να σταματήσουμε να βαυκαλιζόμαστε για το πώς είμαστε η μεγαλύτερη δημοκρατία στη γη, όταν δεν είμαστε καν δημοκρατία. Είμαστε ένα είδος στρατιωτικοποιημένης δημοκρατίας.”

“Το σεξ είναι. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο να γίνει γι` αυτό. Το σεξ δεν χτίζει δρόμους, δεν γράφει μυθιστορήματα και το σεξ σίγουρα δεν δίνει νόημα σε τίποτα στη ζωή εκτός από τον εαυτό του.”

“Σκεφτείτε τη γη ως έναν ζωντανό οργανισμό που δέχεται επίθεση από δισεκατομμύρια βακτήρια των οποίων ο αριθμός διπλασιάζεται κάθε σαράντα χρόνια. Είτε ο ξενιστής πεθαίνει, είτε ο ιός, είτε πεθαίνουν και τα δύο.”

“Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως ομοφυλόφιλος ή ετεροφυλόφιλος. Υπάρχουν μόνο ομοφυλοφιλικές ή ετεροφυλόφιλες πράξεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ένα μείγμα παρορμήσεων αν όχι πρακτικών.”

«Δεν υπάρχει ανθρώπινο πρόβλημα που δεν θα μπορούσε να λυθεί αν οι άνθρωποι έκαναν απλώς αυτό που συμβουλεύω».

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >