AD

Σπύρος Πώρος | Έμαθα από τη ζωή πως όταν δεν υπάρχει σύμπνοια ΝΟΥ και ΕΠΙΘΥΜΩ, να μην παίρνω καμία σημαντική απόφαση.

Συνέντευξη στο klik με τον κ. Σπύρο Πώρο. Λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Πειραιά με τον Συνδυασμό “Πειραιάς Νικητής” του Γιάννη Μώραλη , μιλάει για τη συμμετοχή του.

 

Είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους και διάσημους φωτογράφους με διεθνή καριέρα Κατεβαίνει στην πολιτική σκηνή με τη θέληση να προσφέρει στους άλλους.

Γεννήθηκε στον Πειραιά. Ο παππούς του, Σπυρίδων Πώρος, υπήρξε θεατρικός συγγραφέας και έργα του έχουν παιχτεί σε Αθηναϊκά θέατρα της εποχής. Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα καλύπτει, τα τελευταία 30 χρόνια, όλους τους τομείς της φωτογραφικής τέχνης, κλασικής και μοντέρνας, του χώρου της μόδας, μπροστά και πίσω από τις κάμερες, αλλά και της σκηνοθεσίας. Έχει συνεργαστεί με πληθώρα κορυφαίων προσωπικοτήτων της παγκόσμιας καλλιτεχνικής σκηνής.

Ο υποψήφιος δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής» στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου έχει ως βασική του προτεραιότητα τη στήριξη των ευπαθών ομάδων πληθυσμού, γεγονός που έχει ωθήσει και κατά το παρελθόν σε πολλές δράσεις προς ενίσχυση τους. Στη συνέντευξη που ακολουθεί εξηγεί μιλά για την απόφασή του να κατέβει ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά στο πλευρό του Γιάννη Μώραλη και να κάνει έργο.

Φωτογράφος, σκηνοθέτης, σχεδιαστής μόδας, επιχειρηματίας και δάσκαλος Judo. Η μέχρι τώρα εμπειρία σας σε ποιον βαθμό σας βοηθάει τώρα που ασχολείστε με τα κοινά και πώς θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στην καινούργια σας ιδιότητα ; 

Η καλλιτεχνία αποτελεί από μόνη της κινητήρια δύναμη και είναι η αφετηρία στο να δημιουργεί κανείς κάτι, στο να στηθεί και να αποδοθεί. Σαν άνθρωπος της τέχνης λοιπόν το φαντάζομαι, έπειτα το δημιουργώ και κατ επέκταση το προσφέρω. Η νέα μου ιδιότητα είναι άκρως συνυφασμένη με το επάγγελμά μου στην περίπτωση που κανείς θέλει να παράγει έργο!

 Τι σας οδήγησε να κάνετε ένα άλμα στην καινούργια σας καριέρα και να βάλετε υποψηφιότητα για Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη “Πειραιάς Νικητής” του Γιάννη Μώραλη;

Η πρόταση του φίλου Γ. Μώραλη αποτελεί τιμή για εμένα. Ο Γιάννης είναι αποφασιστικός και έχει λόγο τιμής κάτι που εκτιμώ στους ανθρώπους.

Από τις πόλεις που έχετε επισκεφτεί στο Εξωτερικό, ποια είναι εκείνη που σας εμπνέει περισσότερο;  

Με τα χρόνια ο τουρισμός στην Αθήνα έχει αυξηθεί σημαντικά και αποτελεί προορισμό για πολλούς τουρίστες και όχι “στάση” για να μεταβούν σε κάποιο νησί στην συνέχεια. Και αυτό όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και τους χειμερινούς μήνες. 

Τι ισχύει για τον Πειραιά; 

Το ένα συμπληρώνει το άλλο. Όταν η τουριστική κίνηση ανεβαίνει λειτουργεί ποσοστικά στο σύνολο της χώρας. Θα γίνουν επιπλέον κινήσεις από πλευράς Δήμου μια και επιθυμούμε τουρισμό με αγοραστική δύναμη κυρίως.

Πολλοί λένε ότι τα καινούργιας γενιάς ξενοδοχεία που έγιναν στο κέντρο και γύρω από το κέντρο, όπως στο Μεταξουργείο στο Κουκάκι, στου Ψυρρή κλπ όπως και τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα καφέ που έγιναν εκεί, έχουν κάνει την Αθήνα, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις της Ευρώπης. O Πειραιάς, πού βρίσκεται σε αυτή την εξέλιξη από επισκεψιμότητα τουριστών; 

Η δομή της πόλης μας, εχει τελείως διαφορετική σύνθεση απ αυτη της πόλης των Αθηνών. Στην Αθηνα το Ιστορικό Κέντρο είναι άκρως Τουριστικό και μη κατοικήσιμο δίνοντας τη δυνατότητα για τέτοιας γενιάς ξενοδοχεία. Ο Πειραιάς έχοντας τελειώσει άλλη σύνθεση, δε θα μπορούσε να υλοποιήσει κάτι τέτοιο, τουλάχιστον σε ανάλογο βαθμό.  Ο Τουρισμός σε όλες τις περιπτώσεις αποτελεί μοχλό οικονομικής ανάπτυξης. Στην πόλη μας έχουν γίνει  θετικά βήματα και θα κάνουμε περαιτέρω ενέργειες για ποιοτικό τουρισμό. 

Ποια είναι τα μεγάλα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα του Πειραιά; 

 Ένα από τα πλεονεκτήματα της πόλης θα αποτελεσει η  αξιοποίηση του Λιμανιού. Αποτελεί για εμένα στρατηγική επιλογή στην στόχευση της αποθήκευσης, μεταφοράς, διανομής προϊόντων μέσω Ελληνικού εδάφους προς Κεντρική Ευρώπη. Θα αναπτυχθεί ένας νέος οικονομικός κλάδος με πλήθος περιφερειακές υπηρεσίες με αποτέλεσμα νομοτελειακά για τη πόλη μας να ακολουθήσει μια επιχειρηματική έκρηξη. Είμαστε σε αναμονή σαν πολίτες από τις Κυβερνητικές Αρχές για όλα τα παραπάνω διότι αποτελεί για μένα βασικό πλεονέκτημα και στρατηγική σημασία κίνηση και σοβαρό μειονέκτημα που εν έτη 2023 δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. 

Ιδανικά ποια θα ήταν η αρμοδιότητα με την οποία θα θέλατε να ασχοληθείτε ; 

Σε όλους τους τομείς θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό αλλά με γνώμονα ότι υπάρχει αυτογνωσία και δεν κάνουμε όλοι  για όλα, θεωρώ πως ο Τομέας του Πολιτισμού είναι αυτός όπου και εγγυώμαι άμεσο και δημιουργικό αποτέλεσμα.

Ποιες είναι οι αγαπημένες σας γειτονιές στον Πειραιά; 

Το μέρος που μεγάλωσα η Καστέλλα. 

Ποια νομίζετε θα έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητα της νέας δημοτικής αρχής;

 H έμφαση στην Πράσινη Ανάπτυξη, στην  ανθεκτικότητα του Δήμου πάνω σε ζητήματα Πολιτικής Προστασίας και σε ανάδειξη Πολιτιστικών/ Καλλιτεχνικών θεσμών με σκοπό τη ψυχική ισορροπία των δημοτών.

Ποια είναι η δική σας πηγή έμπνευσης και κινητήρια δύναμη; 

Η Τέχνη της Δημιουργίας!

Στις σημαντικές αποφάσεις της ζωής σας, σάς κυριεύει η λογική ή το συναίσθημα; 

Το ανθρώπινο διακύβευμα είναι αυτό. Η ισορροπία μεταξύ καρδιάς και λογικής. Η σύμπνοια αυτών των δύο. Έμαθα δυστυχώς απ’ τη ζωή την ίδια πως όταν δεν υπάρχει σύμπνοια ΝΟΥ και ΕΠΙΘΥΜΩ, να μην παίρνω καμία σημαντική απόφαση.

Ανάμεσα σε άλλα, έχετε υποστηρίξει εθελοντικά οικογένειες/ παιδιά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, βιοτικής αναξιοπρέπειας, χωρίς πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, στην Αργεντινή. Ποιες εικόνες έχουν χαραχθεί στο μυαλό σας από τότε; 

Η εικόνα που έχει μείνει στο μυαλό μου από το έργο μου με αυτά τα παιδιά είναι τα παγωμένα χεράκια τους να κρατούν ένα ξεροκόμματο.

Από τις εμπειρίες που είχατε έως σήμερα, υπάρχει κάτι για το οποίο έχετε μετανιώσει;

 Δύσκολη ερώτηση, γιατί όσο σκέφτομαι τόσο φαίνεται πως αυτό που θα απαντήσω έρχεται αντ’ αυτού του ασύλληπτου για το οποίο έχω όντως μετανιώσει. Με μια πρώτη σκέψη πάντως, έχω μετανιώσει για όλα αυτά που δεν είπα όταν έπρεπε και για τα βιβλία που δεν έχω ακόμη διαβάσει. 

Ποια είναι η μεγαλύτερή σας φοβία; 

Η ζωή χωρίς φίλους.

Τι απεχθάνεστε περισσότερο από όλα στη ζωή σας;

 Το ψέμα και την έπαρση.

“Αδιαφορώ για τη δόξα. Με φυλακίζει μες στα πλαίσια που καθορίζει εκείνη κι όχι εγώ.” έχει πει ο Μεγάλος Μάνος Χατζιδάκις. Τι είναι για εσάς η δόξα;  

Ο Πλούταρχος στο Περί Ηθικής αναφέρει ‘Δόξα σεμνόν μεν, αλλ’ αβέβαιον” που σημαίνει Η δόξα είναι αξιοσέβαστη αλλά αβέβαιη.  Αυτό λοιπόν είναι για εμένα η Δόξα στον άνθρωπο, μια αβέβαιη λόγω των συνθηκών ή πράξεων αλλά αξιοσέβαστη συνθήκη.

Ποιοι είναι οι ήρωές σας στην πραγματική ζωή;  

Οι άνθρωποι που δεν τα παρατούν και που μάχονται για την εξάλειψη των ανισοτήτων και της αδικίας από άνθρωπο σε άνθρωπο. 

 Σε ποια λάθη δείχνετε τη μεγαλύτερη επιείκεια; 

Στα μη συνειδητά και αυθόρμητα.

Τι είναι για εσάς ευτυχία; 

Ο Ν.Καζαντζάκης στο Βiος & Πολιτεία του Ζορμπά, υπερθεματίζει: “Ευτυχία είναι πράγμα απλό και λιτό. – Ένα ποτήρι κρασί, ένα κάστανο,  ένα φτωχικό μαγκαλάκι, η βουή της θάλασσας. Τίποτα άλλο”

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >