AD

Jean-Francois Millet | O ζωγράφος των χωρικών

Στις 4 Οκτωβρίου του 1814 γεννήθηκε ο Γάλλος ζωγράφος Jean-Francois Millet- ένα από τα ιδρυτικά μέλη της σχολής Barbizon που είναι πιο γνωστός για το έργο του στον νατουραλισμό και τον ρεαλισμό με το αγροτικό του θέμα στην πρώτη γραμμή της τέχνης του.

 

O Γάλλος ζωγράφος Jean-Francois Millet – πιο γνωστός για τους πίνακές του με αγρότες που μοχθούν σε αγροτικά τοπία και τα θρησκευτικά υποκείμενα που συχνά τα συνόδευαν, γύρισε την πλάτη του στο ακαδημαϊκό στυλ της πρώιμης καλλιτεχνικής του εκπαίδευσης και συνίδρυσε τη σχολή Barbizon κοντά στο Fontainbleau στη Νορμανδία της Γαλλίας. Ο Millet είδε το μερίδιό του σε επιτυχίες και αποτυχίες τόσο με τους κριτικούς όσο και με το κοινό. Οι άνθρωποι είχαν βαθιά ταξική συνείδηση ​​μέσα στο πολιτικά ασταθές κλίμα της Γαλλίας και αντιλαμβανόταν με καχυποψία οποιονδήποτε γιόρταζε την «ευγένεια» της τάξης των αγροτών. Παρόλα αυτά, οι προσωπικές του πεποιθήσεις, η χρήση του νατουραλισμού και οι μη ρομαντικές εικόνες βοήθησαν να τεθούν τα θεμέλια για τα μεταγενέστερα σύγχρονα κινήματα στην τέχνη. Στην πορεία έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στον κόσμο της τέχνης. Η πρακτική του επηρέασε σημαντικά τις μεθόδους πολλών μεταγενέστερων ζωγράφων, φωτογράφων και συγγραφέων που είδαν τον Millet ως έμπνευση, μέντορα και φίλο.

Ο Millet γεννήθηκε σε μια οικογένεια αγροτών στο χωριό Gruchy της Νορμανδίας. Ως μικρό αγόρι, καλλιεργούσε τη γη μαζί με τον πατέρα του. Μόλις στα 19 του παράτησε τις αγροτικές εργασίες για να σπουδάσει τέχνη.

Οι ταξικές διαιρέσεις ήταν μεγάλη υπόθεση στη δεκαετία του 1800, ο Millet έβλεπε την τάξη των αγροτών ως την ευγενέστερη τάξη και νόμιζε ότι εκπλήρωναν τα λόγια της Βίβλου περισσότερο από άλλες τάξεις της εποχής.

Αυτοί οι αγρότες θα γίνονταν το κέντρο της τέχνης του καθ` όλη τη διάρκεια της καριέρας του και για την οποία θα γινόταν γνωστός και θα τον θυμόταν.

Harvesters

Ίσως επίσης επηρεασμένος από την αιματηρή Γαλλική Επανάσταση κατά την οποία οι Γάλλοι της εργατικής τάξης ξεσηκώθηκαν ενάντια στη μοναρχία, ο Μιλέ απεικόνισε τους αγρότες να μοχθούν στα χωράφια με τον ίδιο τρόπο που οι θρησκευτικές προσωπικότητες και τα μυθολογικά πλάσματα θα ήταν ζωγραφιές προηγουμένως.

Aρχικά, οι πίνακες του Millet απορρίφθηκαν για το Salon

Ο Millet σπούδασε τέχνη λίγο αργότερα από μερικούς συγχρόνους του λόγω της νιότης του ως αγρότης. Το 1837 γράφτηκε στο στούντιο του Paul Delaroche στο Παρίσι. Μια απόρριψη από το Σαλόνι του 1840 χαλούσε τα πνεύματά του και επέστρεψε στο Cherbourg.

Πέτυχε την πρώτη του επιτυχία λίγα χρόνια αργότερα με τους Norman Milkmaid και The Riding Lesson και στη συνέχεια κέρδισε μια θέση στο Salon με το The Winnower που αποκαλύφθηκε το 1848. Δυστυχώς, το κομμάτι χάθηκε σε μια φωτιά και η δεκαετία του 1850 αποδείχθηκε ότι να είναι μια περίοδος κακουχιών για τον Millet. Μετακόμισε ξανά για να ζήσει στο Barbizon και συνέχισε να ζωγραφίζει τους χωρικούς του εκεί.

Norman Milkmaid

Στα μέσα της δεκαετίας του 1860, οι πίνακες του Millet έγιναν αντιληπτοί για άλλη μια φορά και εννέα από αυτούς εκτέθηκαν. Σημαντικά κομμάτια από αυτή τη συλλογή βρίσκονται τώρα στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης και στο Λούβρο στο Παρίσι.

Η τέχνη του ήταν σημαντική για τα νατουραλιστικά και ρεαλιστικά κινήματα στην τέχνη.

Ο νατουραλισμός είναι ένα στυλ που αντιπροσωπεύεται από την ακριβή απεικόνιση της λεπτομέρειας. Ο ρεαλισμός, ομοίως, είναι το στυλ που αντιπροσωπεύει ένα άτομο ή ένα πράγμα με τρόπο που είναι ακριβής και αληθινός στη ζωή. Ο Millet ζωγράφιζε με τρόπο που ήταν αληθινός, διατηρώντας παράλληλα μια καλλιτεχνική ποιότητα που προκαλούσε συναισθήματα και τιμούσε την ικανότητά του.

Oedipus Take Down from the Tree, 1847

Παραμένοντας στο θέμα του για τους αγρότες και τις ζωές τους, η πρώτη επιτυχία του Millet στο Salon ήρθε το 1847 με το Oedipus Take Down from the Tree. Ένα χρόνο αργότερα, η επιτυχία συνεχίστηκε καθώς το κράτος αγόρασε το Winnower πριν του προσφέρει μια προμήθεια το 1849 που έγινε Harvesters.

The Winnower, 1848

Στο Σαλόνι του 1850, εξέθεσε τους Haymakers and The Sower. Ο Σπορέας έγινε το πρώτο του σημαντικό αριστούργημα και το πρώτο από τα πιο εμβληματικά τρίο του που περιελάμβαναν τους Gleaners και Angelus.

Απεικονίζοντας πραγματικούς ανθρώπους να κάνουν πραγματικά πράγματα χωρίς αφαίρεση, μεγαλειώδη ή μυθολογική προσποίηση, ο Millet έγινε μια σημαντική επιρροή στη σφαίρα του νατουραλισμού και του ρεαλισμού, επηρεάζοντας αμέτρητους άλλους καλλιτέχνες στο μέλλον.

The Sower, 1850

Ο Millet χρονολόγησε μόνο ένα από τα έργα του.

Για άγνωστους λόγους, ο Millet χρονολόγησε μόνο έναν από τους πίνακές του, τους Harvesters Resting, που χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί, 1850-1853. Αυτό το έργο θα θεωρηθεί ως το πιο σημαντικό του. Σηματοδότησε μια μετατόπιση από τη συμβολική απεικόνιση των αγροτών που τόσο θαύμαζε και πέρασε σε ένα είδος σχολιασμού των σύγχρονων κοινωνικών συνθηκών τους.

Harvesters Resting ήταν επίσης ο πρώτος πίνακας στον οποίο ο Millet κέρδισε επίσημη αναγνώριση κερδίζοντας το μετάλλιο δεύτερης κατηγορίας στο Salon του 1853.

Harvesters Resting, 1853 

Ενέπνευσε σύγχρονους καλλιτέχνες

Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η κληρονομιά του Μιλέ θα ζούσε μέσα από τη δουλειά των καλλιτεχνών που ακολούθησαν. Ανάμεσα στην τεχνική του τοπίου, το συμβολικό του περιεχόμενο και τη ζωή του ως καλλιτέχνη ενέπνευσε διάφορα σύγχρονα έργα τέχνης από μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα που εμφανίστηκαν ποτέ στη σκηνή.

Ο Vincent Van Gogh επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τον Millet, ιδιαίτερα στην αρχή της καριέρας του, αναφέροντάς τον συχνά στην επιστολή του Van Gogh προς τον αδελφό του Theo.

Ο Claude Monet, ο οποίος επίσης ειδικευόταν στα τοπία, πήρε αναφορές από το έργο του Millet και το δομικό περιεχόμενο των συνθέσεων του Millet θα επηρέαζε επίσης τον Georges Seurat.

Ο Mark Twain έγραψε ένα θεατρικό έργο με τίτλο “Is He Dead?” που ακολούθησε τη ζωή ενός αγωνιζόμενου καλλιτέχνη που προσποιήθηκε τον θάνατο του για να λάβει φήμη και περιουσία. Ο χαρακτήρας ονομάστηκε Millet και παρόλο που το έργο ήταν φανταστικό, πήρε μερικές λεπτομέρειες από την πραγματική ζωή του αληθινού Millet.

Το L`homme a la houe ζωγραφισμένο από τον Millet ήταν η έμπνευση για ένα ποίημα του Edwin Markham με τίτλο «The Man with the Hoe» και ο Άγγελος έχει ανατυπωθεί σε τεράστιους αριθμούς κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα.

L`homme a la houe, γ. 1860-1862

Ίσως το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο Salvador Dali ήταν γοητευμένος από το έργο του Millet . Έγραψε μάλιστα μια συναρπαστική ανάλυση για τον Άγγελο που ονομάζεται «Ο μύθος του Άγγελου του Millet». Ο Dali υποστήριξε ότι οι δύο φιγούρες στη ζωγραφική δεν προσεύχονταν καθόλου στον Άγγελο. Είπε ότι προσεύχονταν για το θαμμένο παιδί τους.

Ο Dali επέμενε στην ορθότητά του σε σημείο που λήφθηκε ακτινογραφία στον καμβά. Ήταν αρκετό για τον Νταλί να επιβεβαιώσει την καχυποψία του επειδή ο πίνακας περιέχει ένα ζωγραφισμένο σχήμα που μοιάζει με φέρετρο. Ωστόσο, οι πραγματικές προθέσεις του Millet παραμένουν ασαφείς.

The Angelus, 1857-1859

Όπως μπορείτε να δείτε, η κληρονομιά του Millet είναι γόνιμη και μακροχρόνια. Δεν επηρέασε μόνο άλλους ζωγράφους αλλά και καλλιτέχνες όλων των ειδών με τις συνθέσεις και το στυλ του – όλα με επίκεντρο τους εργατικούς αγρότες.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δίκη για το Μάτι | Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία Αθηνών για την απόφαση για τους αθωωθέντες, τα ελαφρυντικά & τις ποινές

Η έφεση που ασκήθηκε αφορά το σύνολο της απόφασης, πλην του ηλικιωμένου που έβαλε τη φωτιά, ο οποίος καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλακή, γιατί νομικά δεν μπορούσε να ασκηθεί

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ριφιφί στον Πειραιά | Οι δράστες άδειασαν χρηματοκιβώτιο εταιρείας χρυσού – Έκοψαν καλώδια τηλεφώνων και ίντερνετ για να μην τους βρουν

Μία καλά οργανωμένη ληστεία αποκαλύπτουν οι μαρτυρίες για το ριφιφί που σημειώθηκε σε εταιρεία εμπορίας χρυσού, η οποία στεγάζεται σε πολυκατοικία στον Πειραιά

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

H Astrazeneca αποσύρει το εμβόλιο κατά της Covid που μπορεί να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις

Στην απόσυρση του εμβολίου Vaxzevria κατά της Covid-19 ανακοίνωσε ότι προχωράει η εταιρεία AstraZeneca μήνες μετά την παραδοχή της σε δικαστικά έγγραφα ότι το σκεύασμα αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >