AD

Steve Jobs | Το να είσαι ο πλουσιότερος άνθρωπος στο νεκροταφείο δεν έχει καμιά σημασία για εμένα.

Στις 5 Οκτωβρίου 2011, ο οραματιστής συνιδρυτής της Apple Inc., η οποία έφερε επανάσταση στη βιομηχανία υπολογιστών, μουσικής και κινητών επικοινωνιών με συσκευές όπως η Τα Macintosh, iPod, iPhone και iPad έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών από επιπλοκές από καρκίνο του παγκρέατος.

 

Ο Steve Jobs υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα -από τις πιο γνωστές στον χώρο της τεχνολογίας. “Ο μέγας ευαγγελιστής της ψηφιακής εποχής”, όπως δικαιωματικά θεωρείται. Ήταν από τους πρώτους που συνέλαβαν την ιδέα του οικιακού προσωπικού υπολογιστή. Ήταν ένας εκ των δύο συνιδρυτών, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Apple και πρώην πρόεδρος της Pixar – μέχρι την εξαγορά της από την Disney, στης οποίας το Διοικητικό Συμβούλιο διατηρούσε θέση και της οποίας ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος. Ένας φοβερός οραματιστής στο χώρο των υπολογιστών με ξεχωριστό τρόπο σκέψεις και ευρηματικές ιδέες που άλλαξαν τον τρόπο που οι καταναλωτές χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία. Ήταν από τους πρώτους που συνέλαβαν την ιδέα του οικιακού προσωπικού υπολογιστή.

Γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο, στις 24 Φεβρουαρίου 1955. Οι γονείς του από τους οποίους ήρθε στον κόσμο ήταν μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια ονόματι Joanna Schieble και ένας Σύρος βοηθός καθηγητή ονόματι Abdulfattah Jandali. Η Joanne και ο Abdullah είχαν γνωριστεί στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin, είχαν ερωτευτεί και ταξίδεψαν μαζί στη Συρία. Όταν η Joanne έμεινε έγκυος, δεν ήταν έτοιμοι να γίνουν γονείς. Μόλις επέστρεψαν στο σπίτι, αποφάσισαν να δώσουν το μωρό τους για υιοθεσία.

O Jobs υιοθετήθηκε ως μωρό από τον Paul Jobs, μηχανικό της Silicon Valley, και τη σύζυγό του Clara.

Ο Paul και η Clara Jobs ήθελαν ένα παιδί για πολλά χρόνια πριν τελικά έρθει στη ζωή τους. Υιοθέτησαν τον γιο της Joanne και του Abdullah και τον ονόμασαν Steven Paul. Ο Steve έγινε ένα δραστήριο και περίεργο νήπιο. Δύο φορές χρειάστηκε να τον πάνε στα επείγοντα: μια φορά επειδή ο Steve είχε κολλήσει μια μεταλλική καρφίτσα σε μια ηλεκτρική πρίζα και του έκαψε το χέρι και μια άλλη επειδή είχε φάει δηλητήριο!

Όταν ο Steve ήταν δύο ετών, οι γονείς του υιοθέτησαν ένα κοριτσάκι που το ονόμασαν Patty. Τρία χρόνια αργότερα, η οικογένεια μετακόμισε στην πόλη Mountain View, κοντά στο Palo Alto, στην Καλιφόρνια. Ο Steve αργότερα είπε ότι το παιδικό του σπίτι ήταν ένα από τα πράγματα που τον ενέπνευσαν ως σχεδιαστή. «Είχαμε ωραία θερμαινόμενα πατώματα όταν ήμουν παιδί», είπε, θυμούμενος την ακτινοβόλο θέρμανση στο σπίτι. “Μου αρέσει όταν μπορείς να φέρεις πραγματικά υπέροχο σχεδιασμό και απλές δυνατότητες σε κάτι που δεν κοστίζει πολύ.”

Ο Steve πάντα ήξερε ότι ήταν υιοθετημένος. Όταν ήταν περίπου έξι χρονών, το είπε σε ένα κοριτσάκι που έμενε απέναντι. «Λοιπόν, αυτό σημαίνει ότι οι πραγματικοί γονείς σου δεν σε ήθελαν;» ρώτησε. Ο Steve έτρεξε σπίτι κλαίγοντας. Οι γονείς του εξήγησαν ότι αυτό δεν ήταν καθόλου έτσι. «Σε διαλέξαμε συγκεκριμένα», είπαν, μιλώντας με μεγάλη έμφαση για να βεβαιωθούν ότι κατάλαβε. «Πάντα ένιωθα ξεχωριστός», είπε αργότερα ο Steve. «Οι γονείς μου με έκαναν να νιώσω ξεχωριστός.

Το σπίτι της οικογένειας είχε ένα γκαράζ όπου ο Paul, ένας μηχανικός, μπορούσε να δουλέψει στα αυτοκίνητά του. Σημάδεψε ένα τμήμα ενός τραπεζιού και είπε στον Steve: «Αυτός είναι ο πάγκος εργασίας σου τώρα». Ο Steve δεν ενδιαφερόταν για τα αυτοκίνητα, αλλά του άρεσε να περνάει χρόνο με τον μπαμπά του. Όταν ο Paul πήγε στο σκουπιδότοπο για να ψάξει για ανταλλακτικά, ο Steve συνέχισε. Θαύμαζε την προσοχή του πατέρα του στη λεπτομέρεια. «Του άρεσε να κάνει τα πράγματα σωστά», είπε ο Steve. «Τον ένοιαζε ακόμη και η εμφάνιση των τμημάτων που δεν μπορούσες να δεις».

Steve Jobs with room full of computers, 1984.

Μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια το 1972, ο Jobs παρακολούθησε το Reed College, μια σχολή φιλελεύθερων τεχνών στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, για ένα μόνο εξάμηνο προτού εγκαταλείψει το σχολείο. Αργότερα εργάστηκε για λίγο για τον πρωτοπόρο κατασκευαστή βιντεοπαιχνιδιών Atari στην Καλιφόρνια, ταξίδεψε στην Ινδία και μελέτησε τον Βουδισμό.

Το 1976, ο Jobs και ο φίλος του μηχανικός υπολογιστών Stephen Wozniak ίδρυσαν την Apple Computer στο γκαράζ των γονιών του Jobs στο Los Altos της Καλιφόρνια. Όπως θα σημείωνε αργότερα το Bloomberg News για τον Τζομπς: «Δεν είχε επίσημη τεχνική κατάρτιση και καμία πραγματική επιχειρηματική εμπειρία. Αντίθετα, αυτό που είχε ήταν μια εκτίμηση της κομψότητας της τεχνολογίας και η αντίληψη ότι οι υπολογιστές θα μπορούσαν να είναι κάτι περισσότερο από το παιχνίδι ενός χομπίστα ή το άλογο εργασίας μιας εταιρείας. Αυτά τα μηχανήματα θα μπορούσαν να είναι απαραίτητα εργαλεία». Το 1977, ο Jobs και ο Wozniak κυκλοφόρησαν το Apple II, το οποίο έγινε ο πρώτος δημοφιλής προσωπικός υπολογιστής. Το 1980, η Apple βγήκε στο χρηματιστήριο και ο Jobs, τότε στα 20 του, έγινε πολυεκατομμυριούχος. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Apple έκανε το ντεμπούτο του Macintosh, έναν από τους πρώτους προσωπικούς υπολογιστές που διέθετε γραφικό περιβάλλον χρήστη, το οποίο επέτρεπε στους ανθρώπους να πλοηγούνται δείχνοντας και κάνοντας κλικ σε ένα ποντίκι αντί να πληκτρολογούν εντολές.

Το 1985, ο Jobs εγκατέλειψε την εταιρεία μετά από έναν αγώνα εξουσίας με το διοικητικό συμβούλιο της Apple. Την ίδια χρονιά, ίδρυσε τη NeXT, μια επιχείρηση που ανέπτυξε υπολογιστές υψηλής απόδοσης. Τα μηχανήματα αποδείχθηκαν πολύ ακριβά για να κερδίσουν ένα ευρύ κοινό. Ωστόσο, ο Βρετανός επιστήμονας υπολογιστών Tim Berners-Lee ανέπτυξε τον Παγκόσμιο Ιστό χρησιμοποιώντας έναν σταθμό εργασίας NeXT. Το 1986, ο Τζομπς απέκτησε ένα μικρό στούντιο γραφικών υπολογιστών που ιδρύθηκε από τον σκηνοθέτη Τζορτζ Λούκας και το ξαναβάφτισε Pixar Animation Studios. Το 1995, η Pixar κυκλοφόρησε την πρώτη της ταινία, «Toy Story», την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων υπολογιστή. Έγινε τεράστια επιτυχία στο box office και ακολούθησαν βραβευμένες επιτυχίες όπως το “Finding Nemo” (2003) και το “The Incredibles” (2004). Το 2006, η Walt Disney Company αγόρασε την Pixar για περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον Jobs τον μεγαλύτερο μέτοχο της Disney.

Στα τέλη του 1996, η Apple, η οποία είχε καταρρεύσει χωρίς τον Jobs, ανακοίνωσε ότι θα αγόραζε τη NeXT και θα προσλάμβανε τον Jobs ως σύμβουλο. Το επόμενο έτος, έγινε προσωρινός διευθύνων σύμβουλος της Apple (το «ενδιάμεσο» αποσύρθηκε το 2000) και υπό την ηγεσία του μια σχεδόν χρεοκοπημένη Apple μετατράπηκε σε μια από τις πιο πολύτιμες εταιρείες του πλανήτη. Ένας χαρισματικός, απαιτητικός τελειομανής, ο Τζομπς λέγεται ότι κατείχε την ικανότητα να διαισθάνεται τι ήθελαν οι πελάτες πριν το καταλάβουν οι ίδιοι. Με το σήμα κατατεθέν του τζιν και το μαύρο εμβληματικό ζιβάγκο, ο τεχνολογικός τιτάνας μετέτρεψε τα λανσαρίσματα προϊόντων σε πολυαναμενόμενα γεγονότα και η Apple παρουσίασε μια σειρά από καινοτόμες ψηφιακές συσκευές, συμπεριλαμβανομένης της φορητής συσκευής αναπαραγωγής μουσικής iPod το 2001, του iPhone το 2007 και του υπολογιστή tablet iPad το 2010 , που έγινε μέρος της καθημερινής σύγχρονης ζωής. (Στις αρχές του 2007, ο Jobs ανακοίνωσε ότι η Apple με έδρα το Κουπερτίνο απομάκρυνε το “Computer” από το επίσημο όνομα της για να αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η εστίαση της εταιρείας είχε μετατοπιστεί από τους υπολογιστές μόνο στις κινητές ηλεκτρονικές συσκευές).

Παρά μια σειρά ιατρικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης το 2004 για την αφαίρεση ενός όγκου στο πάγκρεας και της μεταμόσχευσης ήπατος το 2009, ο Jobs συνέχισε να ηγείται της Apple μέχρι τις 24 Αυγούστου 2011, όταν παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας. Έξι εβδομάδες αργότερα, πέθανε στο σπίτι του στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια. Τη στιγμή του θανάτου του, ο Τζομπς, πατέρας τεσσάρων παιδιών, είχε καθαρή περιουσία που εκτιμάται σε περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τον βιογράφο Walter Isaacson, ο Jobs «ήταν το μεγαλύτερο επιχειρηματικό στέλεχος της εποχής μας, το πιο βέβαιο ότι θα θυμόμαστε έναν αιώνα από τώρα. Η ιστορία θα τον τοποθετήσει στο πάνθεον δίπλα στον Thomas Edison και τον Henry Ford».

Ο Steve Jobs έφυγε δυστυχώς πολύ νωρίς από τη ζωή. Αναρωτιέμαι πόσα ακόμα θα είχε εφεύρει τα 11 χρόνια που λείπει, πόσο περισσότερο θα είχε βοηθήσει στην εξέλιξη της τεχνολογίας. Εκείνος, ωστόσο, είπε κάποτε, ότι θα “αντάλλαζε όλη την τεχνολογία του για ένα απόγευμα με το Σωκράτη”. Μια σπουδαία φράση και τόσο αληθινή…

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >