AD

Betty Davis | H σκληρή ντίβα της χρυσής εποχής του αμερικανικού κινηματογράφου

Στις 6 Οκτωβρίου του 1989 έφυγε από τη ζωή το ιερό τέρας του αμερικανικού κινηματογράφου που καθιέρωσε ένα νέο τύπο.

 

“Η ευχαρίστηση του έρωτα διαρκεί για λίγο, ενώ ο πόνος που αφήνει κρατά για μια ζωή…”

Μια γυναίκα υπεροπτική, επικίνδυνη, με σκληρή γλώσσα, μεγάλη οξυδέρκεια, χαρακτηριστική αυτάρκεια και ανατρεπτική σεξουλικότητα.  Ένας“ιερό τέρας” του αμερικάνικού κινηματογράφου, που καθιέρωσε ένα νέο τύπο. Αυτόν της σκληρής γυναίκας που τολμά να μιλήσει έξω από τα δόντια.

Τί κι αν έλεγε ότι έχει μάτια σαν του βατράχου, λαιμό σαν της στρουθουκαμήλου και αραιά μαλλιά….Με  αυτόν ακριβώς τον “εξοπλισμό”, η ταλαντούχα ηθοποιός, όχι μόνο επιβίωσε, αλλά καθιέρωσε και ένα νέο γυναικείο τύπο στην κινηματογραφική βιομηχανία.

Bette Davis' Personal Assistant Shares Details About Her Life

Η Μπέτι Ντέιβις, από νεαρή ηλικία υποδύθηκε ώριμες γυναίκες και δεν δίστασε ποτέ να θυσιάσει την εμφάνισή της για έναν καλό ρόλο. Ήταν η πρώτη ηθοποιός του Χόλιγουντ που προτάθηκε για έντεκα υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ. Μέχρι σήμερα, μόνο τρεις ηθοποιοί κατάφεραν να ισοφαρίσουν και να ξεπεράσουν το ρεκόρ της. Η Μέριλ Στριπ με 16 υποψηφιότητες, η Κάθριν Χέπμπορν με 12 υποψηφιότητες και ο Τζακ Νίκολσον με 12 υποψηφιότητες.  Μέχρι τα 34 της χρόνια, είχε ρεκόρ για τις περισσότερες υποψηφιότητες. Μόνο η Κέιτ Γουίνσλετ κατάφερε να το καταρρίψει, που έχει 6 υποψηφιότητες στην ηλικία των 33 χρόνων της.

Το 1947, σε ηλικία ετών, απέκτησε μια κόρη, την Mπάρμπαρα, η οποία έγραψε ένα βιβλίο για τη μητέρα της “My mother`s keeper”. Ισχυρίζεται πως η Μπέτι Ντέιβις ήταν αυταρχική, αλκοολική κι εξαιρετικά απορροφημένη με την καριέρα της στο οποίο παρουσίαζε τη μητέρα της.

Το 1962, στην ταινία “Τί απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν”, η κόρη της μόλις την είδε σαν τρελή, έντονα μακιγιαρισμένη γριά, της είπε: “Νομίζω πως αυτή τη φορά το παράκανες μαμά! Ξεπέρασες τον ίδιο σου τον εαυτό!” H ερμηνεία της ήταν αναμφίβολα συγκλονιστική.

Αν και έπαιξε μια μεγάλη γκάμα ρόλων, το κοινό την ξεχώρισε γι’αυτούς της σκληρής, ισχυρής γυναίκας, όπως στη “Βασίλισσα Ελισάβετ” ή στις “Μικρές αλεπούδες”.

IFrame

Η Μπέτι Ντέιβις σχολίαζε :”Οι ρόλοι οι οποίοι εντυπώνονται πιο έντονα στη μνήμη των θεατών, είναι αυτοί με τους δυνατούς χαρακτήρες. Ίσως, γιατί τελικά, το κοινό είναι το ίδιο διαβολικό με τους ήρωες που βλέπει στην οθόνη.” 

Bette Davis: The life story you may not know

Παντρεύτηκε τέσσερις φορές, απέκτησε παιδιά και συνέχισε να εργάζεται στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση, μέχρι σχεδόν τη μέρα που τη νίκησε ο θάνατος…“Περισσότερο από την αρρώστια φοβόμουν ότι υπήρχε ο κίνδυνος να μην ξαναδουλέψω. Αυτός ήταν ο τρόμος μου κάθε φορά που έμπαινα στο νοσοκομείο.” έλεγε.

“Δεν μπορείτε να μου πείτε ότι κάθε άνθρωπος που έχει αγαπήσει πραγματικά μια γυναίκα, ή αντιστρόφως, μπορεί πραγματικά να είναι φίλοι και πάλι, μετά από ένα διαζύγιο. Είναι σαν να δένεις, ένα ροζ κορδελάκι σε πολυβόλο.” είπε μετά από εμπειρία τεσσάρων γάμων…

IFrame

Καθώς και…”Θα παντρευτώ ξανά, αν βρώ έναν άνθρωπο που έχει δεκαπέντε εκατομμύρια δολάρια περιουσία, θα υπογράψει πάνω από το μισό σε μένα, και αφού μου εγγυηθεί ότι θα είναι νεκρός μέσα σε ένα χρόνο.”

 

Στις 6 Οκτωβρίου του 1989, στο Παρίσι. Ο πρώην σύζυγος της Ντέιβις, Γκάρι Μέριλ, κι άλλοι οικογενειακοί φίλοι, διαψεύδουν τα γεγονότα του βιβλίου υποστηρίζοντας ότι η κόρη της, Μπάρμπαρα, το έγραψε εξαιτίας της φιλαργυρίας της. Μάλιστα, ο γιος της μεγάλης ηθοποιού,πήρε επίσης το μέρος της μητέρας του και δεν ξαναμίλησε στην αδελφή του. Συνέγραψε την δεύτερη αυτοβιογραφία της “This`n`That.” σαν απάντηση στο βιβλίο της Μπάρμπαρα. Η Μπέτι Ντέιβις, βοηθούσε οικονομικά την οικογένεια της κόρης της. Αυτό αναγνωρίστηκε από όλους.

Το κύκνειο άσμα της της κορυφαίας ηθοποιού , που γύρισε δύο χρόνια πριν το θάνατό της, ήταν “Τhe whales of August” του Λίντσει Άντερσον.

IFrame

“Θέλω να πεθάνω με τα ψηλά τακούνια μου σε δράση.” έλεγε…

BBC Radio 4 - Woman's Hour, Bette Davis, Bette Davis

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >