AD

Edgar Allan Poe | Τα πιο τρομακτικά τέρατα είναι αυτά που καιροφυλακτούν μέσα στις ψυχές μας.

Το έργο του Poe ως εκδότης, ποιητής και κριτικός είχε βαθιά επίδραση στην αμερικανική και διεθνή λογοτεχνία. O εμπνευστής του τρόμου και της επιστημονικής φαντασίας έφυγε από τη ζωή στις 7 Οκτωβρίου του 1849.

 

Ο Edgar Allan Poe γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1809 στη Βοστώνη. Ο πατέρας και η μητέρα του Poe, και οι δύο επαγγελματίες ηθοποιοί, πέθαναν πριν ο ποιητής γίνει τριών ετών και ο Joe και η Francis Allan τον μεγάλωσαν ως ανάδοχο παιδί στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια. Ο John Allan, ένας εξαγωγέας καπνού, έστειλε τον Poe στα καλύτερα οικοτροφεία και, αργότερα, στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, όπου διέπρεψε ακαδημαϊκά. Μετά από λιγότερο από ένα χρόνο σχολείο, ωστόσο, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το πανεπιστήμιο όταν ο Allan αρνήθηκε να πληρώσει τα χρέη του Poe στον τζόγο.

Ο Poe επέστρεψε για λίγο στο Ρίτσμοντ, αλλά η σχέση του με τον Allan επιδεινώθηκε. Το 1827, ο Poe μετακόμισε στη Βοστώνη και κατατάχθηκε στον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών. Η πρώτη του ποιητική συλλογή, Tamerlane, and Other Poems εκδόθηκε εκείνη τη χρονιά. Το 1829, δημοσίευσε μια δεύτερη συλλογή με τίτλο Al Aaraaf, Tamerlane, and Minor Poems (Hatch & Dunning). Κανένας από τους δύο τόμους δεν έλαβε σημαντική κριτική ή δημόσια προσοχή. Μετά τη θητεία του στο στρατό, ο Poe έγινε δεκτός στη Στρατιωτική Ακαδημία των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά αναγκάστηκε και πάλι να φύγει λόγω έλλειψης οικονομικής υποστήριξης. Στη συνέχεια μετακόμισε στο σπίτι της θείας του Maria Clemm και της κόρης της, Virginia, στη Βαλτιμόρη.

Ο Poe άρχισε να πουλά διηγήματα σε περιοδικά περίπου εκείνη την εποχή και, το 1835, έγινε εκδότης του Southern Literary Messenger στο Ρίτσμοντ, όπου μετακόμισε με τη θεία του και την ξαδέρφη του Βιρτζίνια. Το 1836 παντρεύτηκε τη Βιρτζίνια, η οποία ήταν δεκατριών ετών τότε. Τα επόμενα δέκα χρόνια, ο Poe θα επιμελούνταν μια σειρά από λογοτεχνικά περιοδικά, συμπεριλαμβανομένων των Burton`s Gentleman`s Magazine και Graham`s Magazine στη Φιλαδέλφεια και του Broadway Journal στη Νέα Υόρκη. Αυτά τα χρόνια καθιερώθηκε ως ποιητής, διηγηματογράφος και συντάκτης. Δημοσίευσε μερικές από τις πιο γνωστές ιστορίες και ποιήματά του, συμπεριλαμβανομένων των «The Fall of the House of Usher», «The Tell-Tale Heart», «The Murders in the Rue Morgue» και «The Raven». Μετά τον θάνατο της Βιρτζίνια από φυματίωση το 1847, η δια βίου πάλη του Πόε με την κατάθλιψη και τον αλκοολισμό επιδεινώθηκε. Επέστρεψε για λίγο στο Ρίτσμοντ το 1849 και στη συνέχεια ξεκίνησε για δουλειά μοντάζ στη Φιλαδέλφεια. Για άγνωστους λόγους σταμάτησε στη Βαλτιμόρη. Στις 3 Οκτωβρίου 1849 βρέθηκε σε κατάσταση ημισυνείδησης. Ο Poe πέθανε τέσσερις μέρες αργότερα από «οξεία συμφόρηση του εγκεφάλου». Τα στοιχεία από τους ιατρούς που άνοιξαν ξανά την υπόθεση έδειξαν ότι μπορεί να έπασχε από λύσσα.

Το έργο του Poe ως εκδότης, ποιητής και κριτικός είχε βαθιά επίδραση στην αμερικανική και διεθνή λογοτεχνία. Οι ιστορίες του τον χαρακτηρίζουν ως έναν από τους εμπνευστές τόσο του τρόμου όσο και της αστυνομικής φαντασίας. Πολλές ανθολογίες τον αναγνωρίζουν ως τον «αρχιτέκτονα» του σύγχρονου διηγήματος. Ήταν επίσης ένας από τους πρώτους κριτικούς που εστίασαν κυρίως στην επίδραση του στυλ και της δομής σε ένα λογοτεχνικό έργο. Ως εκ τούτου, έχει θεωρηθεί ως ο πρόδρομος του κινήματος «τέχνη για την τέχνη». Γάλλοι συμβολιστές όπως ο Stephane Mallarme και ο Arthur Rimbaud τον ισχυρίστηκαν ως λογοτεχνικό πρόδρομο. O Charles Baudelaire  πέρασε σχεδόν δεκατέσσερα χρόνια μεταφράζοντας τον Poe στα γαλλικά. Σήμερα, ο Poe μνημονεύεται ως ένας από τους πρώτους Αμερικανούς συγγραφείς που έγινε σημαντική προσωπικότητα στην παγκόσμια λογοτεχνία.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >