AD

Che Guevara | Ο ηγέτης των ανταρτών

Στις 9 Οκτωβρίου 1967 ο επαναστάτης και ηγέτης των ανταρτών Che Guevara, 39 ετών, σκοτώνεται από τον βολιβιανό στρατό.

 

Οι δυνάμεις της Βολιβίας που υποστηρίζονται από τον στρατό των ΗΠΑ τον κατέλαβαν στις 8 Οκτωβρίου ενώ πολεμούσαν την ομάδα των ανταρτών του στη Βολιβία και τον εκτέλεσαν την επόμενη μέρα. Του έκοψαν τα χέρια ως απόδειξη θανάτου και το σώμα του θάφτηκε σε έναν ασήμαντο τάφο. Το 1997, τα λείψανα του Guevara βρέθηκαν και στάλθηκαν πίσω στην Κούβα, όπου τάφηκαν εκ νέου σε μια τελετή στην οποία παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος Fidel Castro και χιλιάδες Κουβανοί.

Ο Ernesto Rafael Guevara de la Serna γεννήθηκε σε μια εύπορη οικογένεια στην Αργεντινή το 1928. Ενώ σπούδαζε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, πήρε άδεια για να ταξιδέψει στη Νότια Αμερική με μια μοτοσικλέτα. κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είδε τη φτώχεια και την καταπίεση των κατώτερων στρωμάτων. Πήρε πτυχίο ιατρικής το 1953 και συνέχισε τα ταξίδια του στη Λατινική Αμερική, αναμειγνυόμενος αριστερές οργανώσεις. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, ο Guevara συναντήθηκε με τον Fidel Castro και την ομάδα του εξόριστων επαναστατών στο Mεξικό. Ο Guevara έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάληψη της εξουσίας από τον Κάστρο από τον κουβανό δικτάτορα Fulgencio Batista το 1959 και αργότερα υπηρέτησε ως το δεξί χέρι του Κάστρο και υπουργός βιομηχανίας. Ο Guevara αντιτάχθηκε σθεναρά στην κυριαρχία των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική και υποστήριζε επαναστάσεις με βάση τους αγρότες για την καταπολέμηση της κοινωνικής αδικίας στις χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Ο Guevara παραιτήθηκε -κάποιοι λένε ότι απολύθηκε- από τη θέση του στην κουβανική κυβέρνηση τον Απρίλιο του 1965, πιθανώς για διαφορές με τον Κάστρο σχετικά με την οικονομική και εξωτερική πολιτική του έθνους. Στη συνέχεια ο Guevara εξαφανίστηκε από την Κούβα, ταξίδεψε στην Αφρική και τελικά επανήλθε στην επιφάνεια στη Βολιβία, όπου σκοτώθηκε. Μετά τον θάνατό του, απέκτησε την ιδιότητα του ήρωα μεταξύ των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο ως σύμβολο του αντιιμπεριαλισμού και της επανάστασης. Μια φωτογραφία του 1960 που τράβηξε ο Alberto Korda με τον Guevara να φορά έναν μπερέ έγινε εμβληματική και έκτοτε εμφανίζεται σε αμέτρητες αφίσες και μπλουζάκια. Ωστόσο, δεν θεωρούν όλοι τον Guevara ήρωα: Κατηγορείται, μεταξύ άλλων, ότι διέταξε τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων στις κουβανικές φυλακές κατά τη διάρκεια της επανάστασης.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >