AD

Ευάγγελος Γιαμούρης | Ευτυχία είναι να δίνεις και να παίρνεις αγάπη

Συνέντευξη με τον κορυφαίο διεθνή Έλληνα τενόρο Ευάγγελο Γιαμούρη, ο οποίος στις 12 Οκτωβρίου θα συμμετάσχει στη συναυλία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, “Για την Οικουμένη”, που διοργανώνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Το 2018 επιλέχθηκε από την κυβέρνηση της Κίνας ως ένας από τους τέσσερις καλύτερους τενόρους του κόσμου εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο μεγαλύτερο event που διοργανώθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου, στο Aslan Coulter Carnival.

Ο λόγος για τον Ευάγγελο Γιαμούρη. The Greek world man (ο Έλλην του κόσμου), όπως τον αποκαλούν όσοι άνθρωποι τον γνωρίζουν ανά τον κόσμο, που μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα σε Αθήνα και Νέα Υόρκη, ο οποίος θα συμμετάσχει την Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συναυλία παραδοσιακών συνθέσεων διασκευασμένων για συμφωνική ορχήστρα, χορωδία και τενόρο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για τα 100 χρόνια του Περιοδικού ΘΕΟΛΟΓΙΑ.

Τραγούδια από την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας επανερμηνεύονται και διασκευάζονται από τον Ευάγγελο Γιαμούρη (τενόρο, μουσικό) εμπεριέχοντας στοιχεία από μουσικές κουλτούρες άλλων χωρών. Πρόκειται για μία ιδιαίτερη μουσική σύζευξη της δημοτικής ελληνικής μουσικής και του δυτικότροπου ηχοχρώματος της συμφωνικής ορχήστρας, με παράλληλη χρήση των ελληνικών και όχι μόνο παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Ένα χαρακτηριστικό δείγμα των διασκευασμένων τραγουδιών είναι το ηπειρώτικο: «Γιάννη μου το μαντήλι σου», ή το μακεδονικό: «Η Λαφίνα», στα οποία θα ακούσουμε τον ήχο του έγχορδου κινεζικού οργάνου «erhu» (ερ χού), που θεωρείται το αντίστοιχο βιολί της παραδοσιακής μουσικής της χώρας και θα το παίξει η μουσικός Pan Tianti από την Κίνα. Επίσης, στο μικρασιατικό τραγούδι: «Από ξένο τόπο», θα συνυπάρξουν μουσικά στην σκηνή Ελληνίδα παραδοσιακή μουσικός που θα παίξει το «Μικρασιατικό σαντούρι» και αντίστοιχα η παραδοσιακή μουσικός από την Κίνα Zhang Zhiya που θα παίξει το «Yangqin»(γκούγκιν κινεζικό σαντούρι) – και τα δυο αυτά παραδοσιακά όργανα επάνω στον ίδιο μουσικό δρόμο. Ακόμη, στο τραγούδι: «Σαράντα παλικάρια» θα συμμετάσχει η παραδοσιακή μουσικός Hao Xueyan από την Κίνα που θα αυτοσχεδιάσει με το αρχαίο παραδοσιακό κινεζικό μουσικό όργανο «guzheng»(γκουζένγκ), το οποίο παράγει τον ήχο του με τη χρήση σιδερένιων νυχιών. Έχει πολύ κοντινή σχέση με το μικρασιατικό μουσικό όργανο κανονάκι, το οποίο παίζεται με δύο πένες που προσδένονται με μεταλλικές δακτυλήθρες στους δείκτες των δύο χεριών. Οι συνθέσεις αυτές έχουν σκοπό να αναδείξουν τη μουσική οικουμενικότητα του παραδοσιακού ελληνικού μέλους, οι ρίζες του οποίου ανάγονται στην αρχαία ελληνική μουσική. Στην συναυλία, επίσης, θα ακουστούν και έργα για σόλο πιάνο, καθώς και έργα για ορχήστρα και τενόρο. 

Με αφορμή την εν λόγω εκδήλωση, ακολουθεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη μαζί του που αξίζει να διαβάσετε. 

Στις 12 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη μια συναυλία για την Οικουμένη στο Μέγαρο Μουσικής. Θα ήθελα να μας μιλήσετε γι’ αυτή και τη συμμετοχή σας. 

Είναι ένα όραμα που πραγματοποιείται κι αισθάνομαι πολύ ευλογημένος για αυτό. Είναι κάτι που αφορά όλη την οικουμένη- όλο τον κόσμο δηλαδή με βάση την παραδοσιακή μας μουσική. Στην επανερμηνεία και διασκευή της έχω δώσει μία άλλη διάθεση που μπορεί να ενσωματωθεί σε όλη την υφήλιο.

Θέλω να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο και να εντάξουμε όλον τον κόσμο μέσα σε αυτήν την μουσική. Γι’ αυτό δώσαμε το όνομα «Για την οικουμένη» «Gia tin Ecoumeni» γιατί απευθύνεται με βάση την παράδοση μας στα απέραντα του κόσμου.

Το 2018 επιλεχθήκατε από την κυβέρνηση της Κίνας ως ένας από τους τέσσερις καλύτερους τενόρους του κόσμου εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο μεγαλύτερο event που διοργανώθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου, στο Aslan Coulter Carnival. Μια εκδήλωση όπου  συμμετείχαν 47 χώρες από όλη την Ασία παρουσιάζοντας την κουλτούρα τους. Ποιες οι σκέψεις και τα συναισθήματά σας για αυτή την ιδιαίτερη τιμή; 

Πραγματικά ήταν μεγάλη τιμή η πρόσκληση που μου έκανε η Κυβέρνηση της Κίνας να με καλέσει σε ένα τόσο μεγάλο event που έγινε στο ολυμπιακό στάδιο του Πεκίνου.

Χαίρομαι ιδιαιτέρως γιατί εκπροσώπησα όχι τον εαυτό μου αλλά την Ελλάδα κι αισθάνομαι περήφανος για αυτό. 

Εμείς που ζούμε λίγο πιο έξω απ’ την Ελλάδα πάντα την καταλαβαίνουμε την αγαπούμε και την νοσταλγούμε, και πάντα στο νου μας είναι πότε θα επιστρέψουμε.

Μου δόθηκε ευκαιρία λοιπόν να μεταφέρω την Ελλάδα μαζί μου και να την τιμήσω με την καλλιτεχνική μου ιδιότητα μέσα στην Κίνα.

Ευχαριστώ πολύ την Διοργανωτική επιτροπή της Κίνας και όλον τον κόσμο που με αγάπησε μέσα από αυτή την εκδήλωση.

Σας αποκαλούν “the Greek world man”  (ο Έλλην του κόσμου), όσοι άνθρωποι σας γνωρίζουν ανά τον κόσμο, καθώς μοιράζεστε τον χρόνο σας ανάμεσα σε Αθήνα και Νέα Υόρκη. Έχετε νιώσει όμως ποτέ ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κρατήσει στην πατρίδα τα ταλέντα της και καταφεύγουν τελικά στο εξωτερικό; Εκεί πόσο δύσκολη ήταν η καταξίωση; 

Το ταλέντο όταν υπάρχει δεν μπορείς να το κρύψεις. Είναι όπως ο έρωτας που αισθάνεσαι για έναν άλλον άνθρωπο, οπότε είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό κάποια στιγμή κάποιος θα το δει.

Η Ελλάδα έχει όλες τις προδιαγραφές για την καταξίωση και την άνοδο των ανθρώπων σε ό,τι θέλουν να κάνουν. Πρέπει να παλεύουμε. Ο κόσμος της Ελλάδας να μένει στη χώρα του φωτός, στη χώρα του πολιτισμού, στην χώρα που ανέδειξε η δημοκρατία.

Πρέπει εμείς να φτιάξουμε τις βάσεις που πρέπει να φτιάξουμε τον εαυτό μας πρώτα και ξανά πάλι οτιδήποτε έχει παρακμάσει να το ξανά το δρόμο του.

Στο εξωτερικό η καταξίωση δεν είναι εύκολο πράγμα, θέλει πολλή δουλειά, αξία, επιμονή και υπομονή κάποια στιγμή θα συμβεί αν έχεις τα παραπάνω.

H Άρτα είναι η ιδιαίτερη πατρίδα σας. Ποιες είναι οι πρώτες αναμνήσεις που σας έρχονται στο μυαλό από εκεί; 

Τα ανέμελα και όμορφα χρόνια που έζησε εκεί και τους όμορφους ανθρώπους με τις όμορφες αξίες, την καλοσύνη, την αγάπη τους και την φιλοξενία τους.

Η αγάπη σας για τη μουσική φαντάζομαι ότι πηγάζει από την παιδική ακόμη ηλικία. Ωστόσο, πότε αποφασίσετε τι θα ακολουθούσατε επαγγελματικά και πώς πραγματοποιήθηκε αυτό; 

Από μικρό παιδί είχα την ανάγκη να ασχοληθώ με τη μουσική, μελέτησα την μουσική, την αγάπησα, πορεύτηκα με αυτήν, ταξίδεψα με αυτήν.

Ε μετά απ’ όλα αυτά τι άλλο θα μπορούσα να κάνω;

Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε «επαγγελματίες» μουσικοί τραγουδιστές ηθοποιοί και γενικότερα  επαγγελματίες καλλιτέχνες. Mπορούμε  μόνο να είμαστε άνθρωποι που ζούμε για την τέχνη μας και τον ιδιαίτερο τρόπο που εκφραζόμαστε μέσα από αυτήν και το μοιραζόμαστε με τον υπόλοιπο κόσμο αυτό είναι.

Οπότε δώσε ότι καλύτερο έχεις καλλιτεχνικά μέσα απ’ την ψυχή σου και κάν’ το με ειλικρίνεια, ε τότε είσαι (επαγγελματίας).

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Ποια είναι η συμβουλή σας για τους νέους καλλιτέχνες που ονειρεύονται να φύγουν στο εξωτερικό;

Συμβουλή; Ποιος είμαι εγώ που θα δώσω συμβουλή; Αυτό που μπορώ να προτείνω -δεν ξέρω για το εξωτερικό, άλλωστε η τέχνη δεν έχει σύνορα -το σίγουρο είναι ότι πρέπει να επιμένουμε σε αυτό που πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε και κάποια στιγμή θα γίνει όπου και να βρίσκεσαι.

Φανταζόσασταν ποτέ ότι θα γνωρίζατε επιτυχία και αποδοχή παγκοσμίως;

Σημασία έχει να κάνεις αυτό που κάνεις πάρα πολύ καλά να το αγαπάς και να τον υπηρετείς με όλη σου την ψυχή και όπου πάει.

Τώρα εμένα με γνωρίζουν και στην παγκόσμια αγορά. Ευχαριστώ το Θεό γι’ αυτό.

Όταν έχεις όραμα,  έχεις ταλέντο και δεν εγκαταλείπεις όλα συμβαίνουν. Θέλει ψυχή και κότσια. Και το πιο σημαντικό, να πιστεύεις στον εαυτό σου και να γνωρίζεις ποιες είναι οι ικανότητες σου. Πολύ σημαντικό.

Ποια είναι η δική σας ιδέα της τέλειας ευτυχίας;

Ποιος άνθρωπος μπορεί να το πει αυτό απόλυτα; Eγώ πάντως όχι. O καθένας έχει το δικό του τρόπο να ευτυχήσει. Aς τον ακολουθήσει.  Το πιο σίγουρο που μπορώ να πω είναι να δίνεις και να παίρνεις αγάπη.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

 Aπό τις εμπειρίες που είχατε έως σήμερα, υπάρχει κάτι για το οποίο έχετε μετανιώσει ;

Γι’ αυτό που θα μπορούσα να κάνω και δεν έκανα.

Τι απεχθάνεστε περισσότερο από όλα στη ζωή σας;

Τα ψέματα την υποκρισία και την τεμπελιά.

Ποιος είναι ο ήρωάς σας στα βιβλία και ποιος στην πραγματική ζωή;

Η ίδια η ζωή.

Αν είχατε μία μόνο ευχή, ποιά θα ήταν αυτή;

Ναι είχα και μία δεύτερη.

Ποια είναι η δική σας πηγή έμπνευσης και κινητήρια δύναμη;

Η ανιδιοτελής αγάπη σε απελευθερώνει.

Στις σημαντικές  αποφάσεις της ζωής σας, σας κυριεύει η λογική ή το συναίσθημα;

Δυστυχώς το συναίσθημα.

 Ποια είναι η μεγαλύτερή σας φοβία;

Ότι δεν φοβάμαι σχεδόν τίποτα, μόνο το Θεό

 “Αδιαφορώ για τη δόξα. Με φυλακίζει μες στα πλαίσια που καθορίζει εκείνη κι όχι εγώ.” έχει πει ο Μεγάλος Μάνος Χατζιδάκις. Τι είναι για εσάς η δόξα;

Η δόξα είναι κάτι πολύ μικρό και πολλές φορές δεν χρειάζεται να έχεις αξία για αυτό. Σημαντικό είναι να έχεις υψηλούς στόχους και αξίες αυτό σε κάνει. 

Ποιο στίχο ποιήματος ή τραγουδιού αγαπάτε περισσότερο και γιατί;

Πορεύομαι σε όλη μου τη ζωή  με τους τοίχους του Καβάφη “σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος”.

Η εμπειρία της ζωής έχει σημασία όχι κατάληξη.

Ποιοι είναι οι ήρωές σας στην πραγματική ζωή;

Ο Θεός και όσο ήταν στη ζωή η μητέρα μου.

Σε ποια λάθη δείχνετε τη μεγαλύτερη επιείκεια;

Δείχνω επιείκια γενικότερα. Ανθρώπινα είναι τα λάθη μέχρι που κάποιος ξεπεράσει τα όρια εκεί αλλάζουν όλα τι είναι.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

«ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ»

12 Οκτωβρίου 2023 

 

Σολίστ:

Ο τενόρος Ευάγγελος Γιαμούρης

Ειδικές συμμετοχές διεθνών καλλιτεχνών

Οι σολίστ:

Ο πιανίστας Alain Lefevre

Ο τενόρος Vittorio Grigolo

Συμμετέχει επίσης ο σολίστ:

Ο τενόρος Awn Maarouf

Συμπράττουν οι ορχήστρες:

Academica Orchestra

Eutechnian Ecumenical Orchestra

Underground Young Orchestra,

υπό την καθοδήγηση του Κώστα Ηλιάδη

Η σολίστ στο σαντούρι:

Στέλλα Βαλάση

Εξάρχων:

Οδυσσέας Κορέλης

Συμμετέχουν οι μεικτές χορωδίες:

Χορωδία «Ambitus» Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης,

υπό τη διδασκαλία Κατερίνας Βασιλικού

Χορωδία Δήμου Κηφισιάς,

υπό τη διδασκαλία Θανάση Αρβανίτη

Διεύθυνση Ορχήστρας:

Ευστάθιος Αρβανίτης

Φιλική Συμμετοχή:

Ο σκηνοθέτης Βασίλης Κονταξής

Η ηθοποιός – εκπαιδευτικός θεάτρου

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >