AD

Η σύγκρουση γενικεύεται καθώς το Ισραήλ δέχεται επίθεση από Γάζα, Συρία και Λίβανο

Καθώς το Ισραήλ σφυροκοπά την Γάζα με τα τεθωρακισμένα έτοιμα να εισβάλουν, ενώ δέχεται πλήγματα από Συρία και Λίβανο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν, προειδοποίησε χώρες ή άλλες εξτρεμιστικές ομάδες να μην εμπλακούν στην σύγκρουση

 

Σε τρία μέτωπα φαίνεται ότι καλείται να ανταποκριθεί το Ισραήλ, καθώς δέχτηκε χτυπήματα από τον Λίβανο, τη Συρία και τη Γάζα, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για μια γενίκευση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Ο πόλεμος μεταξύ των μαχητών της Χαμάς και του Ισραήλ απειλεί να κατακλύσει τη Μέση Ανατολή, καθώς παρασύρει και τα γύρω εδάφη, αφού βλήματα εκτοξεύτηκαν από τη Συρία και τον Λίβανο στο Ισραήλ και το Ισραήλ βομβάρδισε τη μοναδική χερσαία έξοδο από τη Γάζα προς την Αίγυπτο.

Τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας, η οποία έχει πληθυσμό άνω των δύο εκατομμυρίων κατοίκων, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με το αν η χώρα ετοιμάζεται να εξαπολύσει χερσαία επίθεση κατά της Χαμάς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Το Ισραήλ εξαπέλυσε ήδη ένα μπαράζ αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα, ως αντίποινα για την επίθεση του Σαββάτου, από την οποία έχουν σκοτωθεί περίπου 1.200 Ισραηλινοί.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών διάσωσης στη Γάζα δήλωσαν ότι «μεγάλος αριθμός» ανθρώπων εξακολουθεί να είναι παγιδευμένος κάτω από τα απομεινάρια των ισοπεδωμένων κτιρίων, με τον εξοπλισμό διάσωσης και τα ασθενοφόρα να μην μπορούν να φτάσουν στην περιοχή.

Η Αιγυπτιακή ΜΚΟ «Σινά για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» δήλωσε ότι τα ισραηλινά πλήγματα ανάγκασαν τα σύνορα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου να κλείσουν, εκεί που υπήρχε η μοναδική δίοδος για ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη Γάζα.

Τα πλήγματα σημειώθηκαν καθώς ανώτερος εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων συμβούλευσε τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας να διαφύγουν από το πέρασμα, πριν ο στρατός εκδώσει τελικά διορθωτική ανακοίνωση.

Σύντομες ανταλλαγές πυρών στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ λαμβάνουν χώρα σχεδόν καθημερινά, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Daily Mail. Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ από τον Λίβανο και από τη Συρία την Τρίτη, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πυρά από το ισραηλινό πυροβολικό.

Ισραηλινοί στρατιώτες παίρνουν θέση κάλυψης καθώς ηχούν οι σειρήνες
Ισραηλινοί στρατιώτες παίρνουν θέση κάλυψης καθώς ηχούν οι σειρήνες/ Φωτογραφία AP

Σε τρία μέτωπα μοιάζει να εμπλέκεται το Ισραήλ
Η σύγκρουση απειλεί να επεκταθεί στα γειτονικά εδάφη μετά τις βολές που εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ από δύο συνοριακά κράτη.

Αργά την Τρίτη, Λιβανέζοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι έξι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν στο Ισραήλ από το νότιο τμήμα της χώρας. Το μπαράζ, από το νότιο χωριό Qlaileh, ώθησε την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ UNIFIL να καλέσει «όλους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση αυτή την κρίσιμη στιγμή».

Αξιωματούχοι της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό. Εκπρόσωποι της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ δήλωσαν ότι δεν είχαν καμία πληροφορία σχετικά με τις ρουκέτες. Η εκτόξευση των ρουκετών από τον νότιο Λίβανο ήρθε μία ημέρα μετά τη δολοφονία τριών μαχητών της Χεζμπολάχ κατά μήκος των συνόρων, μαζί με έναν αξιωματικό του ισραηλινού στρατού.

Σε άλλο σημείο, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ανταπέδωσε τα πυρά μετά την εκτόξευση βλημάτων από τη Συρία. Δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς. Είπε ότι οι στρατιώτες του πυροβόλησαν «προς την προέλευση της εκτόξευσης στη Συρία». Δεν έδωσε παραπάνω λεπτομέρειες.

Η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα έχει προκαλέσει συναγερμό και στην Αίγυπτο, η οποία προέτρεψε το Ισραήλ να παράσχει ασφαλή διέλευση στους αμάχους από τον θύλακα αντί να τους ενθαρρύνει να διαφύγουν νοτιοδυτικά προς το Σινά, δήλωσαν δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας.

Τεθωρακισμένα του ισραηλινού στρατού στα σύνορα με τον Λίβανο

Τεθωρακισμένα του ισραηλινού στρατού στα σύνορα με τον Λίβανο/ Φωτογραφία AP

Αυστηρή προειδοποίηση του Μπάιντεν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εν τω μεταξύ, προέτρεψε ομάδες και χώρες που έχουν συμφέροντα στον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ να μην εμπλακούν. Ο Μπάιντεν προχώρησε σε μια αυστηρή προειδοποίηση προς τη Χεζμπολάχ, λέγοντας: «Σε οποιαδήποτε χώρα, οποιαδήποτε οργάνωση, οποιονδήποτε σκέφτεται να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, λέω ένα πράγμα: Μην το κάνετε».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ μετά την επίθεση του Σαββάτου είναι μόνο η αρχή ενός διαρκούς πολέμου για την καταστροφή της Χαμάς και την «αλλαγή της Μέσης Ανατολής». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε συμβουλεύσει τους πολίτες στη Λωρίδα της Γάζας να «φύγουν από εκεί τώρα» σε τηλεοπτικό διάγγελμά του το Σάββατο, τονίζοντας ότι οι IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) θα χρησιμοποιήσουν όλη τη στρατιωτική τους δύναμη για να εκδικηθούν τα θύματα των επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ.

Η σύγκρουση δεν δείχνει σημάδια ύφεσης, παρά τις προσπάθειες του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών να μεσολαβήσουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, ενώ η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία τι εξελίξεις στην περιοχή και τον κίνδυνο γενίκευσης της σύγκρουσης

<p>Πηγή: <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr”>iefimerida.gr</a> – <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr/kosmos/tria-metopa-brisketai-israil-htypimata-gaza-syria-libano”>Από 3 μέτωπα δέχεται επίθεση το Ισραήλ: Χτυπήματα από Γάζα, Συρία, Λίβανο -Ανησυχία για γενίκευση της σύγκρουσης – iefimerida.gr</a></p>

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Γιώργος Λιβάνης: «Μου έχουν κλείσει μικρόφωνο, υπήρχε ένας ανταγωνισμός λίγο αθέμιτος»

Ο Γιώργος Λιβάνης μίλησε ανοιχτά στο περιοδικό «Λοιπόν» και στον δημοσιογράφο Ανδρέα Θεοδωρου. Ο τραγουδιστής αποκάλυψε τις επαγγελματικές δυσκολίες και το τοξικό περιβάλλον που βίωσε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πρωτογενές πλεόνασμα-ρεκόρ: Σχεδιάζεται το πακέτο της ΔΕΘ με μειώσεις φόρων στη μεσαία τάξη, στεγαστικό, ευάλωτους

Με τετραπλάσιους ρυθμούς από τον αρχικό στόχο τρέχει το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού ενισχύοντας τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ότι και εφέτος

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Η Γαλλία ξεκινά ποινική έρευνα για το Χ του Μασκ για παραποίηση αλγορίθμου

Οι Γάλλοι εισαγγελείς άνοιξαν ποινική έρευνα κατά της πλατφόρμας X με κατηγορίες ότι η εταιρεία, η οποία ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ, χειραγώγησε τους αλγορίθμους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ευθ. Λέκκας στο ΕΡΤNews: Δεν υπάρχει ανησυχία για τις πρόσφατες σεισμικές δονήσεις – Σε εξέλιξη οι αποκαταστάσεις στη Θεσσαλία

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, αναφορικά με τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο το τελευταίο 24ωρο, ενώ παράλληλα, μιλώντας

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Συνεχίζονται οι προσπάθειες αποσυμφόρησης της Κρήτης – Δύο πλοία έφτασαν στον Πειραιά με 200 μετανάστες που θα μεταφερθούν σε δομές στην ενδοχώρα

Συνολικά περίπου 200 μετανάστες μεταφέρθηκαν το πρωί από την Κρήτη στο λιμάνι του Πειραιά, στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης δομών φιλοξενίας του νησιού και μεταφοράς

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μόνο με άδεια τα οχήματα στην Ύδρα – Ποιοι εξαιρούνται και πώς γίνεται η αίτηση

Μέσα στον Ιούλιο πρόκειται να αλλάξει το καθεστώς κυκλοφορίας οχημάτων στην Ύδρα, καθώς τίθεται σε εφαρμογή νέα ψηφιακή πλατφόρμα μέσω Gov.gr, για τον έλεγχο και

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >