AD

Σκηνές κόλασης από τη σφαγή μέσα σε μια ισραηλινή πόλη που καταστράφηκε από τη Χαμάς

Ισραηλινοί στρατιώτες μίλησαν στους δημοσιογράφους της Washington Post για όσα είδαν στο Kfar Azza καθώς περισυνέλεξαν πτώματα αμάχων στις 10 Οκτωβρίου.

 

 

 

Ισραηλινοί στρατιώτες μίλησαν στους δημοσιογράφους της Post για όσα είδαν στο Kfar Azza καθώς περισυνέλεξαν πτώματα αμάχων στις 10 Οκτωβρίου.

KFAR AZZA, Ισραήλ — Η είσοδος σε αυτή τη μικρή αγροτική κοινότητα ήταν γεμάτη με αυτοκίνητα γεμάτα σφαίρες, στρωμένη με σπασμένα τζάμια και πλαισιωμένη από δύο νεκρούς μαχητές της Χαμάς. Ένα σύμπλεγμα Ισραηλινών στρατιωτών οκλαδόν κοντά σε  ένα από τα σώματα, τα όπλα τους στραμμένα προς μια μακρινή κορυφογραμμή και ο ήχος των πολυβόλων.

 

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το χωριό επιτέλους ασφαλίστηκε αργά τη Δευτέρα μετά από 2½ ημέρες έντονων μαχών. Αλλά με τακτικές εκρήξεις και μαύρα νέφη καπνού να υψώνονται πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας λίγο περισσότερο από ένα μίλι μακριά, η μάχη φαινόταν ότι δεν είχε τελειώσει.

 

Ο ισραηλινός στρατός συνόδευσε μια ομάδα δημοσιογράφων μέσα στην πόλη νωρίς την Τρίτη, καθώς ξεκινούσε η ανάκτηση των σορών. Η ποιμενική κοινότητα των περίπου 400 ατόμων είναι μια από τις πιο κοντινές στον περίπλοκο φράχτη στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα, τον οποίο οι μαχητές της Χαμάς παραβίασαν με εντυπωσιακή ευκολία το Σάββατο, προτού ξεσπάσουν σε πόλη μετά από πόλη. Τα καμένα σπίτια και τα θρυμματισμένα αυτοκίνητα περικυκλώθηκαν από χωράφια και άλση χωρίς σημάδια. Το νερό χύθηκε στην πλαγιά από ένα κατεστραμμένο κεντρικό δίκτυο.

 

Πώς η Χαμάς παραβίασε το «Σιδερένιο Τείχος» του Ισραήλ

 

Το Kfar Azza ήταν ακόμα εκτός ορίων για τους κατοίκους που είχαν χρόνο να φύγουν.  Δεν επέζησαν πολλοί από τη συγκλονιστική εισβολή, η οποία διέλυσε τη γαλήνη ενός πρωινού του Σαββατοκύριακου τόσο ξαφνικά που γεμάτα φλιτζάνια καφέ και μια κανάτα γάλα εξακολουθούσαν να κάθονται στο τραπέζι σε μια κουζίνα. Το πάτωμα ήταν λερωμένο με αίμα.

Έξω ο αέρας ήταν βαρύς από τη μυρωδιά του καπνού και του θανάτου. Πολλά από αυτά τα χαμηλά, σαν κουτιά σπίτια περιείχαν περισσότερα πτώματα, είπε ο υποστράτηγος Itai Veruv — εκείνα των σκοτωμένων κατοίκων και ίσως και περισσότερων από τους επιτιθέμενούς τους. Δεν μπορούσε να πει πόσα.

«Δεν ξέρουμε ακόμα», είπε ο Veruv. «Είναι μια μεγάλη σφαγή, μια καταστροφή».

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους ομήρους που ελήφθησαν από το Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς

Ο Veruv ήταν ο διοικητής της τεράστιας αμυντικής επιχείρησης που οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν αφού πιάστηκαν άσχημα απροετοίμαστοι την τελευταία ημέρα της εβραϊκής γιορτής Sukkot. Ήταν επίσημα συνταξιούχος μέχρι που έμαθε την είδηση, λίγο μετά τα ξημερώματα, ότι χωριά στο νότο είχαν κατακλυστεί.

Μέχρι τις 9 το πρωί βρισκόταν στην περιοχή, όπου έμεινε για τρεις ημέρες, μαρτυρώντας τις χειρότερες σκηνές που έχει δει εδώ και 40 χρόνια υπηρεσίας. «Δεν είδα ποτέ κάτι τέτοιο», είπε. «Δεν το φανταζόμουν ποτέ».

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι «προχωρά στην επίθεση» αφού ασφάλισε τα σύνορα της χώρας με τη Γάζα. Καθώς ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται και από τις δύο πλευρές, ακολουθήστε ζωντανές ενημερώσεις.

Στην πλευρά της Γάζας του συγκροτήματος, ένα τμήμα του χαλύβδινου φράχτη είχε παραβιαστεί, το σημείο εισόδου για τουλάχιστον μερικούς από τους μαχητές της Χαμάς. Ισραηλινοί στρατιώτες ήταν τοποθετημένοι σε στέγες και ανάμεσα σε σπίτια, κοιτάζοντας όλοι προς τον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι στρατιώτες προσπάθησαν να καταλάβουν πώς εκτυλίχθηκε η επίθεση κοιτάζοντας τις τρύπες από σφαίρες στον τοίχο και το μοτίβο δώδεκα νεκρών εισβολέων των οποίων τα σώματα βρίσκονται ακόμα σε γρασίδι και πεζοδρόμια – ανάμεσα σε περίπου 1.500 πτώματα Παλαιστινίων μαχητών που ο στρατός λέει ότι βρήκε σε όλο το Ισραήλ. Υπήρχε τρακαρισμένο αλεξίπτωτο πλαγιάς κοντά σε μια στάση λεωφορείου όπου ένας από τους ένοπλους είχε κατέβει από τον ουρανό. Μια από τις μοτοσυκλέτες τους ήταν ξαπλωμένη στο πλάι κοντά σε ένα φορτηγό με σπασμένα τζάμια, με τα φώτα έκτακτης ανάγκης να αναβοσβήνουν ακόμα.

Η μικρή ομάδα ασφαλείας της πόλης – κάτοικοι με όπλα – συγκεντρώθηκαν προς τη δυτική άκρη του συγκροτήματος όταν ήρθαν οι επιτιθέμενοι, είπε ο Veruv. Επεσήμανε ένα τετράγωνο σπιτιών που αποκαλούσαν «το τμήμα των μωρών», λόγω όλων των νέων οικογενειών που ζούσαν εδώ. Όσοι ήταν οπλισμένοι ξεκάθαρα πολέμησαν, είπαν οι στρατιώτες, αλλά πολλοί δεν επέζησαν.

Τα περισσότερα από τα οχήματα σε μια αμμώδη περιοχή στάθμευσης υπέστησαν σοβαρές ζημιές, με τρύπες από σφαίρες και σπασμένα παρμπρίζ και πόρτες στριμμένα σε σχήμα. Οι εισβολείς προφανώς κατέβηκαν στη γραμμή, αναζητώντας αυτοκίνητα για να κλέψουν. «Ήθελαν έναν τρόπο να πάρουν ομήρους», είπε ένας στρατιώτης.

Κάθε λίγα λεπτά, εκρήξεις φώτιζαν τον  ουρανό — κυρίως πύραυλοι αεράμυνας που αναχαιτίζουν τους πυραύλους που η Χαμάς συνεχίζει να εκτοξεύει από τη Γάζα. Κάτω από τους βραχίονες, ένα νεκροτομείο του στρατού κινήθηκε μέσα από την καταστροφή.

 

Τι είναι η Χαμάς και γιατί επιτέθηκε τώρα στο Ισραήλ;

 

Μια ομάδα φόρτωσε λευκές σακούλες στο πίσω μέρος του φορτηγού. Ένας άλλος δούλεψε με έξι μαύρες τσάντες, μερικές με το αστέρι του Δαβίδ, συγκεντρώνοντάς τις στη σκιά ενός δέντρου. Στην είσοδο του κιμπούτς, ένα πλήθος Ορθόδοξων εθελοντών που φορούσαν γιαρμούλκες, λαστιχένια γάντια και γιλέκα ασφαλείας περίμεναν για να βεβαιωθούν ότι είχαν συγκεντρωθεί όλα τα λείψανα, μια απαίτηση για την ταφή των Εβραίων.

Μερικοί άμαχοι εξακολουθούσαν να βρίσκονται εκεί που έπεσαν. Πίσω από ένα σπίτι, μια γυναίκα με ξυπόλητα πόδια και κόκκινο παντελόνι είχε καλυφθεί με ένα πανί. Ένας άντρας με σορτς βρισκόταν στο ρεύμα του νερού από το κατεστραμμένο κεντρικό.

Οι στρατιώτες έπρεπε ακόμη να σκουπίσουν κάθε σπίτι. Ήταν ακόμα πιθανό ορισμένοι επιζώντες να βρίσκονταν σε κρυψώνες ή σε ασφαλή δωμάτια, είπε ο Veruv.

Η διαδικασία ήταν αργή. Οι στρατιώτες προειδοποίησαν τους δημοσιογράφους να προσέχουν για παγίδες – είχαν ήδη βρει μερικές – και πυρομαχικά που δεν είχαν εκραγεί.

«Υπάρχει μια χειροβομβίδα εκεί. Κάνε πίσω!” ένας στρατιώτης φώναξε καθώς οι δημοσιογράφοι πλησίαζαν μια αυλή κοντά στο σημείο όπου κατέρρευσε και έσπασε μια εξοχική καλύβα του Sukkot.

Μια στήλη στρατευματοφόρων κύλησε στο συγκρότημα και μετά μια άλλη. Ένα τανκ πέρασε από τον αγροτικό εξοπλισμό που καθόταν αδρανής στην άκρη ενός χωραφιού. Το Ισραήλ ενίσχυε την κυριαρχία του σε μια κοινότητα που, για μέρες, είχε χάσει.

Ο Ισραηλινός Στρατός δήλωσε την Τρίτη ότι είναι όλο και πιο σίγουρος ότι η περιοχή είναι ασφαλής και ότι οι δυνάμεις του ετοιμάζονται να προχωρήσουν στην επίθεση κατά της Χαμάς.

Ο Veruv είπε ότι δεν θα επιστρέψει στη σύνταξη σύντομα.

«Τώρα θα πολεμήσουμε», είπε, «και νομίζω ότι θα πολεμήσουμε για πολύ καιρό».

 

Του Steve Hendrix για τη Washington Post

Απόδοση κειμένου : Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >