AD

Sid Vicious & Nancy Spungen | Ένας ακραίος έρωτας που κατέληξε σε δολοφονία

Το punk rock είδωλο και η σύντροφός του έζησαν έναν ακραίο τρόπο ζωής, μέχρι που εκείνος κατηγορήθηκε για τον φόνο της στις 12 Οκτωβρίου του 1978.

 

 

Ο  Sid Vicious γεννήθηκε στην Αγγλία και πέρασε μια περιπλανόμενη παιδική ηλικία, με μια ανύπαντρη μητέρα που έκανε χρήση ναρκωτικών, πριν ακόμα βρει την αποδοχή ανάμεσα στους άλλους έφηβους στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Μεγαλωμένος σε ένα άνετο προάστιο της Φιλαδέλφειας, αποδείχθηκε πολύ ασταθής για συμμόρφωση, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα και στη συνέχεια σε σχολείο για προβληματικά παιδιά. Μέχρι που στα 17 του χρόνια φεύγει για τη Νέα Υόρκη.

Τελικά, ο Sid Vicious  και η Nancy Spungen βρήκαν τον κοινό τους τόπο στην αρένα του punk rock μέχρι να οδηγήσουν στο τέλος, όπως το μιούζικαλ Bonnie & Clyde, όπου ενώθηκαν τους τελευταίους μήνες της ζωής τους.

Ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο Vicious ήταν μέρος των punk κύκλων του Λονδίνου τόσο ως μουσικός (ήταν ντράμερ των Siouxsie και των Banshees and Flowers of Romance) όσο και ως σύμβολο του αντισυμβατικού κινήματος (φέρεται να εφηύρε τον δημοφιλή χορό του “pogo”).

Τον Φεβρουάριο του 1977, το “κακό” αγόρι πήρε τη μεγάλη του ευκαιρία όταν προτάθηκε να αντικαταστήσει τον Glen Matlock  ως μπασίστας των Sex Pistols, οι οποίοι ήταν  τότε γνωστοί για την επιτυχία τους του 1976 «Anarchy in the UK». Κι αυτό  παρόλο που δεν ήξερε τίποτα για το μπάσο.

Λίγο αργότερα, η Spungen έφτασε στο Λονδίνο. Μια groupie από τη punk σκηνή της Νέας Υόρκης, θεωρήθηκε γενικά ως θορυβώδης, αντιπαθητική και απαράδεκτη, που απορρίφθηκε από τους άλλους του γκρουπ και έγινε αποδεκτή από τους μουσικούς σε μεγάλο βαθμό για την ικανότητά της να προμηθεύεται ηρωίνη. Σύντομα έκανε μια κίνηση στον τραγουδιστή των Sex Pistols, Johnny Rotten και μη βρίσκοντας ανταπόκριση, έστρεψε την προσοχή της στον Vicious.

Στον Vicious βρήκε μια φυσικά ντροπαλή ψυχή, ανθεκτική συνάμα καθώς και την ακαταμάχητη έλξη ενός ανατέλλοντα αστέρα. Στην Spungen, βρήκε μια γυναίκα έμπειρη σε θέματα σεξ και ναρκωτικών, καθώς κι έναν άνθρωπο που θα κάλυπτε την ανάγκη του για στοργή.

Ένας θεατής αργότερα αποτύπωσε τη μοναδική φύση του δεσμού τους, περιγράφοντας πώς η Spungen έδωσε εντολή στον Vicious να σπρώξει μια ομάδα γυναικών κάτω από τις σκάλες σε ένα κλαμπ. «Και το έκανε, χωρίς δεύτερη σκέψη», θυμάται ο μάρτυρας. ‘Ηταν ιππότης με σκουριασμένη πανοπλία».

Sid Vicious and Nancy Spungen backstage at the Electric Ballroom in London on August 15, 1978

Ο Sid Vicious και η Nancy Spungen στα παρασκήνια στο Electric Ballroom στο Λονδίνο στις 15 Αυγούστου 1978.

Η συμπεριφορά τους επιδεινώθηκε λόγω της υπερβολικής χρήσης ναρκωτικών

Μετά την επιτυχία των singles όπως το “God Save the Queen” του Μαΐου 1977, οι Vicious και Spungen έγιναν αχώριστοι. Σύμφωνα με το Sid`s Way: The Life and Death of Sid Vicious, το ζευγάρι μετακόμισε σε ένα διαμέρισμα στην ήσυχη γειτονιά Maida Vale του δυτικού Λονδίνου, όπου βυθίστηκαν περισσότερο στη χρήση ναρκωτικών και απέτρεψαν τις εισβολές της αστυνομίας.

Εν τω μεταξύ, οι υπόλοιπο του γκρουπ Pistols, που δεν ήταν ακριβώς μια αρμονική ομάδα, δυσανασχετούσαν με την παρουσία της. Ο διευθυντής Malcolm McLaren αργότερα παραδέχτηκε ότι  προσπάθησαν να την «απαγάγουν» και να τη βάλουν σε ένα αεροπλάνο πίσω στη Νέα Υόρκη, αν και η αδυναμία του ζευγαριού να χωρίσει κατέστησε αυτό το σχέδιο αδύνατο.

IFrame

Η ομάδα κατάφερε να απαγορεύσει στην Spungen την περιοδεία τους στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 1978 και ο Vicious απάντησε σπάζοντας το μπάσο του στο κεφάλι ενός μέλους του κοινού στο Ντάλας.

Οι Pistols δεν θα επιβιώσουν από την περιοδεία – διαλύθηκαν μετά από μια καταστροφική εμφάνιση στο Winterland Ballroom του Σαν Φρανσίσκο στις 14 Ιανουαρίου – και ο Vicious έδειξε πόσο άσχημα λειτούργησε όταν έμεινε στην τύχη του. Οδηγήθηκε  σε υπερβολική δόση μεθαδόνης και νοσηλεία στο Queens της Νέας Υόρκης.

Μετά την επανένωσή τους με την Spungen, το ερωτευμένο ζευγάρι ταξίδεψε στο Παρίσι για να γυρίσουν το ντοκιμαντέρ Pistols The Great Rock n `Roll Swindle. Η επιχείρηση τελικά διαλύθηκε και ο Vicious προτίμησε να γυρίσει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του αντί να συμμετέχει στην παραγωγή. Όταν έφυγε από το δωμάτιο,  ο σκηνοθέτης Julian Temple του υπενθύμισε τη λάθος συμπεριφορά της Spunge.

«Θυμάμαι ότι επέστρεψα μια μέρα», είπε ο Τemple, «Και έκοψε τους καρπούς της, υπήρχε αίμα σε όλο το κρεβάτι και είχε πλαστογραφήσει μια απόπειρα αυτοκτονίας για να κάνει τον Sid να αισθανθεί πραγματικά ότι δεν έπρεπε να την αφήσει, έστω και για λίγες ώρες, για να κάνει ποιοδήποτε γύρισμα ».

H Spungen βρέθηκε μαχαιρωμένη στο δωμάτιο του ξενοδοχείου

Τον Αύγουστο του 1978, το ζευγάρι μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και εγκαταστάθηκε στο δωμάτιο Νο 100 του Chelsea Hotel του Μανχάταν. Σε αυτό το σημείο, η Spungen ενεργούσε ως μάνατζερ του Vicious.

Ο τρόπος ζωής τους τέλειωσε αναπόφευκτα τη νύχτα της 11ης Οκτωβρίου. Φιλοξενώντας ένα πάρτι στο μικρό δωμάτιο τους, ο Vicious κατάπιε περίπου 30 ταμπλέτες Tuinal-ένα ισχυρό βαρβιτουρικό μείγμα-και έπεσε κώμα για το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας.

Γύρω στις 11 το πρωί το επόμενο πρωί, καθώς η ρεσεψιόν άρχισε να δέχεται κλήσεις για την κατάσταση στο δωμάτιο 100, ένας υπάλληλος βρήκε την Spugen στο πάτωμα με τα εσώρουχά της, να αιμορραγεί άφθονα από ένα τραύμα από μαχαίρι στην κοιλιά της. Ένας “τυφλωμένος” Vicious βρέθηκε να περιπλανιέται στο διάδρομο, και φέρεται να κλαίει για το πώς τη σκότωσε. Επανέλαβε αυτή την εισαγωγή στην αστυνομία πριν αποσυρθεί, επιμένοντας ότι δεν θυμάται τίποτα για τη νύχτα.

Sid Vicious mugshot

Ο Sid Vicious ποζάρει μετά τη σύλληψή του για τη δολοφονία της φίλης του Nancy Spungen στη Νέα Υόρκη.

Vicious πέθανε σε λιγότερο από τέσσερις μήνες μετά το θάνατο της Spungen από υπερβολική δόση ηρωίνης

Το μαχαίρι που χρησιμοποιήθηκε είχε αγοραστεί από τον Vicious στη 42η Οδό και ήταν το ίδιο με ένα συλλεκτικό μαχαίρι που είχε δοθεί στον πανκ ρόκερ Steve Bators των Dead Boys από τον Dee Dee Ramone.  Σύμφωνα με τη γυναίκα του Dee Dee, ο Vicious είχε αγοράσει το μαχαίρι αφού είχε δει αυτό του Steve . Η αστυνομία συνέλαβε τον Vicious και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο. Υποστήριξε ότι είχαν μαλώσει το προηγούμενο βράδυ αλλά έδωσε αντιθετικές καταθέσεις για το πως συνέβη το μαχαίρωμα. Δέκα μέρες ακριβώς μετά το θάνατο της Nancy, στις 22 Οκτωβρίου, ο Vicious προσπάθησε να αυτοκτονήσει κόβοντας τις φλέβες του με μια καταστραμμένη λάμπα και στη συνέχεια νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Bellevue.

Η δίκη ξεκίνησε στις 2 Ιανουαρίου 1979 και την 1η Φεβρουαρίου 1979 ο Vicious αποφυλακίσθηκε με εγγύηση πριν ολοκληρωθεί η δίκη.

IFrame

Tο ίδιο βράδυ , διοργανώθηκε μια μικρή συνάθροιση προκειμένου να γιορταστεί η αποφυλάκισή του στο σπίτι της νέας συντρόφου του, Michelle Robinson,με την οποία είχε αρχίσει να βγαίνει από την ημέρα που που βγήκε από το Bellevue Hospital, τον προηγούμενο Οκτώβρη. Ο Vicious ήταν πια “καθαρός”, αφού είχε κάνει αποτοξίνωση στο Rikers Island. Ωστόσο,  κατά τη διάρκεια του δείπνου, η μητέρα του έφερε μέσω του τότε φίλου της ναρκωτικά, παρά τις διαμαρτυρίες της νέας συντρόφου του Sid. Aυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο Vicious να κάνει υπερβολική χρήση εκείνο το βράδυ και όλοι οι παρευρισκόμενοι να προσπαθούν να τον βοηθήσουν να συνέλθει. Στις 3:00 π.μ. ο Sid και η Michelle πήγαν μαζί για ύπνο. Η μητέρα του εκμυστηρεύτηκε στον δημοσιογράφο Alan Parker πως εκείνη έδωσε τη μοιραία δόση στον Sid, όταν η Michell έφυγε από το δωμάτιο.Σύμφωνα με το δημοσιογράφο, η μητέρα του Sid το έκανε αυτό προκειμένου να τον προστατέψει από την φρίκη της επιστροφής στη φυλακή.

H έκβαση της ιστορίας ήταν τραγική.  Ο Sid βρέθηκε νεκρός το επόμενο πρωί, στις 2 Φεβρουαρίου του 1979. Λίγες μέρες μετά την αποτέφρωση του Βίσιους, η μητέρα του ισχυρίζεται πως βρήκε ένα σημείωμα αυτοκτονίας στην τσέπη του σακακιού του.

“Είχαμε κάνει μια θανάσιμη συμφωνία και πρέπει να κρατήσω την υπόσχεση μου. Σε παρακαλώ, θάψε με δίπλα στο μωρό μου. Θάψε με ,με το δερμάτινο σακάκι μου, το τζιν μου και τις μπότες μου. Αντίο”

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών που ακολούθησαν, παλιοί φίλοι προσπάθησαν να συγκεντρώσουν τα κομμάτια για να καθορίσουν, όσο το δυνατόν περισσότερο, τι ακριβώς συνέβη στην Spungen.  Όποια και αν είναι η αιτία, οι επιζώντες εκείνης της εποχής συμφωνούν για τα συναισθήματα του τραγικού ζευγαριού ο ένας για τον άλλον: ‘Ηταν η πρώτη και μοναδική αγάπη του στη ζωή του», έγραψε ο McLaren.

Οι δυο νέοι δεν μπορούσαν να θαφτούν μαζί  καθώς η Nancy  ήταν Εβραία κι έτσι θάφτηκε σε εβραϊκό νεκροταφείο. Όπως αναφέρει με το βιβλίο Please Kill Me: The Uncensored Oral History of Punk by Legs McNeil and Gillian McCain, η μητέρα του Vicious μαζί με τον μουσικό Jerry Only, σκόρπισαν τις στάχτες του πάνω από τον τάφο της Νancy.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >