AD

Κατάθλιψη | Πώς το φυσιολογικό φως μειώνει τον κίνδυνο

Ακόμα και τα πιο απλά πράγματα μπορούν να μας βγάλουν από την κατάθλιψη. Για παράδειγμα το φως της ημέρας. Η μεγαλύτερη έρευνα στον κόσμο για την έκθεση στο φως και τον αντίκτυπό της στην ψυχική υγεία, με σχεδόν 87.000 συμμετέχοντες, έδειξε το πόσο σημαντικό είναι το φως στην ψυχική μας υγείας.

 

 

Αποδεικνύεται ότι η αυξημένη έκθεση στο φως τη νύχτα αυξάνει και τον κίνδυνο ενός ατόμου για ψυχιατρικές διαταραχές όπως άγχος, διπολική διαταραχή και διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) καθώς και αυτοτραυματισμό.

Από την άλλη πλευρά, η μεγαλύτερη έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα μη φαρμακολογικό μέσο για την μείωση της κατάθλιψης και του κινδύνου ψύχωσης.

Το φυσιολογικό φως καταπολεμά την κατάθλιψη

Συγκεκριμένα:

  • Σε όσους εκτέθηκαν σε υψηλές ποσότητες φωτός τη νύχτα, ο κίνδυνος κατάθλιψης αυξήθηκε κατά 30%.
  • Εκείνοι που εκτέθηκαν σε μεγάλες ποσότητες φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας μείωσαν τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 20%.

Παρόμοια μοτίβα αποτελεσμάτων παρατηρήθηκαν για τη συμπεριφορά αυτοτραυματισμού, την ψύχωση, τη διπολική διαταραχή, τη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή και το PTSD.

Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η απλή πρακτική της αποφυγής του φωτός τη νύχτα και της έκθεσης σε περισσότερο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μπορούσε να είναι ένα αποτελεσματικό, μη φαρμακολογικό μέσο για την μείωση σοβαρών προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Τι είπαν οι ερευνητές

Η μελέτη, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Sean Cain, από τη Σχολή Ψυχολογικών Επιστημών Monash και το Ινστιτούτο Turner για τον Εγκέφαλο και την Ψυχική Υγεία στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Mental Health.

“Τα ευρήματά μας θα έχουν δυνητικά τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο. Μόλις οι άνθρωποι καταλάβουν ότι τα μοτίβα έκθεσης στο φως έχουν ισχυρή επιρροή στην ψυχική τους υγεία, μπορούν να κάνουν μερικά απλά βήματα για να βελτιστοποιήσουν την ευημερία τους. Πρώτο είναι να εκτίθενται σε έντονο φως την ημέρα και να επιδιώκουν το σκοτάδι τη νύχτα”, δήλωσε ο καθηγητής Cain

Οι 86.772 συμμετέχοντες της μελέτης ήταν όλοι από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου και εξετάστηκαν για την έκθεσή τους στο φως, τον ύπνο, τη σωματική δραστηριότητα και την ψυχική υγεία. Ο καθηγητής Cain είπε ότι η επίδραση της έκθεσης στο φως κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν ανεξάρτητη από τη δημογραφική κατάταξη των συμμετεχόντων, την σωματική τους δραστηριότητα, την εργασία τους και την εποχή του χρόνου.

“Τα ευρήματά μας ήταν συνεπή και όσον αφορά την εργασία σε βάρδιες, τον ύπνο, την αστική έναντι της αγροτικής ζωής και την καρδιομεταβολική υγεία”, είπε ο ίδιος.

Η σύγχρονη, βιομηχανοποιημένη εποχή έχει κυριολεκτικά ανατρέψει τα βιολογικά μας συστήματα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Cain, ο εγκέφαλός μας εξελίχθηκε ώστε να λειτουργεί καλύτερα με έντονο φως την ημέρα και μετά με σχεδόν καθόλου φως τη νύχτα:

“Οι άνθρωποι σήμερα αμφισβητούν αυτή τη βιολογία, περνώντας περίπου το 90% της ημέρας τους σε εσωτερικούς χώρους κάτω από ηλεκτρικό φωτισμό που είναι πολύ αμυδρός κατά τη διάρκεια της ημέρας και πολύ φωτεινός τη νύχτα σε αντίθεση με τους κύκλους φυσικού φωτός και σκότους. Αυτό μπερδεύει το σώμα μας και μας προκαλεί αδιαθεσία”.

 

via healthview.gr

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αυξήθηκαν οι νεκροί και οι τραυματίες από την ισχυρή έκρηξη σε αστυνομικό τμήμα της Σριναγκάρ στην Ινδία

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 29 τραυματίστηκαν όταν μια στοίβα κατασχεμένων εκρηκτικών εξερράγη σε αστυνομικό τμήμα στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ αργά το βράδυ της

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ο ελληνικός τουρισμός στο διαδίκτυο: Κρίσιμη για το “όνομα” και τη βιωσιμότητα του η ενίσχυση της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας

Σε μια εποχή που οι ταξιδιώτες δείχνουν ολοένα και μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι στο περιβάλλον, η κλιματική σταθερότητα και η οικολογική υπευθυνότητα αποτελούν πλέον καθοριστικούς παράγοντες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τέσσερα μέτρα οικονομικής στήριξης για τους συνταξιούχους

Τέσσερα μέτρα για τη βελτίωση του εισοδήματος εκατομμυρίων συνταξιούχων πρόκειται να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση το προσεχές χρονικό διάστημα. Τα μέτρα περιλαμβάνουν τη νέα αύξηση των

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Αγωγή μαμούθ στην Έλενα Χριστοπούλου, της ζητά 1 εκατομμύριο ευρώ

Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στον δικαστικό πόλεμο ανάμεσα στην Ηλιάνα Παπαγεωργίου και την Έλενα Χριστοπούλου, καθώς το γνωστό μοντέλο και παρουσιάστρια προχώρησε σε αγωγή και

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Υψηλή μεταδοτικότητα και βαρύτερη νόσηση αναμένεται να έχει φέτος η γρίπη – Καμπανάκι για έγκαιρο εμβολιασμό

Ανησυχία προκαλούν οι πρώτες ενδείξεις για τη δραστηριότητα της γρίπης το φετινό χειμώνα. Η εποχική γρίπη στο νότιο ημισφαίριο ξεκίνησε νωρίτερα και χαρακτηρίζεται από υψηλή

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >