AD

Πώς μπορεί ακόμα να επιτευχθεί η ειρήνη και η ευημερία στη Μέση Ανατολή

Σαφώς, η πιο σημαντική προτεραιότητα για το Ισραήλ αυτή τη στιγμή είναι να νικήσει και να εκτοπίσει τη Χαμάς ως απαραίτητη συνθήκη για οποιαδήποτε διαρκή ειρήνη.

 

Ισραήλ

Σαφώς, η πιο σημαντική προτεραιότητα για το Ισραήλ αυτή τη στιγμή είναι να νικήσει και να εκτοπίσει τη Χαμάς ως απαραίτητη συνθήκη για οποιαδήποτε διαρκή ειρήνη. Ο αποκεφαλισμός νηπίων μπροστά στους γονείς τους, το να σέρνονται πτώματα στους δρόμους της Γάζας, ο βιασμός και τα βασανιστήρια γυναικών, η ζωντανή πυρπόληση ηλικιωμένων και η μαζική σφαγή εκατοντάδων συναυλιών δεν αντιπροσωπεύουν τον παλαιστινιακό λαό, αλλά δυστυχώς αντιπροσωπεύει τη Χαμάς, η οποία έδιωξε την Παλαιστινιακή Αρχή πριν από 18 χρόνια και από τότε κυβερνά τη Γάζα.

 

Μετά από χρόνια σιωπηρής αποδοχής του εδαφικού ελέγχου στη Γάζα από αυτούς τους τρομοκράτες, μια αλλαγή στη θάλασσα συμβαίνει τώρα καθώς οι ηγέτες των ΗΠΑ και από τις δύο πλευρές του διαδρόμου και οι ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών συμφωνούν πλέον σε γενικές γραμμές ότι το Ισραήλ πρέπει να εξουδετερώσει τη Χαμάς μια για πάντα. Αυτή η σύγκρουση θα είναι δαπανηρή, μακρά και προκλητική, αλλά εάν το Ισραήλ καταφέρει να νικήσει τη Χαμάς, να εξαλείψει την ηγεσία της και να την αφοπλίσει, θα μπορούσαν να υπάρξουν μεταμορφωτικές ευκαιρίες στον ορίζοντα για το Ισραήλ και τον παλαιστινιακό λαό.

 

Σαουδική Αραβία

Αν και η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ έχει δώσει προσωρινά την εξουσία στους σκληροπυρηνικούς αντισιωνιστές κληρικούς σε όλο τον αραβικό κόσμο, δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι Άραβες ηγέτες συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι το Ισραήλ είναι εδώ για να μείνει στη Μέση Ανατολή, ενώ οι μέγιστες απαιτήσεις για ένα παλαιστινιακό κράτος  να μην το κάνει πιο πιθανό να υλοποιηθεί. Καταλαβαίνουν επίσης ότι το Ισραήλ είναι ο καλύτερος περιφερειακός σύμμαχός του ενάντια στον κοινό εχθρό τους του Ιράν. Η ήττα της Χαμάς θα βαθύνει αυτή την εντύπωση.

Ήδη, ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας Mohammed Bin Salman έχει ξεκινήσει μια διαδικασία που σηματοδοτεί την ετοιμότητά του για εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, ζητώντας από ισραηλινές επιχειρηματικές αντιπροσωπείες να έρθουν στη Σαουδική Αραβία, επιτρέποντας στους Ισραηλινούς υπουργούς να παρακολουθήσουν συναντήσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο Ριάντ και επιτρέποντας στους Ισραηλινούς αθλητές να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις στη χώρα.

Η πιθανή ευκαιρία για το MBS παραμένει αμετάβλητη σήμερα, παρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, με ένα άνοιγμα γενεών για να υποστηρίξει την επιρροή της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή και να περιορίσει την ιρανική επιθετικότητα καθώς η Χαμάς αποδυναμώνεται. Γιατί ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας θα ήθελε ο κόσμος να πιστεύει ότι η Χαμάς και το Ιράν μπορούν να τον εκφοβίσουν ώστε να συνθηκολογήσει από ό,τι είναι καλύτερο για τη Σαουδική Αραβία; Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, οι Σαουδάραβες βρίσκονταν ήδη σε προχωρημένες συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να εξασφαλίσουν πολλές επιθυμητές προτεραιότητες, που κυμαίνονταν από την μη στρατιωτική πυρηνική βοήθεια έως τα στρατιωτικά, αμυντικά και εμπορικά σύμφωνα. Η ευκαιρία για τον MBS να συνεχίσει τις προσπάθειές του να εδραιώσει τη θέση του στη Δύση και να μειώσει τις μετασχηματιστικές προτεραιότητές του, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στον αθλητισμό, προσφέρει πολύ μεγαλύτερα οφέλη από το να υποστηρίξει τους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές κληρικούς. Η πιθανή συμφωνία θα είναι ένα οικονομικό όφελος για τον MBS, καθώς τα αιτήματα των ΗΠΑ για αυξημένη παραγωγή πετρελαίου θα αύξαναν σημαντικά το μερίδιο αγοράς πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας έναντι των ανταγωνιστών παραγωγών, ιδιαίτερα της Ρωσίας και του Ιράν. Η επιλογή να αποδεχτεί μια συμφωνία μπορεί να είναι ακόμα πιο εύκολη γι ‘αυτόν με την απομάκρυνση της Χαμάς στη Γάζα.

 

Παλαιστίνιοι

Εάν η Χαμάς μπορεί να ηττηθεί, τότε οι ευκαιρίες είναι ατελείωτες για τον παλαιστινιακό λαό να χαράξει ένα νέο μέλλον. Οι κάτοικοι της Γάζας πρέπει να κατανοήσουν ότι όχι μόνο η μοίρα της Γάζας μπορεί να διαχωριστεί από αυτή της Χαμάς, αλλά ότι η έντονη φτωχοποίηση της Γάζας που προκάλεσε η Χαμάς δεν χρειάζεται να συνεχιστεί. Οι κάτοικοι της Γάζας αναζητούν εδώ και καιρό δουλειά στο Ισραήλ. Θέλουν γνήσιες οικονομικές ευκαιρίες παρά τις καταστροφικές παγίδες των ιστορικών παραπόνων. Και οικονομική ευκαιρία δεν σημαίνει τη σπατάλη χρημάτων βοήθειας από διεφθαρμένους ηγέτες, όπως είδαμε στη Γάζα, έναν από τους μεγαλύτερους αποδέκτες διεθνούς βοήθειας εδώ και χρόνια, με λίγα να δείξουν γι’ αυτήν. Εκεί είναι που ένα παλιό σχέδιο για την ειρήνη που δουλέψαμε, το Σχέδιο Ειρήνης στην Ευημερία, με επικεφαλής τον Jared Kushner  και ένα μέρος των μετασχηματιστικών Συμφωνιών του Αβραάμ, γίνεται πρόσφατα επίκαιρο.

Δεν μιλάμε για την ιδέα της οικονομικής ειρήνης ως υποκατάστατο της πολιτικής ειρήνης. Η πραγματικότητα είναι ότι η οικονομική ειρήνη θα έρθει μόνο με πολιτική ειρήνη, αλλά ισχύει και το αντίθετο: καμία πολιτική ειρήνη δεν θα είναι βιώσιμη χωρίς οικονομική ειρήνη και ευκαιρίες. Έχοντας αυτό υπόψη, το σχέδιο καθορίζει ένα εφικτό οικονομικό όραμα 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παλαιστινιακή οικονομική ανάπτυξη που βασίζεται στην πολιτική σταθερότητα και τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Όταν ξεκινήσαμε το Σχέδιο Ειρήνης για την Ευημερία σε μια ειδική οικονομική σύνοδο του Μπαχρέιν το 2018, ηγέτες του ιδιωτικού τομέα, από τους διευθύνοντες συμβούλους της Blackstone και της AT&T μέχρι κορυφαίους επενδυτές της περιοχής είπαν ότι δεν θα επενδύσουν ποτέ στη Γάζα όσο η Χαμάς παραμένει στην εξουσία, παρά τις ενθουσιασμό για τις δυνατότητες της Γάζας και τα πιθανά οικονομικά της πλεονεκτήματα. Όπως μας είπε ο Schwarzman, «επενδύουμε όπου υπάρχει το κράτος δικαίου, όχι ο νόμος των κυβερνώντων».

Αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να ακούσουν οι Παλαιστίνιοι. Όσο περισσότερο αποδυναμώνεται η Χαμάς, τόσο περισσότερο μπορεί να αναπτυχθεί το οικονομικό μέλλον της Γάζας, της Δυτικής Όχθης και του παλαιστινιακού λαού. Όπως μας είπε ο Mohamed Allabar των ΗΑΕ, ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς κατασκευαστές στον κόσμο, «η νεότερη γενιά των Αράβων δεν θα μας αφήσει να συνεχίσουμε να παγιδευόμαστε από το παρελθόν μας. Δημιουργώντας θέσεις εργασίας, ευκαιρίες εισοδήματος και καλύπτοντας τα κενά στην παροχή βασικών υπηρεσιών, ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία δυναμικής πίσω από μια εύθραυστη οικονομία και να ενσταλάξει την ελπίδα».

Η αγριότητα και η βαρβαρότητα της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς είναι πολύ ωμή για να φανταστεί κανείς την ετοιμότητα να προχωρήσουμε σε κάτι πολύ λιγότερο από μια χειραψία. Αλλά η εισβολή της Χαμάς δεν αλλάζει τις τεκτονικές αλλαγές που σαρώνουν τη Μέση Ανατολή. Αν μη τι άλλο, μια μόνιμη ήττα της Χαμάς μπορεί να καταλήξει στην άρση των εμποδίων που εδώ και καιρό στέκονταν εμπόδιο στην περιφερειακή ειρήνη. Σε δικομματική βάση, θέλουμε να δούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναλαμβάνουν την ηγεσία όσον αφορά την ανάληψη δράσης. Ενώ η αθωότητα είναι θρυμματισμένη, η ελπίδα δεν χρειάζεται να είναι.

 

— Με έρευνα του Steven Tian για το ΤΙΜΕ

Απόδοση κειμένου : Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >