AD

Guernica | Ο πιο συγκινητικός και ισχυρά αντιπολεμικός πίνακας στην ιστορία

O κορυφαίος ζωγράφος μέσα από τον πίνακα που απέκτησε μνημειώδη θέση, απεικονίζει τη φρίκη του πολέμου και τα βάσανα που προκαλεί στους ανθρώπους, ενσαρκώνοντας την ειρήνη

 

Η ιστορία του πίνακα

Το έργο του Picasso απεικονίζει τον γερμανικό αεροπορικό βομβαρδισμό της πόλης Guernica στην περιοχή των Βάσκων κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.

Ο πίνακας έχει αυτό το διακριτικό στυλ Picasso και η άψογη εξέτασή του στη φρίκη του πολέμου τον έκανε ουσιαστικό μέρος του πολιτισμού και της ιστορίας του 20ού αιώνα.

Πριν από 84 χρόνια, ο διάσημος ζωγράφος ανέλαβε μια εντολή που θα άλλαζε για πάντα τόσο την καριέρα του όσο και ολόκληρη την προοπτική της σύγχρονης τέχνης. Η Guernica δημιουργήθηκε από τον κυβιστή ζωγράφο τον Ιούνιο του 1937. Ο τίτλος του αναφέρεται στην ομώνυμη πόλη που βομβαρδίστηκε από τα ναζιστικά αεροπλάνα κατά τη διάρκεια της ισπανικής Εμφύλιος Πόλεμος. Πρόκειται για ένα γεγονός που κατέστρεψε τα τρία τέταρτα της αρχαίας πόλης, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες πολίτες.

Ο πίνακας δείχνει τις τραγωδίες του πολέμου που προκαλεί στον κόσμο και ιδιαίτερα αθώους πολίτες. Πρόκειται για ένα συμβολικό έργο.  Έχει αποκτήσει μία μνημειώδη φήμη και μέσω αυτού  γίνεται μια διαρκής υπενθύμιση των δεινών του πολέμου. Είναι ένα αντιπολεμικό σύμβολο και μια ενσάρκωση της ειρήνης. Με την ολοκλήρωσή του έργου, η Guernica εμφανίστηκε σε όλο τον κόσμο σε μια σύντομη περιοδεία, έγινε διάσημη και ευρέως αναγνωρισμένη. Αυτή η περιοδεία βοήθησε να φέρει τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο στην προσοχή του κόσμου.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί κριτικοί τέχνης θεωρούν ότι είναι ένας από τους πιο συγκινητικούς και ισχυρούς αντιπολεμικούς πίνακες στην ιστορία. Ενώ πολυάριθμα έργα του  Picasso έχουν στεφθεί ως αριστουργήματα, όπως το Les Demoiselles d`Avignon το 1907  που έθεσε αποτελεσματικά τη δυτική αφηρημένη τέχνη σε κίνηση, η Guernica θεωρείται το ίσως πιο γόνιμο έργο του καλλιτέχνη.

Photo of the entire Guernica composition, Museo Reina Sofia

Η ερμηνεία του πίνακα

Οι ερμηνείες της Guernica ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό και έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους. Αυτό επεκτείνεται, για παράδειγμα, στα δύο κυρίαρχα στοιχεία της τοιχογραφίας:  τον ταύρο και το άλογο.  Η ιστορικός τέχνης Patricia Failing έχει σχολιάσει ότι: “Ο ταύρος και το άλογο είναι σημαντικοί χαρακτήρες στην ισπανική κουλτούρα. Ο ίδιος ο Picasso σίγουρα χρησιμοποίησε αυτούς τους χαρακτήρες για να παίξει πολλούς διαφορετικούς ρόλους με την πάροδο του χρόνου. Αυτό έχει κάνει το έργο της ερμηνείας της συγκεκριμένης έννοιας του ταύρου και του αλόγου Η σχέση τους είναι ένα είδος μπαλέτου που σχεδιάστηκε με ποικίλους τρόπους σε όλη την καριέρα του Picasso”.

Ωστόσο, δεν λείπουν και οι επικριτές οι οποίοι προειδοποιούν να μην εμπιστευτούν το πολιτικό μήνυμα του πίνακα. Για παράδειγμα, ο εξαγριωμένος ταύρος, ένα σημαντικό μοτίβο καταστροφής εδώ, είχε στο παρελθόν θεωρηθεί- είτε ως ταύρος είτε ως Μινώταυρος- ως το εγώ του Picasso. Σε αυτή την περίπτωση ο ταύρος πιθανότατα αντιπροσωπεύει την επίθεση του φασισμού. Ο Picasso είπε ότι σήμαινε βιαιότητα και σκοτάδι. Δήλωσε επίσης ότι το άλογο αντιπροσώπευε τους ανθρώπους της Guernica .

Ιστορικό πλαίσιο του αριστουργήματος

Η Guernica είναι μια πόλη στην επαρχία Biscay στη Χώρα των Βάσκων. Κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, θεωρήθηκε ως ο βόρειος προμαχώνας του ρεπουμπλικανικού κινήματος αντίστασης και το επίκεντρο του βασκικού πολιτισμού, προσθέτοντας τη σημασία του ως στόχου.

Οι Ρεπουμπλικανικές δυνάμεις αποτελούνταν από διάφορες φατρίες ( όπως Κομμουνιστές, Σοσιαλιστές, Αναρχικοί) με πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις στην κυβέρνηση και τους τελικούς στόχους, αλλά μια κοινή αντίθεση με τους Εθνικιστές. Οι Εθνικιστές, με επικεφαλής τον στρατηγό Francisco Franco, επίσης παρατάχθηκαν, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Αναζήτησαν την επιστροφή στις χρυσές μέρες της Ισπανίας, βασισμένη στο νόμο, την τάξη και τις παραδοσιακές καθολικές οικογενειακές αξίες.

Περίπου στις 16:30 τη Δευτέρα, 26 Απριλίου 1937, πολεμικά αεροσκάφη της γερμανικής λεγεώνας Condor, με διοικητή τον συνταγματάρχη Wolfram von Richthofen, βομβάρδισαν τη Guernica για περίπου δύο ώρες. Η Γερμανία, εκείνη την εποχή με επικεφαλής τον Χίτλερ, είχε δώσει υλική υποστήριξη στους Εθνικιστές και χρησιμοποιούσε τον πόλεμο ως ευκαιρία για να δοκιμάσει νέα όπλα και τακτικές. Αργότερα, ο έντονος αεροπορικός βομβαρδισμός έγινε ένα κρίσιμο προκαταρκτικό βήμα στην τακτική του Blitzkrieg.

Photo of Picasso working on Gurnica

 

Τα γεγονότα γύρω από τη δημιουργία της Γκουέρνικα

 

Η Ισπανική Δημοκρατία, τότε εν μέσω του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, είχε ζητήσει από τον Picasso να δημιουργήσει έναν πίνακα για το περίπτερό του στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού του 1937. Ενώ τα γερμανικά και σοβιετικά περίπτερα στην ίδια εκδήλωση ήταν γιγάντιες αρχιτεκτονικές επιδείξεις εξουσίας και δύναμης, η Ισπανική Δημοκρατία- η οποία χρειαζόταν απεγνωσμένα οικονομική υποστήριξη- επέλεξε μια λιτή κατασκευή γεμάτη σύγχρονη τέχνη παγκόσμιας κλάσης.

Ο Picasso δέχτηκε την παραγγελία χωρίς πολλή σκέψη τον Ιανουάριο του 1937, συμφωνώντας να κάνει έναν πίνακα μεγέθους τοιχογραφίας για την αγαπημένη του Ισπανική Δημοκρατία.

Είναι ενδιαφέρον ότι το αρχικό σχέδιο του Picasso για το έργο του ήταν απολύτως πολιτικό παρά το γεγονός ότι η Ισπανική Δημοκρατία επέμεινε ότι το κομμάτι έπρεπε να φέρει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα. Δεν ήταν σίγουρος για το τι έπρεπε να ζωγραφίσει στην αρχή.  Σκέφτηκε αρχικά να δημιουργήσει μια σύνθεση που απεικονίζει έναν ζωγράφο στο στούντιό του, αντικρίζοντας ένα γυμνό μοντέλο που ξαπλώνει σε έναν καναπέ.

Ωστόσο, συνέβη ένα τραγικό γεγονός που έκανε τον Picasso να αλλάξει εντελώς την πορεία του σχεδιασμού του.

An image of a woman outside sitting in front of a Guernica copy

 

Στις 26 Απριλίου 1937, ο Francisco Franco διέταξε τη μισθωμένη λεγεώνα των ναζιστών Condor να ρίξει βόμβες πάνω από τη μικρή πόλη Guernica. Ο βομβαρδισμός επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σε καθημερινή, πράγμα που σήμαινε ότι άμαχοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά ως άνδρες που έκαναν τον πόλεμο, θα βρίσκονταν σε εξωτερικούς χώρους σε δημόσιες πλατείες.

Ο θηριώδης βομβαρδισμός που έλαβε χώρα εκείνη την ημέρα σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους και ήταν η πρώτη περίπτωση στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο όπου υπήρξε επίθεση σε μια ανυπεράσπιστη πόλη. Όπως αμέτρητοι άλλοι, ο Picasso άνοιξε την πρωινή του εφημερίδα στις 27 Απριλίου για να βρει εικόνες της καταστροφής της Guernica. Οι εικόνες και οι ιστορίες που αφορούσαν στο γεγονός συγκλόνισαν τον καλλιτέχνη που εκείνη την εποχή είχε ήδη συνηθίσει να ζει στο Παρίσι, την Πόλη του Φωτός.

Ύστερα από λίγες μέρες επεξεργασίας των συναισθημάτων του, πήγε στο στούντιο του στη Rue des Grands Augustins και ξεκίνησε νέα σκίτσα για την επιτροπή της Δημοκρατίας.

Σε μόλις ενάμιση μήνα, ολοκληρώθηκε η τεράστια τοιχογραφία. Τον Ιούλιο, ο καλλιτέχνης παρέδωσε το τελειωμένο έργο του στο περίπτερο των Ρεπουμπλικάνων, όπου έγινε γρήγορα το επίκεντρο της παράστασης, πλαισιωμένο από το Calder`s Mercury Fountain (1937) και το Miro`s The Reaper (1937).

Photo of Picasso’s Guernica being displayed in a woman museum showΗ Guernica του Πικάσο, εικόνα των Joaquín Cortés και Román Lores

 

H Guernica σε σχέση με τα προηγούμενα έργα του Picasso

Στα μέσα της δεκαετίας του 1920, την εποχή που ο Pablo Picasso ασχολήθηκε ενεργά με τον σουρεαλισμό, ζωγράφιζε κυρίως εσωτερικούς χώρους με νεκρές φύσεις, με αντικείμενα όπως μουσικά όργανα και φρούτα. Χρησιμοποίησε αυτά τα παραδοσιακά θέματα προκειμένου  να πειραματιστεί με τις ιδέες του, να σπάσει τη μορφή και να παρουσιάσει τη σύνθεση από πολλές οπτικές γωνίες – πτυχές που σύντομα έγιναν θεμελιώδεις για τον κυβισμό.

Στα χρόνια που προηγήθηκαν της δημιουργίας της Guernica, άλλα έργα τέχνης και σκίτσα αποκαλύπτουν τις δημιουργίες του καλλιτέχνη για τους συμβολισμούς που μεταφέρονται μέσω του χειρισμού του γυναικείου σώματος. Είναι εντυπωσιακό πως όλοι αυτοί οι πειραματισμοί, μαζί με την μοναδική επεξεργασία του εικονογραφικού χώρου, βρήκαν τις φυσικές τους αναλύσεις στη Guernica .

 

Η παρατήρηση των προηγούμενων έργων του Picasso έχει ιδιαίτερη σημασία. Κι αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι μπορεί ο καλλιτέχνης να ζωγράφισε την Guernica εντυπωσιακά γρήγορα,  όμως δεν προέκυψε από το πουθενά. Αυτός ο πίνακας είναι αποτέλεσμα ετών καλλιτεχνικής παραγωγής και οπτικών πειραματισμών, καθώς και της προσωπικής επένδυσης του καλλιτέχνη στην έντονη πολιτική της Ισπανίας.

Η Guernica ήταν το αποκορύφωμα των προσπαθειών και του εσωτερικού του κόσμου.

Photo of Pablo Picasso who loved having women at his home

 

Η εικόνα είναι γεμάτη σύμβολα και το γενικό της θέμα είναι το βάσανο. Το κομμάτι απεικονίζει ένα έξαλλο κουβάρι έξι ανθρώπινων μορφών (τέσσερις γυναίκες, ένας άνδρας και ένα παιδί), ένα άλογο και ένας ταύρος.

Κι αν κάποιος αναρωτηθεί γιατί άραγε ο καλλιτέχνης  καλλιτέχνης επέλεξε την έλλειψη χρώματος, αυτό συνέβη για να εκφράσει το έντονο αποτέλεσμα των βομβαρδισμών. Το ματ φινίρισμα, εκτός από τις αποχρώσεις του γκρι, του λευκού και του μπλε-μαύρου, έδωσαν έναν έντονο αλλά και στολισμένο τόνο για το έργο τέχνης.Οι περισσότερες άμεσες φιγούρες είναι οι παραμορφωμένες εκφράσεις των γυναικών που υποφέρουν από σωματική αγωνία και αγωνία. Η απελπισία τους παρουσιάζεται μέσα από αιχμηρές, μυτερές γλώσσες και η θλίψη τους μέσα από δάκρυα μάτια.

Στην αριστερή μεριά του πίνακα, μια γυναίκα κλαίει προς τον ουρανό ενώ λικνίζει ένα άψυχο παιδί στην αγκαλιά της. Μια άλλη βρυχάται, μια άλλη βγαίνει από ένα ανοιχτό παράθυρο κρατώντας έναν πυρσό και εισπνέοντας.  Ίσως ένα μήνυμα ελπίδας που σημαίνει ότι δεν έχουν όλα χαθεί.

Στο πάτωμα, μια φιγούρα που έχει ταυτιστεί ως στρατιώτης, βρίσκεται κομμάτια, πιθανώς προσωποποίηση της νεοσύστατης Δημοκρατίας. Κρατά ένα λουλούδι στο χέρι.

Κάποιες από τις κρυφές εικόνες του πίνακα είναι κι ένα από αυτά είναι ένα κρανίο, το οποίο βρίσκεται πάνω από το σώμα του αλόγου. Δυο από τις εμφανείς εικόνες του καλλιτέχνη, είναι ο Μινώταυρος και ο Αρλεκίνος. Ο Μινώταυρος, ο οποίος συμβολίζει την παράλογη δύναμη, κυριαρχεί στην αριστερή πλευρά του έργου. Ο αρλεκίνος, ακριβώς έξω από το κέντρο προς τα αριστερά, κλαίει ένα δάκρυ σε σχήμα διαμαντιού. Ο αρλεκίνος συμβολίζει παραδοσιακά τη δυαδικότητα. Στην τέχνης του Πικάσο, είναι ένα μυστικιστικό σύμβολο με δύναμη πάνω στη ζωή και το θάνατο. Eπίσης, ο  καλλιτέχνης ίσως έβαλε τον αρλεκίνο για να αντισταθμίσει τους θανάτους που εμφανίζονται στον πίνακα.

 

A picture of Pablo Picasso applying finishing touches to Guernica

 

Σύμφωνα με ορισμένες εικασίες,  ο ταύρος – ο οποίος στερείται τη συναισθηματική έκφραση των υπόλοιπων μορφών- είναι έμβλημα του Franco ή του φασισμού.

Η μοίρα της ζωγραφικής του Πικάσο

 

Μετά το κλείσιμο της έκθεσης του Παρισιού, η Guernica έκανε περιοδεία στην Ευρώπη. Αφού τελείωσε ο εμφύλιος πόλεμος και ο Franco ανέλαβε την εξουσία, ο πίνακας συνέχισε να ταξιδεύει με στόχο να βοηθήσει στη συγκέντρωση χρημάτων για Ισπανούς Ρεπουμπλικάνους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τη χώρα εγκαίρως. Εμφανίστηκε στην έκθεση έρευνας του Picasso το 1939 στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη.

Μεταξύ 1939 και 1952, ο Picasso  ταξίδεψε σε καλλιτεχνικά ιδρύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Βραζιλία και σε όλη τη δυτική Ευρώπη. Το 1958, το κομμάτι επέστρεψε στο MoMA και δεν θεωρήθηκε πλέον κατάλληλο για ταξίδια – δεκαετίες μεταφορών υπήρξε καταπόνηση που άφησε τον πίνακα σε επισφαλή φυσική κατάσταση. Παρέμεινε στη Νέα Υόρκη μέχρι το 1981 όταν επαναφέρθηκε στην Ισπανία, στο Museo Reina Sofia, όπως επιθυμούσε ο Pablo, ο οποίος επέμεινε ότι το κομμάτι δεν πρέπει να επιστραφεί στο ισπανικό έδαφος μέχρι τον θάνατο του Franco.

Ο πίνακας του Picasso έχει αποκτήσει μια μνημειώδη θέση καθώς απεικονίζει με μοναδικό τρόπο τις τραγωδίες του πολέμου, ενσαρκώνοντας την ειρήνη.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >