AD

Arthur Rimbaud | Ο σημαντικότερος ποιητής της εξέγερσης

Στις 20 Οκτωβρίου του 1854 γεννήθηκε ο ‘μικρός Σαίξπηρ` όπως χαρακτήριζε τον Arthur Rimbaud ο Victor Hugo. Ένα παιδί που μέχρι τα 20 του χρόνια είχε επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη σύγχρονη ποίηση με το έργο του.

 

“Η ζωή είναι μια φάρσα που πρέπει να την υπομείνουν όλοι.” Αrthur Rimbaud

Υπήρξε μια εξαιρετικά ιδιάζουσα περίπτωση στα λογοτεχνικά χρονικά. Πόσες είναι άλλωστε οι περιπτώσεις όπου ένα παιδί είκοσι χρονών να μπορεί να επηρεάζει με τόσο κρίσιμο τρόπο τη σύγχρονη ποίηση, χωρίς να έχει παράγει ένα μεγάλο σε έκταση έργο; Ο Arthur Rimbaud  υπήρξε θεμελιωτής του μοντερνισμού, από τους κύριους εκπροσώπους του συμβολισμού,   ποιητής της εξέγερσης, ένας “μικρός Σαίξπηρ” όπως χαρακτηρίστηκε από τον Victor Hugo.

Τα σημαντικότερα έργα του  τα έγραψε πριν κλείσει τα είκοσι του χρόνια και στα είκοσι ένα σταμάτησε εντελώς να γράφει, ενώ έφυγε από τη ζωή το 1891, σε ηλικία 37 ετών.

Στις 20 Οκτωβρίου 1853 γεννιέται ο Arthur Rimbaud στο Charleville της Γαλλίας. Ο πατέρας του, αξιωματικός του στρατού, εγκατέλειψε την οικογένεια όταν ο Rimbaud ήταν έξι ετών. Ο Rimbaud ήταν λαμπρός μαθητής και το πρώτο του ποίημα δημοσιεύτηκε σε γαλλική επιθεώρηση όταν ήταν 16 ετών. Την επόμενη χρονιά, επαναστάτησε και έφυγε στο Παρίσι. Εντάχθηκε στην Εθνική Φρουρά για λίγο κατά τη διάρκεια του Γαλλο-Πρωσικού Πολέμου αλλά γρήγορα έφυγε για να περιπλανηθεί στο βόρειο Παρίσι και στο Βέλγιο. Συνελήφθη από την αστυνομία και επέστρεψε στο σπίτι του.

Πολλά έχουν γραφτεί για τη ζωή του Γάλλου ποιητή, πολλά περισσότερα τουλάχιστον από τον αριθμό των ποιημάτων που δημοσίευσε.

O Rimbaud είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ποιητές πρέπει να ξεπεράσουν τη συμβατική ηθική και τον περιορισμό προκειμένου να εξερευνήσουν την ανθρώπινη εμπειρία. Έστειλε μερικά από τα ποιήματά του στον συμβολιστή ποιητή Paul Verlaine, ο οποίος του έστειλε χρήματα για να ταξιδέψει στο Παρίσι και να μείνει μαζί του και τη γυναίκα του. Ο Verlaine και ο Rimbaud έγιναν εραστές και ο Verlaine άφησε τη γυναίκα του το 1872 για τον Rimbaud. Εκείνη τη χρονιά, ο Rimbaud δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο, New Poems. Ο Verlaine και ο Rimbaud μάλωναν και μετά από καυγά τον Ιούλιο του 1873, ο Verlaine πυροβόλησε τον Rimbaud στον καρπό και καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση.

O Rimbaud δημοσίευσε το A Season in Hell το 1873 και Illuminations το 1886. Τα περισσότερα από τα καλύτερα ποιήματά του γράφτηκαν πριν τα 20 του. Πέρασε την τελευταία δεκαετία της ζωής του περιπλανώμενος στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Το 1891 προσβλήθηκε από γάγγραινα και πέθανε στη Μασσαλία της Γαλλίας.

Η σπουδαιότητα του έργου του Rimbaud

Θεωρείται ο πρώτος ποιητής που επινόησε μια επιστημονικά πειστική μέθοδο μεταβολής της φύσης της ύπαρξης και ο  πρώτος που βίωσε την περιπέτεια της ομοφυλοφιλίας του ως μοντέλο κοινωνικής αλλαγής. Μέχρι που εγκατέλειψε  τη λογοτεχνία, είχε ταξιδέψει σε δεκατρείς διαφορετικές χώρες και είχε ζήσει ως εργοστασιακός εργάτης, παιδαγωγός, επαίτης, λιμενεργάτης, μισθοφόρος, ναυτικός, εξερευνητής, έμπορος, λαθρέμπορος όπλων, αργυραμοιβός και, για ορισμένους κατοίκους της νότιας Αβησσυνίας, ως μουσουλμάνος Προφήτης.

Ο Albert Camus χαρακτήρισε το Rimbaud ως ο  τον “ποιητή της εξέγερσης, και μάλιστα το σημαντικότερο απ` όλους”. Μετά το θάνατό, χρησιμοποιήθηκε από 4 γενιές καλλιτεχνών της αβάν-γκαρντ ως έξοδος κινδύνου από το χώρο των συμβάσεων. “Όλη η γνωστή λογοτεχνία είναι γραμμένη στη γλώσσα της κοινής λογικής – εκτός από εκείνη που έχει γράψει ο Rimbaud”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Paul Valery.

Το έργο και η ζωή του Rimbaud άσκησε μεγάλη επιρροή σε συγγραφείς, μουσικούς και καλλιτέχνες που είδαν τη ζωή του ως αναπόσπαστο μέρος του έργου. Ανάμεσά τους o Pablo Picasso, ο Jean Cocteau, o Andre Breton και ο Jim Morrison για τον οποίο έχει ειπωθεί ότι δεν πέθανε, αλλά ακολούθησε τα βήματα του Rimbaud στην Αιθιοπία.

“Είναι ακριβώς η δυνατότητα να πραγματοποιήσεις ένα όνειρο που κάνει τη ζωή να έχει ενδιαφέρον.” Αrthur Rimbaud

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >