AD

Catherine Deneuve | Η τελευταία `ωραία της ημέρας`

Στις 22 Οκτωβρίου του 1943 γεννήθηκε η ιέρεια της Γαλλίας, η ιδανική πρέσβειρα της γαλλικής κινηματογραφίας στο εξωτερικό

 

 

Η Catherine Deneuve είναι μια από τις πιο αξιοσέβαστες Γαλλίδες ηθοποιούς, γνωστή για τη Γαλλική ομορφιά της καθώς και για τους ρόλους της σε ταινίες μερικών από τους εξέχοντες σκηνοθέτες του κόσμου. Έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο ήδη από τα δεκατρία της και συνέχισε να παίζει σε περισσότερες από 120 ταινίες σε μια καριέρα που εκτείνεται σε πάνω από πέντε δεκαετίες. Έχει συνεργαστεί με αρκετούς διαπρεπείς σκηνοθέτες, όπως οι Roman Polanski, Roger Vadim, Jacques Demy και Luis Bunuel.

French actress Catherine Deneuve wearing a floral patterned blouse, circa 1970.

Γέννημα-θρέμμα μιας θεατρικής οικογένειας, η Catherine Dorleac – όπως είναι το πραγματικό της όνομα- διαλέγει το επώνυμο Deneuve, από την πλευρά της μητέρας της. Σκοπός της είναι να ξεχωρίσει από τη μεγαλύτερη αδελφή της, Francoise Dorleac, που είναι κι εκείνη ηθοποιός.

Το 1961, γνωρίζει τον Roger Vadim, που ήταν γνώστος ως “μέντορας” της Brigitte Bardot και της Jane Fonda. Η σχέση τους αποδεικνύεται καρμική, καθώς όχι μόνο συνεργάζονται επαγγελματικά, αλλά αποκτούν μαζί κι ένα γιο, τον Christian Vandim. Τον πατέρα του, όμως, δεν τον παντρεύεται ποτέ.

“Ομπρέλες του Χεμβούργου” είναι η ταινία που καθιερώνει την Catherine Deneuve Δύο χρόνια αργότερα, παντρεύεται το διάσημο φωτογράφο μόδας, David Bailey. Ο έγγαμος βίοςτους, διαρκεί μέχρι το 1970.

  Η γοητευτική ηθοποιός, με την απόμακρη και ψυχρή ομορφιά της, εντυπωσιάζει τον Roman Polanski, ο οποίος της προσφέρει το ρόλο της σχιζοφρενούς Carol στην ταινία “Αποστροφή” , ενώ ένα χρόνο αργότερα , το 1966, ο Luis Bunuel  τη μεταμορφώνει σε “Ωραία της ημέρας”. Με αυτή της την ταινία, αν κι επιβάλει τα ψηλά τακούνια, εκείνη δεν τα αγαπάει. Τα θεωρεί “ένα διεστρεμμένο φετίχ” των δημιουργών… “Δεν μπορείς να περπατήσεις σωστά σε ψηλά τακούνια.” εξηγεί η Deneuve, σε βιβλίο για τον Roger Vivier, μιλώντας για τις γόβες που σχεδιάζει εκείνος για τη συγκεκριμένη ταινία.

French actress Catherine Deneuve at the world premiere of Roman Polanski`s psychological thriller `Repulsion`, in which she stars, at the Rialto...

Τα “Κορίτσια του Ροσφόρ” είναι η τελευταία ταινία που παίζει με την αδελφή της. Η Francoise Dorleac βρίσκει τραγικό τέλος- λίγους μήνες αργότερα- σε αυτοκινητικό δυστύχημα.

Το 1969 η “Σειρήνα του Μισισιπή” είναι η πρώτη της ταινία με τον Francois Truffaut.  Την ίδια χρονιά, συνεργάζεται και πάλι με τον Bunuel. Δύο χρόνια αργότερα, το 1972, αποκτά ακόμα ένα παιδί εκτός γάμου. Την Chiara με τον Marcello Mastroianni. Η Catherine Deneuve συνεργάζεται με μια πλειάδα σημαντικών σκηνοθετών. Για “Το Τελευταίο Μετρό” (1980) κερδίζει βραβείο Σεζάρ για την καλύτερη ηθοποιό..

Αξίζει να αναφερθεί το αποκλειστικό συμβόλαιο συνεργασίας της με τον οίκο Chanel. Από τότε, η εικόνα της γίνεται συνώνυμη με το Chanel No 5. Θεωρείται, πια, η εθνική σταρ της Γαλλίας, επιχειρώντας μια διεθνή καριέρα. Πρώτα στην Ιταλία κι έπειτα στην Αμερική, και γυρίζει συνολικά τέσσερις αγγλόφωνες ταινίες.

Το 1985 γίνεται η ενσάρκωση της “Μαριάννας”, του συμβόλου της Γαλλικής Δημοκρατίας. Συνεχίζει να διαπρέπει σε διάφορες ταινίες. Ανάμεσά τους: “Ινδοκίνα”-κερδίζει για δεύτερη φορά βραβείο Σεζάρ- και “Αγαπημένη μου εποχή” που συμπρωταγωνιστεί με την αγαπημένης της κόρη, Κιάρα Μαστρογιάνι.

Catherine Deneuve, French actress, wearing a dark blue peaked cap and holding her right arm out as if hitchhiking, circa 1970.

Η Catherine ξέρει να τολμά και να ρισκάρει. Δεν επιλέγει, λοιπόν, τυχαία να συνεργαστεί με νέους, αλλά πολλά υποσχόμενους, σκηνοθέτες. Οι ρόλοι, δε, που ερμηνεύει ανατρέπουν την καθιερωμένη εικόνα της. Παραμένει γοητευτική, αλλά τώρα πια, είναι πιο προσιτή, και ταυτόχρονα λιγότερο μυστηριώδης και περισσότερο απελευθερωμένη. Τί να πρωτοθυμηθούμε από τις εμφανίσεις αυτής τη σπουδαία ηθοποιού, που κάθε φορά αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και θαυμασμού… Τιμά πάντα με την παρουσία της στις επιδείξεις του, τον αγαπημένο της φίλο – Yves-Saint Laurent… Συμμετέχει σε βίντεοκλιπ του Τζο Κόκερ… Τραγουδά ραπ στην “Η ωραία πεθερά”… Στην ταινία “Dancer in the Dark”του Λαρς φον Τρίερ, συμπρωταγωνιστεί και τραγουδά με την Μπγιόρκ. Ανάμεσα στις τελευταίες ταινίες στις οποίες έχει συμμετάσχει, είναι:“8 Γυναίκες”, (2002), “Μια νύχτα Χριστουγέννων”(2008), “Potiche” (2010), “Aστερίξ και Οβελίξ στη Βρετανία” και στην ελληνική ταινία “Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι”.

French Actress Catherine Deneuve at Maxim s In Paris, France On December 31, 1973-French actress Catherine Deneuve at Maxim`s in December 31, 1973.

“Η ωραία της ημέρας” κάνει δυναμική εμφάνιση, με  φωτογράφισή της στο New York Magazine,που σχολιάστηκε πολύ. H 70χρονη, τότε, Ντενέβ, φωτογραφίζεται από τη διάσημη φωτογράφο μόδας, Dominique Isserman, σχεδόν γυμνή. Φορά ένα αισθησιακό, δαντελένιο κορμάκι, γόβες Louboutin, ποζάροντας σε σουίτα του Παρισινούξενοδοχείου, Le Meurice. Η αποκάλυψη ενός τατουάζ ανάμεσα στις ωμοπλάτες της, έχοντας σηκώσει σε κότσο τα μαλλιά της, δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο.

Η ιέρεια του στυλ και της θηλυκότητας, η “Μεγάλη Αικατερίνη” του γαλλικού σινεμά, η γυναίκα που δίνει την εντύπωση της ανεξιχνίαστης, γήινης αλλά κι αισθησιακής, έγραψε τη δική της μεγάλη ιστορία στο χώρο του κινηματογράφου. Με τη μυστηριώδη προσωπικότητά της,  τη γοητευτική της εμφάνιση και το ταλέντο της, άνοιξε παράθυρα στη ζωή δεκάδων εκατομμυρίων γυναικών. Παράθυρα που παραμένουν ανοιχτά, για όποιον έχει μάτια που εξακολουθούν να “βλέπουν” και να ονειρεύονται…Catherine Deneuve, French actress, laying on a fur rug, on which sits a telephone, with an artwork hanging on the wall behind her, in a publicity...

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >