AD

Christian Dior | Η ευτυχία είναι το μυστικό στην όλη ομορφιά. Δεν υπάρχει ομορφιά χωρίς ευτυχία

Ο άνθρωπος που έφερε την αλλαγή στο χώρο της υψηλής ραπτικής και η ιστορία πίσω από το λογότυπο CD. Έφυγε από τη ζωή στις 23 Οκτωβρίου του 1957.

 

“Η ευτυχία είναι το μυστικό στην όλη ομορφιά. Δεν υπάρχει ομορφιά χωρίς ευτυχία.” Christian Dior

To λογότυπό του, όσα χρόνια και να περάσουν θα συνεχίζει να αποτελεί διακαή πόθο για εκατομμύρια γυναίκες σε όλον τον κόσμο. Λίγες όμως είναι εκείνες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν κομμάτια από τις πανάκριβες κολεξιόν εκείνου του σπουδαίου Γάλλου σχεδιαστή που με τις δημιουργίες του, αντιπροσώπευε ιδανικά την κλασική κομψότητα και τόνιζε τη θηλυκότητα.

Τα πρώτα χρόνια

O Christian Dior γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 1905, στο Granville, μια παραθαλάσσια πόλη στη βόρεια Γαλλία. Ήταν το δεύτερο από τα πέντε παιδιά που του Alexandre Louis Maurice Dior, ιδιοκτήτη μιας πολύ επιτυχημένης επιχείρησης παρασκευής λιπασμάτων και της συζύγου του, Isabelle. Όταν ήταν ακόμα παιδί,  η οικογένεια του Dior μετακόμισε στο Παρίσι, όπου θα περνούσε τα νιάτα του. Αν και ήταν παθιασμένος με την τέχνη, εκφράζοντας ενδιαφέρον να γίνει αρχιτέκτονας, υποτάχθηκε στην πίεση του πατέρα του και, το 1925, γράφτηκε στην École des Sciences Politiques για να ξεκινήσει τις σπουδές του στις πολιτικές επιστήμες, ώστε να εργαζόταν ύστερα ως διπλωμάτης.

Μετά την αποφοίτησή του το 1928, ωστόσο, ο Dior άνοιξε μια μικρή γκαλερί τέχνης με χρήματα που έλαβε από τον πατέρα του, ο οποίος είχε συμφωνήσει να υποστηρίξει οικονομικά τον γιο του με την προϋπόθεση ότι το όνομα της οικογένειας δεν θα εμφανιζόταν πάνω από την πόρτα της γκαλερί. Στα λίγα χρόνια που λειτούργησε,  η γκαλερί του Dior χειριζόταν τα έργα σημαντικών καλλιτεχνών όπως ο Georges Braque, ο Pablo Picasso,  ο Jean Cocteau και ο Max Jacob. Αναγκάστηκε να την κλείσει το 1931, μια χρονιά που περιελάμβανε τον θάνατο και του μεγαλύτερου αδελφού και της μητέρας του και την οικονομική κατάρρευση της επιχείρησης του πατέρα του.

Η καριέρα

“Είναι ασυγχώρητο να έχεις κάνει κάτι που δεν σου άρεσε, ιδιαίτερα αν έχεις πετύχει.” Christian Dior

Ο φίλος του Jean Ozenne τον παροτρύνει να πουλήσει σχέδιά του σε διάφορους οίκους μόδας. Τα σχέδιά του βρίσκουν επιτυχία και κάποια από αυτά αγοράζονται και από τη γνωστή κατασκευάστρια καπέλων Agnes.Μετά το κλείσιμο της γκαλερί του, ο Dior άρχισε να τα βγάζει πέρα ​​πουλώντας τα σκίτσα μόδας του, ενώ το 1935 έπιασε δουλειά εικονογραφώντας το περιοδικό Figaro Illustré. Τότε ήταν που τα σκίτσα του έγιναν αντιληπτά από τον ελβετικής καταγωγής couturier Robert Piguet, ο οποίος συνέχισε να εκπαιδεύει τον Dior πριν τον προσλάβει ως μοντέλο το 1938.Ωστόσο, όταν ξεκίνησε ο Β` Παγκόσμιος Πόλεμος τον επόμενο χρόνο, υπηρέτησε στη νότια Γαλλία ως αξιωματικός του γαλλικού στρατού.

Μετά την παράδοση της Γαλλίας στη Γερμανία το 1940, ο Dior επέστρεψε στο Παρίσι, όπου σύντομα προσλήφθηκε από τον couturier Lucien Lelong. Όλα τα υπόλοιπα χρόνια του πολέμου, ο οίκος σχεδιασμού του Lelong θα έντυνε με συνέπεια τις γυναίκες τόσο των Ναζί όσο και των Γάλλων συνεργατών. Το 1947 λανσάρει στην αγορά το πρώτο του άρωμα με το όνομα Miss Dior αποτίοντας φόρο τιμής στη μικρότερη  αδελφή του, την Catherine. Την ίδια περίοδο, η μικρότερη αδερφή του Dior, Catherine, εργαζόταν για τη Γαλλική Αντίσταση. Συνελήφθη και στάλθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, αλλά επέζησε και  τελικά αφέθηκε ελεύθερη το 1945.)

Μετά τον πόλεμο, κι αφού έχει μάθει αρκετά πράγματα για  την τέχνη που τόσο αγαπούσε,  ανοίγει τα δικά του φτερά, με τη βοήθεια του “Βασιλιά του βαμβακιού”, του βιομήχανου υφασμάτων Marcel Boussac (60.000 γαλλικά φράγκα). Εκείνος αρχικά προσεγγίζει τον Dior έχοντας ως σκοπό του να αναλάβει τον οίκο Philippe et Gaston. Τελικά, πείθεται στη δημιουργία ενός νέου οίκου  που έμελλε να γράψει ιστορία.

IFrame

Σε ηλικία μόλις 46 ετών, ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας ίδρυσε την ομώνυμη εταιρεία του, η οποία είναι πλέον μόνιμο μέλος της υψηλής ραπτικής, στην 30 Avenue Montaigne στο Παρίσι –όπου τα κεντρικά γραφεία του οίκου μόδας εξακολουθούν να βρίσκονται μέχρι σήμερα.

Η πρώτη συλλογή του Dior, η οποία παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 1947, έφερε επανάσταση στην κλασική σιλουέτα, η οποία πιστώθηκε με το ότι επέστρεψε το Παρίσι στην παλιά του αίγλη ως παγκόσμια πρωτεύουσα της μόδας μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο σχεδιαστής συνέχισε να ντύνει την elite του Χόλιγουντ –ανάμεσά τους οι  Rita Hayworth, Grace Kelly,  Margot Fonteyn, Ava Gardner, Marlene Dietrich, Olivia de Havilland, Marilyn Monroe και Grace Kelly– πριν ξεκινήσει μια σειρά pret-a-porter, ακολουθούμενη από προϊόντα ομορφιάς, δερμάτινα είδη και αξεσουάρ.

“Το άρωμα μιας γυναίκας αποκαλύπτει περισσότερα γι’ αυτήν από το γραφικό της χαρακτήρα.” Christian Dior

Το 1957, αρκετούς μήνες μετά την εμφάνιση του στο εξώφυλλο του περιοδικού Time , ο Dior ταξίδεψε στην Ιταλία για διακοπές στην πόλη Montecatini. Εκεί, στις 23 Οκτωβρίου 1957, υπέστη το τρίτο του καρδιακό επεισόδιο και πέθανε, σε ηλικία 52 ετών.

Ο σπουδαίος μόδιστρος φεύγει από τη ζωή πολύ νέος, στα 52 του χρόνια. Στις 24 Οκτωβρίου του 1957. Παθαίνει καρδιακή προσβολή ενώ χαλαρώνει σε Spa στο Μοντεκατίνι της Ιταλίας. Οι φήμες για το πώς ήρθε το τέλος του οργίασαν εκείνη την εποχή. Η επίσημες εκδοχές είναι ότι το μοιραίο προήλθε από ένα ψαροκόκκαλο που του έφραξε τον λαιμό, ή από στρες μετά από έντονη χαρτοπαιξία. Στους κοσμικούς κύκλους, όμως, γινόταν συζήτηση ότι ο θάνατος τον βρήκε κατά τη διάρκεια μιας έντονης ερωτικής συνεύρεσης με δύο νέους άνδρες. Την περίοδο του θανάτου του ο Christian Dior είχε επίσημη σχέση με τον εικοσιεπτάχρονο Jaques Benita, έναν Γαλλοαργερινό τραγουδιστή.

IFrame

Ο Marcel Boussac έστειλε το ιδιωτικό του αεροπλάνο στο Montecatini για να φέρει τη σωρό του Dior πίσω στο Παρίσι. Στην κηδεία του Dior παρευρέθηκαν περίπου 2.500 άτομα, συμπεριλαμβανομένων όλου του προσωπικού του και πολλών από τους πιο διάσημους πελάτες του. Κηδεύτηκε στο Cimetiere de Callian, στο Var της Γαλλίας. Την εποχή του θανάτου του, o οίκος μόδας του Dior κέρδιζε περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Για τον εορτασμό της 70ης επετείου από την πρώτη παρουσίαση του σχεδιαστή, η Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας το 2017 δημοσίευσε το The House of Dior: Seventy Years of Haute Couture. Το βιβλίο 256 σελίδων, μέσα από μια σειρά από φωτογραφίες που κόβουν την ανάσα, παρέχει μια εις βάθος ματιά στην εξέλιξη του γαλλικού οίκου μόδας όλα αυτά τα χρόνια.

Ο οίκος του Dior συνεχίστηκε και μετά το θάνατο του δημιουργού του, με επικεφαλής μεγάλους σχεδιαστές. Τον Yves Saint Laurent, τον Gianfranco Ferre και τον John Galliano.

IFrame

Ο Christian Dior έκανε τρεις ερωτήσεις στον εαυτό του: “Δημιούργησα αρκετά ώστε να είναι πραγματικά νέα; Είναι αυτή η καινοτομία ρεαλιστικά εφαρμόσιμη; Είναι τα σύνολα επαρκώς εντυπωσιακά;”

Εμείς θα απαντήσουμε ότι οι εμπνεύσεις του ήταν εκρηκτικές.  Βοήθησε τη γυναίκα να βγει στον πραγματικό κόσμο με κομψότητα, χάρη και σιγουριά. Ο Christian Dior  θα ζει για πάντα μέσα σε συλλογές pret-a-porter, εντυπωσιακές πασαρέλες, αρώματα, καλλυντικά, κοσμήματα,  διαφημίσεις, πρωτοσέλιδα μεγάλων περιοδικών μόδας…

“Η ζωντάνια είναι το μυστικό της ομορφιάς. Δεν υπάρχει ελκυστική ομορφιά χωρίς ζωντάνια.” Christian Dior

Ένα μοντέλο που φορά  Christian Dior, 1947.

Christian Dior στο Παρίσι, 1947.

Ο Christian Dior στο εργαστήριό του, 1947.

Ο Christian Dior προσαρμόζει ένα από τα βραδινά του φορέματα τη δεκαετία του 1940.

Ο Christian Dior προσαρμόζει ένα ύφασμα με λεοπάρ σε μια χορεύτρια από τον θίασο μοντέρνου μπαλέτου της Martha Graham, 1947.

Ο Christian Dior προσαρμόζει ένα φόρεμα σε μοντέλο, 1948.

Christian Dior και Jane Russell, 1955.

Ο Christian Dior στη Γαλλία τη δεκαετία του 1950.

Μια επίδειξη μόδας του Christian Dior στη Γαλλία τη δεκαετία του 1950.

Σε μια επίδειξη υψηλής ραπτικής Christian Dior φθινόπωρο/χειμώνα `50/`51 το 1950.

O Christian Dior μπροστά από ένα αεροπλάνο της Air France πριν φύγει από το Παρίσι για την Κοπεγχάγη, 1950.

13/25 Ο

Christian Dior και η Πριγκίπισσα Μαργαρίτα στο τα κεντρικά γραφεία του οίκου μόδας, 1951.

Ένα μοντέλο με πορτοκαλί τουίντ κοστούμι Christian Dior, 1953.

15/25 Ο

Christian Dior ενόψει της επίδειξης υψηλής ραπτικής άνοιξη/καλοκαίρι 1954.

Ο Christian Dior χαϊδεύει τον σκύλο του, 1955.

Ένα μοντέλο με παλτό Christian Dior, 1955.

Ο Christian Dior και η Olivia de Havilland φορούν ένα νυφικό Christian Dior για την ταινία La Fille De L`Ambassadeur, 1955 .

O Christian Dior σε μια εκπομπή του CBS προγράμματος,1955.

Christian Dior και Ava Gardner στον οίκο, 1956.

Ο Christian Dior και το προσωπικό σε μία πρόβα ενόψει της νέας δείχνει συλλογή , 1957.

Ο Christian Dior αναθεωρεί τη νέα του συλλογή πριν από την εμφάνιση, 1957.

Ο Christian Dior γιορτάζει τη 10η επέτειο της πρώτης του επίδειξης μόδας, 1957.

Ο Christian Dior με το μοντέλο Renee Breton με πράσινο κοστούμι, 1957.

Ο Christian Dior στο Παρίσι, 1957.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >