AD

Pablo Picasso | Ο κορυφαίος ζωγράφος που είχε εμμονή με τον Μινώταυρο

Η ζωή & το έργο του κορυφαίου δημιουργού o οποίος γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου του 1881.

 

“Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης. Το θέμα είναι πώς θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας.” Pablo Picasso

Ο Ισπανός καλλιτέχνης έχει ένα μάλλον μακρύ όνομα ως Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Clito Ruiz y Picasso. Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Ισπανούς εκπροσώπους της τέχνης του 20ού αιώνα, συνιδρυτής μαζί με τον George Braque του κυβισμού και με μεγάλη συνεισφορά τόσο στη διαμόρφωση όσο και στην εξέλιξη της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. Σπούδασε τέχνη στη Μαδρίτη. Τα έργα τέχνης του ταξινομούνται συνήθως σε διαφορετικές περιόδους. Δεν ακολούθησε ποτέ το παραδοσιακό στυλ τέχνης. Πάντα ήθελε να δημιουργήσει κάτι νέο. Ως εκ τούτου, το 1950, αλλάζοντας για άλλη μια φορά το καλλιτεχνικό του στυλ, επανερμήνευσε πολλά έργα τέχνης μεγάλων δασκάλων, όπως στον πίνακα του Velazquez του Las Meninas. Ο Picasso δημιούργησε μια σειρά έργων. Δημιούργησε επίσης μερικά έργα βασισμένα στους πίνακες των Goya, Poussin, Manet, Courbet και Delacroix.

Ο Picasso υποστήριξε τον Κομμουνισμό, καθ`όλη τη διάρκεια της ζωής του,  και από το 1944 εντάχθηκε στο Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ο ίδιος αυτοπροσδιοριζόταν και ως ποιητής λέγοντας “Je suis aussi un poete”, δηλαδή “είμαι κι εγώ ένας ποιητής”. Ξεκίνησε συγγραφή ποιημάτων το 1934 και μέσα από αυτά εξέφρασε πιο έντονα τη σχέση του με τον υπερρεαλισμό.

Ήταν ένας παθιασμένος μαθητής της ευρωπαϊκής ζωγραφικής ο οποίος αντιμετώπιζε άγρια ​​τον εαυτό του ενάντια στους μεγάλους δασκάλους σε έναν διάλογο που κράτησε όλη του τη ζωή, αναλαμβάνοντας τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες και κάνοντας δικές του τολμηρές απαντήσεις.

Από την περίοδο του μπλε και του ροζ μέχρι τα πιο παραδοσιακά πορτρέτα της γυναίκας και του γιου του, ο Picasso θεωρούσε τους πίνακές του σαν ένα είδος ημερολογίου και, στη διαδικασία, θα δημιουργούσε καθορισμένα καλλιτεχνικά είδη που άλλαξαν μάλλον δραματικά καθώς τα πράγματα θα άλλαζαν στον πραγματικό κόσμο για τον καλλιτέχνη.

Είναι προφανές ότι μεγάλο μέρος του έργου του κορυφαίου καλλιτέχνη απεικονίζει διάφορες γυναίκες με αφηρημένο τρόπο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι σαφές ποιον αντιπροσωπεύει ο πίνακας με βάση τους τίτλους ή τα διακριτικά χαρακτηριστικά. Άλλοι είναι πιο διφορούμενοι και ο ίδιος ο Picasso θα εξηγούσε ότι κομμάτια από διαφορετικές γυναίκες ενέπνευσαν μερικούς από τους πίνακές του.

 

pablo-picasso-girl-before-mirror-painting

Girl before a mirror, Pablo Picasso,  1932, μέσω του ΜοΜΑ

Η πρώτη λέξη του Picasso ήταν lapiz, η ισπανική λέξη για το μολύβι

 

“Το νόημα της ζωής είναι να ανακαλύψεις το ταλέντο σου. Ο σκοπός της ζωής είναι να το χαρίσεις στους άλλους.”

 

Self Portrait By Pablo Picasso

Self Portrait, Pablo Picasso, 1900

Ο πατέρας του Picasso, Don Jose Ruiz, ήταν δάσκαλος σχεδίου και επίδοξος ζωγράφος, επομένως είναι λογικό ότι ο Picasso μπορούσε να ζωγραφίζει πριν προλάβει να μιλήσει. Οι πρώτες του λέξεις ήταν piz piz, συντομευμένες για lapiz και φαίνεται ότι ήταν προορισμένος να γίνει καλλιτέχνης.

Τα περιστέρια ήταν τα πρώτα πράγματα που έμαθε να σχεδιάζει, αλλά ζώντας στην Ισπανία, σύντομα ενθουσιάστηκε εντελώς από τις ταυρομαχίες που έγιναν κύρια έμπνευση στη ζωή και την τέχνη του. Από τα σχέδια του με περιστέρια, ο πατέρας του είδε τον Picasso ως θαύμα και τον έστειλε να λάβει επίσημη εκπαίδευση τέχνης στο Prado στη Μαδρίτη.

Εκεί, έμαθε για τον ισπανικό ρεαλισμό και ο πατέρας του ήλπιζε ότι ο Picasso θα συνέχιζε σε κλασικό στυλ, αλλά ο νεαρός καλλιτέχνης είχε άλλα σχέδια. Άρχισε να συνθέτει αυτοπροσωπογραφίες με τρόπο που μάλλον απομακρύνθηκε από την παράδοση.

O Picasso βίωσε τον θάνατο νωρίς

Old_guitarist_chicago

The Old Guitarist, Pablo Picasso, 1903, Ινστιτούτο Τέχνης Σικάγο

Πρώτα, η επτάχρονη αδερφή του πέθανε από διφθερίτιδα όταν ο Picasso ήταν περίπου 13 ετών, και στη συνέχεια, ως νεαρός άνδρας που γυρνούσε στο Παρίσι, ένας από τους στενότερους φίλους του, ο Carlos Casagemas αυτοκτόνησε. Αυτή η αυτοκτονία ώθησε τη στοιχειωμένη μπλε περίοδο του Picasso που διήρκεσε από το 1901 έως το 1904.

Σε όλη του τη ζωή, ο Picasso ήταν αποφασισμένος να ζωγραφίσει αυτό που ένιωθε, όχι αυτό που έβλεπε. Αυτές οι πρώτες εμπειρίες θα μπορούσαν να έχουν πολύ να κάνουν με αυτό το μάντρα.

Ο Picasso ένιωσε έναν ανταγωνισμό με τον Henri Matisse

“Οι κακοί καλλιτέχνες αντιγράφουν. Οι καλοί καλλιτέχνες κλέβουν.”

 

pablo-picasso-les-demoiselles-avignon-painting

Les Demoiselles d`Avignon, Pablo Picasso, 1907

Το The Turkish Bath του Jean-Auguste-Dominique Ingres κατέκλυσε τον Picasso, αλλά όταν ο Henri Matisse παρουσίασε το έργο του εμπνευσμένο από αυτό, The Joy of Life, ο Picasso φούντωσε από έναν ανταγωνισμό που δεν είχε νιώσει πριν για άλλον καλλιτέχνη.

Μετά ο Picasso συνέθεσε το Les Demoiselles d`Avignon (αρχικά ονομαζόμενο The Brodhel of Avignon) που έσπασε όλες τις παραδόσεις της δυτικής τέχνης από την Αναγέννηση και έγινε ένα από τα πιο σημαντικά έργα του.

Ο Picasso ήταν κάτι περισσότερο από ζωγράφος

pablo-picasso-costume-design-painting

Costume design for the ballet Le Tricorne, Pablo Picasso, 1920

Ο Picasso βρήκε τη φωτογραφία όσο ζούσε στο Παρίσι και η δουλειά του με αυτό το μέσο θα οδηγούσε τελικά στον κυβισμό, του οποίου θεωρείται νονός. Το ενδιαφέρον του για τη φωτογραφία βασιζόταν κατά κάποιο τρόπο στην απόγνωση. Ο Picasso, κατά καιρούς, θα παραιτηθεί από την ιδέα ότι αν υπήρχαν φωτογραφίες για να αποτυπώσουν την πραγματική ζωή, ποιο ήταν το νόημα της ζωγραφικής;

Ένιωθε ότι για να κάνει τη ζωγραφική να σημαίνει κάτι, έπρεπε να πάει το έργο του πέρα ​​από αυτό που φαινόταν αληθινό. Ο Picasso συνέχιζε να παίρνει γεωμετρικά σχήματα και να τα ωθήσει στα άκρα για να δημιουργήσει όγκο και διάσταση στα θέματα της τέχνης του.

Τραβώντας μια φωτογραφία και μεταφράζοντάς την σε αυτό το νεοσύστατο κυβιστικό στυλ, η ιδιοφυΐα του κατέλαβε.

La Vie, 1903 by Pablo Picasso

La Vie, Pablo Picasso, 1903

Πέρα από πίνακες ζωγραφικής, ο Picasso δημιούργησε κυβιστικά γλυπτά χρησιμοποιώντας παρόμοιες τεχνικές και στο τέλος του Α` Παγκοσμίου Πολέμου, συνέχισε να δουλεύει με το Ballet Russes του Sergei Diaghilev και να σχεδιάσει την παραγωγή του Parade το καλοκαίρι του 1918. Η πρώτη του σύζυγος, Olga Khokhlova ήταν Μπαλαρίνα Diaghilev.

Αργότερα, στη δεκαετία του 1930, ο Picasso θα εξερευνήσει επίσης τη σουρεαλιστική ποίηση καθώς θα περιέβαλλε τον εαυτό του με ποιητές και παθιασμένους πολιτικούς ακτιβιστές.

Στη συνέχεια, στα τέλη της δεκαετίας του `40, ο Picasso έφυγε από το Παρίσι με τη δεύτερη σύζυγό του (αν και δεν παντρεύτηκε ποτέ), τη Francoise Gilot όπου απέκτησαν έναν γιο και είχε ένα κατάστημα κεραμικών εκτός από τη ζωγραφική και τη γλυπτική του. Αν και η κεραμική ήταν ένα νέο μέσο για τον Picasso, το θέμα της δουλειάς του παρέμεινε το ίδιο – το γυναικείο σώμα.

 Γιατί ο Picaso είχε εμμονή με τον Μινώταυρο;

Ο Picasso γοητεύτηκε από τον τερατώδη μισάνθρωπο, μισό ταύρο Mινώταυρο της ελληνικής μυθολογίας. Τόσο πολύ, αυτός ο τρομακτικός και βάναυσος χαρακτήρας έγινε ένα επαναλαμβανόμενο χαρακτηριστικό στην τέχνη του από τη δεκαετία του 1920 μέχρι τα τελευταία του χρόνια στη δεκαετία του 1950, εμφανιζόμενος σε περίπου 70 διαφορετικά έργα τέχνης. Τι προσέλκυσε άραγε το ενδιαφέρον του καλλιτέχνη σε αυτό το άγριο, μυθολογικό τέρας ;

H αγάπη για τις ταυρομαχίες

bull-1945-picasso-pablo-lithograph

The Bull (Le Taureau), πολιτεία VII, Pablo Picasso, 1945

Γεννημένος στην Ισπανία, ο Picasso είχε μια βαθιά ερωτική σχέση με τη χώρα, αλλά στη δεκαετία του 1940, δεν μπορούσε να ζήσει εκεί. Από παιδί, ο Picasso ενθουσιαζόταν με τις ταυρομαχίες και έγινε τεράστιο θέμα σε μερικά από τα έργα του, ειδικά κατά την εποχή της Maria Therese.

Επειδή δεν μπορούσε να επιστρέψει στην Ισπανία, σύχναζε σε ταυρομαχίες στη Γαλλία για να νιώσει πιο κοντά στις ρίζες του και ήταν μια χαρά στη ζωή του. Καθ `όλη τη διάρκεια της καριέρας του, μπορείτε να δείτε ταύρους ξανά και ξανά σε πίνακες και σκίτσα.

Από πολλές απόψεις, ο Picasso έβλεπε τον εαυτό του ως ταύρο και θα τον παρουσίαζε ως ένα μυθικό πλάσμα που μοιάζει με ταύρο με μια ακόρεστη όρεξη για γυναίκες που θα καταβρόχθιζε τη γυναικεία μορφή.

Ο Picasso είδε πτυχές του εαυτού του στον Μινώταυρο

pablo picasso suite vollard print

Πάμπλο Πικάσο, τυφλός μινώταυρος με οδηγό ένα κορίτσι στη νύχτα, από το La Suite Vollard, 1934, εικόνα ευγενική προσφορά του Christie`s

Ο διάσημος ζωγράφος είδε πολλές πτυχές της ταυτότητάς του στον Μινώταυρο. Το 1960, είπε ακόμη και «Αν όλοι οι τρόποι με τους οποίους πέρασα ήταν σημειωμένοι σε έναν χάρτη και ενώνονταν με μια γραμμή, θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει έναν Μινώταυρο». Ο Picasso παρομοίασε τις ιδιότητες των ταύρων του Μινώταυρου με τις ταυρομαχίες της πατρίδας του, Ισπανίας. Όταν ήταν νεαρό αγόρι, έκανε μια εμμονική σειρά σχεδίων με ματάντορ και ταύρους, δείχνοντας την πρώιμη γοητεία του με τον φόβο και το μεγαλείο αυτής της ισπανικής παράδοσης. Επέστρεψε στο ίδιο θέμα ως ενήλικας, συμπεριλαμβανομένου μερικές φορές του Μινώταυρου ως ισχυρό σύμβολο του ανθρώπου εναντίον του θηρίου.

picasso and the minotaur est blesse painting

Pablo Picasso, Minotaure est Blessé, 1937, via The Guardian

Ο Picasso είδε επίσης πτυχές του δικού του χαρακτήρα στον Μινώταυρο. Παρομοίασε τη μαινόμενη αρρενωπότητα και τη σωματική δύναμη του Μινώταυρου με τις δικές του αρρενωπές ιδιότητες – ήταν, φυσικά, γνωστός ως αδιόρθωτος γυναικείος. Έτσι, πολλές φορές, όταν απεικονίζει τον Μινώταυρο ως μια μπερδεμένη μάζα από σγουρά μαλλιά και κέρατα, όπως φαίνεται στη σουίτα χαρακτικής La Suite Vollard, 1935, κάνει επίσης, σε κάποιο βαθμό, μια αυτοπροσωπογραφία. Σε άλλα έργα τέχνης του τονίζει την υποβόσκουσα ευπάθεια του Μινώταυρου, την οποία βλέπουμε στο Minotaur Est Blesse, 1937, μοιράζοντας έτσι μαζί μας μερικά από τα δικά του συναισθήματα ανασφάλειας που κρύβονται κάτω από το θράσος.

pablo picasso and the minotaur painting

Pablo Picasso, Μινώταυρος με τη νεκρή φοράδα μπροστά από τη σπηλιά, 1936

Ο Picasso ερωτεύτηκε ιδιαίτερα τη μυθική φιγούρα του Μινώταυρου στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και της δεκαετίας του 1930. Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, ξεκίνησε τη νεοκλασική  περίοδο, εγκαταλείποντας τον κυβισμό για την κλασική και μυθολογική θεματολογία. Σε όλο αυτό το διάστημα, συνεργάστηκε στενά δίπλα στους Γάλλους Σουρεαλιστές και οι ιδέες τους για τα όνειρα και το υποσυνείδητο τροφοδοτούσαν αναμφίβολα τη νεοκλασική του τέχνη.

pablo picasso la minotauromachie

Pablo Picasso, La Minotauromachie, 1935

Ο Πικάσο δημιούργησε ένα συγκλονιστικό κολάζ με τον Μινώταυρο για το πρώτο εξώφυλλο για το σουρεαλιστικό περιοδικό Minotaure το 1933, δίνοντας έμφαση στη συμπαγή, μυώδη μορφή του θηρίου. Αργότερα, το 1935, παρήγαγε ένα έντονα λεπτομερές χαρακτικό με τίτλο Minotauromachie, 1935. Έκανε αυτό το χαρακτικό σε μια ιδιαίτερα ταραχώδη περίοδο στην προσωπική του ζωή, όταν η σύζυγός του Olga Khokhlova ήταν στα πρόθυρα να τον εγκαταλείψει αφού ανακάλυψε ότι είχε αφήσει έγκυο τη νεαρή ερωμένη του, η Marie-Therese Walter. Τα άγρια ​​συναισθήματά του ξεχύνονται σε αυτή τη φανταστική, αφηγηματική ιστορία, με τον Μινώταυρο στο κέντρο ως ένα συγκλονιστικό σύμβολο συναισθημάτων που ξεφεύγουν από τον έλεγχο.

Guernica : Το σπουδαιότερο αντιπολεμικό έργο στην ιστορία

guernica pablo picasso

Guernica, Pablo Picasso, 1937

Κατά τη δεκαετία του 1930, ο Picasso εξοργίστηκε όλο και περισσότερο από την άνοδο του φασισμού. Για πρώτη φορά στην καριέρα του, άρχισε να χρησιμοποιεί την τέχνη του ως εργαλείο έκφρασης ιδεών γύρω από την πολιτική διαφωνία και την αταξία. Έτσι, ο ταύρος και ο Μινώταυρος εμφανίστηκαν ως σύμβολο της μάχης για την ελευθερία και της εξέγερσης μπροστά σε μια επίθεση. Στην Guernica (1937), το πιο τολμηρό πολιτικό έργο τέχνης που θα έκανε ποτέ, ο καλλιτέχνης περιλαμβάνει μια κεφαλή ταύρου στα αριστερά, η οποία μοιάζει πολύ με τις προηγούμενες απεικονίσεις του για τον Μινώταυρο. Οι ερμηνείες του πλάσματος που μοιάζει με τον Μινώταυρο στη Guernica  ποικίλλουν, αλλά κάποιοι το βλέπουν ως σύμβολο για τον ίδιο τον Πικάσο, που παρακολουθεί από μακριά με οδυνηρή απόγνωση καθώς το φρικτό έγκλημα πολέμου ξετυλίγεται μπροστά του.

 

The Tragic Story Behind Pablo Picasso`s Guernica, One of World`s Most Famous Paintings | Widewalls

Το έργο του Picasso απεικονίζει τον γερμανικό αεροπορικό βομβαρδισμό της πόλης Guernica στην περιοχή των Βάσκων κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.

Ο πίνακας έχει το διακριτό στυλ Picasso και η άψογη προσέγγισή του στη φρίκη του πολέμου τον έκανε ουσιαστικό – αναπόσπαστο θα λέγαμε -μέρος του πολιτισμού και της ιστορίας του 20ού αιώνα.

Πριν από 85 χρόνια, ο διάσημος ζωγράφος ανέλαβε μια εντολή που θα άλλαζε για πάντα τόσο την καριέρα του όσο και ολόκληρη την προοπτική της σύγχρονης τέχνης. Η Guernica δημιουργήθηκε από τον κυβιστή ζωγράφο τον Ιούνιο του 1937. Ο τίτλος του αναφέρεται στην ομώνυμη πόλη που βομβαρδίστηκε από τα ναζιστικά αεροπλάνα κατά τη διάρκεια του ισπανικού Εμφύλιου Πόλεμου. Πρόκειται για ένα γεγονός που κατέστρεψε τα τρία τέταρτα της αρχαίας πόλης, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες πολίτες.

Ο πατριωτισμός και το αίσθημα δικαιοσύνης του κορυφαίου καλλιτέχνη υπερέβαιναν τη φυσική τοποθεσία. Δεν είχε πάει στην Ισπανία, τη χώρα της γέννησής του, για αρκετά χρόνια όταν οι Ναζί βομβάρδισαν την ισπανική πόλη Guernica. Ζούσε στο Παρίσι εκείνη την εποχή και δεν επέστρεψε ποτέ στη γενέτειρά του για να ζήσει. Παρόλα αυτά, η επίθεση, που σκότωσε κυρίως γυναίκες και παιδιά, συγκλόνισε βαθιά τον καλλιτέχνη.

Ο πίνακας δείχνει τις τραγωδίες του πολέμου που προκαλεί στον κόσμο και ιδιαίτερα αθώους πολίτες. Πρόκειται για ένα συμβολικό έργο το οποίο αναμφίβολα έχει αποκτήσει μία μνημειώδη φήμη και μέσω αυτού γίνεται μια διαρκής υπενθύμιση των δεινών του πολέμου. Είναι ένα αντιπολεμικό σύμβολο και μια ενσάρκωση της ειρήνης. Με την ολοκλήρωσή του έργου, η Guernica εμφανίστηκε σε όλο τον κόσμο σε μια σύντομη περιοδεία, έγινε διάσημη και ευρέως αναγνωρισμένη. Αυτή η περιοδεία βοήθησε να φέρει τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο στην προσοχή του κόσμου.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί κριτικοί τέχνης θεωρούν ότι είναι ένας από τους πιο συγκινητικούς και ισχυρούς αντιπολεμικούς πίνακες στην ιστορία. Ενώ πολυάριθμα έργα του  Picasso έχουν στεφθεί ως αριστουργήματα, όπως το Les Demoiselles d`Avignon το 1907  που έθεσε αποτελεσματικά τη δυτική αφηρημένη τέχνη σε κίνηση, η Guernica θεωρείται το ίσως πιο γόνιμο έργο του καλλιτέχνη.

Le Reve – Δημιούργησε έναν από τους ακριβότερους πίνακες όλων των εποχών

“Όλη η τέχνη είναι ερωτική” Pablo Picasso

undefined

Ο πίνακας”Le Reve” αγοράστηκε για 7.000 $ το 1941 από τους Victor και Sally Ganz της Νέας Υόρκης.  Αυτή η αγορά ξεκίνησε την 50χρονη συλλογή έργων τους από πέντε μόνο καλλιτέχνες: Picasso, Jasper Johns, Robert Rauschenberg, Frank Stella και Eva Hesse. Μετά το θάνατο των Ganzes (Victor το 1987 και Sally το 1997), η συλλογή τους, συμπεριλαμβανομένου του “Le Reve”, πωλήθηκε στις 11 Νοεμβρίου του 1997, στον διάσημο οίκο δημοπρασιών Christie`s ως μέσο διακανονισμού του φόρου κληρονομιάς τους. Ο πίνακας  πουλήθηκε για ένα απροσδόκητα υψηλό ποσό 48,4 εκατομμυρίων δολαρίων.  Εκείνη την εποχή ήταν ο τέταρτος πιο ακριβός πίνακας που πωλήθηκε (δέκατος όταν λαμβάνεται υπόψη ο πληθωρισμός). Το “Le Reve”, για να χρησιμοποιήσουμε τον αυθεντικό γαλλικό τίτλο του, είναι ένας πίνακας μεγάλης κλίμακας που προσφέρει στον θεατή πολλές λεπτομέρειες του μοντέλου του καλλιτέχνη. Χρησιμοποιεί φωβιστικά και κυβιστικά στυλ για να δημιουργήσει μια παραμορφωμένη εκδοχή της πραγματικότητας, με μεγάλη προσοχή στους χρωματικούς συνδυασμούς.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >