AD

Jean- Honore Fragonard | Ο διάσημος ζωγράφος που καθόρισε την ροκοκό τέχνη

Το λαμπρό παράδειγμα της ροκοκό τέχνης που είχε την εκπληκτική ικανότητα να αποδίδει πιστά τις εκφράσεις των ανθρώπων, με χαρούμενες γκριμάτσες και μορφασμούς, καθώς και με υφάσματα γεμάτα ζωντάνια.

 

 Yπήρξε ο πιο παραγωγικός Γάλλος ζωγράφος του 18ου αιώνα. Ο Jean-Honore Fragonard (1732-1806) δημιούργησε πάνω από 550 πίνακες που ενσαρκώνουν το πνεύμα της εποχής του Ροκοκό. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί  σημείο αναφοράς για αυτό το γαλλικό κίνημα τέχνης. Ζωγράφισε τις παιχνιδιάρικες ζωές των αριστοκρατικών νέων. Επικεντρώθηκε στην επιπολαιότητα και στη φευγαλέα φύση της ομορφιάς. Ο καλλιτέχνης έγινε δεξιοτέχνης στην απόδοση υφασμάτων, όπως το βελούδο και το μετάξι, η πέτρα και το τριαντάφυλλο που ευνοούσε τον χρόνο.

Κατά τη διάρκεια της εκτεταμένης συλλογής έργων ζωγραφικής του αιχμαλώτισε τα ήθη, τις αξίες και τις απολαύσεις της γαλλικής αριστοκρατίας. Τα ζωηρά του χρώματα αναδεικνύουν το πνεύμα της εποχής. Οι πίνακες του Fragonard είναι σταθερά έργα υψηλής ποιότητας. Ο απαλός φωτισμός και τα παστέλ χρώματα του τιρκουάζ μπλε, του κίτρινου σαφράν και του ροζ ροζ συνδυάζονται για να μεταδώσουν το θέμα του αισθησιασμού του πίνακα. Τα έντονα ρομαντικά τοπία γεμάτα με σκιασμένα φύλλα και λουλούδια προϊδεάζουν τα τοπία του ρομαντισμού του 19ου αιώνα. Ενώ ο αισθησιασμός του Fragonard καταδικάστηκε αργότερα ως επιπόλαιος κατά τη Γαλλική Επανάσταση και τις αρχές του 19ου αιώνα, αργότερα αναγνωρίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα ως μια μορφή χιούμορ, ανάλαφρης καρδιάς και εξυπνάδας.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον Fragonard

1. Ήταν εξαιρετικά δραστήριος

Ο Fragonard δημιούργησε περισσότερους από 550 πίνακες (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται αρκετές χιλιάδες σχέδια και διάφορα χαρακτικά). Ακόμα κι όταν άρχισε να ζωγραφίζει λιγότερο τα τελευταία χρόνια, υπηρέτησε ως διαχειριστής του Λούβρου.

Παρά τα αμέτρητα έργα τέχνης του, τα χρόνια στη Γαλλική Ακαδημία και την προστασία του πλούτου και της αριστοκρατίας της Γαλλίας, μόνο πέντε από τα έργα του Fragonard χρονολογούνται.

2. Ήταν μαθητής του François Boucher

Σε ηλικία δεκαοκτώ ετών, ο Fragonard αρθρογραφούσε για έναν συμβολαιογράφο του Παρισιού, αλλά έδειξε τέτοιο ταλέντο που άρχισε να συνεργάζεται με έναν άλλο διάσημο δάσκαλο του ροκοκό, τον François Boucher. Ο Boucher, ωστόσο, τον έστειλε στο Chardin για να αποκτήσει περισσότερη εμπειρία. Μετά από έξι μήνες, ο Fragonard επέστρεψε στο Boucher και απέκτησε το στυλ του.

3. Πέρασε κάποιο διάστημα στη Ρώμη

Ο Fragonard κέρδισε το διάσημο Prix de Rome , που δόθηκε από τη Γαλλική Ακαδημία, υποβάλλοντας τον πίνακα του Jeroboam Sacrificing to the Golden Calf (1752). Μαζί με άλλους υποτρόφους, ο Fragonard πήγε στη συνέχεια να σπουδάσει στη Γαλλική Ακαδημία της Ρώμης, όπου πέρασε πολύ χρόνο έξω, σκιαγραφώντας απεικονίσεις του ρωμαϊκού σκηνικού. Ενώ βρισκόταν στη Ρώμη, έγινε φίλος με τον συνάδελφό του καλλιτέχνη Hubert Robert, ο οποίος επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στα τοπία. Μετά το τέλος της υποτροφίας του, ο Fragonard περιόδευσε στην Ιταλία με τον Robert και τον Jean-Claude Richard de Saint-Non (αναφέρεται επίσης ως Abbé de Saint-Non) το 1760.

4. Η κόρη του ήταν ένα από τα αγαπημένα του μοντέλα

Jean-Honoré Fragonard Jean-Honoré Fragonard, Young Girl Reading, or The Reader, c. 1770, National Gallery of Art, WashingtonJean-Honore Fragonard. Young Girl Reading, ή The Reader, γ. 1770, Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης, Ουάσιγκτον.

O Fragonard παντρεύτηκε τη Marie-Anne Gérard, μια καλλιτέχνιδα που πιστώθηκε για τη ζωγραφική μινιατούρων που αποδίδονταν αρχικά στον σύζυγό της, το 1769. Απέκτησαν έναν γιο, τον Alexandre-Évariste Fragonard, και μια κόρη, τη Rosalie. Αν και δεν έγινε καλλιτέχνιδα όπως ο αδερφός της, η Rosalie είναι γνωστή ως μοντέλο για την τέχνη του Fragonard. Απεικονίζεται σε έργα όπως ο διάσημος πίνακας, A Young Girl Reading (1770), και θεωρείται ότι είναι το μοντέλο για το Young Woman Standing (1775-1785).

5. Ήταν ένα από τα θύματα της Γαλλικής Επανάστασης

Jean-Honoré Fragonard Jean-Honoré Fragonard, Les progrès de l`amour dans le cœur d`une jeune fille, 1771-73, Frick CollectionJean-Honore Fragonard, Les progres de l`amour dans le cœur d`une jeune fille, 1771-73, Frick Collection

Αν και ο Fragonard επέζησε της αιματηρής βίας της Γαλλικής Επανάστασης, είχε βαθιά επίδραση στην καριέρα του και στα μετέπειτα χρόνια. Οι περισσότεροι από τους πλούσιους προστάτες του υπέφεραν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. πολλοί οδηγήθηκαν στη γκιλοτίνα και άλλοι εξορίστηκαν. Ο Fragonard, ο οποίος είχε περάσει μεγάλο μέρος της καριέρας του ολοκληρώνοντας ιδιωτικές προμήθειες για τους χαμένους πλέον πελάτες του, αποφάσισε τελικά να φύγει από το Παρίσι και αναζήτησε παρηγοριά στο Grasse. Έμεινε με τον ξάδερφό του Alexandre Maubert, παίρνοντας μαζί του το Les progres de l`amour dans le cœur d`une jeune fille (1771-1773), τη σειρά τεσσάρων τεμαχίων που αρχικά είχε παραγγείλει η ερωμένη του Louis XV, Madame du Barry.

6. Η επιρροή του στους ιμπρεσιονιστές

Jean-Honoré Fragonard Berthe Morisot, Woman at Her Toilette, 1875/80, Art Institute of ChicagoBerthe Morisot, Woman at Her Toilette, 1875/80, Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο

Το κίνημα των ιμπρεσιονιστών, που θεωρείται ως μια εγκατάλειψη παλαιότερων μορφών τέχνης, εστιάζει στην επιρροή της κίνησης, του φωτός και της προοπτικής. Υπάρχουν στοιχεία για την επίδραση του Fragonard σε έργα πολλών διάσημων ιμπρεσιονιστών. Οι ορατές και ελαφριές πινελιές στο έργο του Fragonard αντηχούν σε όλο το ιμπρεσιονιστικό στυλ, όπως φαίνεται σε πίνακες καλλιτεχνών όπως ο Monet. Με αυτόν τον τρόπο, αν και ξεχάστηκε όταν πέθανε το 1806, η σημασία του έργου του Fragonard αποδεικνύεται από την επιρροή του στην τέχνη που ακολούθησε. Αξίζει να συγκρίνει κανείς το έργο του Fragonard με το έργο του Renoir και της Berthe Morisot (εγγονή του Fragonard).

Το διασημότερο έργο του Fragonard

Ο πιο διάσημος πίνακας του, The Swing, όχι μόνο αποτυπώνει το χιούμορ και τον αισθησιασμό ενός ερωτικού τριγώνου, αλλά και τα ερωτικά συναισθήματα της κρυφής επιθυμίας και του φευγαλέου πειρασμού.

The Swing

Jean-Honore Fragonard, Swing, c.1767, Wallace Collection, Λονδίνο.

 

Ο Jean-Honore Fragonard αποτυπώνει τις βασικές επιθυμίες του χρήματος, της εξουσίας και του σεξ στο έργο του  “The Swing”. Αυτό είναι ένα αριστούργημα του Fragonard. Αυτή είναι μια απαγορευμένη αγάπη.

The Swing

Τα χρήματα, η εξουσία και το σεξ ήταν οι τρεις πιο βασικές επιθυμίες της Γαλλίας του 18ου αιώνα. Για να θεωρηθείς επιτυχημένος έπρεπε να είσαι πλούσιος, επιδραστικός και ελκυστικός. Η γαλλική αριστοκρατία εργαζόταν συνεχώς προς αυτά τα τρία είδωλα κερδίζοντας κεφάλαια, τίτλους και εραστές. Η εποχή του Ροκοκό ήταν μια εποχή όπου η απληστία κυριαρχούσε. Ο Jean-Honore Fragonard εξερευνά τις τρεις βασικές επιθυμίες του χρήματος, της εξουσίας και του σεξ μέσα από το αριστούργημά του, The Swing.

Χρήματα

Jean-Honore Fragonard, Swing, c.1767, Wallace Collection, Λονδίνο. Λεπτομέρεια.

Ο πίνακας του Fragonard ξεχειλίζει από λαμπερές δυνατότητες που χρηματοδοτούνται από χρήματα. Οι κομψές δυνατότητες περιλαμβάνουν μοντέρνα ρούχα, αποκλειστικές διασκεδάσεις, χαριτωμένη διαβίωση, ρομαντικές περιπέτειες και οικονομική ανεξαρτησία. Όλες αυτές οι δυνατότητες είναι εμφανείς στον πίνακα. Η κυρία και οι δύο κύριοι είναι μοντέρνα -για την εποχή τους- ντυμένοι. Περνούν πολύτιμες ώρες εργασίας σε εξωτερικούς χώρους σε νωχελική επιδίωξη. Είναι χωρίς άγχος, χαμογελαστοί και χαρούμενοι. Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι αδρανείς πλούσιοι.

Η εύπορη αριστοκρατία που απεικονίζεται στο The Swing είναι σαν τρεις ηθοποιοί σε μια γαλλική κωμική όπερα. Ο καθένας τους έχει έναν ρόλο στην ιστορία που εκτυλίσσεται. Ο κύριος στην κάτω δεξιά γωνία αντιπροσωπεύει τα χρήματα. Είναι ευγενής και παντρεμένος. Χαμογελά ευγενικά αλλά κτητικά στην κυρία στην κούνια. Είναι ο πολύ μεγαλύτερος σύζυγός της. Είναι πλούσιος και έτσι την έχει “κερδίσει”. Τα σχοινιά στα χέρια του αντιπροσωπεύουν τους δεσμούς του γάμου. Μπορεί να απομακρύνεται, αλλά οι γαμήλιοι δεσμοί την τραβούν πάντα πίσω στον άντρα της. Έχουν έναν a la mode γάμο, βασισμένο στα χρήματα και όχι στην αγάπη.

Εξουσία

The Swing

Jean-Honore Fragonard, Swing, c.1767, Wallace Collection, Λονδίνο. Λεπτομέρεια.

Το κεντρικό κομμάτι αυτού του πίνακα είναι μια όμορφη αριστοκρατική κυρία ντυμένη με πολυτελές φόρεμα. Μετάξι, κορδέλες και δαντέλα κοσμούν τα ρούχα της. Ακριβές λευκές κάλτσες ντύνουν τα πόδια της ενώ τα ροζ παπούτσια αναδεικνύουν τα ευαίσθητα πόδια της. Η νιότη, η χάρη και η γοητεία της ξεχωρίζουν. Είναι μεγαλειώδης μέσα από την εξαίσια θηλυκότητά της.  Η κυρία αυτή αντιπροσωπεύει την εξουσία.

Η εξουσία έρχεται με πολλές μορφές. Η ικανότητα εξαπάτησης θεωρείται δύναμη. Η ικανότητα επιλογής θεωρείται δύναμη. Η ικανότητα να αγαπάς θεωρείται δύναμη. Η κυρία έχει και τις τρεις δυνάμεις. Εξαπατά τον άντρα της. Αυτή διαλέγει τη μοίρα της. Λατρεύει τον εραστή της. Η κυρία ντυμένη στα ροζ κοιτάζει με αγάπη στα μάτια του εραστή της. Το πρόσωπό της γέρνει προς τα κάτω για να τον δει ξαπλωμένο στα πόδια της. Τον λατρεύει. Είναι νεότερος, και πιο ζωντανός από τον μεγαλύτερο, κτητικό σύζυγό της. Έχει εξουσία πάνω στην άγνοια του συζύγου της και έχει εξουσία πάνω στην καρδιά του εραστή της.

Sex

Jean-Honore Fragonard, Swing, c.1767, Wallace Collection, Λονδίνο. Λεπτομέρεια.

Ο κύριος κάτω αριστερά είναι νέος και επιθυμεί να βιώσει τις απολαύσεις της κυρίας του αγάπης.Εκπροσωπεί το σεξ. Δεν είναι τυχαίο που βρίσκεται  ξαπλωμένος ανάμεσα στα λουλούδια στο έδαφος κρυμμένος από τον σύζυγο. Δράττει την ευκαιρία να κοιτάξει προς τα πάνω την αγαπημένη του, κάτω από το το μεσοφόρι της.

Δεν μπορούμε να δούμε τίποτα από την οπτική γωνία του θεατή εκτός από τα πόδια και τις κάλτσες της κυρίας, αλλά από την κλίση του κεφαλιού του, τη γωνία του φορέματός της και το χαμόγελο στο πρόσωπό του, ο νεαρός εραστής βλέπει κάτι περισσότερο από ό,τι είναι αξιοσέβαστο. Γι’αυτό τον λόγο το “The Swing” παίρνει άκρως ερωτικούς τόνους και είναι αρκετά σκανδαλώδες στο θέμα του. Έχουμε μια απατηλή σύζυγο που επιτρέπει στον κρυφό εραστή της να ρίξει μια ματιά στο εσώρουχό της, αν φοράει οποιοδήποτε.

Jean-Honore  Fragonard, Swing, περ. 1767, Wallace Collection, Λονδίνο. Λεπτομέρεια.

Το άγαλμα που ζωγραφίστηκε πάνω από τον εραστή είναι ο Καθισμένος Έρως. Ένας σύγχρονος γλύπτης, ο Etienne-Maurice Falconet, δημιούργησε αυτό το διάσημο άγαλμα το 1757 για την ερωμένη του βασιλιά Λουδοβίκου XV, Madame de Pompadour. Το άγαλμα σηκώνει το χέρι του στα χείλη του και κάνει χειρονομίες προς την κυρία σαν να γνωρίζετο μυστικό της. Το άγαλμα αντιπροσωπεύει τη διακριτικότητα και τη μυστικότητα, τα δύο πράγματα που χρειάζονται για να επιβιώσει ο έρωτας της κυρίας. Ο Βολταίρος, ο διάσημος φιλόσοφος του Διαφωτισμού, μόλις είδε αυτό το άγαλμα είπε, «Qui que tu sois, voici ton maitre» ή «Όποιος κι αν είσαι, ιδού ο κύριός σου».

H εξέλιξη της αγάπης : Η συνάντηση

jean honore fragonard meeting french rococo painting

Progress of Love: The Meeting by Jean-Honore Fragonard, 1771-1773

 Το έργο του έργου “Η εξέλιξη της αγάπης” ανατέθηκε από την Madame du Barry, μια από τις ερωμένες του Λουδοβίκου XV. Αυτή η σειρά στο σύνολό της μπορεί αναμφισβήτητα να θεωρηθεί η ραχοκοκαλιά της τέχνης του ροκοκό. Ωστόσο, το έργο “Η συνάντηση” είναι αναμφισβήτητα ο πιο δημοφιλής πίνακας της σειράς. Το εν λόγω έργο ήταν το δεύτερο κομμάτι μετά το The Pursuit (Η επιδίωξη). Τα κεντρικά πρόσωπα του Fragonard ήταν εραστές. Το έργο “Η συνάντηση” πραγματοποιείται στο κτήμα των γονιών της νεαρής κυρίας. Ο νεαρός που βλέπουμε σκαρφαλώνει σε μια σκάλα για να την επισκεφτεί. Το νεαρό ζευγάρι συναντά σε ένα κρυφό σπήλαιο στο κτήμα κρυφά, η κοπέλα κοιτάζει γύρω της με αγωνία για να ελέγξει αν την ακολουθούσαν.

Το φόντο δημιουργήθηκε με χαλαρές πινελιές δημιουργώντας μια πιο φτερωτή εμφάνιση για τα δέντρα και τα χνουδωτά σύννεφα προσθέτοντας στον παιχνιδιάρικο χαρακτήρα του κομματιού. Τα πιο ανοιχτόχρωμα παστέλ προσθέτουν μια νεανική λάμψη στον νεαρό άνδρα και τη γυναίκα, ενώ παράλληλα δημιουργούν ένα άλλο στρώμα υποστήριξης για τους ερωτικούς και νεανικούς τόνους. Υπάρχουν επίσης νότες έντονου χρώματος όπως το κόκκινο σακάκι που φοράει ο άντρας που υποτίθεται ότι προκαλεί μια αίσθηση πάθους. Θα μπορούσαμε επίσης να δούμε τη μπλε κορδέλα στα παπούτσια της νεαρής κυρίας που σπάει το παστέλ και φωτίζει το κομμάτι. Η παλέτα και η τεχνική του αποτελούν παράδειγμα του τι αναμένεται από τα κομμάτια ροκοκό.

jean honore fragonard meeting venus rococo painting

Progress of Love: The Meeting (Κοντινό πλάνο 2) του Jean-Honore Fragonard, 1771-1773, via The Frick, Νέα Υόρκη

Οι εραστές περιβάλλονται από τριαντάφυλλα ενώ βρίσκονται υπό το άγρυπνο βλέμμα του Έρωτα και της Αφροδίτης. Ο Έρως μαλώνει με την Αφροδίτη και θέλει τα βέλη του πίσω καθώς εκείνη τα κατάσχει επειδή επέτρεψε την εμφάνιση απαγορευμένης αγάπης. Ο Fragonard ήταν γνωστός για τη χρήση υπαινιγμών στη μυθολογία στα έργα του καθώς και για την ώθηση των ορίων της ευπρέπειας, κάτι που φαίνεται στην αντίδραση της Αφροδίτης στην απόφαση του Έρωτα να χτυπήσει τους νεαρούς εραστές. Η κατάσχεση της Αφροδίτης θα μπορούσε επίσης να μεταδώσει τη διστακτικότητα του νεαρού άνδρα ως εκείνου που ξεκίνησε την απαγορευμένη νταραβέρια. Η Συνάντηση από μόνη της μπορεί αναμφισβήτητα να είναι το παράδειγμα του τι κάνει ένα κομμάτι ροκοκό.

jean honore fragonard love letters french rococo painting

Progress of Love: Love Letters by Jean-Honore Fragonard, 1771-1772

Aυτό το κομμάτι μοιάζει σαν μια απλή ματιά σε μια οικεία στιγμή. Αισθάνεται πιο φυσικό ενώ είναι το τέλειο σημείο στάσης για την ιστορία της νεανικής αγάπης. Το νεανικό ζευγάρι κάθεται σε ανάμνηση της ερωτοτροπίας του, διαβάζοντας τα γράμματα που αντάλλαξαν μεταξύ τους.

Ο Fragonard δείχνει ότι το θάρρος στην αγάπη οδηγεί στην αληθινή πίστη που αναπαρίσταται μέσα από ένα σκυλί ζωγραφισμένο με λεπτότητα κάτω από τα πόδια του ζευγαριού. Το έργο “Ερωτικά γράμματα” ήταν η επιτομή του γαλλικού ροκοκό καθώς μετέφερε την πιο ήπια, λιγότερο επιπόλαιη πλευρά του κινήματος.

Ερωτικά γράμματα, Fragonard

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >