AD

La Vita è Bella| H ταινία-ύμνος του Roberto Benigni για την αυτοθυσία του πατέρα για τον γιο του

`Αυτούς που ονειρεύονται τους αναγνωρίζεις, έχουν στα μάτια ένα πέπλο θλίψης. Έχουν τη μελαγχολία αποκοιμισμένη στην άκρη των χειλιών, έχουν το ύφος ανθρώπου που κάτι ψάχνει απελπισμένα.Το ονείρεμα είναι κουραστικό, δεν είναι για τον καθένα. Είναι για τους θαρραλέους όπως η θάλασσα και η αγάπη.” O Roberto Benigni γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου του 1952.

 

Kάποιες ταινίες, όσα χρόνια και να περάσουν, αφήνουν το σημάδι τους στο υποσυνήδειτό μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι “Η ζωή είναι ωραία” (La Vita e` Bella) -με κέρδη 229,1 εκατομμυρίων δολαρίων- όπου πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης είναι ο Roberto Benigni, ο οποίος απέσπασε το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου.

Ίσως δεν είναι γνωστό πως ο τίτλος της ταινίας είναι εμπνευσμένος από τη φράση που έγραψε ο Λέων Τρότσκι, βλέποντας τη σύζυγό του στον κήπο, την περίοδο  που ήταν εξόριστος στο Μεξικό και ήξερε ότι θα δολοφονηθεί από ανθρώπους του Στάλιν.

Το La Vita E Bella επικεντρώνεται σε δύο άτομα και στο μακρύ ταξίδι της ευτυχίας. Η Dora ερωτεύτηκε τον Guido και παντρεύτηκαν και απέκτησαν ένα παιδί.

Το ξόρκι αγάπης μεταξύ των δύο έληξε αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού τους. Ένα μοιραίο πρωινό, ενώ οι γονείς περίμεναν τη μητέρα τους να επιστρέψει, τους περικύκλωσαν στρατιώτες και τους έκλεισαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι Γερμανοί ήταν υπεύθυνοι για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η ζωή έγινε μια πικρή εμπειρία για τη Ντόρα και τον σύζυγό της.

Η Dora μπήκε στο σπίτι για να ανακαλύψει ότι της είχαν πάρει τον άντρα και το παιδί. Προσπάθησε να τους ακολουθήσει και μόνο ένας συναισθηματικός στρατιώτης της επέτρεψε να μπει στο τρένο. Η ιστορία σημάδεψε μια ανατροπή καθώς όλη η οικογένεια ήταν κλεισμένη στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Οι άνδρες χωρίστηκαν από τις γυναίκες και η Dora αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον άντρα της. Η ζωή έγινε δύσκολη για την οικογένεια και ο Guido έπρεπε να φτιάξει ιστορίες για την κατάστασή τους. Ο Guido υποσχέθηκε στον γιο του ότι ήταν απλώς ένα παιχνίδι και θα τελείωνε σε λίγες μέρες.

Κάποια στιγμή, το αγόρι εκφράζει την επιθυμία να επιστρέψει σπίτι του και ότι θέλει να σταματήσει αυτό το παιχνίδι. Τότε, ο πατέρας του του λέει ότι είναι λίγους πόντους πριν τη νίκη. Εντυπωσιακό είναι ότι παρόλο που η όλη κατάσταση στο στρατόπεδο είναι αναπόφευκτα μίζερη, ο Giosue` δεν αμφιβάλλει καθόλου για όσα του λέει ο πατέρας του- ο οποίος είναι τόσο πειστικός και το αγόρι είναι προστατευμένο από την παιδική αθωότητα.

 Η ταινία θυμίζει στο κοινό τις σκληρές και τρομερές συνθήκες κατά τη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου και του Ολοκαυτώματος.

Οι Γερμανοί σκότωναν τους αιχμαλώτους τους κάθε μέρα και δεν γινόταν τίποτα για να σωθεί η κατάσταση. Ο Guido ήξερε ότι ο γιος του βρισκόταν σε κίνδυνο και ήταν αποφασισμένος να τον κρατήσει ασφαλή. Μύησε στον γιο του ένα δέρμα και αναζήτησε παιχνίδι και τον έβαλε να κρυφτεί από τους στρατιώτες. Ο Guido έχασε τελικά τη ζωή του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, αλλά η δύναμη της αγάπης του κράτησε τον γιο του από τον κίνδυνο. Αυτό το μέρος της ταινίας έφερε λίγο αέρα ελπίδας στο κοινό. Η σκηνή της επανένωσης έγινε περιζήτητο όνειρο για τους τηλεθεατές.

Ο πόλεμος τελείωσε και το στρατόπεδο διαλύθηκε ενώ οι επιζώντες ζούσαν με τις αναμνήσεις των βασάνων και των απωλειών τους. Η Dora ξαναβρέθηκε με τον γιο της Giosuy και θυμήθηκε τις όμορφες αναμνήσεις του συζύγου της. Το La Vita E Bella είναι ένα σκηνικό που θα θυμίζει πάντα στον κόσμο τη θλιβερή αλήθεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου.

Το τέλος της ταινίας είναι τόσο τραγικό όσο και υπέροχο αλλά και συγκινητικό. Ο Guido προσπαθώντας να βρει τη γυναίκα του, συλλαμβάνεται και πυροβολείται από ένα φύλακα, ενώ λίγο πριν, κάνει το γιο του να γελάσει για τελευταία φορά, παριστάνοντας το Ναζί.

Το αγόρι καταφέρνει να βρει τη μητέρα του, χωρίς όμως να γνωρίζει ότι ο πατέρας του δεν ζει πια… Μετά από χρόνια, συνειδητοποιεί ότι εκείνος του έσωσε τη ζωή θυσιάζοντας τον εαυτό του…

Πηγή έμπνευσης για το σεναριογράφο, αποτέλεσε η ιστορία του πατέρα του Benigni, ο οποίος  κλείστηκε δύο χρόνια σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, και τον Ιταλό Romeo Salmoni.

Ο Salmoni ήταν Εβραίος που στα 24 του χρόνια φυλακίστηκε από τη φασιστική αστυνομία, ενώ αργότερα, οδηγήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, όπου παρέμεινε μέχρι την απελευθέρωση του από τους συμμάχους.

Όλα όσα αντιμετώπισε εκεί,  κατέγραψε στο βιβλίο του “Στο τέλος, νίκησα τον Hitler”, όπου περιέγραψε τις δύσκολες καταστάσεις, την “κόλαση” που βίωσε, με χιούμορ.  “Στο Άουσβιτς δεν ήμουν πλέον ο Σαλμόνι αλλά ο εβραϊκός αριθμός A15810.” είπε χαρακτηριστικά.

To La Vita E Bella απεικονίζει μια κωμωδία με δύο όψεις, που η κάθε πλευρά συμπληρώνει την άλλη. Το πρώτο μέρος της ταινίας τελείωσε ανοίγοντας την αρχή του δεύτερου μέρους. Η ταινία τύλιξε τις ιστορίες τρόμου και αγάπης δύο απλών ατόμων με χιούμορ και ακρίβεια.

Η ταινία μεταμορφώνει την αντοχή και την επιμονή ενός πατέρα με τον γιο του. Η ένθερμη φύση του Guido τον βοήθησε να προστατεύσει τον γιο του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Το La Vita E` Bella σημαδεύτηκε από βάσανα, αλλά η απελευθέρωση και το τέλος του Ολοκαυτώματος ήταν το αποκορύφωμα της ταινίας.

Η ταινία απεικονίζει μαθήματα ζωής. Tο πρώτο μέρος της ταινίας αποκαλύπτει πώς η αληθινή αγάπη μπορεί να θέσει σε κίνηση μια αλυσίδα γεγονότων. Οι διακρίσεις στην κοινωνία μας απεικονίστηκαν στην κλασική ταινία. Η Dora ήταν ερωτευμένη με τον Guido αλλά η οικογένειά της ήθελε να παντρευτεί άλλον άντρα. Οι διακρίσεις τους θύμισε στο κοινό τη φυλετική πάλη που βιώνουμε στην κοινωνία μας. Το La Vita E Bella ξεκίνησε με αγάπη και τελείωσε με αγάπη.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >