AD

Τα πρότυπα ανδρικής ομορφιάς μέσα από την ιστορία

Από την Κλασική εποχή, του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης.

 

 

Κάθε πολιτισμός, σε κάθε περίοδο της ιστορίας, έχει μια ιδέα για το πώς πρέπει να δείχνει ο ιδανικός άντρας. Στις μέρες μας, βλέπουμε όμορφους ανθρώπους στα κοινωνικά δίκτυα, στην τηλεόραση, στις πασαρέλες και να περπατούν στο κόκκινο χαλί. Τείνουμε να τα βλέπουμε ως ένα ιδανικό ομορφιάς, δημιουργώντας ένα πρότυπο βάσει του οποίου μπορούμε να κρίνουμε εάν οι άλλοι άνθρωποι είναι ή όχι ελκυστικοί.

kouros ideal man

Μαρμάρινο άγαλμα κούρου, περ. 590–580 π.Χ., μέσω του Μουσείου MET

Η ιστορία μας ξεκινά τον 6ο αιώνα π.Χ. στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα η Αττική ήταν μια περιοχή με έντονες καλλιτεχνικές παραδόσεις και εξαιρετική γλυπτική. Εδώ μπορούμε να βρούμε πολλά αγάλματα νεαρών ανδρών σε σοβαρές, σφιχτές πόζες με το παρατσούκλι «κούρος», που σημαίνει «νεολαία».

Η στάση αυτών των αγαλμάτων πιθανότατα προήλθε από την αρχαία αιγυπτιακή τέχνη και παρείχε μια σαφή και κατανοητή φόρμουλα για την ερμηνεία των θεατών. Αντιπροσώπευαν μια μικρή επανάσταση αφού πριν από τον 6ο αιώνα π.Χ., το βασικό ύφος της τέχνης ήταν το γεωμετρικό και οι ανθρώπινες φιγούρες ήταν κυρίως ζωγραφισμένες ή απεικονιζόμενες με έντονα στυλιζαρισμένες, σχεδόν αφηρημένες μορφές. Ωστόσο, αυτές οι φιγούρες των κούρων παρουσίαζαν μια εξιδανικευμένη εκδοχή νεαρών ανδρών χωρίς ατομικές προσωπικότητες. Το μυστηριώδες χαμόγελό τους, το αριστερό τους πόδι προς τα εμπρός, τα χέρια στα πλάγια και το λεπτό σώμα τους έμοιαζαν πολύ. Αντί να απεικονίζουν άτομα, συμβόλιζαν μια γενική ιδέα της νεανικής ομορφιάς.

Η σύνδεση μεταξύ της νεότητας και της ομορφιάς ήταν σημαντική, καθορίζοντας τη θέση του ατόμου στην κοινωνία, το οποίο έπρεπε να ανταποκριθεί στο ιδανικό του «arete», ενός συνδυασμού ηθικής και σωματικής ομορφιάς και ευγένειας. Οι κούροι χρησιμοποιούνταν τόσο ως αφιερώματα στους θεούς όσο και ως επιτύμβια μνημεία. Με τον καιρό, οι Έλληνες γλύπτες εγκατέλειψαν την αυστηρή αιγυπτιακή γεωμετρία και άρχισαν να μελετούν το ανθρώπινο μυϊκό σύστημα, δημιουργώντας έτσι ένα νέο «ιδανικό».

discus thrower ideal man

The Townsley Diskobolos, ρωμαϊκό αντίγραφο ελληνικού πρωτοτύπου, 2ος αιώνας Κ.Χ., μέσω του Βρετανικού Μουσείου

Μετά τη μετάβαση από την πιο γεωμετρική τέχνη στη νατουραλιστική απεικόνιση του ανθρώπινου σώματος, μπορούμε να παρατηρήσουμε μια από τις πιο διάσημες και ακριβείς απεικονίσεις του γυμνού ανδρικού σώματος στην αρχαία τέχνη. Αγάλματα αθλητών και θεοτήτων ακόμη και στις μέρες μας αντιπροσωπεύουν ένα ιδανικό του μυώδους ανδρικού σώματος. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το μυϊκό σύστημα δεν ήταν υπερβολικό, αφού το ιδανικό ήταν ένα αθλητικό υγιές σώμα. Μια εξαίρεση ήταν ο Ηρακλής , του οποίου η δύναμη και η ζωή καθοριζόταν από τη σωματική δύναμη, επομένως οι υπερβολικοί μύες του καθόρισαν τον χαρακτήρα του.

 

old man roman portrait

Μαρμάρινη προτομή ενός άνδρα, μέσα 1ου αιώνα μ.Χ., Ρωμαϊκή, μέσω του Μουσείου MET

Οι κοσμοθεωρίες άρχισαν να αλλάζουν ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν υπήρχε ένα μείγμα προτύπων ομορφιάς. Αργότερα, κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, η ιδέα της ιδανικής ομορφιάς δεν ήταν η ίδια. Με την άνοδο ισχυρών ατόμων που δεν ήταν τέλεια με την έννοια της φυσικής ομορφιάς, άρχισε να αναδύεται μια ιδέα πολιτικής εξουσίας. Έτσι, πολλά πορτρέτα από τη ρωμαϊκή εποχή ήταν εκπληκτικά ρεαλιστικά, απεικονίζοντας σωματικά ελαττώματα, σημάδια γήρατος ή διάφορες «παραμορφώσεις». Η ομορφιά θα μπορούσε να «καλυφθεί» με πλούτο και δύναμη, κάτι που θα ξαναδούμε την περίοδο της αναγέννησης.

Μεσαιωνική Εποχή

jesus manuscript

Gospel illustration από το Speyer, περ. 1220 Κ.Χ., μέσω της Μεταφυσικής Γωνιάς

Εντελώς απροσδόκητα, ένα νέο θρησκευτικό κίνημα ανέβηκε στην εξουσία κατά τα τελευταία χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας: ο Χριστιανισμός. Με ιδέες που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή και την εβραϊκή κληρονομιά, αυτά τα νέα ιδανικά διέφεραν από εκείνα που καθιέρωσαν οι κλασικοί πολιτισμοί της Ελλάδας και της Ρώμης. Το γυμνό που εκτιμούσαν τόσο οι Έλληνες όσο και οι Ρωμαίοι θεωρήθηκε ως κάτι επαίσχυντο που έπρεπε να κρυφτεί. Φυσικά, υπήρχαν και εξαιρέσεις – όπως μπορείτε να δείτε σε απεικονίσεις του σταυρωμένου Χριστού ή του Ιωάννη του Βαπτιστή, ντυμένοι μόνο με εσώρουχο ή δέρμα ζώου. Ένα γυμνό σώμα από μόνο του δεν ήταν σημάδι ντροπής αν ζωγραφίστηκε ή έγινε γλυπτό στο σωστό πλαίσιο.

Το σώμα του Ιησού Χριστού υποτίθεται ότι ήταν τέλειο αφού ήταν γιος του Θεού. Επομένως, ένας ιδανικός άντρας δεν ήταν ένας μυώδης ή διανοητικός άνθρωπος όπως ήταν κατά την αρχαιότητα, αλλά κάποιος που αντιπροσώπευε την πνευματική τελειότητα. Ο Ιησούς Χριστός θεωρήθηκε επίσης ότι γεννήθηκε ως τέλειος άνδρας, γι` αυτό και απεικονίστηκε ως ενήλικος άνδρας σε πολυάριθμους μεσαιωνικούς πίνακες της Παναγίας και του βρέφους Ιησού.

bingen ideal man

The Cosmic Spheres and Human Being, Liber Divinorum Operum I.2, από την Hildegard von Bingen, αρχές του 13ου αιώνα μ.Χ., μέσω του έργου Art History Project

Ένα διάσημο μεσαιωνικό σχέδιο από τη μυστική Hildegard von Bingen απεικονίζει έναν άνθρωπο σε αρμονία με το σύμπαν. Δεν ήταν σημαντικό να δείξουμε τέλειο μυϊκό σώμα, αλλά τέλειο συμβολισμό. Ένας άνθρωπος βρισκόταν στο κέντρο του σύμπαντος και η ψυχή του ήταν το πιο σημαντικό μέρος της ομορφιάς και της χάρης του, μέσα σε έναν μεγαλύτερο κύκλο ζωής και του θεϊκού σχεδίου. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι καλλιτέχνες κατά τη Μεσαιωνική περίοδο δεν μπορούσαν να εκτιμήσουν την ομορφιά του σώματος, απλώς η εστίασή τους μετατοπίστηκε στον εσωτερικό ανθρώπινο κόσμο παρά στην εξωτερική του επίδειξη. Οι άνθρωποι ενθαρρύνονταν να φροντίζουν την ψυχή τους περισσότερο από το σώμα τους, εμπνεόμενοι από πορτρέτα του Χριστού και των αγίων που θεωρούνταν ιδανικοί άνδρες, όχι λόγω του εξωτερικού τους, αλλά λόγω του εσωτερικού τους. Η εξωτερική ομορφιά εξακολουθούσε να εκτιμάται πολύ, αλλά όχι τόσο στην εικαστική τέχνη.

Βιτρούβιος

da vinci vitruvian man ideal man

The Vitruvian Man, Leonardo Da Vinci, Circa 1490 CE

Η επιστημονική παρατήρηση του ανθρώπινου σώματος και του κόσμου γύρω μας ενθάρρυνε τους αναγεννησιακούς άντρες να αναστήσουν το ενδιαφέρον για το ανθρώπινο σώμα ως παράδειγμα τελειότητας. Ένας από τους μεγαλύτερους πολυμαθείς της εποχής του, ο Leonardo da Vinci σχεδίασε έναν τέλειο άντρα, σήμερα γνωστό ως Βιτρούβιος άντρας. Ένα όρθιο γυμνό αρσενικό με συνοφρυωμένο πρόσωπο, δύο ζευγάρια χέρια και πόδια σχεδιάζονται σε έναν τέλειο κύκλο και ένα τετράγωνο. Θεωρήθηκε ως φόρος τιμής στον αρχαίο Ρωμαίο αρχιτέκτονα Βιτρούβιο. Ωστόσο, οι παρατηρήσεις του Λεονάρντο βασίστηκαν περισσότερο σε επιστημονικά στοιχεία και στις μελέτες του για την ανθρώπινη ανατομία. Η μοναδική του προσέγγιση συνδύαζε τα μαθηματικά και την τέχνη για να καταδείξει την κατανόησή του για την αναλογία και την προσπάθεια να συσχετίσει τον άνθρωπο με τη φύση.

Οι σημειώσεις του, γραμμένες με καθρέφτη, αναφέρουν ότι το σχέδιο ήταν μια μελέτη των αναλογιών όπως περιγράφεται στο έργο του Βιτρούβιου De Architectura. Όταν κοιτάξουμε πιο προσεκτικά το κείμενο και το συγκρίνουμε με το σχέδιο του Λεονάρντο, μπορούμε να δούμε μερικές διαφορές στο ύψος των υψωμένων χεριών και στο τετράγωνο και τον κύκλο με κέντρο τη βουβωνική χώρα του άνδρα.

michelangelo david beauty standards

David, του Michelangelo, 1501-1504, στη Galleria dell`Accademia, Φλωρεντία, μέσω του Μουσείου Victoria and Albert

Ένα άλλο διάσημο παράδειγμα του ιδανικού άνδρα αυτής της περιόδου είναι του Μιχαήλ Άγγελου Δαβίδ. Ένα ψηλό μαρμάρινο άγαλμα (πάνω από πέντε μέτρα/16 πόδια), του βιβλικού Δαβίδ δείχνει έναν νεαρό γυμνό άνδρα, πιθανότατα να προετοιμάζεται για μια μάχη με τον γιγαντιαίο εχθρό του, τον Γολιάθ. Η πόζα του contrapposto, με το ένα πόδι να κρατά όλο το βάρος του ενώ το άλλο πόδι κινείται ελαφρώς προς τα εμπρός, μας δίνει την εντύπωση του κλασικού ιδεώδους ομορφιάς. Παρά αυτό το ιδανικό, το ίδιο το σώμα δεν είναι τέλειο όταν κοιτάμε τις αναλογίες του David. Το κεφάλι και τα χέρια του είναι υπερβολικά σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα, ενώ το πέος είναι μικρότερο σύμφωνα με την αρχαία ελληνική ιδέα του πολιτισμού. Θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στο ιστορικό παρατσούκλι του Ντέιβιντ «δυνατό χέρι» ή επειδή ο θεατής έπρεπε να κοιτάξει το άγαλμα από κάτω.

Συνολικά, το άγαλμα έχει έναν ασυνήθιστα λεπτό κορμό, πόδια και λαιμό – ωστόσο, ο Μιχαήλ Άγγελος ήταν ένας κορυφαίος γλύπτης και δεν πρέπει να δούμε αυτές τις δυσαναλογίες ως ακούσιες. O ιδανικός άντρας δεν χρειαζόταν τέλειες μαθηματικές αναλογίες όπως ο άντρας του Βιτρούβιου, αλλά το πιο σημαντικό, η πόζα του, η χειρονομία του και η σημασία του καθόριζαν εάν θεωρούνταν ή όχι ως ιδανικός άντρας. Αυτή η φιλοσοφία εφαρμόστηκε και στα πολιτικά πορτρέτα εκείνη την εποχή, με το ιδανικό να μετατοπίζεται από τη φυσική ή την εσωτερική ομορφιά σε μια επίδειξη πλούτου και δύναμης.

 

Δύναμη & Πλούτος

henry viii hans holbein

Portrait of Henry VIII, by Hans Holbein the Younger, 1540, μέσω της Web Gallery of Art

Είστε πλούσιοι και ισχυροί και δεν φοβάστε να το δείξετε — αυτό το σύνθημα ζωής μπορεί να εφαρμοστεί στην αριστοκρατία κατά την εποχή της αναγέννησης. Αν κοιτάξουμε πίσω, ήταν παρόμοια φιλοσοφία με εκείνη που ίσχυε κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας, όταν οι ρεαλιστικές προτομές ήταν της μόδας.

Η ισχυρή μεσαία τάξη άρχισε να ανεβαίνει στην εξουσία και να συσσωρεύει τον πλούτο της, επενδύοντας στην τέχνη και τους ταλαντούχους καλλιτέχνες. Δεν τους ενδιέφερε να παρουσιάζονται ως εξιδανικευμένοι άνδρες, αλλά μάλλον ο ισχυρός εαυτός τους. Πρόθεσή τους ήταν να αναγνωριστούν μεμονωμένα και όχι να αντιπροσωπεύσουν κάποια γενικευμένη ιδέα ομορφιάς και τελειότητας. Οι επιδείξεις πλούτου και δύναμης ήταν στο επίκεντρο της ζωγραφικής και έφεραν δύναμη στις προσωπικότητες των υπηκόων τους.

Ο ιδανικός άντρας μεταπήδησε από την τέλεια νεότητα σε έναν ώριμο άντρα. Αυτό μπορεί να φανεί και εκτός Ιταλίας, όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε στα έργα τέχνης των Jan van Eyck, Hans von Holbein και Albrecht Dürer. Φυσικά, ο Ιησούς Χριστός ή τα αρχαία γλυπτά εξακολουθούσαν να θαυμάζονται και κατά την άποψή τους να θεωρούνται «ιδανικά», όπως μπορούμε να δούμε στην πρώιμη αναγεννησιακή ζωγραφική και τις τοιχογραφίες με θρησκευτικές σκηνές, συμπληρωμένες από θαμώνες που παρήγγειλαν έργα τέχνης. Ωστόσο, είχαν επίγνωση της ατέλειάς τους καθώς και της δύναμής τους. Ένα πορτρέτο προοριζόταν να απεικονίσει τη μοναδική εμφάνιση ενός ατόμου με σύμβολα και φόντο που τονίζουν τη δύναμη ενός άνδρα. Αυτή η μετατόπιση σήμαινε ότι ο ιδανικός άντρας δεν αναγνωρίστηκε ως απλό σύμβολο, αλλά ως άτομο που είχε την εξουσία στα χέρια του. Η εστίαση στην εσωτερική ή εξωτερική ομορφιά επισκιάστηκε από την ατομική δύναμη.

sir brian tuke ideal man

Sir Brian Tuke, του Hans Holbein the Younger, γ. 1527/1528 ή γ. 1532/1534, μέσω της Εθνικής Πινακοθήκης της Ουάσιγκτον DC

Με τον καιρό, η ιδέα του άνδρα εξατομικεύτηκε και ήταν δύσκολο να παρακολουθηθεί, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα ιδανικά της Κλασικής Ελλάδας, η Μεσαιωνική πνευματικότητα και ο Αναγεννησιακός νατουραλισμός αποτελούν μέχρι σήμερα τρεις ακρογωνιαίους λίθους που καθορίζουν το ανδρικό ιδανικό.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >