AD

Σοφία Μινέικο & Γεώργιος Παπανδρέου | `Αφησε τα χέρια μου επάνω στα στήθη σου, να το βροντά η καρδιά σου κι ψυχή σου λιώνει μέσα στα μάτια σου

Ο μεγάλος έρωτας των γονέων του Ανδρέα Παπανδρέου, τα ερωτικά γράμματα & η εγκατάλειψη της Μινέικο από τον άντρα της που ερωτεύτηκε την Κυβέλη. Ο Γεώργιος Παπανδρέου έφυγε από τη ζωή την 1η Νοεμβρίου του 1968.

 

 

Εκείνη, ανήκε σε παλιά οικογένεια της πολωνικής αριστοκρατίας. Ο πατέρας της, Ζίγκμουντ, Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής, είχε πάρει μέρος στην μεγάλη πολωνική εξέγερση του 1863 ενάντια στον Τσάρο.

Εκείνος, φιλόδοξος πολιτικός που έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Η ζωή τους έφερε κοντά το 1907. Ο σπουδαίος Φρέντυ Γερμανός, διηγείται την ιστορία τους στο βιβλίο του “Αγαπημένη μου Σοφία”…

Όλα θα πρέπει ν` άρχισαν στα 1907. Ένα χειμωνιάτικο απομεσήμερο του Δεκέμβρη, την ώρα που οι χωροφύλακες οδηγούσαν εφ` όπλου λόγχη στον ανακριτή έναν νεαρό ταραξία της Nομικής, με σγουρά μαλλιά και φλοτάν γραβάτα, που λεγόταν Γεώργιος Παπανδρέου. «Tον έσπρωχναν θυμωμένοι να κατέβει τα σκαλοπάτια του Πανεπιστημίου», θυμόταν η Σοφία, που θα γινόταν αργότερα γυναίκα του. Aυτός και οι συμφοιτητές του είχαν αναστατώσει για κάμποσες μέρες την Aθήνα, κάνοντας τον πρωθυπουργό Θεοτόκη να χάσει τον ύπνο του. Eκείνη την ώρα η Σοφία, φοιτήτρια της Φιλολογίας, στεκόταν πλάι στο άγαλμα του Pήγα Φεραίου, με μωβ φόρεμα και μωβ ομπρελίνο («Mου φάνηκες σαν μια πορσελάνινη κούκλα», θα της έγραφε για εκείνη την ώρα, τρία χρόνια αργότερα), και κοίταζε με ορθάνοιχτα μάτια τον κομψό δανδή που σπρωχνόταν άγρια απ` τους χωροφύλακες. Tα βλέμματά τους συναντήθηκαν. Eίχαν συναντηθεί κι άλλες φορές, στους διαδρόμους του Πανεπιστημίου. Aυτή όμως θα πρέπει να `ταν διαφορετική απ` τις άλλες. Ήταν Πέμπτη, 6 του Δεκέμβρη.

Tο 1907 ήταν καλή εποχή για αγάπη. H Aθήνα ζει μια ροζ εποχή. O πρίγκιπας Γεώργιος, δύο χρόνια μετά τη σύγκρουσή του με τον Bενιζέλο στην Kρήτη, ετοιμαζόταν να απαλύνει τα ψυχικά του τραύματα με έναν γάμο – η νύφη είναι μια απόγονος του Nαπολέοντα, η Mαρία Pολάνδου Bοναπάρτη. Στην Πάτρα μια νεαρή ηθοποιός που λέγεται Kυβέλη Aδριανού παρουσιάζει την Παριζιάνα του Mπέκ. Στη Θεσσαλία σκοτώνεται ο Mαρίνος Aντύπας. Στη Mακεδονία γεννιέται ο Kωνσταντίνος Kαραμανλής. Tην ίδια ώρα, ο Γεώργιος Παπανδρέου οδηγείται απ` τους χωροφύλακες στο Φρουραρχείο της Aθήνας με τα μάτια μαγεμένα απ` την εικόνα του μεγάλου έρωτα, που μπήκε στη ζωή του πριν από πέντε λεπτά. H μεγάλη περιπέτεια αρχίζει.”

Ο Γεώργιος Παπανδρέου περιέγραφε μέσα στα ερωτικά του γράμματα προς τη Μινέικο, τον έρωτά του για εκείνη. Συνολικά, ήταν γύρω στα εκατό…

“Μην μου το πεις, δεν θέλω να τ΄ακούσω πως μ’ αγαπάς.

Δος μου τα μάτια σου να κυττάζω,

άφησε τα χέρια μου επάνω στα στήθη σου

να το βροντά η καρδιά σου κι ψυχή σου λυώνει μέσα στα μάτια σου,

τώρα το νοιώθω απαρνήθηκες τη ζωή σου

κι ήρθες να μεγαλώσεις τη δική μου που εμαράζωνε κούφια και στείρα.

Ω εκλεκτή αντάμα θα ανέβουμε τον Όλυμπο.”

“Δέξου την πληγωμένη θανάσιμα ψυχή μου. Ο Γιώργος σου.” έγραφε σε ένα τρυφερό σημείωμα στη Σοφία Μινέικο ο γέρος της Δημοκρατίας.

Αφού αποφυλακίστηκε ο ερωτευμένος φοιτητής της Νομικής αφιερώθηκε στο να την κατακτήσει. Η δυναμική Σοφία ήταν από τις πρώτες Ελληνίδες που μπήκαν στη Φιλοσοφική Σχολή.
“Είσαι ένα φύσημα του αγέρα που χτυπάει τα παράθυρά μου για να τα ανοίξω.
Αυτήν την ώρα που σου γράφω, κρέμονται δύο δάκρυα απ΄τα μάτια μου και θέλω να στα χαρίσω ψυχή μου”, της έγραφε μετά την αποφυλάκισή του. Είναι εντυπωσιακή η επιμονή του, καθώς σχεδόν καθημερινά, η Σοφία Μινέικο ανακάλυπτε, μέσα στα βιβλία της, ερωτικά μηνύματα.
Ο Γεώργιος Παπανδρέου την κυνηγούσε παντού και της έκανε καντάδες. Ωστόσο, η φοιτήτρια δεν ανταποκρινόταν.
«Μην παραξενευθείς με το γράμμα αυτό. Κάποτε θα το ελάμβανες. Δεν μπορεί να με σταματήσει τίποτε πια.
Είμαι το φύσημα του ανέμου, που θα ορμά κάθε μέρα στη ζωή σου από δω κι εμπρός.”
Το γράμμα αυτό του το επέστρεψε. Της έστειλε άλλα δύο, τα οποία του τα γύρισε πίσω και αυτά.
Ο Παπανδρέου τα έβαλε όλα μαζί σε ένα φάκελο και τα απέστειλε και πάλι.
“Τα γράμματα αυτά δεν ανήκουν στον αποστολέα. Ανήκουν στον παραλήπτη.”
Το τελεσίγραφο θορύβησε τη Σοφία, που σταδιακά άρχισε να ενδίδει.
Στην Πάτρα, όπου είχαν και οι δύο τα πατρικά τους σπίτια, πραγματοποίησαν το πρώτο τους ραντεβού, πίσω από την εκκλησία της Παντάνασσας. Η συνάντησή τους είχε κρατήσει μόλις πέντε λεπτά, αλλά έφταναν για να δώσουν όρκο αγάπης.
“Ξέχασες την Παντάνασσα; Εδώσαμε έναν όρκο πίσω από την εκκλησία, θυμάσαι;
Δεν θα σε αφήσω ποτέ, μου είπες. Και σου υποσχέθηκα και γω το ίδιο. Θύελλες και λιακάδες, θα μας εβρίσκουν από δω και εμπρός μαζί.
Έτσι είπαμε. Και μετά εχωρίσαμε βιαστικά, διότι επίμονα και φθονερά μάτια μας επαραμόνευαν από παντού, σε αυτόν τον κακό μου τόπο”, έγραφε σε άλλο γράμμα ο Γεώργιος Παπανδρέου.
Ο έρωτας των δύο νέων τους οδήγησε σε γάμο.  Ο καρπός του έρωτά τους ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος γεννήθηκε το 1913.`Ο γάμος τους, ωστόσο, δεν είχε διάρκεια, καθώς μόλις ένα χρόνο μετά τη γέννηση του παιδιού του, ο Γεώργιος Παπανδρέου ερωτεύθηκε μια άλλη γυναίκα, σπουδαία, χαρισματική γυναίκα όλο δύναμη και πάθος. Πρόκειται για τη “Μεγάλη Κυρία” του Θεάτρου, την Κυβέλη. Ήταν η  ιέρεια η οποία κυριάρχησε σε ρόλους τόσο κωμικούς όσο και δραματικούς  για περίπου επτά δεκαετίες.

[img class=”img-responsive” src=”http://www.klik.gr/uploads_image/2017/05/26/p1bh2q2bgm1isn1ilp198c1kbge709_900.jpg”>

Η γνωριμία της με το Γιώργο Παπανδρέου την οδήγησε σε μια θυελλώδη σχέση.

Η Κυβέλη παντρεύτηκε τρεις φορές – ο πρώτος με προτροπή της μητέρας της και οι άλλοι δύο με ανθρώπους που αγάπησε.  Πρώτα παντρεύτηκε τον Μήτσο Μυράτ και απέκτησαν την Μιράντα και τον Αλέκο. Οι άλλοι δύο έγιναν με ανθρώπους που αγάπησε. Ο δεύτερος σύζυγος ήταν ο επιχειρηματίας Κώστας Θεοδωρίδης και μαζί του απέκτησε την Αλίκη…Σε τουρνέ με τον θίασο της στη Χίο, γνώρισε τον νομάρχη Γεώργιο Παπανδρέου και ξεκίνησε μια φιλία μεταξύ τους που εξελίχθηκε σε παράνομη σχέση – καθώς και οι δύο ήταν ακόμα παντρεμένοι.

“Αν δεν είχα συναντήσει τον Γιώργη δεν θα είχα μάθει ποτέ τι πράγμα είναι ο έρωτας” είπε κάποτε η Κυβέλη.

Παντρεύονται τελικά και ύστερα  από αρκετά χρόνια, στο τέλος της δεκαετίας, αφού έχουν αποκτήσει έναν γιο, τον Γιώργο, ο Παπανδρέου δεν θέλει την Κυβέλη στη σκηνή. Εκείνη τελικά αποσύρεται για δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια, από  το 1934 έως το 1949, με μια μικρή διακοπή το 1941. Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια. Θα ακολουθήσει την πορεία του άντρα της που φτάνει μέχρι την πρωθυπουργία- φυγαδεύεται, μάλιστα, στη Μέση Ανατολή, κοντά του. Οι περιπέτειες με την υγεία του αγαπημένου της γιου, την οδηγούν σε πολλά ταξίδια στην Ευρώπη και την Αμερική. Ο έρωτας με τον Παπανδρέου τελματώνει. Από το 1949 αποξενώνονται. Δεν θα πάρουν ποτέ διαζύγιο αλλά θα παραμείνουν σε διάσταση. `Ενω βρισκόταν στις ΗΠΑ, του ζητά με  τηλεγράφημά της να φύγει από το σπίτι. Ο Παπανδρέου στη διαθήκη του, την κατήγγειλε για εγκατάλειψη στέγης με τη θέλησή της.
Φημολογείται ότι ο Παπανδρέου την εγκατέλειψε για άλλες γυναίκες και συγκεκριμένα για τη Ροζίτα Σεράνο, την εντυπωσιακή τραγουδίστρια από τη Χιλή. Σύμφωνα με την ποιήτρια και εγγονή της Κυβέλης, Βαλεντίνη Ποταμιάνου,  η σχέση του Γεωργίου Παπανδρέου με τη Σεράνο υπήρξε η αιτία του χωρισμού του ζευγαριού.


Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >