AD

Το πρώτο τετ-α-τετ Μητσοτάκη- Κασσελάκη και το «γκάζι» για τις μεταρρυθμίσεις

Στις 10:00 θα συναντήσει ο πρωθυπουργός στο γραφείο του στη Βουλή τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Αμέσως μετά θα μιλήσει στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών για το νέο σύστημα διορισμού διοικήσεων στο δημόσιο

 

 

Με μάλλον χαμηλές προσδοκίες, αλλά καλή διάθεση αναμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρώτο τετ-α-τετ που θα έχει με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη σήμερα το πρωί, στις 10:00, στο γραφείο του στη Βουλή. Θα πρόκειται εκ των πραγμάτων για μια αναγνωριστική συνάντηση μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, αν και ο κ. Κασσελάκης έχει ήδη φροντίσει να επιτεθεί με σφοδρότητα εναντίον του πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης, βεβαίως, δεν έχει σηκώσει το γάντι, αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλώνεται σε πολιτικές επιθέσεις, χωρίς, όμως, να θέλει να τροφοδοτήσει μια κόντρα που λίγο αφορά τους πολίτες.

Όπως έλεγε ο πρωθυπουργός σε πηγαδάκι το βράδυ της Δευτέρας στο συνέδριο του Economist, θα περιμένει τον κ. Κασσελάκη με…καφέ και βουτήματα, χωρίς, πάντως, να θελήσει να μπει σε λεπτομέρειες για την «ταμπακέρα» της κουβέντας του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός, άλλωστε, ήταν που επιτάχυνε τις εξελίξεις για τη συνάντηση που είχαν συζητήσει στο συγχαρητήριο τηλεφώνημα του κ. Μητσοτάκη με την εκλογική νίκη Κασσελάκη, με τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Καπνισάκη να τηλεφωνεί στον διευθυντή του γραφείου του κ. Μητσοτάκη Γιάννη Μπρατάκο για να «κλείσει» αυτή η πρώτη επαφή.

Βεβαίως, η επιχειρούμενη πολιτική στροφή του κ. Κασσελάκη, μετά το κρεσέντο εμφανίσεων και δηλώσεων με lifestyle χαρακτηριστικά δεν μένει ασχολίαστη από κυβερνητικά στελέχη που καταγράφουν με ενδιαφέρον αυτή την εξέλιξη και εκτιμούν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την επεχείρησε καθώς είδε ότι αυτή η προσέγγιση δεν «έκοβε εισιτήρια», ίσα-ίσα επιβάρυνε την προσωπική του εικόνα. Αποτέλεσμα, να επιχειρεί τώρα να εμφανιστεί ως αναλαμβάνων πολιτικές και θεσμικές πρωτοβουλίες.

Από εκεί και πέρα, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης είναι διατεθειμένος να ενημερώσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για ό,τι ζητήσει, ιδίως εις ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο, αλλά και στο πεδίο της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, διόλου δεν θα εκπλαγεί, αν ο κ. Κασσελάκης θέσει ζήτημα που θα άπτεται της θεσμικής λειτουργίας, με αφορμή και τις χθεσινές του επαφές για το ζήτημα των υποκλοπών. Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, είναι προετοιμασμένος για να δώσει τις απαντήσεις του.

Και μετά…«γκάζι» για μεταρρυθμίσεις

Ο τόπος της συνάντησης των δύο ανδρών, πάντως, δεν είναι τυχαίος, καθώς αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά το νέο σύστημα διορισμού διοικήσεων στο δημόσιο, με διαδικασία με on/off κριτήρια, δομημένη συνέντευξη και ετήσια αξιολόγηση με βάση τις επιδόσεις των νεοδιορισθέντων. Πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τους διοικητές των νοσοκομείων, με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να έχει ήδη «ξηλώσει» αρκετούς το προηγούμενο διάστημα. Ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει ότι με αυτό το νομοσχέδιο μπαίνει τέλος στις παθογένειες των κομματικών διορισμών.

Πέραν τούτου, πάντως, και κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα νομοσχέδια επί τάπητος που έγινε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός επεσήμανε προς τους υπουργούς του πως «ό,τι αφορά την καθημερινότητα των πολιτών θα πρέπει να έχει προτεραιότητα». Υπό αυτό το πρίσμα, νομοσχέδια αιχμής, όπως π.χ. οι παρεμβάσεις για το Κτηματολόγιο, με την εμπλοκή άνω των 1000 δικηγόρων για την εκκαθάριση εκκρεμοτήτων και την κατάργηση του πιστοποιητικού ΤΑΠ, προτεραιοποιούνται. Αυτό, ευρύτερα, θα διέπει όλον τον κυβερνητικό προγραμματισμό και το επόμενο διάστημα, με αιχμή που και στα focus groups του Μεγάρου Μαξίμου καταγράφονται ως τα κρισιμότερα.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Έρχεται «τσουνάμι» αγωγών για τα υποχρεωτικά εμβόλια του κορωνοϊού

Δύο χρόνια και οκτώ μήνες έχουν περάσει από την ημέρα που ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας είχε δώσει παραγγελία για «κυνηγητό» ανά την Ελλάδα σχετικά με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης από τον κορωνοϊό, κινητοποιώντας μάλιστα τις εισαγγελικές Αρχές σε πανελλαδικό επίπεδο. 

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Είμαι άτομο χωρίς φύλο | Ποιο είναι το 24χρονο Nemo που σήκωσε την κούπα στην Eurovision

Η επιτροπή της Ελβετίας για τη φετινή Eurovision επέλεξε το Nemo και το τραγούδι «The Code», αφού άκουσε 400 διαφορετικά τραγούδια που υποβλήθηκαν στον ελβετικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >