AD

Φέλιξ Μέντελσον | Το παιδί θαύμα που έγραψε το γαμήλιο εμβατήριο

Το παιδί θαύμα που έγραψε τη μουσική για το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας του Σαίξπηρ & το γαμήλιο εμβατήριο, έφυγε από τη ζωή στις 4 Νοεμβρίου του 1847.

 

Θεωρήθηκε από μικρή ηλικία παιδί- θαύμα, όπως ακριβώς και ο Μότσαρτ. Ο Γερμανός συνθέτης της πρώιμης Ρομαντικής περιόδου, Φέλιξ Μέντελσον, υπήρξε ένας εξαιρετικά ταλαντούχος πιανίστας και οργανίστας. Γεννήθηκε στο Αμβούργο με καταγωγή από  δύο εύπορες γερμανοεβραϊκές οικογένειες. Ο πατέρας του Αβρααμ ήταν τραπεζίτης και ο παππούς του Μόζες Μέντελσον ήταν φιλόσοφος. Η μητέρα του είχε καταγωγή από την οικογένεια Μπαρτόλντι. Η μεγαλύτερη του αδελφή Φάννυ, είχε μουσικό ταλέντο όπως και ο Φέλιξ. Εκείνος έπαιξε για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό όταν ήταν μόλις 9 χρόνων ξεκινώντας και τις πρώτες του συνθέσεις.

 Στα 17 του γράφει την Εισαγωγή στο ¨Ονειρο Καλοκαιρινής Νύχτας του Σαίξπηρ (εισαγωγή για την ομώνυμη θεατρικη παράσταση).. Όταν μεγαλώνει πια, πολλά χρόνια αργότερα, συνθέτει τη  τη μουσική για ολόκληρο το έργο.

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο όσον αφορά τη συνεισφορά του  Μέντελσον στην παγκόσμια  μουσική, είναι η “επανανακάλυψη” της μουσικής του – από καιρό λησμονημένου συμπατριώτη του- Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Έχοντας μελετήσει τις παρτιτούρες από τα μεγάλα έργα θρησκευτικής μουσικής του Μπάχ , τα επανενορχηστρώνει και τα παρουσιάζει στο φιλόμουσο κοινό , αρχίζοντας από τα Kaτa Ματθαίον Πάθη ,το  1829.

IFrame

IFrame

Ένα από τα πιο γνωστά μουσικά του θέματα είναι το γαμήλιο εμβατήριο. Θεωρείται το πιο δημοφιλές τραγούδι γάμου που ακούγεται σε όλες τις τελετές στο Δυτικό κόσμο και αποτελεί παράδοση από το 1858.  Τα τελευταία χρόνια έχει υιοθετηθεί και από τις πιο αναπτυγμένες Ασιατικές χώρες. Γράφτηκε ως μέρος της μουσικής  επένδυσης του θεατρικού έργου του Σαίξπηρ “¨Ονειρο Καλοκαιρινής Νύχτας”, ως μουσική υπόκρουση για τον γάμο των Ξωτικών του δάσους . Πολλοί μπορεί να αναρωτηθούν γιατί έγινε τόσο δημοφιλές κομμάτι. Αυτό / οφείλεται στο ότι παίχτηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1858, στο γάμο της Βασίλισσας της Αγγλίας Βικτώριας  με τον πρίγκιπα της Πρωσίας. Εκείνη λάτρευε τη μουσική του Μέντελσον, οπότε δεν είναι τυχαίο ότι έκτοτε ακούγεται σε όλους τους γάμους.

Τα  γαμήλια εμβατήρια είναι δύο και  αποτελούν δυο εντελώς διαφορετικές συνθέσεις. Η πρώτη γράφτηκε με τον Ρίχαρντ Βάγκνερ το 1848  με τον τίτλο “Γαμήλιο Χορωδιακό”κι, ακούγεται κατά τη διάρκεια της τελετής του γάμου για την όπερα “Λόενγκριν”. Για περισσότερο από 100 χρόνια αυτό ήταν το δημοφιλέστερο γαμήλιο εμβατήριο και συνόδευε την είσοδο της νύφης στην εκκλησία.

IFrame

Η δημιουργία του Φέλιξ Μέντελσον (Γαμήλιο εμβατήριο) είναι η δεύτερη πιο διάσημη σύνθεση για γάμο  και συνήθως ακούγεται  καθώς το ζευγάρι βγαίνει από την εκκλησία.

Και τα δύο γαμήλια μουσικά θέματα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του κόσμου, όταν η πριγκίπισσα Βικτόρια της Αγγλίας τα επέλεξε για τον γάμο της. Αρκετοί  κοινοί θνητοί, θέλησαν  ήθελαν να δώσουν μία αριστοκρατική νότα σ’ αυτή την ιδιαίτερα σημαντική μέρα της ζωής τους, ακολουθώντας το παράδειγμα της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας. Σταδιακά, λοιπόν, το γαμήλιο εμβατήριο γίνεται παράδοση.


Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >