AD

H Φον ντερ Λάιεν στον Ζελένσκι για να διαψεύσει σενάρια εγκατάλειψης της Ουκρανίας λόγω Γάζας

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έσπευσε να διαψεύσει τα σενάρια αυτά σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία επισκέφθηκε το Κίεβο. 
Την ώρα που αναλυτές εκτιμούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία κοντεύει να ξεχαστεί εν μέσω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου NBC αναφέρει ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτρέπουν τον Ουκρανό πρόεδρο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Το ρεπορτάζ του NBC αναφέρει ότι περισσότερες από 50 χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία, ανάμεσα τους και μέλη του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκαν σε αυτό το ζήτημα. Μάλιστα, ανησυχούν ότι ο πόλεμος που είναι σε εξέλιξη εδώ και περισσότερο από ενάμιση χρόνο στην Ουκρανία, οδηγείται σε αδιέξοδο.

Αμερικανοί ανώτατοι στρατιωτικοί αναφέρουν μάλιστα, ότι όσο πλησιάζει ο χειμώνας το αποτέλεσμα του πολέμου θα είναι ποιος θα έχει τις μικρότερες απώλειες και αυτό θα δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τον πόλεμο. Επίσης, η Ουκρανία, σημειώνουν, δυσκολεύεται να βρει νέους στρατιώτες ενώ η Ρωσία έχει μεγαλύτερο στρατό.

Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις μάλιστα, σημειώνουν ότι η Ουκρανία μπορεί να έχει μόλις μέχρι το τέλος του χρόνου το περιθώριο ενώ αργότερα θα βρεθεί σε δύσκολη θέση και θα πιεστεί ώστε να προχωρήσει σε διαπρaγματεύσεις με τη Ρωσία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πάντως, αποκρούει αυτά τα σενάρια. Την ίδια ώρα, σε μια συμβολική, όπως λένε έμπειροι αναλυτές, κίνηση η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βρέθηκε για 6η φορά στο Κίεβο, ώστε να δηλώσει τη στήριξη της στην Ουκρανία και να υπενθυμίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται δίπλα από το Κίεβο.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, χαρακτήρισε ανυπόστατα τα όσα λέγονται ότι οι ΗΠΑ πιέζουν το Κίεβο να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία. Όπως λέει, δεν έχει δεχθεί πιέσεις από κανέναν ηγέτη της Δύσης προς αυτή την κατεύθυνση.

«Όλοι γνωρίζουν τις θέσεις και την θέση του λαού μας, κανείς δεν ασκεί πιέσεις, ούτε ένας ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των ΗΠΑ να βρεθούμε στο ίδιο τραπέζι με τη Ρωσία για να μιλήσουμε ή να παραδώσουμε κάτι. Δεν πρόκειται να συμβεί», σημειώνει ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Επιπλέον, όπως είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, η χώρα βρίσκεται εν μέσω μεταρρυθμίσεων που θα δώσουν ένα τέλος στα φαινόμενα διαφθοράς.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόσθεσε ότι «έχει περάσει ο καιρός και ο κόσμος έχει κουραστεί, όμως δεν βρισκόμαστε σε αδιέξοδο». «Η Ρωσία ελέγχει τον ουρανό, εμείς ασχολούμαστε και φροντίζουμε τον στρατό μας, κανείς δεν θα τον εγκαταλείψει όπως η Ρωσία εγκαταλείπει τους δικούς της λες και είναι ένα κομμάτι κρέας».

Σημείωσε ότι η Ουκρανία έχει σημειώσει «εξαιρετική πρόοδο» και εξήρε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει. «Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι διεξάγετε έναν υπαρξιακό πόλεμο και ταυτόχρονα μεταρρυθμίζετε βαθιά τη χώρα σας» ανέφερε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ουκρανία βρίσκεται «στη διαδικασία ολοκλήρωσης των εκκρεμών μεταρρυθμίσεων. Εάν συμβεί αυτό, είμαι πεπεισμένη ότι η Ουκρανία μπορεί να επιτύχει τον φιλόδοξο στόχο της να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της ενταξιακής διαδικασίας».

Η πρόεδρος της Κομισιόν βρίσκεται στην Ουκρανία για έκτη φορά και τέσσερις ημέρες πριν από την παρουσίαση από την Επιτροπή των εκθέσεων για τη διεύρυνση, στις 8 Νοεμβρίου.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Σκέρτσος: Μειώσεις φόρων, αύξηση μισθών και ανάγκη για υπευθυνότητα

Τα βασικά σημεία της κυβερνητικής πολιτικής παρουσίασε στην εκπομπή Press talk του ΕΡΤnews, με τον Απόστολο Μαγγηριάδη, ο υπουργός Επικράτειας Άκης Σκέρτσος. Οι μειώσεις φόρων,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μελέτη: Οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε αμπελουργικές περιοχές εκτίθενται περισσότερο σε φυτοφάρμακα

Δύο κορυφαίοι υγειονομικοί φορείς στη Γαλλία – ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας – απευθύνουν έκκληση για τον “περιορισμό της χρήσης

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ρέθυμνο: Πνίγηκε 46χρονος τουρίστας στην περιοχή Σφακάκι

Τραγωδία σημειώθηκε στο Σφακάκι Ρεθύμνου, όπου ένας 46χρονος Γερμανός τουρίστας έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε στη θάλασσα. Όπως αναφέρουν πληροφορίες από τοπικές ιστοσελίδες, την

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Οδηγός ταξί απείλησε με μαχαίρι συνάδελφό του στο Ελευθέριος Βενιζέλος για μία κούρσα

Ένα σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής (14/9) στην πιάτσα ταξί του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν ένας οδηγός απείλησε με μαχαίρι συνάδελφό του για

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Επίθεση σε 26χρονη στον Κορυδαλλό – Την γρονθοκόπησαν και της απέσπασαν πορτοφόλι

Σκηνές βίας εκτυλίχθηκαν πρωϊνές ώρες στον Κορυδαλλό, όταν μια 26χρονη γυναίκα δέχθηκε επίθεση, στις 6.20 το πρωί, από άγνωστο ημεδαπό άνδρα που επέβαινε σε μοτοσυκλέτα.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >