AD

Κάτι σημαντικό έχει αλλάξει | Ποιο είναι το σχέδιο του Μπλίνκεν και των ΗΠΑ για την σύγκρουση ;

Είναι μάλλον προφανές ότι ο Άντονι Μπλίνκεν μεταφέρει κάποιο αμερικάνικο σχέδιο που τον οδήγησε σε επαφές με τον Νετανιάχου, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, τον Μαχμούτ Αμπάς της Παλαιστινιακής Αρχής, την Κύπρο, το Ιράκ και πιθανότατα αύριο την Τουρκία 

Αυτές τις μέρες ο Άντονι Μπλίνκεν, με το τρίτο ταξίδι του στο Ισραήλ, θα έχει σπάσει μάλλον το παγκόσμιο ρεκόρ διπλωματικών επαφών, με ηγέτες ή υπουργούς εξωτερικών διαφόρων χωρών της περιοχής, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Έτσι στον πρώτο σταθμό του ταξιδιού του συνάντησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπεντζαμιν Νετανιάχου . Από τις επίσημες δηλώσεις δεν μπορέσαμε να συμπεράνουμε τίποτα, αφού επανέλαβε την στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ και το δικαίωμα του στην αυτοάμυνα και το ότι οι επιχειρήσεις του Ισραήλ δεν μπορούν να σταματήσουν , καθώς θα έδιναν τον χρόνο στην Χαμάς να αναδιοργανωθούν. Ζήτησε μόνο να υπάρξουν μικρές σε χρονική διάρκεια “παύσεις” των εχθροπραξιών, για ανθρωπιστικούς λόγους για τον πληθυσμό της Γάζας που υποφέρει και ίσως να βοηθούσαν και στο θέμα των ομήρων. Επίσης ζήτησε από το Ισραήλ να διεξάγει όσο πιο προσεκτικά μπορεί τις επιχειρήσεις του που τώρα εκτός από τους βομβαρδισμούς συμπεριλαμβάνουν και χερσαίες επιχειρήσεις.

Το τι ειπώθηκε πίσω από κλειστές πόρτες δεν το γνωρίζουμε.

Γνωρίζουμε όμως ένα άλλο γεγονός, πολύ σημαντικό, που επηρεάζει πολύ την εξέλιξη των εχθροπραξιών. Μέσα σε πέντε ημέρες ο Ισραηλινός στρατός κατάφερε να περικυκλώσει και να απομονώσει την πόλη της Γάζας, από κάθε κατεύθυνση (έτσι κι αλλιώς η Γάζα ήταν αποκλεισμένη από βορά και ανατολή που είναι τα σύνορά της με το Ισραήλ) και κυρίως από τον νότο, ενώ και όλη η παραθαλάσσια διαδρομή ελέγχεται από τους ισραηλινούς. Το σημαντικό είναι ότι αποκλείστηκε η διέξοδος της πόλης της Γάζας προς τον νότο. Τις προηγούμενες μέρες, βλέπαμε τους βομβαρδισμούς αλλά δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε ούτε που σκόπευαν , ούτε σε τις αποσκοπούσαν. Μερικοί από αυτούς ήταν διάσπαρτοι σε ολόκληρη την πόλη της Γάζας, όπου βρισκόταν κάποιος ειδικός στόχος, αλλά το αρχικό σχέδιο ήταν να ανοίξουν μια φαρδιά λωρίδα, που κόβει εγκάρσια την μακρόστενη λωρίδα της Γάζας, σε δυο μέρη πια.

Στην μια μεριά το βόρειο μέρος που είναι τελείως αποκομμένο από το νότιο.

Για να καταλάβουμε καλύτερα τι σημαίνει αυτό στρατηγικά, ας κάνουμε μια αναγωγή. Η πόλη της Γάζας που βρίσκεται στον βορά, είναι μια πόλη στο μέγεθος και το πληθυσμό της Θεσσαλονίκης αφού σ’ αυτήν την πυκνοκατοικημένη πόλη ζούσαν περίπου 1,1 εκ. Παλαιστίνιοι. Άλλοι τόσοι ζούσαν στο νότιο μέρος της λωρίδας της Γάζας, που είναι μεγαλύτερο σε έκταση, αλλά πιο αραιοκατοικημένο.

Το βασικό στρατηγείο της Χαμάς βρίσκεται μέσα και κάτω από την πόλη της Γάζας και επίσης εκεί βρίσκονται  τα περισσότερα από τα στρατηγεία της και οι άλλες υπηρεσίες της, που άλλες είναι μέσα σε κτίρια και άλλες κάτω από κτίρια. Δεν υπάρχει κάποιο στρατόπεδο ή κάποια άλλη βάση της Χαμάς, που να είναι εκτεθειμένη γιατί έτσι θα ήταν εύκολος στόχος σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση. Το σύνολο του οπλισμού της Χαμάς είναι φορητός οπλισμός. Εκτοξευτήρες μικρότερων ή μεγαλύτερων ρουκετών, που εκτοξεύονται είτε από τα ανοίγματα των υπόγειων τούνελ, η και από το παράθυρα οποιουδήποτε κτιρίου ή κατοικίας, και κάθε είδους φορητός οπλισμός, τύπου Καλάσνικωφ και άλλα παρόμοια.

Γι’ αυτό και η ισραηλινή επιχείρηση παρουσίαζε μεγάλες δυσκολίες από την αρχή της. ΟΙ ισραηλινοί στην αρχή των βομβαρδισμών παρότρυναν του κατοίκους της Γάζας να φύγουν και να πάνε στον νότο για να μην βρεθούν στην γραμμή του πυρός. Υπολογίζεται ότι γύρω στις 600-700.000 κάτοικοι της Γάζας έφυγαν από την πόλη της Γάζας, αλλά κάπου 400.000 έμειναν και βρέθηκαν στην γραμμή του πυρός, είτε γιατί συμπαθούν την Χαμάς, είτε γιατί απλώς δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν, είτε γιατί δεν τους άφηνε η Χαμάς.

Αυτό επιδίωκε και η Χαμάς, όταν διέπραξε την αποτρόπαια σφαγή 1.400 αμάχων Ισραηλινών, γνωρίζοντας ότι τα αντίποινα του Ισραήλ θα ήταν πιο σκληρά από κάθε άλλη φορά. Εκεί υπήρξε ένα στρατηγικό λάθος της Χαμάς. Υπολόγιζαν σε μια άμεση και μεγάλου μεγέθους στρατιωτική εισβολή, όπου εκτός από τα θύματα σε πληθυσμό των Παλαιστινίων θα υπήρχαν και πολλά θύματα στον ισραηλινό στρατό που θα τον αποδυνάμωνε και έτσι θα έκανε ευκολότερη μια επίθεση της Χεζμπολάχ στον βορά – όπως ήταν στο σχέδιο και η υπόσχεση της Χεζμπολάχ, καθώς και οι δυο οργανώσεις επιθυμούν – όπως και το Ιράν – να σβήσουν το Ισραήλ από το χάρτη.

Τόσο η Χαμάς, όσο και η Χεζμπολάχ, το Ιράν και η Ρωσία, δεν περίμεναν την άμεση ανταπόκριση των Αμερικανών με την αποστολή δυο αεροπλανοφόρων στην περιοχή, καθώς εδώ και κάτι λιγότερο από δυο χρόνια, οι Αμερικανοί είναι απασχολημένοι με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η παρουσία των Αμερικανών συνοδεύτηκε και με την απειλή, ότι δεν θα διστάσουν να εμπλακούν αν η Χεζμπολάχ ή το Ιράν πάρουν μέρος στην σύγκρουση.

Έτσι το σχέδιο της Χαμάς έμεινε εν μέρει στον “αέρα”. Οι ισραηλινοί βομβάρδισαν σκληρά την Γάζα, με του νεκρούς να πλησιάζουν τις 10.000 και προκαλώντας ένα κύμα φιλοπαναιστινιακής υποστήριξης και αντισημιρισμού και σε χώρες της Δύσης, καθώς ένα μέρος του σχεδίου, ήταν ο διχασμός της Δύσης, όπως είχε επιχειρήσει το 2020 και η Κίνα με τον κόβιντ. Είδατε ποτέ καμιά αντίδραση στον εμβολιασμό στην Κίνα ή την Ρωσία ; Όχι ! Μόνο στην Δύση.

Για να γυρίσουμε στην αρχή, το Σάββατο που ο Μπλίνκεν επισκέφθηκε την Ιορδανία, όπου συναντήθηκε με τους υπουργούς εξωτερικών της Ιορδανίας και της Αιγύπτου, το πιο ενδιαφέρον ήταν ένα σημείο στο οποία συμφώνησαν και οι τρεις. Ότι δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον αν η Χαμάς βρίσκεται στην διοίκηση της Γάζας.

Το “πούλημα” του Νασράλα

Την ίδια στιγμή που λέγονταν αυτά στον Λίβανο τα πλήθη περίμεναν το διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ενώ πολλοί , όπως και όλα τα μέλη της Χαμάς περίμεναν ότι θα εξήγγειλε την επίθεση της Χεζμπολάχ στον βορά του Ισραήλ, για να βοηθήσει τα “αδέλφια” της Χαμάς. Για όσους καταλαβαίνουν τι λέει κάποιος, η ομιλία του Νασράλα ήταν ένα μεγαλοπρεπές “πούλημα” της Χαμάς, σε σχέση με τις όποιες υποσχέσεις τους είχε δώσει πριν. Έσπευσε μάλιστα να τονίσει ότι τόσο η Χεζμπολάχ, όσο και το Ιράν δεν είχαν ιδέα για την επιχείρηση της Χαμάς, παρόλο που ο ηγέτης του Ιράν, Χαμενεΐ αμέσως μετά την επίθεση είχε δηλώσει ότι “Φιλάμε το μέτωπο και τα χέρια των ηρώων που έκαναν αυτήν την εξαιρετική επιχείρηση. Ο Νασράλα επίσης ευχαρίστησε τους ηρωϊκούς άμαχους της Γάζας, που θα απολαύσουν τα κέρδη για την θυσία τους στον ισλαμικό Παράδεισο. Αυτό μάλλον έμοιαζε με κορϊδία.

Έτσι αυτή τη στιγμή η Χαμάς βρίσκεται περικυκλωμένη στην πόλη της Γάζας, πράγμα που κατά πάσα πιθανότητα δεν επιτρέπει κανέναν ανεφοδιασμό της, ούτε σε πολεμοφόδια, ούτε σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης. παρόλο που ένας από τους ηγέτες της προχθές είχε πει “θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη και τέταρτη 7 Οκτώβρη”.

Το τι συζήτησε σήμερα ο Μπλίνκεν με τον ηγέτη της Δυτικής Όχθης, Αμπού Αμπάς, δεν έγινε γνωστό, ούτε και τι συζήτησε με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη σε ένα ακόμη ταξίδι αστραπή.

Μέσα σε όλα έκανε και μια στάση στην Κρήτη εν όψει του ταξιδιού του στην Τουρκία. Αντί γι αυτό όμως έκανε άλλο ένα ταξίδι αστραπή ως το Ιράκ.

Είναι προφανές ότι κάτι έχει αλλάξει μετά την περικύκλωση της πόλης της Γάζας από το Ισραήλ και την εγκατάλειψη σκέψεων εμπλοκής από τη Χεζμπολάχ.

Το τι έχει αλλάξει μάλλον δεν θα το μάθουμε άμεσα, αλλά μάλλον όταν έρθει η ώρα για κάποια κατάπαυση πυρός, ή απελευθέρωση των ομήρων ή κάτι άλλο θεαματικό που θα αλλάξει το κλίμα

 

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Μάτια Ερμητικά Κλειστά | Το κύκνειο άσμα του Stanley Kubrick

Στις 26 Ιουλίου 1928 γεννήθηκε ο μεγάλος Kubrick. 72 χρόνια αργότερα, όταν έκλεισε για πάντα τα μάτια του, όσοι αναλύουν τους συμβολισμούς της τελευταίας ταινίας αναρωτιούνται για το κατά πόσο ο θάνατος του ήταν συμπτωματικός.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εβίτα Περόν | Διεκδίκησα περισσότερα δικαιώματα για τις γυναίκες, επειδή ήξερα τί αναγκάζονται να υποφέρουν

Από νόθο παιδί και ταπεινωμένη στάρλετ σε Πρώτη Κυρία της Αργεντινής. Αγαπήθηκε και μισήθηκε με τόση φρενίτιδα που άγγιξε εν ζωή το μύθο. Έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιουλίου του 1952.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τζέρι Χολ & Μικ Τζάγκερ | Ο θυελλώδης έρωτας & η Αντζελίνα Τζολί- `πέτρα του σκανδάλου`

O αυθεντικός σταρ είναι γνωστό ότι ήταν ανέκαθεν ασυγκράτητος & ότι είχε πολλές ερωμένες… Υπήρξε όμως μία που τον προκαλούσε να την κυνηγάει… Με αφορμή τα 81 χρόνια από τη γέννησή του, στις 26 Ιουλίου του 1943, ας θυμηθούμε μια παλιά ιστορία…

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >