AD

Στηβ Μακ Κουήν | Ένας μύθος που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή πριν χάσει τη μάχη του με την επάρατη νόσο

Ειδικευμένος σε ρόλους αντι-ήρωα, γνωστός και ως `The king of cool` ,είναι ένας μύθος που έφυγε από τη ζωή στις 7 Νοεμβρίου του 1980.

 

Ζω για τον εαυτό μου και δεν δίνω λογαριασμό σε κανένα” είχε πει ένας από τους τελευταίους θρύλους του Χόλιγουντ και από τους πιο ακριβοπληρωμένους σταρ όλων των εποχών … Ειδικευμένος σε ρόλους αντι-ήρωα, γνωστός και ως “The king of cool” , είναι ένας μύθος που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή πριν χάσει τη μάχη του με την επάρατη νόσο.

Steve McQueen's Style: 20 Of His Most Stylish Moments | FashionBeans

Το μεγάλο κοινό ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον Στηβ Μακ Κουήν σ΄εκείνο το αξέχαστο επικό γουέστερν της δεκαετίας του εξήντα “The Magnificent Seven” που παίχτηκε στην Ελλάδα με το τίτλο “Και οι 7 ήσαν Υπέροχοι”. Και τότε οι φίλοι του κινηματογράφου, πλάι στον Γιουλ Μπρύνερ γνώρισαν μερικά καινούργια αστέρια. Τρεις από αυτούς θα έκαναν μεγάλη καριέρα. Ο Στηβ Μακ Κουήν, ο Τζέημς Κόμπερν και ο Τσαρλς Μπρόνσον. Λίγα χρόνια αργότερα το κοινό θα συναντούσε τους τρεις αυτούς πρωταγωνιστές σε μια άλλη επική ταινία. Αυτή τη φορά ήταν μια πολεμική περιπέτεια με φόντο τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ένα γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

The Steve McQueen Brand Launches New Product Category Expansion

 Ήταν “Η Μεγάλη Απόδραση” που εξιστορούσε τις προσπάθειες των Αμερικανών και Άγγλων αιχμάλωτων σ` αυτό το στρατόπεδο να αποδράσουν. Παρ` όλο που στην ταινία πρωταγωνιστούσαν ένα σωρό μεγάλα αστέρια, παλιά και καινούργια, δεν χρειαζόταν και πολύ για να ξεχωρίσει ότι ο αληθινός πρωταγωνιστής, ήταν ο Στηβ Μακ Κουήν. Στον ρόλο ενός ατίθασου και γεμάτου χιούμορ κρατούμενου, που δεν σταματά σε τίποτα στην προσπάθεια του να αποδράσει, ο Στηβ Μακ Κουήν αναγνωρίστηκε απ` όλους σαν ένα καινούργιο μεγάλο αστέρι. Στις τελευταίες σκηνές της ταινίας όπου πάνω σε μια μοτοσυκλέτα προσπαθεί να περάσει ένα ψηλό συρματόπλεγμα που χώριζε την Χιτλερική Γερμανία από την  Ελβετία, πάνω στην μοτοσυκλέτα βρισκόταν ο ίδιος ο Στηβ Μακ Κουήν, που δεν δέχτηκε να ντουμπλαριστεί από κασκαντέρ. Εξ άλλου και στην πραγματική ζωή του, το είχε με τα επικίνδυνα σπορ και συχνά έπαιρνε μέρος σε αγώνες ταχύτητας. Εξ άλλου το ίδιο συνέβη και σε κάποιες ταινίες που έφτιαξε αργότερα, όπως το “Μπούλιτ”, που δημιούργησε μια καινούργια μόδα στο στυλ των καταδιώξεων με αυτοκίνητο και στο “Le Mans”. Και στις δυο αυτές ταινίες ο Στηβ Μακ Κουήν οδηγεί στις περισσότερες σκηνές ο ίδιος τα αυτοκίνητα που τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Screen Shot 2016-06-08 at 13.36.07

Screen Shot 2016-06-08 at 13.35.42

Αλλά ήταν μερικά χρόνια χρόνια αργότερα που του ήρθε ο ρόλος για τον οποίον θα έμενε “κλασικός” στην ιστορία του κινηματογράφου. Στην “Υπόθεση Τόμας Κράουν” στον ρόλο ενός εκατομμυριούχου που κλέβει διάσημους πίνακες ζωγραφικής από χόμπι, ο Στηβ Μακ Κουήν έφτιαξε έναν αξέχαστο κινηματογραφικό ήρωα, ενώ μαζί με την Φαίη Ντάναγουαιη που πρωταγωνιστούσε δίπλα του έφτιαξαν ένα κλασικό κινηματογραφικό ζευγάρι. Η σκηνή που παίζουν σκάκι είναι μια από τις μεγάλες ερωτικές κινηματογραφικές σκηνές, ενώ το ίδιο ήταν και η βόλτα τους με το ανεμόπλανο καθώς παίζει το μουσικό μοτίβο της ταινίας. Το επίσης αξέχαστο κομμάτι ” The windmills of your mind”.

The Thomas Crown Affair (1968): Δεν χρειάζεσαι καμία άλλη απόδειξη για την  στυλιστική αρτιότητα μίας ταινίας από το να παίζουν σε αυτήν ο Steve McQueen  και η Faye Dunaway. - Queen.gr

Το 1957 παντρεύεται την ηθοποιό Νέιλι Άνταμς και αποκτούν δυο παιδιά: ένα γιο και μία κόρη.

Το 1972 όμως χωρίζουν και ένα χρόνο αργότερα ο Στηβ παντρεύεται για δεύτερη φορά με την Άλι Μακ Γκρόου. Ο γάμος του διαρκεί πέντε χρόνια. Ήταν μια περιπετειώδης και έντονη σχέση, όπως και ο χωρισμός τους μερικά χρόνια αργότερα. Παρ` όλο που ο Στηβ Μακ Κουήν ξαναπαντρεύτηκε, ήταν γνωστό σε όλους πως δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει το χωρισμό αυτόν και πολλοί ισχυρίζονται ότι ο καρκίνος που έκοψε μάλλον απότομα την ζωή του στα πενήντα του χρόνια είχε πολλά να κάνει με τον χωρισμό του από την Άλι Μακ Γκρόου.

Ali MacGraw Reflects on Losing Steve McQueen | PEOPLE.com

Είναι γνωστό ότι ο Στηβ Μακ Κουίν είχε πάθος για το κάπνισμα , για τα γρήγορα αυτοκίνητα και τις μηχανές.

Το 1978 αναπτύσσει  ένα επίμονο  βήχα που τον αναγκάζει να σταματήσει το κάπνισμα και να υποβληθεί σε θεραπείες με αντιβιοτικά. Μάταια όμως. Η δύσπνοια, δυστυχώς χειροτερεύει και στις 22 Δεκεμβρίου του 1979 υποβάλλεται σε βιοψία για να βρεθεί η αιτιά του προβλήματος. Κι αποκαλύπτεται πως πάσχει από μεσοθηλίωμα- μια μορφή καρκίνου.  

Αυτή η  μορφή καρκίνου σχετίζεται με τον αμίαντο. Αργότερα θεωρήθηκε ότι ο γοητευτικός ηθοποιός, ο οποίος είχε λατρεία στα γρήγορα αυτοκίνητα και τις μοτοσυκλέτες, μπορεί να είχε εκτεθεί στον αμίαντο φορώντας αγωνιστικά κοστούμια.

Ξεκινά, λοιπόν, μια εκστρατεία κατά του θανατηφόρου αυτού υλικού που χρησιμοποιούνταν σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο στα κινηματογραφικά στούντιο, και στα υλικά οικοδομών αλλά και στον στρατό.

IFrame

Ο Στηβ Μακ Κουίν δεν θέλει να αποκαλύψει την ασθένειά του και αυτό το πετυχαίνει μέχρι το Φεβρουάριο του 1980.

Στις 11 Μαρτίου 1980 αποφασίζει να αποκαλύψει  στο National Enquirer  ότι έχει καρκίνο στο τελικό στάδιο. Τον Ιούλιο κάνει ένα ταξίδι στο Μεξικό και συγκεκριμένα στο Rosarito Beach, για μια μη συμβατική θεραπεία στις ΗΠΑ. Μια θεραπεία με κλύσμα καφέ, συχνό πλύσιμο με ειδικό σαμπουάν, καθημερινά ενέσεις που περιείχαν ζωντανά κύτταρα από βοοειδή και πρόβατα, μασάζ και ένα απαγορευμένο ναρκωτικό-το Laetrile. Το κόστος μεγάλο. Εκείνη την εποχή ήταν γύρω στις 40.000 δολάρια το μήνα (αντίστοιχα σημερινά χρήματα 115.000 δολάρια).

H αέναη επιρροή του Steve McQueen στο αντρικό στυλ

Τον Οκτώβριο του 1980 επιστρέφει  στις ΗΠΑ. Αν και έχει μεταστατικό καρκίνο, ανακοινώνει δημοσίως ότι σύντομα θα θεραπευτεί πλήρως και πως θα ζει μια φυσιολογική ζωή.

Οι τελευταίες του ταινίες ήταν οι Tom Horn και The Hunter που κυκλοφόρησαν και οι δύο το 1980.

Δυστυχώς  η κατάσταση  επιδεινώνεται άμεσα και «τεράστιοι» όγκοι αναπτύσσονται στην κοιλιά του.

Στις 7 Νοεμβρίου 1980- 12 ώρες μετά  από χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ή τη μείωση των πολυάριθμων μεταστατικών όγκων στο λαιμό και την κοιλιά του- “φεύγει” στα 50 του χρόνια από καρδιακή ανακοπή. Κι ένας μύθος περνά στην ιστορία…Screen Shot 2016-06-08 at 13.33.28

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >