AD

Eight Elvises | Το πιο πολύτιμο έργο τέχνης του Andy Warhol

Αυτή η πώληση έκανε το Eight Elvises έναν από τους πιο ακριβούς πίνακες που πουλήθηκαν ποτέ και τον Warhol μόνο τον πέμπτο καλλιτέχνη, πίσω από τον Pablo Picasso, τον Gustav Klimt, τον Jackson Pollock και τον Willem de Kooning που πωλήθηκε ένας πίνακας για τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δολάρια

 

Yπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του περασμένου αιώνα.  Σταθμός στην καριέρα του Αμερικανού καλλιτέχνη, ζωγράφο, γλύπτη, κινηματογραφιστή, συγγραφέα και συλλέκτη, πρωτοπόρου του κινήματος της Pop Art, στάθηκε η γνωριμία του με τον Αλέξανδρο Ιόλα. Εκείνος διέκρινε το ταλέντο του και τον παρότρυνε να δουλέψει ως γραφίστας στο περιοδικό Glamour. Το 1946 ο Αλέξανδρος Ιόλας άνοιξε την πρώτη του γκαλερί στη Νέα Υόρκη με τη βοήθεια της φίλης του δούκισσας Maria de Gramont, όπου παρουσίασε ατομικές εκθέσεις του Magritte  και του Max Ernst. Με τον τελευταίο, μάλιστα, είχε μεγάλη φιλία. Το 1952 ανακάλυψε τον Αndy Warhol κι έκανε την πρώτη ατομική του έκθεση. Αφορούσε μια σειρά εικονογραφήσεων διηγημάτων του Truman Capote.

Ένα από τα πιο γνωστά έργα του Andy Warhol είναι το  “Eight Elvises” (8 Elvis). Πρόκειται για έναν πίνακα μεταξοτυπίας του 1963 ο οποίος το  2008 πουλήθηκε από την Annibale Berlingieri για 100 εκατομμύρια δολάρια σε έναν ιδιώτη αγοραστή, κάνοντάς τον το πιο πολύτιμο έργο του Andy Warhol εκείνη την εποχή. Ο σημερινός ιδιοκτήτης και η τοποθεσία του πίνακα που δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τη δεκαετία του 1960 είναι άγνωστα. Πιστεύεται ότι ο αγοραστής ήταν η βασιλική οικογένεια του Κατάρ ή ο Eric Smidt, Διευθύνων Σύμβουλος της Harbour Freight Tools.

Το Eight Elvises αποτελείται από οκτώ πανομοιότυπες, επικαλυπτόμενες εικόνες του Elvis Presley με καουμπόικη ενδυμασία, μεταξοτυπημένες σε ασημί φόντο. Ο πίνακας ήταν αρχικά τμήμα ενός κομματιού μήκους 11 μέτρων, που περιείχε δεκαέξι αντίγραφα του Elvis, που παρουσιάστηκε σε μια έκθεση το 1963 στην γκαλερί Ferus στο Λος Άντζελες. Η έκθεση, η δεύτερη του Warhol στο Ferus, περιείχε πολλά άλλα κομμάτια που χρησιμοποιούν την ίδια εικόνα του Elvis, καθώς και μια σειρά από λήψεις στο κεφάλι της Elizabeth Taylor. Οι εικόνες του Elvis ελήφθησαν από μια δημοσιότητα από την ταινία Flaming Star. Όταν η γκαλερί διαλύθηκε, το τμήμα με τις οκτώ εικόνες του Elvis έγινε ένα ξεχωριστό κομμάτι, με διαστάσεις 6+1⁄2 επί 12 πόδια (200 επί 370 εκ.). Ενώ ο Warhol δημιούργησε 22 εκδοχές του πίνακα με δύο Elvises πάνω του, γνωστές ως Double Elvis, δημιουργήθηκε μόνο ένα κομμάτι με τίτλο Eight Elvises.

Η πώληση το 2008

Το 2008, το Eight Elvises πουλήθηκε από την Annibale Berlingieri, η οποία το είχε στην κατοχή του για 40 χρόνια, σε ιδιωτική πώληση για 100 εκατομμύρια δολάρια σε έναν συλλέκτη αγνώστου ταυτότητας. Η είδηση ​​της πώλησης, η οποία δεν ανακοινώθηκε δημόσια εκείνη την εποχή, ανακοινώθηκε από τη συγγραφέα τέχνης Sarah Thornton και δημοσιεύτηκε στο The Economist στα τέλη του 2009. Η συμφωνία έγινε με τη μεσολάβηση του Philippe Ségalot, ενός έμπορου έργων τέχνης με έδρα τη Νέα Υόρκη και κάποτε επικεφαλής του το τμήμα σύγχρονης τέχνης στον οίκο δημοπρασιών Christie`s. Αυτή η  πώληση έκανε το Eight Elvises έναν από τους πιο ακριβούς πίνακες που πουλήθηκαν ποτέ και τον Warhol μόνο τον πέμπτο καλλιτέχνη, πίσω από τον Pablo Picasso, τον Gustav Klimt, τον Jackson Pollock και τον Willem de Kooning που πωλήθηκε ένας πίνακας για τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δολάρια. Η τρέχουσα τοποθεσία του πίνακα είναι άγνωστη. Ένας άλλος πίνακας του 1963, το Silver Car Crash, έσπασε το ρεκόρ εκτίμησης για ένα έργο του Warhol που έθεσαν οι Eight Elvises, όταν πουλήθηκε για 105,4 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία τον Νοέμβριο του 2013.

Ας δούμε 7 βασικά στοιχεία για τα έργα του Andy Warhol με τον Elvis Priesley.

1. Ο Warhol έκανε τον πρώτο του Έλβις το 1963

Ο Andy Warhol δημιούργησε τον αυθεντικό του πίνακα του Elvis από ένα πορτρέτο και σκόπευε να τον παρουσιάσει στην έκθεσή του το 1963 στην γκαλερί Ferus του Λος Άντζελες. Η γκαλερί όμως ήθελε κάτι πιο δραματικό. Έτσι, αντ `αυτού, ο καλλιτέχνης έφτιαξε μια νέα εκδοχή του Elvis ως καουμπόι με όπλο. Δημιούργησε 23 έργα ζωγραφικής  για την έκθεση Ferus Gallery τα οποία είναι τώρα πιο γνωστά και αναγνωρίσιμα ως Elvis έργα τέχνης του Warhol.

Ωστόσο, εκείνος αναφέρθηκε στον Έλβις ήδη από το 1956.

Κατά τη διάρκεια της δουλειάς του ως εμπορικού εικονογράφου, ο Γουόρχολ δημιούργησε ένα κολάζ με σχέδια παπουτσιών για το περιοδικό Life στο οποίο ονόμασε κάθε υπόδημα από μια διασημότητα. Το παπούτσι «Elvis Presely» ήταν μια χρυσή μπότα.

Andy Warhol in his first ‘Factory’

“Ο Andy Warhol στο πρώτο του “Factory” έχοντας δημιουργήσει τη σειρά του Elvis, το 1963. Ο Διπλός Elvis πουλήθηκε για 53 εκατομμύρια δολάρια το 2019. Παγκόσμιο ρεκόρ για την Ποπ” του Ronald Douglas Fraser . 

2. Για τον Warhol– όσο περισσότεροι Έλβις, τόσο πιο χαρούμενοι

Πολλά από τα πορτρέτα του Warhol επαναλήφθηκαν ανά δύο ή τρία στον ίδιο καμβά, γνωστά ως «Διπλός Elvis και «Τριπλός Elvis. Ο Warhol είχε δημιουργήσει τα πρώτα Elvis πορτρέτα του σε έναν μακρύ, συνεχή καμβά – καθώς ήθελε ο τραγουδιστής να φαίνεται σαν να κινείται πέρα ​​δώθε, σαν σε ταινία. Ο ενιαίος καμβάς χωρίστηκε αργότερα σε ξεχωριστά έργα, που αποτελούνταν από πολλές μεμονωμένες ή επικαλυπτόμενες εικόνες.

3. Ο μεγαλύτερος Έλβις έχει μήκος 36 πόδια

Ο Eleven times Elvis είναι ο  μεγαλύτερος πίνακας του στη σειρά Elvis. Ο πίνακας παρέμεινε στο εργαστήριο του Warhol από την ολοκλήρωσή του το 1963 έως ότου πέθανε ο καλλιτέχνης το 1987. Τώρα εκτίθεται στο Μουσείο Andy Warhol στο Πίτσμπουργκ. Πολλοί έχουν επίσης ερμηνεύσει αυτό το επαναλαμβανόμενο μοτίβο ως ένα νεύμα στην έννοια της εμπορικότητας στο έργο του Warhol, όπου το επαναλαμβανόμενο μοτίβο χρησιμοποιείται στο έργο του σε έργα όπως Marilyn και του  Campbell`s Soup. ELVIS (Eleven Times)

“ELVIS (Eleven Times), Warhol Museum, Pittsburgh PA

4. O Elvis του Warhol κοροϊδεύει το Χόλιγουντ

«Πρέπει να γελάω πάντα, όμως, όταν σκέφτομαι πώς το Χόλιγουντ αποκάλεσε την pop art ως στολισμό! Χόλιγουντ;; Εννοώ όταν κοιτάζεις το είδος των ταινιών που έκαναν τότε — υποτίθεται ότι ήταν αληθινές;;». παραπονέθηκε ο Warhol στα απομνημονεύματά του POPism.

Οι Elvis πίνακες του έχουν ερμηνευτεί ως σχόλιο για τη μαζική παραγωγή των ταινιών του Χόλιγουντ, καθώς και για τον ίδιο τον Elvis. Μέχρι το 1963, ο τραγουδιστής είχε πρωταγωνιστήσει σε μια σειρά από μέτριες ταινίες, τις οποίες τα στούντιο έβγαζαν σαν μια σειρά από κουτάκια σούπας Campbell.

5. Ο Warhol συνδύασε τον Elvis με το Campbell`s Soup Can

Για να οδηγήσει στη σύγκριση της μαζικής παραγωγής, ο Warhol έφτιαξε το Campbell`s Elvis το 1964. Ο πίνακας συνδυάζει επαναλαμβανόμενες εικόνες του προσώπου του Elvis με ένα κουτί του “Campbell`s Condensed”, σχολιάζοντας την κοινή άνοδο του καταναλωτισμού και την κουλτούρα των διασημοτήτων.

Ο Elvis του Cambpell αγοράστηκε για πρώτη φορά από τον σουρεαλιστή καλλιτέχνη Salvador Dali, ο οποίος ήταν φίλος του Warhol.

Campbell`s Elvis by Andy Warhol

Ο Elvis Cambpell  του Warhol,© Christies

6. Μια υπογεγραμμένη έκδοση του Elvis κυκλοφόρησε μετά τον θάνατο του Warhol

Το Blue Elvis είναι μια τυπωμένη πορσελάνινη πλάκα τοίχου, που παρήχθη από το στούντιο κεραμικής Rosenthal. Κυκλοφόρησε σε 49 υπογεγραμμένες εκδόσεις, με την υπογραφή του Warhol και τη σφραγίδα του Rosenthal.

Elvis Blue by Andy Warhol

Blue Elvis του Warhol. © Sotheby`s

7.  Ένας επισκέπτης του μουσείου έπεσε σε Elvis πίνακα του

Το 2016, ένας επισκέπτης στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο (SFMOMA) σκόνταψε και έπεσε προς τα πίσω σε μια εκδοχή του Triple Elvis πίνακα,  ενώ πόζαρε για μια φωτογραφία στο μπροστά από το έργο. Ο πίνακας στάλθηκε γρήγορα για συντήρηση και η ζημιά αναφέρθηκε ότι ήταν «ελάχιστη».

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >