AD

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο στην Ελλάδα

Στο 3,4% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, από 1,6% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
Η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 3,4% τον μήνα Οκτώβριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2022, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:
Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

• 9,9% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρησοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

• 2,6% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

• 3,3% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

• 2,8% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

• 5,6% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικέςοδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

• 3,1% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές.
• 3,5% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης • 4,8% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστείακαφενεία-κυλικεία.

pianakas2

Ενδεικτικό των μεγάλων ανατιμήσεων στον τομέα των τροφίμων είναι ότι καταγράφεται αύξηση 26% στα έλαια, 20,5% στα φρούτα, 12,3% στα λαχανικά και 14,3% στους χυμούς και το εμφιαλωμένο νερό και 9,1% στα λοιπά τρόφιμα.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Καιρός: Αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις και τοπικές ομίχλες – Πρόγνωση απο τον Χρ. Παρανό

Αίθριος θα διατηρηθεί ο καιρός στη χώρα το Σαββατοκύριακο με λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες και τοπικές ομίχλες τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μαριάννα Τουμασάτου για Αλέξανδρο Σταύρου: «Έχουμε κάνει τον πρώτο μεγάλο κόπο που κάνουν οι άνθρωποι για να είναι μαζί»

Η Μαριάννα Τουμασάτου παραχώρησε συνέντευξη στη Λιλή Πυράκη και μίλησε με ειλικρίνεια για τη σχέση και τη συνεργασία της με τον σύζυγό της, Αλέξανδρο Σταύρου.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Βραζιλία: Αυτόχθονες διαδηλωτές αποκλείουν την είσοδο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP30) στο Μπελέμ

Δεκάδες αυτόχθονες διαδηλωτές απέκλεισαν σήμερα το πρωί την είσοδο του χώρου όπου πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής για το κλίμα COP30, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία. Ως αποτέλεσμα,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σύλληψη δύο αλλοδαπών για εισαγωγή 44 κιλών κάνναβης στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος συνελήφθησαν, απογευματινές ώρες χθες, Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2025, 2 αλλοδαποί, μέλη διεθνικής εγκληματικής ομάδας, οι

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κομισιόν: Ψηφιακή αντεπίθεση κατά της φοροδιαφυγής – Ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών σε πραγματικό χρόνο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) προτείνει να θεσπιστεί νομική βάση για ανταλλαγή πληροφοριών και άμεση πρόσβαση σε δεδομένα ΦΠΑ μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >