AD

Ennio Morricone | Τα 10 πιο συναρπαστικά soundtracks του κορυφαίου δημιουργού

Η μουσική χρειάζεται χώρο να αναπνεύσει, έλεγε ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες όλων των εποχών ο οποίος σήμερα, 10 Νοεμβρίου του 2023, θα γινόταν 95 ετών.

 

“H μουσική χρειάζεται χώρο να αναπνεύσει…” είπε κάποτε ο Ennio Morricone. Μεγάλη αλήθεια η διαπίστωσή του και ακόμα μεγαλύτερη το ότι η μουσική χάνει μέρος του “οξυγόνου” της όταν φεύγουν άνθρωποι που ήξεραν να την τιμούν. Όπως εκείνος, ο κορυφαίος συνθέτης που έφυγε από τη ζωή πριν από ενάμιση χρόνο.

Ο Morricone έχει δημιουργήσει στη διάρκεια των επτά δεκαετιών καριέρας του μερικά από τα πιο εμβληματικά μουσικά κομμάτια για τον κινηματογράφο. Βρήκε φήμη στα τέλη της δεκαετίας του 1960 με τη μουσική που θριάμβευσε στα spaghetti westerns του Sergio Leone, όπως το “The Good, the Bad and the Ugly” και το “A Fistful of Dollars”, τα οποία έφεραν επανάσταση στο είδος western. Μετά την επιτυχία του με τις ταινίες του Leone, ο Moriccone έγινε παραγωγικός συνθέτης ταινιών, έγραψε περισσότερα από 500 soundtrack, συνεργαζόμενος με τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες, όπως οι Terrence Malick, Pier Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci, Brian de Palma, Dario Argento. Παρά την πρόταση να μετακομίσει στις ΗΠΑ για να εργαστεί στο Χόλιγουντ, ο Morricone δεν έφυγε ποτέ από τη Ρώμη.

Top 5 soundtracks του Ennio Morricone – Yet another list

Έλαβε τιμητικό Όσκαρ το 2007 για την καριέρα του, αλλά, σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, κέρδισε ένα Όσκαρ για το soundtrack που συνέθεσε για το “The Hateful Eight” του Tarantino το 2016, σε ηλικία 87 ετών.

Η μουσική του έχει την ικανότητα να κυριαρχεί στις εικόνες μιας ταινίας, δίνοντάς τους μεγαλύτερο βάθος. Η μουσική του δεν αποτελεί ποτέ μέρος του παρασκηνίου. Ήταν πάντα ευρηματική και παρουσίαζε απίστευτο εύρος.

Ας θυμηθούμε τα δέκα ωραιότερα soundtrack ταινιών του Morricone με αφορμή την επέτειο την επέτειο των 93 χρόνων από τη μέρα της γέννησής του.

A Fistful of Dollars (1964 )

Στην πρώτη από την τριλογία Dollars του Sergio Leone, “A Fistful of Dollars”, πρωταγωνίστησε ο Clint Eastwood σε έναν από τους πιο εμβληματικούς ρόλους του ως ο ανώνυμος άγνωστος. Οι ταινίες του Leone σίγουρα δεν θα είχαν τον ίδιο αντίκτυπο χωρίς τη σφυριχτή μουσική του Morricone και ο ίδιος ο Leone γνώριζε ότι η επιτυχία των ταινιών του οφειλόταν εν μέρει στον συνθέτη.

Αυτή είναι ίσως η πιο γνωστή σύνθεση του Morricone. Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος ήταν η τρίτη ταινία της τριλογίας Dollario του Sergio Leone. Η μουσική του Morricone σημειώνει την πιο εμβληματική σεκάνς της ταινίας όταν το τρίο των πιστολέρος που ετοιμάζονται να μονομαχήσουν, κοιτάζει ο ένας τον άλλον . Ο Morricone συνέθεσε τη μουσική πριν ο Leone ξεκινήσει τα γυρίσματα, δουλεύοντας μαζί τα θέματα στην προπαραγωγή. Το μοντάζ του Leone ταιριάζει απόλυτα με την αξέχαστη μουσική του Morricone.

 

Once Upon A Time in the West (1968)

To  “Once Upon a Time in the West” του Sergio Leone θεωρείται από πολλούς το αριστούργημα του, με πρωταγωνιστές τον Henry Fonda και τον Charles Bronson. Η τελευταία σκηνή με τη μουσική του Morricone είναι μόνο μια από τις πιο εκπληκτικές σεκάνς στην ιστορία του κινηματογράφου.

 

The Bird With the Crystal Plumage (1971)

Η μουσική του Morricone στην ταινία giallo του Dario Argento ανέβασε τη σπουδαιότητα της ταινίας και δείχνει πόσο εφευρετική είναι η μουσική του συνθέτη. Αυτή η ταινία  ήταν το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Argento.

Le Professionnel (1981)

Η εξαιρετικά δημοφιλής γαλλική ταινία δράσης του Georges Lautner, “Le Professionnel” με πρωταγωνιστή τον Jean-Paul Belmondo, γνώρισε εισπρακτική επιτυχία στη Γαλλία. Ήταν προφανώς ο ίδιος ο Belmondo, ο οποίος αφού άκουσε στο ραδιόφωνο το Chi Mai του Morricone —αρχικά γραμμένο για μια ταινία “Maddalena” του 1971— που ζήτησε αυτή η μουσική να γίνει το soundtrack του “Le Professionnel”. Τόσο η ταινία όσο και το soundtrack έγιναν στη συνέχεια εξαιρετικά δημοφιλή στη Γαλλία.

 

The Mission (1986)

Είναι η ταινία που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1986 με πρωταγωνιστές τους οι Jeremy Irons και Robert de Niro. Ο Morricone δημιούργησε εδώ μια ελεγειακή μουσική στην ιστορική επική ταινία του Roland Joffé. Η μουσική του Morricone ήταν υποψήφια για Όσκαρ εκείνη τη χρονιά και κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής.

 

The Untouchables (1987)

O Morricone κέρδισε ένα βραβείο Grammy για τη μουσική του στο “The Untouchables” του Brian de Palma. Η αμερικανική αστυνομική ταινία, με πρωταγωνιστές τους Kevin Costner, Robert de Niro και Sean Connery,  έχει γίνει πλέον κλασική. Με τους χαρακτηριστικούς ήχους της τρομπέτας, ο Morricone δημιούργησε ένα λαμπρό και τολμηρά θριαμβευτικό soundtrack γεμάτο ένταση.

Cinema Paradiso (1988)

Πρόκειται για ίσως μια από τις πιο όμορφες παρτιτούρες ταινιών του Morricone που μεταφράζει τέλεια το νοσταλγικό θέμα του Giuseppe Tornatore “Cinema Paradiso”. Ο Tornatore κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ξένης Ταινίας στα Όσκαρ το 1990.

 

Malena (2000)

Morricone και Giuseppe Tornatore δούλεψαν μαζί σε πολλές ταινίες. Το “Malena”, στο οποίο πρωταγωνιστεί η Monica Bellucci, διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου στη Σικελία, για ένα αγόρι που ερωτεύεται μια γυναίκα που ονομάζεται Malena. Το soundtrack προτάθηκε για Όσκαρ.

 

The Hateful Eight (2015)

Ο Morricone κέρδισε τελικά ένα Όσκαρ για μία από τις ταινίες του. Αυτή ήταν η πρώτη western παρτιτούρα του μαέστρου εδώ και 40 χρόνια. Ο Morricone συνέθεσε επίσης το soundtrack της τελευταίας ταινίας του Tarantino, “Once Upon A Time In Hollywood”.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Συγκίνηση στα Μετέωρα | «Αθάνατες» – Αναρριχητές φώναξαν τα ονόματα των 3 κοριτσιών που έχασαν την ζωή τους στα Τέμπη

Τα ονόματα των τριών κοριτσιών, Θώμης, Χρύσας και Αναστασίας Πλακιά, που έχασαν την ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αναφώνησαν αναρριχητές της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >