AD

Richard Burton | Η ζωή του διασημότερου και πιο ακριβοπληρωμένου ηθοποιού της γενιάς του

Στις 10 Νοεμβρίου του 1925 γεννήθηκε ένας θρύλος του Χόλιγουντ. Με αφορμή την επέτειο από τον θάνατό του, η συναρπαστική ζωή του και ο έρωτας με την Elizabeth Taylor.

 

Το 2002, συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τους μεγαλύτερους Βρετανούς στην ιστορία, μαζί με τον Sir Winston Churchill, τoν Charles Darwin, την Πριγκίπισσα Diana, τον John Lennon και άλλους. Προτάθηκε επτά φορές για Όσκαρ, δίχως όμως να καταφέρει να κερδίσει. Ωστόσο, ήταν νικητής του Βραβείου της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου το 1966, Χρυσής Σφαίρας και βραβείου Tonny καλύτερου ηθοποιού το 1961. Ο Richard Burton θεωρείται ο πιο διάσημος και ακριβοπληρωμένος ηθοποιός της δεκαετίας του 1960.

H γέννηση ενός σταρ

Ο Richard Walter Jenkins γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1925 στο ουαλικό χωριό Pontrhydyfen σε μια μεγάλη οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν ανθρακωρύχος και η μητέρα Edith Maude Jenkins γέννησε 13 παιδιά. Ο Richard ήταν το δωδέκατο παιδί. Η μητέρα του πέθανε κατά τον τελευταίο τοκετό όταν το αγόρι ήταν περίπου δύο ετών. Η οικογένεια ζούσε στη φτώχεια και μετά βίας μπορούσε να τα βγάλει πέρα.

Η παιδική ηλικία του επίδοξου ηθοποιού δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί εύκολη. Ο πατέρας του ξόδευε όσα κέρδιζε σε αλκοόλ και τζόγο. Η μεγαλύτερη αδερφή του Richard, Cecilia, και ο σύζυγός της που επίσης δούλευε ως ανθρακωρύχος φρόντισαν το μικρό αγόρι. Αργότερα, ο Richard θυμήθηκε την προσοχή της αδερφής του και είπε:

«Ένιωθε όλες τις τραγωδίες εκτός από τη δική της».

Η Cecilia πήρε τη θέση της μητέρας για τον μικρότερο αδερφό. Ο μεγαλύτερος αδελφός Ifor συνέβαλε επίσης στην ανατροφή του καλλιτέχνη: ενστάλαξε την αγάπη του ράγκμπι στο αγόρι.

Στα πέντε του χρόνια, ο Richard Burton άρχισε να πηγαίνει στο Ανατολικό Δημοτικό Σχολείο στο Νηθ Πορτ Τάλμποτ. Τρία χρόνια αργότερα, μεταγράφηκε σε άλλο σχολείο. Το μελλοντικό αστέρι έδειξε την αγάπη της τέχνης στην παιδική του ηλικία. Είχε όμορφη χρακτηριστική φωνή και αγαπούσε την αγγλική και ουαλική λογοτεχνία.

IFrame

Ως έφηβος, κέρδιζε τη ζωή του ανεξάρτητα. Το 1943, έγινε φοιτητής της Οξφόρδης και σχεδίαζε να υπηρετήσει στην Πολεμική Αεροπορία. Ωστόσο, η καριέρα του ως πιλότου δεν λειτούργησε. Συγκριτικά, ο νεαρός άνδρας έκανε εντύπωση στο θέατρο αμέσως.

Ταινίες

Ο δάσκαλος του Richard, Philip Jenkins, έγινε σημαντική προσωπικότητα στη ζωή του Burton. Ήταν το δεύτερο του όνομα που ο νεαρός πήρε ως μέρος του καλλιτεχνικού του ονόματος. Ο δάσκαλος παρατήρησε τον ταλαντούχο μαθητή και ενθάρρυνε το πάθος του για το θέατρο. Ο Philip βοήθησε το αγόρι να βελτιώσει την ομιλία του και να μιλήσει χωρίς προφορά. Tον ενέπνευσε επίσης να διαβάσει.

Το 1948, ο Richard Burton έκανε το ντεμπούτο του στην ταινία “The Last Days of Dolwyn”. Πριν, ο ηθοποιός εργαζόταν στο ραδιόφωνο για μεγάλο χρονικό διάστημα και έπαιζε και στο θέατρο.

Το δράμα “My Cousin Rachel” ήταν το ντεμπούτο του νεαρού ηθοποιού στο Χόλιγουντ το 1952. Η ταινία αποδείχθηκε ένα από τα πιο επιτυχημένα έργα του Henry Koster.

Richard Burton in the movie CleopatraΣτην ταινία Κλεοπάτρα

Αργότερα, η ταινία έφερε στον ηθοποιό το βραβείο Χρυσής Σφαίρας για το Νέο Αστέρι της Χρονιάς και υποψηφιότηα για το Όσκαρ Β` Ανδρικού Ρόλου.

Εκατομμύρια θεατές αγάπησαν τον Burton και η φιλμογραφία του αυξανόταν χρόνο με το χρόνο. Συμμετείχε στις εμβληματικές ταινίες που έγιναν τα κλασικά έργα του Χόλιγουντ: Look Back in Anger, Who`s Afraid of Virginia Woolf?, Equus, 1984, και The Taming of the Shrew.

Richard Burton in the movie The Taming of the ShrewΣκηνή από την ταινία The Taming of the Shrew

Ο Richard Burton προτάθηκε για Όσκαρ επτά φορές, αλλά ποτέ δεν έλαβε το πολυαναμενόμενο βραβείο. Το 1970, ο βασιλιάς του γουέστερν John Wayne κέρδισε το βραβείο του και παρατήρησε ότι ο Richard δεν είχε κανένα. Ψιθύρισε τότε στον Richard ότι ο Burton άξιζε το βραβείο.

Προσωπική ζωή

Η προσωπική ζωή του ταλαντούχου και όμορφου ηθοποιού ήταν τόσο πλούσια όσο η φιλμογραφία του. Παντρεύτηκε πέντε φορές : Sybil Williams, Susan Hunt, Sally Hay, Elizabeth Taylor(δύο φορές).

Richard Burton and his second wife Elizabeth TaylorΟ Richard Burton και η δεύτερη σύζυγός του Elizabeth Taylor

IFrame

H Sybil Williams έφερε στον κόσμο δύο από τις κόρες του Burton, την Kate και την Jessica.

IFrame

Η σχέση μεταξύ του Richard Burton και της Elizabeth Taylor ήταν μια από τις πιο σκανδαλώδεις και πολυσυζητημένες ειδήσεις. Όλος ο κόσμος παρακολουθούσε την ιστορία του ζευγαριού των αστέρων και οι ηθοποιοί δεν κράτησαν κρυφά τα στοιχεία της.

Richard Burton and his fourth wife Susan HuntΜε τη σύζυγό του Susan Hunt.

Richard Burton and his fifth wife Sally HayΟ Richard Burton και η πέμπτη σύζυγός του Sally Hay

Richard Burton & Elizabeth Taylor

Το ειδύλλιο ανάμεσα στην αγαπημένη Elizabeth Taylor με τον γοητευτικό Richard Burton είναι τόσο μυθικό όσο και οι πλοκές των ταινιών που έπαιξαν μαζί στην οθόνη. Με διάρκεια 13 χρόνια, 11 ταινίες, ένα γιοτ, διαμάντια αξίας εκατομμυρίων λιρών, δύο γάμους και δύο διαζύγια, η συνεργασία Taylor-Burton είναι μια από τις καθοριστικές ενώσεις διασημοτήτων του 20ου αιώνα. .

Το ζευγάρι παρουσιάστηκε μαζί επίσημα στα γυρίσματα της Κλεοπάτρας στη Ρώμη το 1962. Και οι δύο ήταν παντρεμένοι εκείνη την εποχή, οπότε ήταν αναμενόμενο η ένωσή τους – που ονομάστηκε “le scandale” – να γίνει πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο. Ακόμη και το Βατικανό φώναζε  για το θέμα. Αν και η δαπανηρή ταινία δεν έτυχε καλής αποδοχής από τους κριτικούς, το δέλεαρ του να δει κανείς τη χημεία των Taylor-Burton στην οθόνη εξασφάλισε την επιτυχία της στο box office.

IFrame

Η Taylor και ο Burton παντρεύτηκαν για πρώτη φορά στις 15 Μαρτίου 1964 στο Μόντρεαλ του Καναδά. Χώρισαν μια δεκαετία αργότερα, το 1974, για να ανταλλάξουν όρκους ένα χρόνο αργότερα για δεύτερη φορά στη Μποτσουάνα. Μετά χώρισαν για τελευταία φορά το 1975.

Η κοινή τους ζωή διακρίνονταν από πάθος και υπερβολές . Έκαναν σπατάλες σε διαμάντια και δείπνα, αγόραζαν τζετ αεροπλάνα από μια ιδιοτροπία, μάλωναν εκρηκτικά και τα έφτιαχναν με τον ίδιο τρόπο. Ας θυμηθούμε τη θρυλική ιστορία αγάπης τους μέσα από  25 συναρπαστικές φωτογραφίες.

“Όταν είσαι ερωτευμένος και λαχταράς τόσο πολύ”, έλεγε η Taylor το 1973, “απλά το πιάνεις με τα δύο χέρια και ξεφεύγεις από τη θύελλα”. Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά κατάφερναν να ξεφύγουν  μέσα από χρόνια υπερβολής, αναταραχές, σκάνδαλα και αμέτρητα μπουκάλια ποτού.

Για την σκανδαλώδη προσωπική ζωή της Elizabeth Taylor -που παντρεύτηκε 8 φορές, εκ των οποίων τις δύο με τον Richard Burton- και τί δεν έχει γραφτεί.

IFrame

Καθώς και για τις προτιμήσεις της για πανάκριβα κοσμήματα και αρώματα. Το δικό τους ειδύλλιο  έγραψε ιστορία και θεωρείται από τα πιο αξιομνημόνευτα του Χόλιγουντ.

Η αλήθεια όμως, ίσως να βρίσκεται στα ημερολόγια που κρατούσε εκείνος από το 1967 έως το θάνατό του, το 1984.

Το ημερολόγιο του Richard Burton το  δώρισε η τελευταία του σύζυγος στο πανεπιστήμιο Swansea  μετά από το θάνατό του. Pέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία, στα 58 του χρόνια…

Όλα όσα καταγράφει για τη σχέση εκείνων των ταλαντούχων, ερωτευμένων και συγχρόνως  βαθιά αυτοκαταστροφικών ανθρώπων, φαίνεται από τη δημοσίευση δυο εκτενών αποσπασμάτων από το The Richard Burton Diaries στην Daily Mail.

Perdido Predecesor pantalones elisabeth taylor richard burton formal Compañero DesearΑνάμεσα σε άλλα που αποκαλύπτει ο Burton, μιλά  για τη σχέση του με την Taylor  και τις  λεπτομέρειες της καθημερινότητάς τους.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη Daily Mail:

3 Νοεμβρίου 1966

Για κάποιο λόγο ανησυχούσα πολύ για την Ε (σ.σ.: Elizabeth) σήμερα το πρωί. Για το αν με αγαπάει ή όχι, για το πόσο άσχημα θα ένιωθα αν την έχανα κλπ. Άφησα τον εαυτό μου να πέσει σε μια μικρή κατάθλιψη και ανακουφίστηκα πραγματικά όταν τελικά με πήρε τηλέφωνο από το στούντιο. Τι έχω πάθει;

10 Ιανουαρίου 1967

Πάντα την αγαπούσα πολύ, αλλά αυτή τη στιγμή  είμαι τρελά ερωτευμένος μαζί της. Θέλω να κάνουμε έρωτα κάθε λεπτό.

30 Ιουλίου 1967

Η Ελίζαμπεθ έχει αδυνατίσει πολύ και σχεδόν δεν μπορώ να πάρω τα χέρια μου από πάνω της. Δεν έχει χάσει κιλά, αλλά με τη γυμναστική και το μασάζ που κάνει τον τελευταίο καιρό, το σώμα της έχει αναδιαμορφωθεί. Αυτή τη στιγμή είναι μια από τις πιο αισθησιακές γυναίκες που έχω δει στη ζωή μου. Η πιο αισθησιακή.

30 Σεπτεμβρίου 1967 – Παρίσι

Το μεσημέρι έκανα κάτι εξωφρενικό. Αγόρασα στην Elizabeth το ιδιωτικό αεροπλάνο με το οποίο πετάξαμε χθες. Ολοκαίνουργιο, κοστίζει 960.000 δολάρια! Δεν δυσαρεστήθηκε καθόλου.

19 Νοεμβρίου 1968 – Παρίσι

Ήμουν απίστευτα τυχερός σε όλη μου τη ζωή, αλλά η μεγαλύτερη τύχη ήταν που γνώρισα την Elizabeth. Με μετέτρεψε σε έναν ηθικό άνθρωπο, αλλά όχι ηθικολόγο. Είναι μια αγρίως συναρπαστική ερωμένη, είναι ντροπαλή και πνευματώδης, δεν πιάνεται εύκολα κορόϊδο, είναι μια υπέροχη ηθοποιός, όμορφη πέρα από τα όρια της πορνογραφίας, είναι αλαζονική και πεισματάρα, ήπια και τρυφερή, ανέχεται τις αδυναμίες μου, με ανέχεται όταν μεθάω. Νιώθω ένα πόνο στο στομάχι όταν είναι μακριά μου, και ναι… με αγαπά!

25 Μαΐου του 1969

Η Elizabeth είναι ένα αιώνιο one night stand. Είναι η ιδιωτική και προσωπική μου ερωμένη. Και ό,τι κάνει το κάνει με απίστευτο πάθος. Δεν μπορώ να γράψω τι ακριβώς εννοώ. Ή μάλλον θα γράψω: H E πιάνει με μαεστρία αλλά και συνεχώς σου πετά και πάλι πίσω τη μπάλα! Δεν γράφω συχνά για το σεξ. Ντρέπομαι. Αλλά…. Αλλά…

“Η Elizabeth με ρώτησε αν θα σταματήσω να την αγαπώ αν αναγκαστεί να περάσει την υπόλοιπη ζωή της σε αναπηρικό καρότσι. Της απάντησα ότι δεν με νοιάζει αν πέσουν και μαραθούν τα πόδια, τα στήθη και ο κώλος της, αν μείνει καραφλή ή αν κιτρινίσουν τα δόντια της. Μερικές φορές δεν πιστεύω το πόσο τυχερός είμαι.”

October 10, 1975: Elizabeth Taylor and Richard Burton Secretly Remarried in Africa, Only Sixteen Months After Getting Divorced - LifetimeBurton and Taylor around the time of their first marriage in 1964.

“Η Elizabeth είναι το αιώνιο one nigt stand μου. Η προσωπική μου, αγορασμένη ερωμένη. Σεξουαλικά ακόρεστη. Είναι σχεδόν απίθανο να σας περιγράψω που είναι να κάνεις έρωτα μαζί της. Αλλά θα προσπαθήσω. Η Elizabeth είναι `αποδέκτης`. Και της αρέσει να σου επιστρέφει τα `μπαλάκια`”

“Δεν μπορώ να φανταστώ την ζωή μου χωρίς αυτή. Τι θα κάνω; Που θα πάω; Καμία δεν συγκρίνεται μαζί της. Δεν έχει νόημα να καμακώσω μια 18αρα με μικροσκοπικό μίνι. Δεν θα άντεχε μαζί μου ούτε μια εβδομάδα”

Για Τον Marlon Brando και τον Frank Sinatra  γράφει:”Η Elizabeth με έκανε να ζηλέψω λέγοντας μου πως τηλεφώνησε στον Marlon και μιλούσαν για καμία ώρα. Και πως ανησυχούσε για μένα. Είναι πραγματικά ένας φαντασμένος μικρός μπάσταρδος. Όπως και ο Sinatra. Θεοί μπροστά στους καθρέφτες τους. Τους παραμορφωτικούς καθρέφτες τους”

Αναφέρεται επίσης κι ένα άλλο γεγονός όπου θύμωσε μαζί της …:”Νευρίασα μαζί της και η Elizabeth άρχισε να με χτυπάει στο κεφάλι με τα γεμάτα διαμαντένια δαχτυλίδια δάχτυλά της. Αν μου το έκανε αυτό άντρας, θα τον σκότωνα.”

Σχολιάζει και για το δαχτυλίδι αξίας 69 καρατίων που της χάρισε…

“Δεν θέλω να σου αγγίξω τα χέρια. Είναι μεγάλα, άσχημα, κόκκινα και αντρικά”

Το τέλος

Το 1983, η Taylor και ο Burton εμφανίστηκαν μαζί σε μια αναβίωση του θεατρικού έργου Noel Coward Private Lives, για ένα διαζευγμένο ζευγάρι που επανασυνδέεται ενώ κάνει μήνα του μέλιτος με νέους συντρόφους. Η απήχηση που είχε το πρώην ζευγάρι ήταν μεγάλη. Ωστόσο, οι κριτικές ήταν τρομερές και ο Taylor έχασε αρκετές παραστάσεις λόγω σωματικών παθήσεων. Κατά τη διάρκεια μιας απουσίας της, ο Burton παντρεύτηκε την τέταρτη σύζυγό του, Sally Hay.

Στις 5 Αυγούστου 1984, μια εγκεφαλική αιμορραγία στοίχισε τη ζωή του 58χρονου Burton ενώ κοιμόταν στο ελβετικό σπίτι του. H Taylor δεν παραβρέθηκε στην κηδεία ή το μνημόσυνο στην Ουαλία, καθώς η χήρα του ήταν επιφυλακτική  μην δημιουργήσει θέαμα. Η Taylor παραβρέθηκε όμως σε  λειτουργία μιας εκκλησίας του Λονδίνου, όπου η προσοχή στράφηκε πάνω της. Τη χρονιά που πέθανε, του έβαλε τριαντάφυλλα τα Χριστούγεννα στον τάφο του.

Η Taylor είπε ότι ο Burton της έστειλε ένα τελευταίο γράμμα λίγο πριν από το θάνατό του (αν και η χήρα του αρνήθηκε ότι αυτό ήταν δυνατό). Σύμφωνα με την Taylor, ο Burton εξέφρασε την επιθυμία του να επιστρέψει στο σπίτι της. Μοιράστηκε τα συναισθήματά του. Όπως είπε σε συνέντευξή της στη Vogue, “ήμουν ακόμα τρελά ερωτευμένη μαζί του την ημέρα που πέθανε. Νομίζω ότι ακόμα με αγαπούσε επίσης.” Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή θάφτηκε μαζί με την Taylor αφού πέθανε το 2011.

Con Carretilla Petición elizabeth taylor and richard burton wedding subasta Extracto preocupación

To τέλος

Ο ηθοποιός έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Σύμφωνα με τους βιογράφους του, ο Richard ήταν εξαρτημένος από το αλκοόλ στα νιάτα του και η συνήθεια μετατράπηκε σε εθισμό αργότερα. Άλλωστε ο καλλιτέχνης ήταν καπνιστής.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >