AD

Στο Βερολίνο το επόμενο 2ημερο ο πρωθυπουργός – Μεταναστευτικό, οικονομία και ενέργεια τα ζητήματα της συνάντησης με τον Όλαφ Σολτς

Ελληνοτουρκικά και πόλεμος στη Μέση Ανατολή απασχολούν ιδιαίτερα Μητσοτάκη και Σόλτς

Οι επόμενες δύο μέρες είναι γεμάτες σημαντικές επαφές για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με κυριότερη την συνάντηση της Τρίτης με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η συγκυρία της επίσκεψης θεωρείται ιδανική καθώς η Ελλάδα αφήνοντας πίσω της τα χρόνια της κρίσης και έχοντας ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τους εταίρους της.

Ειδικά όσον αφορά στις ελληνογερμανικές σχέσεις δεν υπάρχει το καθεστώς δυσπιστίας με το οποίο αντιμετώπιζε το Βερολίνο την Αθήνα η οποία πλέον έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στον κόσμο το 2022 και βρίσκεται σε τροχιά μείωσης του χρέους κάτω από τα επίπεδα του 2012 μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει στους συνομιλητές του και ειδικά στον Όλαφ Σολτς εκτός από τα διμερή θέματα και ζητήματα οικονομίας που έχουν να κάνουν συνολικά με την στάση της Γερμανίας σε θέματα προϋπολογισμού και διάθεσης πόρων από την ΕΕ προς τις χώρες – μέλη.

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη διαπραγμάτευση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε., με την Ελλάδα να διεκδικεί περισσότερους πόρους για το Μεταναστευτικό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών).

Δυο θέματα που θα πέσουν στο τραπέζι στη συνάντηση της Τρίτης με τον Γερμανό Καγκελάριο θα είναι αυτό της ενέργειας με την Ελλάδα να αποτελεί κόμβο μεταφοράς ενέργειας στον Διάδρομο Νότου-Βορρά αλλά και «γέφυρα» της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και την Ουκρανία ενώ επιδιώκει να είναι πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι αντικείμενο συζήτησης θα είναι και το Μεταναστευτικό με την ελληνική πλευρά να επιμένει στην θέση ότι είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και χρήζει συνολικής ευρωπαϊκής απάντησης, την ώρα που η ανάγκη προστασίας των συνόρων αποτελεί πλέον ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ταυτόχρονα και ενώ είναι σε εξέλιξη η κρίση στη Μέση Ανατολή οι δυο ηγέτες θα εξετάσουν την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με την Ελλάδα να αποτελεί μέρος όλων των διεθνών πρωτοβουλιών που λαμβάνονται για την αποκλιμάκωσή της και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Επίσης, τα ελληνοτουρκικά και ειδικά η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα απασχολήσουν Μητσοτάκη και Σολτς όπως και η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και στην Ουκρανία.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Στις 17:30, ο Πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον αρχηγό της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του CDU Friedrich Merz, στο Ίδρυμα Konrad Adenauer. Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συζήτηση με τον κ. Merz, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ιδρύματος. Η εκδήλωση έχει τίτλο «Ελλάδα και Ευρώπη- Ένα νέο κεφάλαιο με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».

Το βράδυ ο Πρωθυπουργός θα παρακαθήσει στο δείπνο ηγετών που φιλοξενεί στην καγκελαρία ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στο πλαίσιο άτυπων συζητήσεων ανά ομάδες με τους ηγέτες της Ε.Ε για την υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της Ε.Ε., η οποία άνοιξε στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Γρανάδας και αφορά τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσει η Ε.Ε τις γεωοπολιτικές προκλήσεις, αλλά και πώς θα ενισχύσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα (Διεύρυνση της Ε.Ε) και την ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητά της.

Εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο δείπνο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα παρακαθήσουν ο Γερμανός καγκελάριος και οι ηγέτες της Κύπρου, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Λιθουανίας και της Ουγγαρίας.

Την Τρίτη, στις 11:00, ο Πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Σεισμός 7,6 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες – Προειδοποίηση για τσουνάμι

Ισχυρότατη σεισμική δόνηση 7,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 22:37 του Σαββάτου (τοπική ώρα, 16:37 στην Ελλάδα) στις Φιλιππίνες.
Οι αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για «καταστροφικό τσουνάμι με κύματα, των οποίων το ύψος αποτελεί απειλή για τις ζωές».

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μακρόν σε Νετανιάχου | «Αν θέλετε να καταστρέψετε ολοκληρωτικά τη Χαμάς ο πόλεμος θα κρατήσει 10 χρόνια»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία «ανησυχεί έντονα» για την επανάληψη της βίας στη Γάζα και είπε ότι ο ίδιος μεταβαίνει στο Κατάρ για να συνδράμει τις προσπάθειες επανέναρξης της εκεχειρίας.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Anthrobots | Ρομπότ φτιαγμένα από ανθρώπινα κύτταρα

Οι επιστήμονες δημιούργησαν μικροσκοπικά ζωντανά ρομπότ από ανθρώπινα κύτταρα που μπορεί μια μέρα να είναι σε θέση να βοηθήσουν στην επούλωση πληγών ή κατεστραμμένου ιστού, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Επιδεινώνεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή | Η Μοσάντ αποσύρει τους διαπραγματευτές

Αδιέξοδο στις συζητήσεις για κατάπαυση του πυρός – Ο επικεφαλής της Μοσάντ διέταξε την επιστροφή των διαπραγματευτών από το Κατάρ – Σφοδρές εχθροπραξίες μετά την εκεχειρία

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού | Έρχονται καταιγίδες, κεραυνοί και χαλάζι

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ προβλέποντας ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από κεραυνούς, χαλάζι και ισχυρούς ανέμους. 

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >