AD

Τι σκέφτονται οι Ισραηλινοί για τον πόλεμο με τη Χαμάς

Οι νέες δημοσκοπήσεις που κυκλοφόρησαν δείχνουν ότι η ισραηλινή στάση απέναντι στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση είναι πιο επιθετική από οποιοδήποτε άλλο σημείο στην πρόσφατη μνήμη.

 

Και οι δύο έρευνες διεξήχθησαν στον απόηχο της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου και του πολέμου με τη Χαμάς που προέκυψε, και έλαβαν δείγμα περίπου 600 ατόμων η καθεμία. Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν μέρος μιας σειράς που διεξάγεται πολλές φορές το χρόνο και επιχειρούν να είναι αντιπροσωπευτικές των διαφόρων φατριών της ισραηλινής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των Ισραηλινών πολιτών παλαιστινιακής καταγωγής.

Παρά τους χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ για να απαιτήσουν την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούσε η Χαμάς, μόνο το 10% των Ισραηλινών Εβραίων στην δημοσκόπηση του Ισραηλινού Ινστιτούτου Δημοκρατίας δήλωσε ότι θα υποστηρίξει μια παύση πυρός για την ανταλλαγή ομήρων. Εν τω μεταξύ, το 44,3%, το πλήθος των Ισραηλινών Εβραίων, δήλωσε ότι θέλει η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί αμέσως για τους ομήρους χωρίς να διακόψει τις μάχες.

Ο Yossi Mekelberg, συνεργάτης στο Chatham House που ειδικεύεται στη συγγραφή για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, λέει ότι ενώ πολλοί Ισραηλινοί θέλουν να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους, ανησυχούν επίσης ότι η απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων θα οδηγήσει σε περισσότερες επιθέσεις όπως αυτή που διαπράχθηκε τον Οκτώβριο 7.

«Υπάρχει μια άποψη ότι στο παρελθόν… Το Ισραήλ απελευθέρωσε περισσότερους από 1.000 αιχμαλώτους για έναν στρατιώτη, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, Yahya Sinwar, και δείτε τι συνέβη», λέει ο Mekelberg.

Από τους Ισραηλινούς που απάντησαν στη δημοσκόπηση του Ισραηλινού Ινστιτούτου Δημοκρατίας, το 26,6% είπε ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να διαπραγματευτεί καθόλου με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων.

Ο Nimrod Rosler, ο ακαδημαϊκός επικεφαλής του Διεθνούς Προγράμματος για την Επίλυση Συγκρούσεων και τη Διαμεσολάβηση του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, που διεξάγει την έρευνα Peace Index, λέει ότι ο αντίκτυπος των πρόσφατων γεγονότων έχει διαμορφώσει σημαντικά την κοινή γνώμη για την ειρηνευτική διαδικασία. Η υποστήριξη για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή μεταξύ των Ισραηλινών Εβραίων μειώθηκε από 47,6% υπέρ του Σεπτεμβρίου σε μόλις 24,5% υπέρ, στην έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 23 και 28 Οκτωβρίου.

«Από το 2001, αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχουμε λάβει ποτέ. Και αυτό περιλαμβάνει  τη διάρκεια της δεύτερης παλαιστινιακής ιντιφάντα, κατά την οποία υπήρξαν μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, και άλλοι πόλεμοι που έγιναν με τη Γάζα και με τον Λίβανο», λέει.

Ο Mekelberg λέει ότι αυτό οφείλεται στο ότι πολλοί Ισραηλινοί ένιωσαν ότι  η Παλαιστινιακή Αρχή δεν καταδίκασε αρκετά έντονα τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου και οι προσπάθειες να εξηγηθεί το πλαίσιο θεωρήθηκαν δικαιολογητικά σε πολλούς Ισραηλινούς. «Υπήρχε η αίσθηση ότι παρόλο που έκαναν μια καταδίκη, υπήρχαν πάρα πολλά «αλλά» και προσπαθούσαν να εξηγήσουν».

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης ήταν επίσης επιθετικά όταν επρόκειτο για τη χρήση βίας στη Γάζα: το 57,5% των Ισραηλινών Εβραίων είπε ότι πίστευε ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) χρησιμοποιούσαν πολύ λίγη δύναμη πυρός στη Γάζα, το 36,6% είπε ότι ο IDF χρησιμοποιούσε την κατάλληλη ποσότητα της δύναμης πυρός, ενώ μόλις το 1,8% είπε ότι πίστευε ότι ο Ισραηλινός Στρατός χρησιμοποιούσε υπερβολική ισχύ πυρός, ενώ το 4,2% δήλωσε ότι δεν ήταν σίγουρο αν χρησιμοποιούσε πολύ μεγάλη ή πολύ λίγη δύναμη πυρός.

Στο Ισραηλινό Ευρετήριο Φωνής που διενεργήθηκε στις 5 και 6 Νοεμβρίου, οι Ισραηλινοί εξέφρασαν επίσης δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση Netanyau , με το 61,4% όλων των Ισραηλινών να δίνουν αρνητική βαθμολογία στην απόδοση του Netanyau κατά τη διάρκεια του πολέμου. Στη δημοσκόπηση του Peace Index, ο Netanyau πήγε ακόμη χειρότερα, με το 75,8% των Ισραηλινών να αξιολογεί την απόδοση του πρωθυπουργού ως «όχι και τόσο καλή» ή «κακή» όσον αφορά τον πόλεμο. Ωστόσο, παρά τη δυσπιστία προς τον Netanyau , η εμπιστοσύνη στον Ισραηλινό Στρατό παραμένει υψηλή. Σε Δημοσκοπήσεις του Ισραηλινού Voice Index που διεξήχθη μεταξύ 24 και 26 Οκτωβρίου, το 49,5% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι εμπιστεύεται τον Ισραηλινό Στρατό περισσότερο από τον πρωθυπουργό Netanyau , ενώ μόλις το 7,3% δήλωσε ότι εμπιστεύεται τον Netanyau περισσότερο από τον Ισραηλινό Στρατό.

«Αυτό είναι πολύ κρίσιμο, το γεγονός ότι η εκλογική βάση του Netanyau διαβρώνεται από την αρχή του πολέμου», λέει ο Tamar Hermann, ανώτερος συνεργάτης στο Ισραηλινό Ινστιτούτο Δημοκρατίας. «Ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που θεωρούν τους εαυτούς τους δεξιούς ή λένε ότι ψήφισαν υπέρ του Likud [το κόμμα του Netanyau ] είναι τώρα πολύ επικριτικοί για τη λειτουργία του Netanyau και της κυβέρνησής του».

Η υποστήριξη για μια λύση δύο κρατών μειώθηκε ελαφρά και μεταξύ των Εβραίων Ισραηλινών, από 37,5% υπέρ μιας λύσης δύο κρατών τον Σεπτέμβριο σε 28,6% που υποστηρίζει την ιδέα μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Peace Index. δημοσκοπήσεις. Μεταξύ των Αράβων πολιτών του Ισραήλ, η υποστήριξη για μια λύση δύο κρατών ήταν περίπου η ίδια, από το 68,7% που ήταν υπέρ σε 71,9% που ήταν υπέρ μετά τις επιθέσεις.

Ο Mekelberg λέει ότι οι Άραβες πολίτες του Ισραήλ είναι πολύ περισσότερο υπέρ των λύσεων δύο και ενός κράτους, καθώς επηρεάζονται άμεσα από τις ανισότητες που ενσωματώνονται στο σημερινό σύστημα. Το μέσο εισόδημα του εβραϊκού ισραηλινού νοικοκυριού είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό του μέσου αραβο-ισραηλινού νοικοκυριού. «Ενώ και οι δύο είναι πολίτες της ίδιας χώρας, έχουν μια πολύ διαφορετική ύπαρξη», λέει ο Mekelberg. «Τόσο η λύση ενός κράτους όσο και η λύση δύο κρατών δίνουν τη δυνατότητα να γίνουν ίσοι».

Ίσως το πιο εκπληκτικό εύρημα από τις έρευνες είναι ότι οι Ισραηλινοί στο σύνολό τους είναι πιο αισιόδοξοι για το μέλλον τους τώρα από ό,τι πριν από τις 7 Οκτωβρίου. Σε απάντηση στη δημοσκόπηση του Ισραηλινού Ινστιτούτου Δημοκρατίας, το 64% των Ισραηλινών είπε ότι ήταν «αισιόδοξοι» ή « μάλλον αισιόδοξοι» για το μέλλον της χώρας. Ο Hermann λέει ότι η επίθεση δημιούργησε μια αίσθηση ενότητας μεταξύ του ισραηλινού κοινού που απουσίαζε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για τη δημοκρατία νωρίτερα φέτος. «Το πρώτο μέρος του 2023, η εθνική συναίνεση διαλύθηκε εντελώς. Τώρα που ενισχύεται η εκλογική συναίνεση, αισθάνεται καλύτερα για τους ανθρώπους να είναι μέρος μιας συλλογικότητας που μοιράζεται τόσο μια κοινή μοίρα όσο και την πολεμική προσπάθεια».

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι το αίσθημα συναίνεσης μπορεί να είναι προσωρινό. «Σε αντίθεση με την ενστικτώδη αίσθηση πολλών Ισραηλινών τώρα… οι αποκλίσεις μεταξύ αριστεράς και δεξιάς ήταν πολύ ορατές [στα δεδομένα μας]», λέει ο Hermann. «Όταν τους ρωτάμε για τις προτιμήσεις τους κατά τη διάρκεια του πολέμου ή για το μέλλον, εξακολουθούμε να βλέπουμε μια σημαντική διαφορά μεταξύ των πολιτικών προσανατολισμών, πράγμα που σημαίνει ότι όταν τελειώσει ο πόλεμος, είναι πολύ πιθανό να τους δούμε να βγαίνουν ξανά στην επιφάνεια».

Ο Mekelberg προειδοποιεί επίσης να μην βασίζεστε υπερβολικά σε δημοσκοπήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του πολέμου. «Ο κίνδυνος να γίνουν αυτές οι έρευνες κατά τη διάρκεια του πολέμου είναι ότι τα συναισθήματα είναι πολύ υψηλά», λέει. «Όταν όλα τακτοποιηθούν, οι απαντήσεις μπορεί να είναι διαφορετικές».

Anna Gordon για το ΤΙΜΕ

Απόδοση κειμένου : Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή 

φωτογραφία εξωφύλλου : Επαγγελματίες στον τομέα της υγείας μαζί με οικογένειες ομήρων διαδηλώνουν έξω από τα κεντρικά γραφεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) στο Ισραήλ στις 9 Νοεμβρίου 2023 στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ. Alexi J. Rosenfeld–Getty Images)

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δίκη για το Μάτι | Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία Αθηνών για την απόφαση για τους αθωωθέντες, τα ελαφρυντικά & τις ποινές

Η έφεση που ασκήθηκε αφορά το σύνολο της απόφασης, πλην του ηλικιωμένου που έβαλε τη φωτιά, ο οποίος καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλακή, γιατί νομικά δεν μπορούσε να ασκηθεί

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >