AD

Η τραγική έκρηξη ηφαιστείου στην Κολομβία που σκότωσε πάνω από 20.000 ανθρώπους

Στις 14 Νοεμβρίου 1985, ένα ηφαίστειο εκρήγνυται στην Κολομβία, θάβοντας κοντινές πόλεις σε λάσπη, πάγο και λάβα.

 

Το ηφαίστειο Nevado del Ruiz βρίσκεται στο βόρειο-κεντρικό τμήμα της Κολομβίας. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, διάφορες εκρήξεις προκάλεσαν το σχηματισμό μεγάλων λασποροών στις κοιλάδες κάτω από το ηφαίστειο. Όταν το Nevado del Ruiz πέρασε για μια εκτεταμένη χρονική περίοδο χωρίς να εκραγεί, οι άνθρωποι άρχισαν να χτίζουν πόλεις πάνω από τις περιοχές της λάσπης και πάγοι που σχηματίστηκαν κοντά στον κρατήρα του ηφαιστείου.

Τους τελευταίους μήνες του 1984, η δραστηριότητα αυξήθηκε στο ηφαίστειο. Πολλαπλές δονήσεις καταγράφηκαν και γεωλόγοι από όλο τον κόσμο ταξίδεψαν στην Κολομβία για να παρακολουθήσουν την κατάσταση. Τον επόμενο Νοέμβριο, μια έκρηξη ατμού και τέφρας προκάλεσε πάγο, πέτρες και λάσπη να πέσει κάτω από το βουνό. Οι επιστήμονες, πιστεύοντας ότι ήταν δυνατή μια πλήρης έκρηξη, συνέστησαν την εκκένωση της περιοχής. Ωστόσο, οι ανησυχίες τους αγνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Το απόγευμα της 13ης Νοεμβρίου σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη. Η στάχτη εκτοξεύθηκε 30 μίλια στον αέρα, αλλά παρόλα αυτά, πιστεύοντας ότι είχαν περισσότερο χρόνο, λίγοι κάτοικοι απομακρύνθηκαν. Αργότερα το ίδιο απόγευμα, μέχρι το πρωί της 14ης Νοεμβρίου, υπήρξαν πολλές πιο ισχυρές εκρήξεις. Η λάβα κύλησε έξω από τον κρατήρα, λιώνοντας τους πάγους που τον περιέβαλλαν και προκαλώντας τεράστιες κατολισθήσεις λάσπης.

Η πόλη Chinchina χτυπήθηκε πρώτη. Περίπου 1.100 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν μια κατολίσθηση λάσπης κατέκλυσε το χωριό. Η χειρότερη σκηνή καταστροφής ήταν η πόλη Armero. Το κύμα λάσπης, βράχου και πάγου ήταν σχεδόν 100 πόδια ύψος καθώς κατέβαινε στην πόλη. Αν και ακουγόταν για 30 ολόκληρα λεπτά πριν χτυπήσει, οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να κάνουν για να το αποφύγουν. Επιπλέον, πολλά ραδιοφωνικά ρεπορτάζ έδιναν εντολή στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους. Σχεδόν 20.000 άνθρωποι θάφτηκαν και σκοτώθηκαν από την κατολίσθηση.

Συνολικά, η καλύτερη εκτίμηση είναι ότι 25.000 ζωές σκοτώθηκαν από την έκρηξη του ηφαιστείου Nevado del Ruiz.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >