AD

Όλα όσα μας δίδαξαν οι ήρωες του Disney

`Πρέπει να είσαι ελεύθερος να κάνεις τις δικές σου επιλογές`.
O κορυφαίος παραμυθάς που σφράγισε, ανέτρεψε και συνέβαλε στην εξέλιξη της κινηματογραφικής τέχνης, δημιούργησε στις 18 Νοεμβρίου του 1928 το Μίκυ Μάους…

 

 

Ελπίζω μόνο να μην ξεχάσουμε ένα πράγμα: όλα ξεκίνησαν με ένα ποντίκι.” είπε κάποτε ένας κορυφαίος “παραμυθάς”, εννοώντας τον Μίκυ Μάους.

Και είχε απόλυτο δίκιο. Ο Αμερικανός σκιτσογράφος και παραγωγός ταινιών, με την ευρηματικότητά του, σφράγισε κι ανέτρεψε την εξέλιξη της κινηματογραφικής τέχνης, δημιουργώντας ένα “μαγικό”, “ονειρεμένο” κόσμο. Τόσο για μικρούς, όσο και για μεγάλους. Άλλωστε, όπως έλεγε ο Walt Disney,Οι ενήλικοι είναι απλώς παιδιά που έχουν μεγαλώσει“.

IFrame

Σαν σήμερα, λοιπόν, 94 χρόνια πριν, ιδρύθηκε ο κολοσσός Walt Disney CompanyΜια εταιρεία που δημιούργησε με προσεκτική παρατήρηση και δημιουργική φαντασία, “χάρτινους ήρωες” που μοιάζουν τόσο ρεαλιστικοί κι ανθρωπόμορφοι. Στην αρχή ο Μίκυ Μάους – η διασημότερη, ίσως, φιγούρα στην ιστορία των κινουμένων σχεδίων.

IFrame

“Έπρεπε ο Μίκι να είναι απλός στον σχεδιασμό του. Τα αυτιά του ήταν στρογγυλά, ο κορμός του είχε το σχήμα αχλαδιού και τα πόδια του κατέληγαν σε δύο μεγάλες πατούσες, όπως ενός παιδιού που χρησιμοποιεί τα παπούτσια του πατέρα του. Δεν θέλαμε να του δώσουμε χέρια ποντικού, γιατί έπρεπε να θυμίζει άνθρωπο. Έτσι του φορέσαμε γάντια και του αφαιρέσαμε ένα δάκτυλο, γιατί τα πέντε έμοιαζαν υπερβολικά σε ένα τόσο μικρό σώμα”.είπε κάποτε ο Disney εξηγώντας το πώς αποφάσιζαν να σχεδιάσουν τους “ήρωες” των κινουμένων σχεδίων.Η τεχνική όπως και τα πρόσωπα μεταβάλλονται σταδιακά. Από τον Όσβαλντ τον κούνελο και τις βουβές σειρές στον Μίκυ Μάους.

Κάποιοι μπορεί να έχουν αναρωτηθεί πώς κατέληξαν, τελικά, στην ένρινη φωνή του Μίκυ Μάους. Οι δοκιμές…πάρα πολλές, για να καταλήξουν τελικά στην καλύτερη επιλογή. Ποιά; Τον ίδιο τον Disney!

“Ο Μίκυ ήταν ο Ουώλτ και ο Ουώλτ ήταν ο Μίκυ”, συνήθιζαν να λένε οι συνεργάτες του.

πρώτη ομιλούσα παραγωγή είναι Το Στίμποουτ Ουίλι (Steamboat Willie, 1928), μία παρωδία του Απόφοιτος Κολλεγίου (Steamboat Bill Jr., 1928) με τον Μπάστερ Κίτον.Αυτή η πρώτη ταινία, διάρκειας 7½ λεπτών, πρωτοπαρουσιάστηκε στο Colony Theatre της Νέας Υόρκης στις 18 Νοεμβρίου του 1928. Οι κριτικές ήταν εκπληκτικές και μέσα σε λίγες εβδομάδες ο Μίκυ Μάους ήταν διάσημος στην Αμερική και τρία χρόνια αργότερα ήταν κυρίαρχος όλου του κόσμου.

Με την ιστορική σειρά των Silly Symphonies (Τρελούτσικων Συμφωνιών), σταδιακά, κάνουν την εμφάνισή τους και άλλοι πρωταγωνιστές του Ντίσνεϋ. Ο Ντόναλντ παρουσιάζεται το 1934 σε ένα δεύτερο ρόλο. Αν και το ντεμπούτο δεν ήταν τόσο εντυπωσιακό, ωστόσο, η αστεία πάπια με τη βραχνή φωνή, τα ασυγκράτητα νεύρα, και τις απανωτές γκάφες κι εκρήξεις, παίρνει δικαίως τη θέση της δίπλα στο έξυπνο ποντίκι. Μαζί του και ο Πλούτο, ο Ντόναλντ, ο Γκούφυ, η Μίνι, η Νταίζη… Και με το πέρασμα του χρόνου, η αρχική βιοτεχνία εξελίσσεται σε βιομηχανία για να καθιερωθεί τελικά, ως αυτοκρατορία, κάτω από την αποφασιστικότητα του δημιουργού του…

Ο Walt Disney γυρίζει συνολικά 600 ταινίες, κερδίζοντας 22 Όσκαρ. Δεν είναι λίγες από αυτές που θα μείνουν στην ιστορία των κινουμένων σχεδίων.

IFrame

IFrame

Με σήμα κατατεθέν πάντα τους περιζήτητους ήρωες, η Walt Disney δεν σταματά εδώ, αλλά προωθεί με επιτυχία και εμπορικές επιχειρήσεις, όπως παιχνίδια, ρούχα, βιβλία“Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι”(Snow White and the Seven Dwarfs, 1937) είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία για την οποία δαπανήθηκαν κολοσσιαία για την εποχή ποσά (1.500.000 δολάρια, περίπου). Η ταινία γνωρίζει τόσο μεγάλη επιτυχία που φέρνει στα ταμεία εκείνης της χρονιάς το πρωτοφανές ποσό των 8.000.000 δολάρια. Ακολουθούν πολλές άλλες…

IFrame

IFrame logotipo en la ventana de la tienda disney - walt disney fotografías e imágenes de stock

Θα σταθώ στην “Φαντασία”.

Ένα θέαμα άκρως πρωτοποριακό που σε βάζει σε ένα ψυχεδελικό ταξίδι υπό τους ήχους της κλασικής μουσικής. Ένα αξεπέραστο δημιούργημα, που όσα χρόνια και αν περάσουν, οι μικροί και οι μεγάλοι θεατές του εντυπωσιάζονται το ίδιο πολύ.

“Θα ήθελα το όνομα Ντίσνεϋ να είναι συνώνυμο με θεάματα ποιότητας που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες” λέει ο ευρηματικός Walt Disney πριν φύγει από τη ζωή από καρκίνο του πνεύμονα. O αστικός μύθος λέει πως το σώμα του κρατήθηκε “παγωμένο” μέχρι να ανακαλυφθεί θεραπεία.

Από τότε που ήμουν στην τρυφερή ηλικία του γιου μου και της κόρης μου, θαύμασα κι αγάπησα τους ήρωες του Disney.Μάλιστα, κάποια από τα “μηνύματά” τους, έχουν χαρακτεί στο μυαλό μου και με συντροφεύουν στη ζωή μου, ακόμα και σήμερα…

Film producer and cartoonist Walt Disney with a toy Donald Duck reading Alice in Wonderland, 1951.

Θυμάμαι, λοιπόν τί έμαθα από τον καθέναν…

Από τον Μίκυ Μάους:“Το να γελάς με τον εαυτό σου σημαίνει ότι τον αγαπάς”

Από τη Χιονάτη: “Και γκρινιάρης να είσαι να λες πάντα παρακαλώ και ευχαριστώ”

Από την Άριελ: “Υπάρχει ένα μέρος όπου κυριαρχούν η ελπίδα και τα όνειρα”

Από την Αριστόγατα Marie: “Οι κυρίες δεν ξεκινάνε καυγάδες, αλλά μπορούν να τους τελειώσουν”

Από το Ντάμπο το ελαφαντάκι: “Είσαι στο κατώφλι της επιτυχίας. Μην κοιτάξεις κάτω..Θα ζαλιστείς!”

Από τον Αλαντίν“Πρέπει να είσαι ελεύθερος να κάνεις τις δικές σου επιλογές”

Από τη Σταχτοπούτα: “Έχε πίστη στα όνειρά σου και μια μέρα θα βγει το ουράνιο τόξο”

Από το Γουίννυ: “Κάθε μέρα που περνάω μαζί σου είναι η αγαπημένη μου μέρα. Οπότε σήμερα που είμαι μαζί σου είναι η νέα αγαπημένη μου μέρα!”

Και τέλος… Τα λόγια της αγαπημένης Μαίρη Πόππινς… Λόγια που επαναλάμβανε ο πατέρας μου και δεν ήθελε ποτέ να ξεχάσω: Κυνήγησε τα όνειρά σου και δεν θα το μετανιώσεις. Τα πάντα μπορεί να συμβούν εάν το επιτρέψεις.

mini y mickey mouse ride disneyparks flotador en desfile de filadelfia - walt disney  fotografías e imágenes de stock

In this handout photo provided by Disney Parks, English-Irish boy band The Wanted performs "Santa Claus is Coming To Town" while taping the Disney...

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >