AD

Παγκόσμιο σοκ στον χώρο της τεχνολογίας – Aπολύθηκε ο CEO της OpenAI

Η αιφνιδιαστική απόλυση του διευθύνοντα συμβούλου της OpenAI έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση στον χώρο της τεχνολογίας. Τι επικαλέστηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. 

Την Παρασκευή (17/11) ο Σαμ Άλτμαν, ένα από τα πιο “λαμπρά αστέρια” στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και ιδρυτικό στέλεχος της OpenAI απολύθηκε εντελώς αιφνιδιαστικά και με.. συνοπτικές διαδικασίες.

Η απόλυσή του από την OpenAI, την εταιρεία που δημιούργησε το ChatGPT, προκάλεσε παγκόσμιο σοκ, τόσο στην τεχνολογική κοινότητα όσο και στους σχετικούς δημοσιογράφους, καθώς κανείς δεν είχε καταλάβει ότι “κάτι πάει λάθος” με τον Άλτμαν. Και η αλήθεια είναι πως ακόμα δεν έχει καταλάβει κανείς τι πραγματικά συνέβη.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας έγραψε σε ανακοίνωσή του, ότι ο Άλτμαν ότι δεν ήταν “σταθερά ειλικρινής στις επικοινωνίες” μαζί τους, με αποτέλεσμα να έχουν “χάσει την εμπιστοσύνη” τους για την θέση του στην ηγεσία της εταιρείας.

Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει καταφέρει να μάθει τι ακριβώς εννοεί το ΔΣ της OpenAΙ. Υπάρχουν μια σειρά από φήμες που κυκλοφορούν αλλά χωρίς περαιτέρω στοιχεία.

Ο συνιδρυτής του και επίσης μέλος του ΔΣ της OpenAI, GregBrockman, απολύθηκε και αυτός λίγα λεπτά μετά τον Άλτμαν, δηλώνοντας μάλιστα ότι και οι δύο άνδρες ξαφνιάστηκαν με αυτή την εξέλιξη.

Όπως επισημαίνει στο άρθρο του το BBC, στο ΔΣ της OpenAI υπάρχουν μόνο έξι άτομα, συμπεριλαμβανομένου του κ. Brockman και του κ. Altman. Αν όντως αιφνιδιάστηκαν, αυτό σημαίνει ότι η απόφαση ελήφθη από μόλις τέσσερις.

Τι συνέβη και έκανε αυτή τη “μικρή ομάδα” να δράσει τόσο αποφασιστικά και τόσο γρήγορα;

Ο Άλτμαν, πλέον πρώην διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, είχε απευθυνθεί σε παγκόσμιους ηγέτες σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη που προέκυπταν από την Τεχνητή Νοημοσύνη, στην οποία ήταν πρωτοπόρος. Είχε προβεί σε αξιομνημόνευτες δηλώσεις, όπως ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι “ένα εργαλείο και όχι ένα πλάσμα” και δεν είχε διστάσει να συζητήσει τους φόβους του για το ότι θα μπορούσε μια μέρα να τεθεί εκτός ελέγχου.

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες βρισκόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο στην πρώτη παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης ως ένας από τους μόλις 100 περίπου παγκόσμιους αντιπροσώπους ενώ την προηγούμενη εβδομάδα έδωσε μια ομιλία για το μέλλον της εταιρείας του και της τεχνολογίας της.

Επομένως, είναι φανερό ότι δεν γνώριζε την επικείμενη απόλυσή του.

Ένας χαρακτήρας που είναι ασυνήθιστα ήσυχος μέχρι στιγμής είναι ο Έλον Μασκ, σημειώνει το BBC. Αυτός και ο Άλτμαν ήταν από τα πρώτα στελέχη που δημιούργησαν την OpenAI, αλλά λέγεται ότι είχαν έρθει σε ρήξη σχετικά με μια απόφαση “για την απομάκρυνση της εταιρείας από το μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της”. Φήμες λένε ότι αυτό ακριβώς είναι το θέμα που έχει διχάσει και πάλι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο Μασκ, βέβαια, μετά την κυκλοφορία του νέου chatbot από την εταιρεία του Χ (πρώην Twitter), με την ονομασία Grok, φαίνεται πως απολαμβάνει τις τριβές που δημιουργούνται εντός των ανταγωνιστών του.

Η αλήθεια είναι όμως πως αυτά είναι υποθέσεις. Μένει να έρθουν περισσότερα στοιχεία στο φως και να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη.

Για την ιστορία, όμως, να πούμε ότι τη θέση του Άλτμαν αναλαμβάνει η Mira Murati, η οποία στο παρελθόν εργαζόταν στην αυτοκινητοβιομηχανία του Μασκ, Tesla.

Τελικά, ο κόσμος της τεχνολογίας είναι μικρός.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Μάτια Ερμητικά Κλειστά | Το κύκνειο άσμα του Stanley Kubrick

Στις 26 Ιουλίου 1928 γεννήθηκε ο μεγάλος Kubrick. 72 χρόνια αργότερα, όταν έκλεισε για πάντα τα μάτια του, όσοι αναλύουν τους συμβολισμούς της τελευταίας ταινίας αναρωτιούνται για το κατά πόσο ο θάνατος του ήταν συμπτωματικός.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εβίτα Περόν | Διεκδίκησα περισσότερα δικαιώματα για τις γυναίκες, επειδή ήξερα τί αναγκάζονται να υποφέρουν

Από νόθο παιδί και ταπεινωμένη στάρλετ σε Πρώτη Κυρία της Αργεντινής. Αγαπήθηκε και μισήθηκε με τόση φρενίτιδα που άγγιξε εν ζωή το μύθο. Έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιουλίου του 1952.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τζέρι Χολ & Μικ Τζάγκερ | Ο θυελλώδης έρωτας & η Αντζελίνα Τζολί- `πέτρα του σκανδάλου`

O αυθεντικός σταρ είναι γνωστό ότι ήταν ανέκαθεν ασυγκράτητος & ότι είχε πολλές ερωμένες… Υπήρξε όμως μία που τον προκαλούσε να την κυνηγάει… Με αφορμή τα 81 χρόνια από τη γέννησή του, στις 26 Ιουλίου του 1943, ας θυμηθούμε μια παλιά ιστορία…

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >