AD

Χαβιέρ Μιλέι | Η πορεία του λαϊκιστή «Τραμπ της Αργεντινής» προς την εξουσία

Σε πορεία βαθιάς αβεβαιότητας εισέρχεται, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η Αργεντινή μετά τη νίκη του Χαβιέρ Μιλέι στις προεδρικές εκλογές της χώρας.

Ο ίδιος, βέβαια, ήταν προσεκτικός στις πρώτες δηλώσεις του μετά την εκλογή του, εμφανίζοντας ένα μετριοπαθές πρόσωπο και τείνοντας κλάδο ελαίας σε όποιον θέλει να μετάσχει στο σχέδιό του για την «ανοικοδόμηση» της Αργεντινής. Αλλά η χώρα της Λατινικής Αμερικής δεν έχει χρόνο για χάσιμο, καθώς ο κίνδυνος εκτροχιασμού της οικονομίας της αυξάνεται με τη συρρικνούμενη δραστηριότητα και τα συναλλαγματικά αποθέματα στην κεντρική τράπεζα και έναν πληθωρισμό στη στρατόσφαιρα, που αναμένεται να ξεπεράσει το 180% μέχρι τα τέλη του έτους.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει στον αυτοαποκαλούμενο «αναρχοκαπιταλιστή» Μιλέι την εντολή να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, όπως η «δολαριοποίηση» της οικονομίας της Αργεντινής και οι δραστικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες, σε μια προσπάθεια να βγάλει τη χώρα των 46 εκατ. κατοίκων από τη ζοφερή της κατάσταση.

Οπαδοί του Μιλέι γιορτάζουν την εκλογική νίκη στις 19 Νοεμβρίου, στο Μπουένες Άιρες/ΑΡ

Οπαδοί του Μιλέι γιορτάζουν την εκλογική νίκη στις 19 Νοεμβρίου, στο Μπουένες Άιρες/ΑΡ

Φόβοι για νέα περίοδο υπερπληθωρισμού στην Αργεντινή

Ωστόσο, η θεραπεία-σοκ που υπόσχεται ο Μιλέι βάζει την Αργεντινή σε μια πορεία αβεβαιότητας, με ορισμένους οικονομολόγους να προειδοποιούν ότι η δολαριοποίηση της οικονομίας των 622 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μια εποχή που τα διεθνή αποθέματα εξαντλούνται, θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα της Νότιας Αμερικής σε άλλη μια περίοδο υπερπληθωρισμού.

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ κάλεσαν τη νέα κυβέρνηση της Αργεντινής να προχωρήσει σε επανεκκίνηση της οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για σταδιακές αλλαγές. Η διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, συνεχάρη τον Μιλέι με ανάρτησή της στο X, σημειώνοντας τη βούληση του ΔΝΤ «να συνεργαστεί στενά με τον ίδιο και την κυβέρνησή του».

«Η Αργεντινή επέλεξε άλλον δρόμο», δήλωσε ο ηττημένος των εκλογών, ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα του αριστερού συνασπισμού των Περονιστών. Και κάλεσε τον Μιλέι να συναντηθεί με τον απερχόμενο πρόεδρο της χώρας, Αλμπέρτο Φερνάντεζ, για να διασφαλίσει την οικονομική και πολιτική σταθερότητα κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του στις 10 Δεκεμβρίου.

Το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι στην Αργεντινή επέλεξαν τη δραστική αλλαγή, αντί για τη συνέχιση της πολιτικής του Μάσα και των περονιστών, καταδεικνύει, σύμφωνα με το Bloomberg, την αγωνία τους καθώς ο πληθωρισμός που καλπάζει προς το 143% ροκανίζει την αγοραστική τους δύναμη.

Ο «Τραμπ της Αργεντινής»

Ο Μιλέι, τον οποίο ντόπια και διεθνή ΜΜΕ αποκαλούν συχνά «Ντόναλντ Τραμπ της Αργεντινής», υιοθετεί ένα μείγμα αγάπης για τα ιδανικά του καπιταλισμού με κοινωνικά συντηρητικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της εναντίωσης στις αμβλώσεις, τις οποίες η Αργεντινή νομιμοποίησε το 2020.

Από τους πρώτους, εξάλλου, που έσπευσαν να τον συγχαρούν για την εκλογή του ήταν ο Έλον Μασκ και ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος του ευχήθηκε να κάνει την Αργεντινή μεγάλη ξανά!

Από την άλλη πλευρά, τάσσεται υπέρ της ελεύθερης πώλησης πυροβόλων όπλων και ανθρώπινων οργάνων: «Γιατί όλα πρέπει να ρυθμίζονται από το κράτος; Η πρώτη μου ιδιοκτησία είναι το σώμα μου», λέει.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, ο εκκεντρικός οικονομολόγος και πρώην παρουσιαστής έκανε το ντεμπούτο του στην πολιτική ζωή της Αργεντινής προ τριετίας, εκλεγείς στο Κοινοβούλιο με το κόμμα La Libertad Avanza.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Μάτια Ερμητικά Κλειστά | Το κύκνειο άσμα του Stanley Kubrick

Στις 26 Ιουλίου 1928 γεννήθηκε ο μεγάλος Kubrick. 72 χρόνια αργότερα, όταν έκλεισε για πάντα τα μάτια του, όσοι αναλύουν τους συμβολισμούς της τελευταίας ταινίας αναρωτιούνται για το κατά πόσο ο θάνατος του ήταν συμπτωματικός.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εβίτα Περόν | Διεκδίκησα περισσότερα δικαιώματα για τις γυναίκες, επειδή ήξερα τί αναγκάζονται να υποφέρουν

Από νόθο παιδί και ταπεινωμένη στάρλετ σε Πρώτη Κυρία της Αργεντινής. Αγαπήθηκε και μισήθηκε με τόση φρενίτιδα που άγγιξε εν ζωή το μύθο. Έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιουλίου του 1952.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τζέρι Χολ & Μικ Τζάγκερ | Ο θυελλώδης έρωτας & η Αντζελίνα Τζολί- `πέτρα του σκανδάλου`

O αυθεντικός σταρ είναι γνωστό ότι ήταν ανέκαθεν ασυγκράτητος & ότι είχε πολλές ερωμένες… Υπήρξε όμως μία που τον προκαλούσε να την κυνηγάει… Με αφορμή τα 81 χρόνια από τη γέννησή του, στις 26 Ιουλίου του 1943, ας θυμηθούμε μια παλιά ιστορία…

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

3 πρώην – και νυν- μεγαλόσχημοι στο στόχαστρο των διεθνών αρχών

Η Ιντερπόλ έχει στείλει σήμα στις αρχές σχετικά με τη διερεύνηση εταιρικού σχήματος στο οποίο μετέχουν τραπεζίτες, εφοπλιστές και επιχειρηματίες και το οποίο είχε συμμετοχή

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >