AD

Mick Rock | Ο επίσημος φωτογράφος του David Bowie που απαθανάτισε τους θρύλους των 70’s

Ο Mick Rock που απαθανάτισε κορυφαίους καλλιτέχνες, ανάμεσά τους οι :Lou Reed, Iggy Pop, the Sex Pistols, Roxy Music’s Bryan Ferry και Blondie’s Deborah Harry, έφυγε από τη ζωή στις 19 Νοεμβρίου του 2021.

 

Ο Mick Rock,  ο φωτογράφος που «γύρισε τη δεκαετία του `70» και απαθανάτισε εμβληματικές εικόνες καλλιτεχνών όπως οι David Bowie, Queen, Blondie και Iggy and the Stooges, έφυγε από τη ζωή σήμερα Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου, σύμφωνα με δήλωση στον επαληθευμένο λογαριασμό του στο Instagram.

«Όσοι είχαν τη χαρά να υπάρχουν στην τροχιά του, ξέρουν ότι ο Mick ήταν πάντα πολύ περισσότερο από το “The Man Who Shot The 70s”. Ήταν ένας φωτογραφικός ποιητής – μια αληθινή δύναμη της φύσης που περνούσε τις μέρες του κάνοντας ακριβώς αυτό που αγαπούσε, πάντα με τον δικό του απολαυστικά εξωφρενικό τρόπο», ανέφερε η δήλωση.

Γεννημένος το 1948, ο Rock έγινε γνωστός τη δεκαετία του 1970 για τη δουλειά του, απαθανατίζοντας εικόνες μουσικών όπως ο Lou Reed και οι The Ramones και το έργο του σε εξώφυλλα άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένων των “The Madcap Laughs” του Syd Barrett, “Transformer” και “Coney Island Baby” του Lou Reed, “Raw Power” των Iggy and the Stooges, “Queen II” των Queen και “Sheer Heart Attack”, The Ramones ” Τέλος του αιώνα» και το «I Love Rock `n` Roll» της Joan Jett.

IFrame

Η φιλία του Rock με τους αείμνηστους αστέρες David Bowie και Seed Barrett κέντρισε το ενδιαφέρον.  Ο Rock ήταν κοντά στην αρχική επιτυχία του συγκροτήματος του  Barrett, τους Pink Floyd, καθώς και την απόφαση του φίλου του να εγκαταλείψει το γκρουπ και να αποφύγει τα φώτα της δημοσιότητας. Ήταν ένας ικανός συγγραφέας καθώς και ένας καταξιωμένος φωτογράφος , που έκανε την τελευταία συνέντευξη του Barrett το 1971 για το Rolling Stone, δεκαετίες πριν από το θάνατο του ροκ σταρ το 2006.

Ο φωτογράφος ανέλαβε επίσης τον ρόλο του επίσημου φωτογράφου του David Bowie από το 1972 έως το 1973 και ο καλλιτέχνης που υπέγραψε σχεδόν 2.000 από τις προσωπικές του λήψεις για ένα βιβλίο που έγινε μεταθανάτιος φόρος τιμής όταν πέθανε ο Bowie τον Ιανουάριο του 2016.

Το έργο του Rock συνεχίστηκε φωτογραφίζοντας σύγχρονους καλλιτέχνες όπως Pharrell, The Black Keys, Miley Cyrus, Lady Gaga και Snoop Dogg.

IFrame

Aν το 1968, στα 19 του χρόνια, είχε φύγει για το αιώνιο ταξίδι εξαιτίας του LSD, ο φωτογράφος Mick Rock δεν θα είχε τραβήξει ποτέ εμβληματικές φωτογραφίες των David Bowie, Lou Reed, Iggy Pop, Mοtley Crüe και πολλών άλλους μουσικών. Εκείνη την εποχή, σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στην Αγγλία, με ειδικότητα στη λογοτεχνία και δεν έτρεφε φωτογραφικές φιλοδοξίες.

Αλλά ο Rock είπε στο The Post ότι εκείνο το βράδυ, «Ήμουν στο σπίτι ενός φίλου που είχε όλα τα παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένου ενός υπέροχου πικάπ και κάμερας. Καθισμένος γύρω από το δωμάτιό του, σκοντάφτοντας στο blotter acid, σήκωσα την κάμερα και άρχισα να παίζω μαζί της. Κάθε φορά που έκανα κλικ, γινόταν μια έκρηξη και έβλεπα τα πρόσωπα μιας γυναίκας σε ένα εκατομμύριο επαναλήψεις.»

Ο Rock ερωτεύτηκε τη φωτογραφία και πέρασε από το να φωτογραφίζει φιλενάδες στο να απαθανατίζει ρόκερ για τις εκδόσεις του Λονδίνου και το Rolling Stone.

«Ήταν μια διαφορετική εποχή», είπε. «Πήρα αυτό που έπρεπε να ξέρω καθώς προχωρούσα. Συνειδητοποίησα ότι δεν χρειαζόταν να ξέρεις πολλά όσον αφορά στη φωτογραφία».

Παρόλα αυτά, ο Rock συνέχισε να γίνεται image-maker της επιλογής για αστέρια από τον Freddie Mercury μέχρι τον Joey Ramone.

Ας θυμηθούμε  μερικές από τις κορυφαίες λήψεις του και τις ιστορίες πίσω από αυτές.

Η Debbie Harry of Blondie

Debbie Harry

Το 1978, ο εκδότης του Penthouse, Bob Guccione, ήθελε να ξεκινήσει ένα περιοδικό γυναικείας μόδας. Ανατέθηκε στον Rock να δημιουργήσει ένα πορτρέτο της Blondie, frontwoman Debbie Harry. Αυτό έκανε στο στούντιο του στη Νέα Υόρκη.

«Η Debbie και ο Bowie ήταν οι δύο πιο φωτογενείς άνθρωποι», είπε ο Rock. «Της άρεσε να τη φωτογραφίζουν. . . Της έδωσα κάποια στάση με άγριες χειρονομίες και εκείνη απάντησε τραβώντας το μαντίλι». Ο Rock θυμήθηκε ότι του είπε: «Αν ήσουν drag queen, το όνομά σου θα ήταν Miss Direction».

IFrame

Όσο για το fashion mag, δεν συνέβη ποτέ και ο Guccione κατέληξε να βάλει την Punk πριγκίπισσα στο εξώφυλλο του Penthouse. «Δεν την πείραξε», είπε ο Rock.


The Pointer Sisters

Pointer Sisters

Ήταν το 1973, όταν οι Pointer Sisters ετοιμάζονταν να παίξουν την πρώτη τους βρετανική συναυλία, όλοι ενθουσιάστηκαν. Ο Rock πήγε στα παρασκήνια για να απαθανατίσει τη στιγμή. Ήταν έτοιμος — αλλά αναγκάστηκε να περιμένει περισσότερο από το αναμενόμενο.

«Ο καλλιτέχνης του μακιγιάζ ήταν καλός αλλά μπελάς», θυμάται ο Rock. «Δούλεψε μαζί μου για το βίντεο του [Bowie] «Life on Mars» [το οποίο σκηνοθέτησε ο Rock]. Ο David τον αποκαλούσε Pierre de Pouf, Θυμάμαι ότι ήμουν θυμωμένος με τον Pierre εκείνο το βράδυ. . . Χρησιμοποίησε όλο τον χρόνο με μακιγιάζ. F–king Pierre.»

Αλλά μετά ο Rock το ξανασκέφτηκε: «Έκανα μόνο ένα σετ φωτογραφιών, αλλά ίσως ο περιορισμός του χρόνου να είναι αυτός που έδωσε ενέργεια στο όλο θέμα. Κοιτάξτε τες — είναι τόσο λαμπερές και χαρούμενες».


Mοtley Crüe

Motley Crue

Μια συνομιλία του 1986 με τον μπασίστα Nikki Sixx χτύπησε την τέλεια συγχορδία πριν από ένα γύρισμα με τον Mοtley Crüe. «Η Νίκι μου είπε: «Κάνε ό,τι θέλεις. Απλώς κάντε το glammy και δραματικό», θυμάται ο Rock.

«Δεν είχαν τα μυαλά τους με την κοκαΐνη. Με έκαναν να μοιάζω ερασιτέχνης — και δεν ήμουν ερασιτέχνης. Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο Vince Neil εξαφανίστηκε με κάποιο πουλί».

IFrame

Όσο για αυτή την εικόνα, ο Rock είπε: «Ήταν εντελώς άγριοι και διασκεδαστικοί και έτυχε να υπάρχει μια μπανιέρα στο στούντιο. Κάποιος τους είπε να μπουν μέσα. Έτσι έκαναν και ξεχύθηκαν στο αφρόλουτρο. Νόμιζα ότι ήταν η τέλεια φωτογραφία, αλλά για κάποιο λόγο η δισκογραφική τους δεν τη χρησιμοποίησε».


Iggy Pop

Iggy Pop

Ο Iggy Pop ήρθε στο Λονδίνο το 1972 για να ηχογραφήσει το άλμπουμ “Raw Power” κατόπιν εντολής του φίλου του David Bowie. «Όλοι μου έλεγαν να πάω στο σόου του Iggy στο King`s Cross Cinema. Ήμουν με τον Bowie και είχα ελεύθερη εμβέλεια για φωτογραφίες — ο Ιggy ήταν τρελός και φορτισμένος», είπε ο Rock , προσθέτοντας ότι o Pop προσπαθούσε ανεπιτυχώς να αποφύγει τα ναρκωτικά εκείνη την εποχή. «Τράβηξα φωτογραφίες από εκείνη την παράσταση στη δισκογραφική του για το εξώφυλλο του άλμπουμ «Raw Power». Μου πλήρωσαν 200 δολάρια. Σαφώς, η φωτογραφίες μου δεν βοήθησε στην πώληση του άλμπουμ. Bρέθηκαν στον κάδο της ευκαιρίας μήνες μετά την κυκλοφορία».


Miley Cyrus

Miley Cyrus

Πέρυσι, εν μέσω πανδημικού lockdown, ο Rock έλαβε μια κλήση από τον φίλο του που είχε δημιουργήσει τη νέα δισκογραφική δουλειά της Miley Cyrus.

«Ήθελε να πετάξω στο Λος Άντζελες για να φωτογραφίσω τη Miley για το εξώφυλλο του άλμπουμ της «Plastic Hearts». Αλλά έκανα μεταμόσχευση νεφρού το 2012 και δεν θα πήγαινα εκεί για να αρρωστήσω», είπε ο Rock. «Στη συνέχεια, αμέσως μετά, τηλεφώνησε ξανά και είπε ότι ήταν στη Νέα Υόρκη με τη Miley».

«Η Μiley ήθελε να μάθει για τον David Bowie. Με ρώτησε για την πρώτη φορά που τον συνάντησα», είπε. «Ήταν στα παρασκήνια. . . Ήμασταν και οι δύο αγόρια από το Νότιο Λονδίνο. ‘Hταν γοητευτικός και πρόσεχε τους τρόπους του ακόμα και στις πιο τρελές του. Tαιριάξαμε γρήγορα».

Όσο για την Cyrus, «Της αρέσει να βγάζει τη γλώσσα της και δεν είχα αντίρρηση. Ξαφνικά άρχισε να γλείφει το άγαλμα. Φρόντισα να πετύχω το shooting.


Joan Jett

Joan Jett

Μερικές από τις καλύτερες λήψεις του Rock πραγματοποιήθηκαν με ελάχιστη προετοιμασία. Αυτό συνέβη το 1983 όταν έλαβε ένα μεταμεσονύκτιο τηλεφώνημα από τον μάνατζερ της Joan Jett, Kenny Laguna.

«Μου είπε ότι η Joan είχε κάνει τρεις ή τέσσερις φωτογραφίσεις, μισούσε τις φωτογραφίες και έπρεπε να ετοιμαστεί το άλμπουμ », θυμάται ο Rock. «Έτσι ήρθε στο στούντιο με μερικές αλλαγές ρούχα και την φωτογράφισα. Την είδα με αυτό το σακάκι και σκέφτηκα ότι έμοιαζε με θηλυκό Εlvis. Έτσι έγινε το εξώφυλλο του άλμπουμ της «I Love Rock `n Roll».


David Bowie και Lou Reed

David Bowie and Lou Reed

 Την απόλυτη αγάπη για το rock `n` roll απέδωσε όταν ο φωτογράφος προσκλήθηκε σε μια δημοσιογραφική συγκέντρωση για τον David Bowie και τον Lou Reed το 1972 σε μια σουίτα στο ξενοδοχείο Dorchester στο Λονδίνο.

«Δεν ξέρω καν αν πληρώνομαι για να βγάλω φωτογραφίες εκεί», είπε ο Rock. «Αλλά η αμοιβή δεν ήταν το ζητούμενο. Ήταν το να κάνω παρέα με τον David, ο οποίος ήταν πολύ φιλόδοξος.»

Ο Bowie ήταν κάτι σαν μούσα για τον φωτογράφο. «Ο Bowie πάντα ντυνόταν. Τον φωτογράφισα με 72 διαφορετικά ρούχα για 21 μήνες».είπε ο Rock για εκείνον.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >