AD

H μέρα που έγινε η πρώτη μεγάλη περιπέτεια της Calypso με τον Jacques-Yves Cousteau

Το ερευνητικό πλοίο «Καλυψώ» του Jacques-Yves Cousteau σαλπάρει από την Τουλόν για το πρώτο ταξίδι του με κατεύθυνση την Ερυθρά Θάλασσα στις 24 Νοεμβρίου του 1951

 

H Καλυψώ ήταν, σύμφωνα με τον ελληνικό μύθο, η νύμφη που κράτησε αιχμάλωτο τον Οδυσσέα στο νησί Γκόζο για δέκα χρόνια. Σήμερα, το όνομα συνδέεται με έναν άλλο θρύλο, αυτόν του πλοίου Cousteau. Αυτός ο πλωτός θρύλος είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο. Tαξίδεψε στον πλανήτη των ωκεανών για σχεδόν μισό αιώνα για να αποκαλύψει την ομορφιά και την ευθραυστότητά του. Είναι το σύμβολο των ανθρώπινων ελπίδων να κατανοήσει τη Φύση και να την προστατέψει.

Ο Cousteau συναντά την Calypso

Στη Μάλτα, ο Jacques- Yves Cousteau ανακάλυψε ένα πρώην ναρκοκαθαριστικό του Βασιλικού Ναυτικού που είχε μετατραπεί σε πορθμείο και ονομαζόταν Calypso. Το πλοίο βαφτίστηκε το 1942, αλλά το πρώτο του όνομα, J-826, διέψευσε την εξαιρετική ζωή που θα ζούσε. Για τον Cousteau, ήταν το ιδανικό πλοίο για να εξερευνήσει τις θάλασσες, όπως ήταν το σχέδιό του.. Χάρη στην οικονομική βοήθεια του Loël Guinness, το συμβόλαιο πώλησης υπογράφηκε στις 19 Ιουλίου 1950. Η Calypso έφυγε αμέσως για το ναυπηγείο στην Αντίμπ της Γαλλίας, όπου μετατράπηκε σε ωκεανογραφικό πλοίο και έτσι γεννήθηκε μια νέα Calypso. Μία από τις πολλές καινοτομίες της ήταν η «ψευδής μύτη», ή υποβρύχιος θάλαμος παρατήρησης, χτισμένος γύρω από την πλώρη και εξοπλισμένος με οκτώ φινιστρίνια.

Μεγάλο μέρος του εξοπλισμού δωρίστηκε από τον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων πολλών εταιρειών, και το γαλλικό ναυτικό. Ο Jaques-Yves Cousteau και η σύζυγός του Simone αφιέρωσαν επίσης μεγάλο μέρος των προσωπικών τους πόρων στο πλοίο.

Πρώτες δοκιμές, πρώτη αποστολή

Τον Ιούνιο του 1951, ο Cousteau αποφάσισε να βάλει το πλοίο στο νερό και να εκτελέσει τις πρώτες της δοκιμές στα ανοιχτά της Κορσικής. Στο πλοίο, το αυτοσχέδιο πλήρωμα αποτελούνταν από λίγους φίλους. Όλη η οικογένεια Cousteau ταξίδεψε: ο 12χρονος Jean-Michel και ο 10χρονος Philippe υπηρέτησαν ως αγόρια καμπίνας.

Στις 24 Νοεμβρίου 1951 ξεκίνησε η πραγματική περιπέτεια. Η Calypso απέπλευσε από το οπλοστάσιο της Τουλόν, κατευθύνθηκε προς την Ερυθρά Θάλασσα για να μελετήσει τα κοράλλια. Το πλήρωμα έφερε πίσω πολύτιμη τοπογραφική και φωτογραφική τεκμηρίωση και δείγματα άγνωστης μέχρι τότε πανίδας και χλωρίδας. Ο Cousteau επέστρεψε πεπεισμένος ότι υπήρχε μόνο μία λύση για την κατανόηση της θάλασσας: «Πρέπει να πάμε να δούμε μόνοι μας. Το Calypso ήταν το ιδανικό εργαλείο για αυτή την πρόκληση.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Συγκίνηση στα Μετέωρα | «Αθάνατες» – Αναρριχητές φώναξαν τα ονόματα των 3 κοριτσιών που έχασαν την ζωή τους στα Τέμπη

Τα ονόματα των τριών κοριτσιών, Θώμης, Χρύσας και Αναστασίας Πλακιά, που έχασαν την ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αναφώνησαν αναρριχητές της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Καρχαρίας έκανε βόλτες στη μαρίνα της Γλυφάδας

Ένα καρχαριοειδές ψάρι εμφανίστηκε τη Δευτέρα μαρίνα της Γλυφάδα. Κάτοικοι της Γλυφάδας ανέβασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που δείχνουν ένα τεράστιο καρχαριοειδές να κολυμπά στη μαρίνα, δίπλα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >